Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Lepidium ruderale - Paduchernita

Botanica


Lepidium ruderale - Paduchernita

Planta erbacee, spontana, cu tulpina dreapta, ramificata. Frunzele mijlocii sunt simplu penate, iar cele superioare, întregi, lineare. Ramurile se dezvolta 18218v215s de la subsuoara frunzelor. Au frunze si flori mici, verzi, cu sepale îngust lanceolate, lungi de 1-2 cm, fara petale, cu 2-4 stamine lungi. Fructul este o silicula lat-ovoidala, cu samânta ovoida, turtita, lucioasa, galben-bruna. Planta are gust iute si amar, ca de hrean, prin frecare emana un miros iute, neplacut. Înfloreste în aprilie-mai.În terapeutica se foloseste partea aeriana înflorita, Lepidii herba, care contine tioheterozide, care prin hidroliza pun în libertate un ulei volatil în care predomina alilsenevolul; mai contine herniarina, alantoina, heterozide cardiotonice, saponozide, rezine, amidon, colina, fitosteroli, poliuronide, vitamina C, cumarine etc. Are proprietati febrifuge (datorita cumarinelor si acidului parametoxicinamic), cheratolitice, cicatrizante, citostatice, diuretice, precum si antimalarice (paludism) si bactericide. Foarte important este efectul paraziticid extern în tratarea psoriazisului si a dermatozelor infestate. Important pentru combaterea plosnitelor, stelnitelor, paduchilor de lemn si paduchilor de piele, puricilor si chiar a capuselor.

Lepidium draba (sin. Cardaria draba) - Urda vacii

Planta ierboasa anuala cu radacina groasa, lemnoasa, verticala, uneori oblica, mai rar repenta. Tulpini solitare sau numeroase, înalte de 20-40 cm, erecte, cilindrice, scurt paroase, des foliate, spre vârf repetat ramificate, formând un corimb dens. Frunze cenusii- verzi datorita perilor scurti si desi; cele bazale petiolate, de obicei sinuat lobate sau lirate, în timpul înfloririi dispar, cele mijlocii si superioare eliptice sau ovat lanceolate, sesile. Inflorescenta corimb compus, dens, cu flori placut mirositoare. Sepale 4, petale 4, albe, stamine 6, carpele 1. Fructa silicule obcordate, la partea inferioara mai late, bulbucate, spre vârf ascutite.

Foarte raspândita pe câmpuri, lânga drumuri, prin curti, locuri ruderale sau prin semanaturi, de obicei în pâlcuri dese.Importanta farmaceutica prezinta partea aeriana a plantei care se recolteaza în timpul înfloririi, fiind folosita în medicina populara în tratarea bolilor de piele (eczeme de diferite tipuri). Semintele contin miozina, având proprietati revulsive ca si mustarul. Extractul apos si metanolic are actiune antidiuretica.

Isatis tinctoria - Drobusor

Planta ierboasa, viguroasa, cu tulpina înalta de 50-100 cm, cu radacina pivotanta. Frunzele rozetelor alungit oblanceolate, treptat îngustate în petiol lung, cele tulpinale inferioare asemanatoare, cele mijlocii si superioare lanceolate, sesile, amplexicaule si auriculate, lungi de 3-10 cm, glauce, întregi, glabre. Inflorescenta mare, larga, corimbiform paniculata, cu ramuri inferioare lungi, adeseori si cu ramuri secundare. Sepalele eliptice, petalele alungit obovate de culoare galbena. Fructul este o silicula pendenta, de forma si dimensiuni variabile, eliptica, alungit obovata sau cuneata, cu vârf rotunjit Raspândita pe câmpuri ierboase si pietroase, lânga drumuri, pe dealuri stâncoase.

Importanta farmaceutica prezinta frunzele, care odinioara erau utilizate ca remediu antiscorbutic, pentru vindecarea ranilor si în icter. Tot în medicina traditionala planta era folosita în dropica.

Document Info


Accesari: 3658
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )