Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Plante cultivate pentru bauturi nealcoolice si reconfortante

Botanica
Plante cultivate pentru bauturi nealcoolice si reconfortante

Largind mereu paleta plantelor folosite in alimentatia sa,omul a descoperit o serie de plante care dau recolte utilizate la prepararea unor bauturi nealcoolice,cu caracter stimulativ sau tonifiant.Unele s-au extins foarte mult,devenind culturi cu caracter intensiv,altele au o raspandire la cateva areale restranse.Ele au ajuns sa joace un rol deosebit in economia multor tari,sa dea produse apreciate si cautate pe plan mondial care alcatuiesc o importanta marfa in comertul mondial.
Ceaiul(Thea sinensis)

Istorie

Este un arbust cu frunza totdeauna verde si de dimensiuni,in general,reduse.Este originar din din zonele umede ale Asiei musonice,probabil din Assam,unde se mai gaseste si astazi in stare salbatica,insa primele culturi s-au efectuat in China cu peste 2700 de ani in u 343b13d rma.

Din China ceaiul s-a raspandit in toata lumea.A ajuns in Europa prin intermediul lui Marco Polo,insa prima mentiune documentara despre ceai apartine unui ziarist din secolul XVI,care arata cum chinezii prepara o bautura stimulatoare si racoritoare,dar nespirtoasa.

Dupa ce a devenit si in Europa o bautura obisnuita,colonistii englezi au inceput sa-l cultive in sistem de plantatii in N-E Indiei,precum si in Sri Lanka si apoi in Bengal.

Cerintele plantei

Ceaiul necesita o temperatura a aerului de peste 13˚C tot timpul anului,precipitatii intre 1500-2000mm/an.Ceaiul prefera terenurile in panta,cu sol acid sau slab acid.

Sortimente

Ceaiul de Assam(Thea assamica) este unul din cele mai importante specii de ceai ale pietei mondiale desi este cel mai pretentios.Prefera temperaturi medii anuale de 23-24˚C.Cresterea acestui tip de ceai este mai rapida,iar frunzele sunt mai lungi,se intaresc mai greu si necesita un minim anual de 2050 mm precipitatii.

Ceaiul de China se adapteaza mai usor conditiilor de mediu,preferand o temperatura medie anuala de 14-16˚C si 1800mm de precipitatii pe an.Se cultiva intre 30˚ latitudine sudica si 45˚ latitudine nordica.Arbustii se planteaza in randuri si cu timpul devin garduri vii separate de poteci.Culesul frunzelor se face in sezonul ploios.

Yerba mate este ceaiul Americii de Sud unde este considerat o bautura nationala,ce se consuma numai calda.Infuzia de mate(cum i se mai spune) este mai valoroasa decat ceaiul obisnuit deoarece are o actiune benefica asupra inimii si stomacului,intareste memoria si sistemul nervos.Praful obtinut din mate se foloseste si drept condiment.,,Ceaiul” de mate este acrisor si contine pana la 13% cofeina.El a fost folosit de triburile indiene inca inainte de venirea europenilor.Intre 1609-1769 iezuitii au realizat culturi intinse pe teritoriul statelor Uruguay si Paraguay.Tufisurile naturale de yerba au disparut aproape complet;in prezent ea se cultiva pe zeci de mii de hectare in Argentina,Brazilia,Uruguay si Paraguay.

Valorificare

La ceai se folosesc frunzele(contin cofeina,teofilina,tanin,ulei eteric),care prelucrate sunt folosite la prepararea infuziei numita tot ceai cu proprietati tonifiante,dar nu si nutritive.

In zonele de cultura ceaiul si-a diminuat dimensiunile trunchiului,coroanei,si-a restrans suprafata frunzelor,dar a capatat o aroma deosebita.

Deoarece frunzele fermentate,uscate si maruntite sunt foarte sensibile la umiditate,pentru comercializare trebuie ambalate ermetic.

Din frunzele aceleeasi plante se pot prepara trei feluri de ceai:

Ceaiul negru sau ceaiul rusesc suporta toate operatiunile de  prelucrare(vestejire,rasucire,fermentare,uscare sau prajire si triere.Dupa rasucire,in timpul procesului de fermentare taninul se oxideaza,eliberandu-se uleiul volatil si elementele astringente sau otravitoare.

Ceaiul ,,colong’’ sau semifermentat este supus doar unei scurte perioade de fermentatie.

Ceaiul verde are un gust deosebit si se obtine din frunze uscate si nefermentate.Ceaiul verde este preferat de chinezi,japonezi,precum si de englezi sau de unii americani.Mahomedanii beau numai acest tip de ceai,deoarece religia le interzice consumul produselor fermentate.

Productia de ceai

Ceaiul este o cultura traditionala in India si in Extremul Orient,dar cultura acestei plante se intinde in Asia din Java pana in sudul Japoniei si al Coreei si pana spre nordul Chinei,iar spre vest pana in Iran si Turcia.Productia mondiala.Asia detine cea mai mare parte din productia mondiala,iar India,China,Sri Lanka,Indonezia,Myanmar,R.Coreea,Japonia sunt principalele tari producatoare.

Principalii consumatori de ceai sunt:M.Britanie,Irlanda,Australia,Africa de S si tarile de religie musulmana:Pakistan,Egipt,Maroc si alte tari europene.

Arborele de cafea(cafeierul)

Arborele de cafea este un arbust din familia rubiaceelor ce creste inalt pana la 5-6 metri,dar in plantatii pomii sunt mentinuti la 2-3 metri,iar in Brazilia la 4-5m.

Cunoscut si sub numele de ,,aur cafeniu”,arborele de cafea este o planta tropicala,intalnita la inceput ca planta de cultura doar in zonele tropicale ale celorlalte continente,la altitudini intre 500-1500 m.Este originar din Etiopia.

Istorie

Dupa marturii europene se pare ca descoperirea cafelei,care exercita o actiune deosebita asupra organismului(reducand oboseala si limpezind mintea) s-a datorat calugarilor etiopieni,iar dupa cele arabe pastorii ar fi fost cei dintai care si-ar fi dat sema ca boabele de cafea sunt comestibile,avand chiar efecte benefice asupra organismului uman si chiar animal(oile si caprele dupa ce consumau fructele acestui arbust deveneau mult mai vioaie).Multe secole cafeaua a ramas necunoscuta altor populatii din afara continentului african.

Abia in secolul XIII ajunge in Arabia,devenind in scurt timp bautura favorita in peninsula Arabia,de unde s-a raspandit in toata lumea araba,prin intermediul negustorilor si pelerinilor,care se intalneau la Mecca si Medina,ducand cu ei descrierile despre minunata,,piatra neagra” si probe din faimoasa bautura.In secolul XVI cafeaua ajunge in Turcia si europenii intra in contact cu ea.

Cerintele plantei

Arborele de cafea are nevoie de un sol profund,cu o grosime cat mai mare.Prefera solurile vulcanice,,,terra rosa’’,sau terenurile profunde bogate in humus.

Temperatura medie anuala pentru cultivare propice a arborelui de cafea este de cca.21˚C.Rezista la o temperatura minima de 10-12˚C,iar maxima nu trebui sa depaseasca 28-30˚C.Cantitatile medii anuale de precipitatii optime sunt de 1500-2000mm/an.

Pentru protectia plantelor tinere de radiatii solare intense si de vanturile puternice se folosesc arbori de protectie,numiti,,coffiemamas’’.Arborii de cafea se cultiva cu foarte bune rezultate in arealele situate la,,marginile termice’’latitudinale(la limita cu zona subtropicala),sau altitudinale(pe platourile inalte braziliene din Parana sau Sao Paolo,dar si in Columbia)

Sortimente

Coffea liberica,originara din Angola si de pe coasta Guineei,ce urca pana la 500-800 m altitudine,care pana la sfarsitul secolului XIX era specia cea mai cultivata.

Coffea cannephora ,originara di Africa Ecuatoriala,care a dat cafeaua robusta.

Coffea excelsa si Coffea congensis sunt legate de regiunile tropicale si nu de desfasurarea in altitudine.

Cele mai raspandite sortimente sunt coffea arabica si coffea robusta urmate de coffea liberica.

Valorificarea

Fiecare fruct al arborelui are in mijloc doi samburi alaturati cu partea lor plata.Unele tipuri de cafea se recolteaza odata pe an in timp ce altele se recolteaza in mai multe reprize.Dupa recoltare urmeaza depulparea,fermentarea,spalarea,lustruirea si sortarea.

Productia de cafea

Principalele tari producatoare de cafea sunt Brazilia,Columbia,Mexic,Indonezia,Vietnam etc.

Comertul cu cafea a capatat importanta dupa1883.Principalele tari ce exporta cafea sunt:Brazilia,Columbia,Indonezia,Uganda etc.

Inlocuitori ai cafelei

In Africa exista cca 40 de specii de arbori de cafea salbatici,ale caror boabe sunt lipsite de cofeina,au un gust foarte amar care nu a putut fi diminuat si din ele se prepara prin procedee chimice cafeaua decofeinizata numita,,Sauka”.

Arborele de cacaoArborele de cacao face parte din familia malvaceelor,este o planta de 5-10m,uneori 15 m,cu fructele asezate direct pe trunchi sau pe crengile principale si,pentru ca fructele sa se culeaga mai usor,arborele nu este lasat sa creasca decat cel mult pana la 5-6 m.Fructul,care aunge la maturitate dupa 4-5 luni,este o baca ovoida,lunga de 15-30cm si groasa intre17-30cm,cu 10 ,,coaste” proeminente.In partea carnoasa din interior sunt 20-60 seminte bogate in nutrienti,ce sunt scoase din teaca fructului,ulterior fiind supuse unui proces de fermentare.Se usuca 10-14 zile,dupa care se depoziteaza in locuri uscate si bine aerisite.

Prin macinarea semintelor se obtine faina de cacao,din care se extrage untul de cacao.Faina si untul de cacao se folosesc la fabricarea ciocolatei si a altor dulciuri,iar din untul de cacao se fac sapunuri fine si unele produse cosmetice.

Istorie

Supranumita si ,,hrana zeilor’’,fructele lui ce contin amidon,zaharuri,unt de cacao si teobromina erau intrebuintate de bastinasi chiar inainte de cucerirea Mexicului.Imparatul aztecilor Montezuma l-a tratat,in 1520,pe Hernán Cortés cu bautura preparata din cacao,care s-a introdus in acelasi an si in Spania.In restul Europei s-a generalizat in prima jumatate a secolului al XVIII-lea,cand Spania a renuntat la monopolul spaniol asupra importului de cacao in Europa.Locul de origine al ciocolatei este Elvetia.In aproiere de Geneva,in orasul Vevey ,in a carui piata centrala se afla statuia lui D.Peter(ridicata in1878),inventatorul batoanelor de ciocolata cu lapte se gaseste si sediul ,,Nestle’’ care fabrica vestita ciocolata,cunoscutele produse lactate si extractul de cafea ,,Nescafe’’.

Cerintele plantei.Cultura arborelui de cacao nu depaseste 20˚latitudine nordica sau sudica,iar in altitudine urca doar pana la 300-500m.Se dezvolta in zonele cu o temperatura medie anuala de 26-27˚C,cu precipitatii medii anuale de 1500-3000mm/an,distribuite uniform tot timpul anului.Arborele de cacao nu rezista la radiatiile solare directe,la vant,la temperaturi sub 10˚C,la umezeala prea mare sau la o perioada uscata mai prelungita.Prefera solurile profunde,umede si bogate in substante nutritive.Dupa plantare arborele de cacao fructifica pentru prima oara dupa 3-4 ani in cazul soiului nou,,Amazon” si dupa 5-6 ani la vechile soiuri ,,Amenolado’’.Productia creste in fiecare an timp de 20 ani,dupa care incepe sa scada.

Productia de cacao.Coasta de Fildes,Ghana,Nigeria si Camerun detineau 60% din culturile mondiale de cacao si 60,6% di productie in 1996.

Comertul.Din productia mondiala de cacao 78% se exporta sub forma de boabe,pudra sau unt de cacao.Africa exporta aproape 93% din productia sa,Oceania-79%,Ameria Centrala si Asia-73-74%fiecare,iar America deSud doar 24%.

Principaliii cumparatori sunt:S.U.A,Olanda,Germania,Marea Britanie,Franta si Italia etc.

Nucul de cola(Colatierul)

Nucul de cola este o planta ce se gaseste si azi in stare salbatica in padurile umede din Africa de Vest,fiind un arbore de marime mijlocie si vesnic verde.

In culturi nucul de cola se gaseste mai ales in tarile tropical-umede ale Africii si Americii.Renumele plantei se datoreaza ,,nucilor” sale asemanatoare cu castanele,care contin o substanta ce stimuleaza activitatea inimii si inlatura oboseala.Fructul contine seminte cu un continut bogat in cofeina,colatina si teobromina care alcatuiesc materia prima din care se fabrica bauturile de tipul coca-cola,pepsi-cola etc.

Nucile de cola se mai folosesc la fabricarea unor medicamente,iar din lemnul dur si colorat al arborelui,mestesugarii africani sculpteaza statuete.Ghana,Liberia,Coasta de Fildes sunt tarile care dau productiile cele mai importante.

Arbustul de coca(Erithroxylon coca)

Este un arbust inalt de 1-3m,ce creste in America de Sud si din frunzele caruia se extrage un puternic excitant-cocaina,folosit in medicina ca anestezic local,fiind in acelasi timp un stupefiant foarte periculos,care duce la tulburari psihice.

Se intalneste in:Peru,Columbia si Bolivia care este tara lui de origine.Reconfortanta bautura coca-cola este o combinatie de extract de coca si cola.

In S.U.A. si Europa de vest cocaina axtrasa din planta se foloseste drept stupefiant.Arbustul s-a raspandit in ultimele decenii si in Asia.

In concluzie,plantele producatoare de bauturi reconfortante isi au originea si aria de raspandire mai ales in zonele tropicale si musonice.Arborele de cacao,iarba mate,guarana,arbustul de coca isi au ca patrie America,cafetierul si nucul de cola sunt africane,iar ceaiul asiatic.Toate acestea sunt solicitate mereu de un consum tot mai mare,iar cererile sunt urmate de extinderea culturilor si de cresterea importantei lor economice.


Document Info


Accesari: 6376
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )