Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Populus nigra - Plop negru

Botanica


Populus nigra - Plop negru

Arbore înalt de 30-35 m, tulpina dreapta cu coroana larga. Scoarta formeaza de timpuriu ritidom negricios adânc brazdat. Mugurii sunt ascutiti, lungi pâna la 2 cm, adesea curbati la vârf, de culoare brun-galbuie, vâscosi, având la suprafata un clei cu miros slab aromatic. Frunzele sunt deltoide, cu vârful pre 16416t1918q lung ascutit, margine serata si glabre. Florile sunt dispuse în inflorescente unisexuate sub forma de amenti pendenti.Amentii barbatesti de 4-6 cm iar cei femeli mai lungi. Fruct capsula. Creste în regiuni joase, prin zavoaie, lunci, poieni umede. Necesita multa umiditate în sol. Se planteaza pe marginea soselelor la câmpie.

Importanta farmaceutica prezinta mugurii, Populi Gemmae, care se recolteaza la sfârsitul lui februarie, începutul lui martie, când nu sunt desfacuti, si când încep sa se umfle si sunt vâscosi datorita secretiei de ulei.

Contin glicozizi fenolici (salicina, populina), ulei volatil, tanin, saponozide, acid malic, manitol. Se folosesc drept antiseptic al cailor urinare si respiratorii, diuretic cu eliminare de acid uric, sedativ al durerilor reumatismale, expectorant, cicatrizant. Se recomanda în stari inflamatorii ale cailor respiratorii (bronsite, traheite, laringite) si urinare (cistite), febra musculara. Extern: în inflamatii, leziuni ale pielii, degeraturi sau lotiuni capilare. Mugurii se utilizeaza la prepararea unui unguent antihemoroidal (Unguenthum Populeum).

Populus alba - Plopul alb

Arbore înalt de 30 m, cu coroana larga, rotunda. Scoarta cenusie-albicioasa, neteda. Ritidomul negricios, adânc brazdata, se formeaza la maturitate si numai la partea inferioara a trunchiului. Lujeri anuali albi si pâslos-tomentosi. Muguri ovoizi, ± tomentosi. Frunze ovate, pâna la rotund-ovate, pe fata verzi întunecate, lucitoare; cele de pe lujerii lungi, ± palmat-lobate sau slab lobate, la baza usor cordate, trunchiate, pe dos alb tomentoase; cele de pe lujerii scurti, mai mici, pe dos de obicei ± cenusiu tomentoase. Petiol tomentos. Amenti femeli de circa 5 cm lungime, cei masculi de 7 cm lungime, grosi. O floare mascula este formata din 6-10 stamine, una femela dintr-un ovar superior cu 4 stigmate.

Importanta farmaceutica prezinta mugurii care actioneaza ca astringent, usor antiinflamator si slab analgezic, antiseptic, calmant, cicatrizant si diuretic. Frunzele contin flavone si glicozide fenolice si sunt indicate în afectiuni renale si ale prostatei.

ORD. CUCURBITALES

Cuprinde plante în majoritate ierboase cu tulpini repente sau urcatoare ce se prind de suporturi cu ajutorul cârceilor. Frunze alterne întregi, nestipelate, uneori cu marginea lobata si acoperite de peri aspri. Florile sunt actinomorfe rar zigomorfe pe tipul 5, unisexuate monoice sau dioice. Fruct baciform mare.

Fam. Cucurbitaceae

Cuprinde plante anuale, rar perene, ierboase, cu tulpini prostrate, sarmentoase, uneori prevazute cu cârcei cu care se agata pe suport. Frunze alterne, întregi, palmat divizate sau lobate, cu nervuri palmate, lipsite de stipele. Flori monoice sau dioice, foarte rar hermafrodite, actinomorfe, dispuse la subtioara frunzelor sau asezate în raceme sau corimbe, la subtioara ramurilor. Caliciul persistent sau caduc, gamosepal, cu 5 sepale concrescute într-un tub cu 5 diviziuni ± adânci.


Document Info


Accesari: 3075
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )