Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


Curatire automata a piscinei
CURATIRE AUTOMATA A PISCINEI


Impuritatile fine sau mai putin fine care au tendinta de poluare a apei unei piscine, in principal prin suprafata, sunt in principiu evacuate prin circuitul de filtrare.

Exista totusi o parte mai mare sau mai mica ce nu este purificata, regasindu-se pe fundul piscinei, cum sunt de exemplu impuritatile grele care cad repede, sau cele care au patruns in bazin intre doua perioade de filtrare. Se pot aduna impuritati de asemenea si pe linia apei de la perete. O buna circulare a apei va reduce aceasta poluare, precum si o frecventa si bine gandita folosire a prelatei: prelata de siguranta si anti-poluare, de preferinta izotermica. Aceasta operatiune este oarecum fastidioasa atunci cand nu exista o prelata automata! Folosirea aspiratorului manual cu perie, descrisa mai sus, permite combaterea acestei probleme, dar cu ceva efort! Folosirea de aparate automate anuleaza nevoia de a folosi un aspirator manual cu perie (timp de aprox. 1 h/saptamana) si sprijina procesul de filtrare.
Exista trei tipuri de masini automate de curatare, sau roboti:

1)Aspiratoare automate cu perie

2)Roboti de curatare cu jet de apa

3)Unitati independente motorizate pentru curatare-filtrare


Nota: automatele de curatire 'integrata' si preventiva trebuie instalata la momentul constructiei, si nu este abordata aici.


1 - ASPIRATOARE AUTOMATE CU PERIE

PRET: intre 3 000 si 6 000 F.

Acestea sunt asemanatoare aspiratoarelor manuale cu perie; contin:

- un cap de aspiratie,

- o teava flotanta de evacuare.


Dar manerul de comanda a disparut, iar aparatul functioneaza automat. Sunt bransate la un circuit existent de aspiratie.


CARACTERISTICI SPECIALE


- Manerul de comanda al aparatului a fost inlaturat complet; aparatul se deplaseaza automat.

- Mobilitatea si motricitatea aparatului se datoreaza fortei hidromecanice a circulatiei apei prin sistemul de filtrare. Cu alte cuvinte, puterea pompei de filtrare este cea care creeaza indirect motricitatea si mobilitatea periei automate. Aceasta trebuie sa fie suficienta, dar trebuie sa se acorde atentie pierderilor de sarcina care pot frana puternic circulatia apei (coturi, teuri, vane, racorduri, sarcina de filtrare, etc. ).


In realitate debitul real al circuitului este cel care pune in miscare peria.

- Bransamentul: se recomanda o priza de perete sau un dispozitiv de aspirare sau partea inferioara a skimmerului (la fel ca si pentru peria manuala: vezi prima parte).

- Traiectul periei este o traiectorie perfect aleatorie si riscanta. Nefiind metodic, este mai lung. In loc de 30 min, care este timpul necesar folosirii unei perii manuale, curatirea cu perie automata va dura 24 de ore!

- Si preturile sunt relativ moderate, pentru ca nu exista un gen anume de motorizare impus: se va prevedea o suma intre 3. 000 si 6. 000 F.


Nota: majoritatea aparatelor actuale, bine reglate, curata si marginile piscinei, scop in care o forta puternica de suctiune le permite uneori sa urce pe aceste margini. Pot sa functioneze si sub prelate, dar aceasta functionalitate trebuie specificata, daca exista.

TIPURI DE ASPIRATOARE AUTOMATE


Evaluare globala: aparate foarte scumpe, dar reglarea lor este foarte delicata si au tendinta de a obstructiona circuitul de prefiltrare; MANOMETRUL trebuie supravegheat, iar in caz contrar pompa trebuie monitorizata!


CELE MAI IMPORTANTE APARATE

- AQUANAUT SI POOL VAC: aparat trapezoidal cu 2 aripi care bat de o parte si de alta a corpului aparatului, si 2 patine vibrante. Acesta se deplaseaza prin alunecare in zonele cele mai dificile si se deplaseaza rapid. Are un ciclu repetitiv de deplasare pre-programat.

- AQUADROÏD: corpul robotului este semisferic. Se recomanda pentru fundurile de piscina fara denivelari.

- BARACUDA: disc mare suplu, care la extremitate are un maner vizibil care il propulseaza in recul prin vibratii.

- FORMULA: robot plat cu profil bine determinat, care se deplaseaza prin jet de apa.

- KREEPY-KRAULY: mantaua sa mare si striata poate acoperi creste si depresiuni cu un manson dublu care permite o suctiune alternativa si care functioneaza ca sistem de deplasare a aparatului.

- QUESTA: seamana cu un car de atac de mici dimensiuni cu doua roti mari striate de o parte si de alta a unui segment cilindric, care da dovada de o buna mobilitate cu frecvente schimbari de directie.

- BADU CLEAN: un robot cu un sistem de ghidare original, si anume o roata frontala laterala, de mari dimensiuni, care ii permite evitarea obstacolelor.- MANTA: foarte asemanator cu BARACUDA; dar prefera funduri de piscina fara denivelari. Etc


2 - ROBOTI DE CURATARE CU JET DE APA

O mare parte a impuritatilor nu este preluata, asa cum am vazut mai sus, de circuitul de reciclare si filtrare a apei. Aceste impuritati se depun si pe fundul piscinei, pe linia apei si eventual si pe pereti. Aici este fondul problemei: praful depus este foarte dificil de indepartat, pentru ca nu este deloc influentat de procesul de epurare mecanica.

Pentru acest praf se folosesc aspiratoarele automate. Robotii de curatare cu jet de apa se deplaseaza subacvatic prin refularea apei: fie impiedica depunerea prafului prin agitare si barbotare aproape continue, fie provocand ridicarea acestor depuneri pentru a le include din nou in suspensie, astfel incat praful sa poata fi absorbit de circuitul de filtrare. Se poate spune ca au un rol de prevenire.

Se disting trei categorii:

- sisteme integrate structurii, si al caror jet de apa tasneste din zid sau din fundul bazinului,

- roboti mobili care se branseaza direct la circuitul de refulare,

- roboti mobili care se branseaza la o duza de refulare dar care au in plus o duza de apa pe circuitul de retur al apei dupa filtrare.

Sa lasam deoparte prima categorie care trebuie montata inca de la momentul constructiei. Robotii mobili sunt impartiti in urmatoarele categorii:


A - ROBOTI CU BRANSAMENT DIRECT: PE DUZA DE REFULARE

Pret: intre 3. 500 si 6. 000 F. Este nevoie de o pompa de filtrare puternica deoarece aceasta le face sa functioneze!

- BABY STAR: un fel de disc plat care se deplaseaza pe fundul bazinului, fiind fixat de o teavo flotanta bransata direct la o doza. Un efet de Venturi ridica impuritatile pentru a le capta in talere-sita. . Productie 100% in Franta.

TIPURI DE ROBOTI AUTOMATI CU JET DE APA

EPURATOR CU CARTUS DE FILTRARE

 


- TURBO SWEEP: este fratele mai mic al robotului pool sweep. Acesta se deplaseaza pe suprafata apei agitandu-si tentaculele spre fundul piscinei.

- POLARIS 160 ET 360: aparat identic cu cel descris mai sus, dar fara suflanta.


B - ROBOTI CU SUFLANTA


Pret: intre 10 000 si 15 000 F.

- JET VAC: aparatul se deplaseaza pe fundul piscinei fiind actionat de presiunea apei injectata de o sulfanta. Un sac aplicat deasupra acestuia retine impuritatile ridicate de efectul venturi.

- LETRO SWEEP 1: Robotul se deplaseaza pe suprafata apei si tentaculele sale inferioare agita apa.

- LETRO SWEEP 2: La fel ca la LETRO SWEEP 1, dar cu doua roti mobile care ii permit sa se deplaseze sub prelatele izotermice.

- POLARIS: se deplaseaza pe fundul piscinei pe trei roti, cu un tentacul dorsal. Are o plasa pentru captarea impuritatilor ridicate.

- POOL SWEEP 1: pluteste la suprafata bazinului, 2 tentacule din partea inferioara a aparatului agita apa, iar in partea superioara se afla un mic jiclor care curata linia de apa.

- POOL SWEEP 2: poate lucra sub prelate.

- POSI CLE AN: un aparat subcircular care se deplaseaza subacvatic.

- PAC SWEEP: iesit recent pe piata, acesta seamana cu pool sweep; se deplaseaza la suprafata si tentaculele sale agita si se onduleaza in apa.

Evaluare globala: roboti utili universal, bine adaptati la forme complexe; trebuie totusi acordata atentie fazei preliminare de instalare care creste temporar turbiditatea apei!

Cel mai bun robot sunt chiar eu! 


NDLR: Practic, nici cel mai bun robot nu are sanse sa egaleze performantele umane, a carui eficacitate aici este de-a dreptul exemplara!

3 - ROBOTI EPURATORI AUTONOMI MOTORIZATI


Aceasta a treia categorie cuprinde roboti motorizati, care functioneaza independent, cu filtru propriu incorporat. Acestea functioneaza pur si simplu cu alimentare electrica. Sunt controlate si programate de un cofret electric. Pret: intre 13. 000 si 25. 000 F (piscine de familie).


Categoriile anterioare de roboti de curatare (aspiratoare sau refulatoare automate) sunt dependente de circuitul de filtrare; functionarea lor creste si murdarirea filtrului traditional, care trebuie curatit mai des.


Aici, mediul de filtrare este integrat: cartus sau sac cu ochiuri mai mult sau mai putin largi. In clopotul robotului exista un motor sau mai degraba o pompa; aceasta aspira apa si creeaza astfel miscarea de deplasare. Uneori exista un motor separat folosit pentru deplasare. Apa aspirata este trecuta prin filtru si imediat evacuata. Gura de evacuare este pozitionata pe partea superioara, uneori chiar sub motor si faciliteaza urcarea aparatului pe peretii bazinului: acum marginea piscinei va fi si mai bine curatata! Trebuie doit subliniat faptul ca murdarirea filtrului interior al aparatului poate impiedica deplasarea robotului, acesta trebuind deci decolmatat in mod regulat.


Exista un cablu de alimentare a aparatului, de preferinta de 24 V. Cartusele si sacii trebuie si ele curatate regulat. Acest tip de aparat suplineste functionarea unui filtru traditional. Este recomandat mai ales daca filtrul este usor sub-dimensionat. Aparatul poate fi programat sau teleghidat de la margine, dar in majoritatea timpului traiectoriile sale sunt aleatorii. Sunt deci mai putin eficiente decat un aspirator cu perie condus de un om si au nevoie de 6 pana la 12 ore pentru a curata un bazin, in functie de gradul de murdarie!


PRINCIPALELE APARATE EXISTENTE PE PIATA (Piscine familiale)

-AQUAVAC -AQUABOT

IN ACEST CAZ, FILTRUL SI POMPA SUNT FIXATE IN CENTRUL APARATULUI, CU ALIMENTARE ELECTRICA

 
- AQUAQUEEN, AQUAPRINCE

- DOLPHIN

-S 30 (S 100)

- STAR VAC

- SWEEPY

- SPRINGO -ROBOTECH 1000

- ROBOTECH 2000

- ORPHY

- OZO CLEAN

- PATRIOTE

- SQUIREL


Evaluare globala: aici suntem aproape de automatizarea integrala; curatirea efectuata este exceptionala si, in cazul filtrului de nisip, permite reducerea colmatajelor, si deci economisirea apei. Lucrul care li se poate reprosa acestora aparate este ca inca nu sunt suficient de fiabile, atentie la SAV!

CATIVA ROBOTI EPURATORI AUTONOMI MOTORIZATI

Text Box: EXTRAS DIN PISCINES MAGAZINE •CAUTATI-VA MODELUL


POLUAREA APEI SI PREVENIREA
TRATAMENTULUI GENERAL / TABLOU SCHEMATIC TEORETIC


'INVENTARUL' POLUARII

in ordine descrescatoare

ACTIUNE DE PREVENIRE

COMBATERE Diferitele stadii

FRUNZE CRENGI

A se evita pozitionarea in apropierea arborilor inalti Investiti in acoperirea piscinelor

PREFILTRARE

Cos de skimmer Prefiltrul pompei ASPIRATOR CU PERIE, manual sau automat

Pietris, nisip

Plaje largi Alei betonate

Plasa sau

Particule diverse

A se evita prezenta pietrisului / pamantului la exterior

diversi ROBOTI DE CURATARE

Deseuri de dimensiuni mari Insecte Fire de par, scame, pene Fragmente de insecte Polen

A se evita prezenta unei vegetatii luxuriante in apropiere

Paravanturi sau garduri

CADITE PENTRU PICIOARE

FILTRARE

Prafuri minerale fine, Prafuri fine organice. Spori Microorganisme Animale si vegetale: alge, ciuperci

PRELATE FINE, opace

FLOCULARE

(Filtru cu nisip).

ANUMITE FILTRE (diatomita).

Produse organice dizolvate: uree, sudoare, mucozitati

DUSURI


Degradarea impuritatilor existente


DEZINFECTARE, TRATAMENT CHIMIC

Produse minerale dizolvate: carbonati, elemente acide din apa de ploaie si rocile din imprejurimi.

TRATAMENT CHIMIC, ANALIZA APEI, ACIDIFICARE, ALCALINIZARE

(vezi alaturi)

Produse degradate prin diverse tratamente: cloruri sau bromuri

TRATAMENT JUDICIOS

GOLIREA SI REUMPLEREA CU APA


O GAMA DE PRODUSEDocument Info


Accesari: 472
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )