Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Peganum harmala - Harmala

Botanica


Peganum harmala - Harmala

Planta ierboasa perena, de 30-60 cm, glabra, puternic mirositoare. Tulpina erecta, la baza cilindrica, spre vârf unguiculata, foarte ramificata. Frunze alterne, carnoase, profund lacin 111n137b iate. Flori mari, solitare, cu 5 sepale liniare, 5 petale alb-verzui, alungit ciliate cu o dunga lata verzuie central. Stamine 15, gineceu tricarpelar superior, fruct capsula sferica. Creste prin cimitirele turcesti parasite.Farmaceutic se folosesc semintele si planta, Harmalae semen, Harmalae herba, ce contin alcaloizi derivati de la harman: harmina, harmalina, harmalolul. Alacloizii actioneaza asupra SNC ca excitanti pâna la halucinogeni, în functie de doza. Au actiune ocitocica, proprietati antihelmintice, iar clorhidratul de harmina se utilizeaza în boala Parkinson si în sechelele poliomielitei.

Zygophyllum fabago - Castravete de mare

Planta ierboasa, perena, înalta de 60-100 cm; tulpini drepte, ramificate, articulate si îngrosate la noduri; frunze opuse, formate dintr-o pereche de foliole carnoase, alungit obovate sau eliptice. Vârful petiolului se continua între foliole cu un apendice liniar, acuminat, scurt.

Florile sunt zigomorfe solitare, dispuse în axila frunzelor; caliciul din 5 sepale, alungit-obovate, de lungimea sepalelor, corola din 5 petale mai lungi decât sepalele, imbricate; androceul din 8-10 stamine inegale cu filamente prevazute cu scvame fimbriate, gineceu pentacarpelar superior. Medicina traditionala îi atribuie proprietati antihelmintice si purgative.

Guajacum officinalis

Arbore sempervirescent înalt de cca 10 m. ce creste în America tropicala. Frunzele sunt paripenat compuse, cu foliole obovate, sesile. Fructul este capsula septicida. Peretii vaselor lemnoase din tulpina si ramurile acestui arbore contin o rezina numita Guajaci, folosita ca antireumatica, dar si ca reactiv de identificare a petelor de sânge, a heterozidelor cianogene si a unor enzime (oxidaze si peroxidaze). Florile, fructele si scoarta contin saponozide triterpenice si nortriterpenice.

Fam. Erythroxylaceae

Cuprinde arbori tropicali cu frunze întregi, petiolate, coriacei, flori actinomorfe, hermafrodite, pe tipul 5, cu gineceu tricarpelar si fruct drupa.


Document Info


Accesari: 2863
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )