Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Euphorbia amygdaloides - Alior

Botanica


Euphorbia amygdaloides - Alior

Planta ierboasa înalta de 70 cm, cu rizomi lemnosi ramificati. Tulpini sterile, lignificate, numeroase, formând tufe. Tulpinile fertile pornesc din cele ale an 20420w228u ului precedent, sunt lax foliate. Frunzele tulpinilor sterile sunt mari, obovate, acute sau obtuze, îngustate în petiol, de consistenta aproape pieloasa, deseori roscate, cele ale tulpinilor fertile, mai mici, obovate, pe dos pubescente, galbui. Foliolele involucrale obovate, cele ale involucelului semiorbiculare, galbui, concrescute câte doua. Ciatii cu glande bicornute, galbui sau purpurii. Fruct capsula adânc trisulcata.Importanta farmaceutica prezinta toata planta care contine o substanta activa- euphorbina, alaturi de care se mai gasesc rasini, cauciuc, guma, amidon, tanin, uleiuri grase si eterice. Laptele lor este iritant, vomitiv si purgativ. Aplicat pe piele produce basici iar administrat intern, cauzeaza inflamatii iar ajuns la ochi produce orbirea.

Euphorbia cyparissias - Laptele câinelui, alior

Este o planta ierboasa, perena, frecvent raspândita prin pasuni. In sol prezinta un rizom. Tulpina înalta de pâna la 50 cm este ramificata. Frunzele sunt înguste, liniare, alterne, sesile întregi. Inflorescenta este un pleiocaziu. La baza pleiocaziului se afla un involucru format din numeroase bractei, iar la baza fiecarei cime câte 2 bractei, oval-triunghiulare. Fiecare cima este formata dintr-o inflorescenta tipica numita ciatiu. Un ciatiu este alcatuit din 5 bractei concrescute în forma de cupa. Pe marginea fiecaruia se gasesc 4-5 glande nectarifere, eliptice sau semilunare. În interiorul cupei se afla numeroase flori mascule formate din câte o stamina a carei filament se articuleaza pe un peduncul. În mijlocul cupei se afla o singura floare femela lung pedunculata, care iese în afara ciatiului. Aceasta floare este compusa dintr-un ovar superior tricarpelar, cu un singur stil si 3 stigmate bifurcate. Fructul este o capsula care la maturitate se deschide în 3 parti (tricoc).

Importanta prezinta scoarta radacinii recoltata toamna când contine rezine, cauciuc, euforbone, ulei, substante acre. Are actiune emetica si purgativa.


Document Info


Accesari: 3850
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )