Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Polygala amara - Amareala

Botanica


Polygala amara - Amareala

Planta perena, ierboasa, de 5-20 cm, neramificata sau foarte putin ramificata, cu frunze rozulare, eliptice, obovate, cele tulpinale cu baza îngustat 19219j924t a, cele superioare lanceolate glabre. Inflorescenta este un racem multiflor, cu flori zigomorfe. Caliciul este format din 5 sepale, corola din 3 petale, cea anterioara mai mare, 8 stamine, ovar superior, fructul capsula.Creste în regiuni muntoase si subalpine.

Importanta farmaceutica prezinta toata planta care contine un principiu amar - poliganina. Regleaza si stimuleaza secretia gastrica. Se utilizeaza drept expectorant, antiastmatic, antiinflamator, laxativ si stimuleaza lactatia.

Polygala major - Iarba laptoasa

Planta ierboasa, perena, comuna în toata tara prin fânete si coline însorite. Radacina lemnoasa, tulpini rigide, spre baza lemnoase, ascendente pâna la erecte, rareori culcate, simple sau putin ramificate, slab paroase, înalte de 10-15 cm. Frunze întregi, cu margini slab cartilaginoase, glabre sau putin paroase; cele inferioare obovate, cele superioare, liniar-lanceolate. Inflorescenta un racem multiflor, la început conic, cu flori dese, mai târziu foarte alungit si cu flori distantate. Flori de culoare roz sau palid roz, caliciu din 5 sepale membranoase, mai târziu colorate în roz si cu 3 nervuri evidente. Corola cu petalele laterale mai lungi decât cea anterioara, la vârf obtuz - spatulate. Fruct, capsula obcordata.

În medicina traditionala partile aeriene ale plantei se folosesc ca tonic amar, expectorant, galactogog, antiinflamator. Stimuleaza secretiile gastrice si hepatice, fluidifica secretiile bronhice si diminueaza imflamatiile reumatismale.


Document Info


Accesari: 2679
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )