Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


Intretinerea piscinei pe timpul iernii
INTRETINEREA PISCINEI PE TIMPUL IERNII


O idee de baza, simpla si general valabila: piscinele nu trebuiesc vidate pe timpul perioadei de inactivitate Astfel, apa din rezervoare protejeaza structura de intemperii si mentine bazinul plin.­ In adancime, terenul, locul in care este amplasata piscina, ramane vara la o temperatura medie de 10-15 °C; astfel, acesta atenueaza variatiile de temperatura in acelasi mod ca prin intermediul 'efectului e pivnita' si genereaza in sanul masei de apa curenti de convectie omogenizatori.


Intretinerea traditionala pe timpul iernii cu prelate.


Putem enumera 4 elemente esentiale:1) Prelate impermeabile,

2) prelate ajurate (cu plasa),

3) grup tehnic suprainaltat,

4) grup tehnic ingropat.


CARACTERISTICI DE BAZA ALE INTRETINERII PE TIMPUL IERNII


1)Prelate impermeabile. In general, acestea sunt grele, greu de manipulat si cuprinde in partea superioara, ochiuri de apa,; a se vida primavara prin sifonare sau cu ajutorul unei pompe.­ Pretul lor este foarte mare: 100 - 150 franci/m2 In schimb: este foarte solida si robusta, ofera siguranta totala si opacitate reala (bazinul pe timpul noptii) impiedica formarea algelor. Opreste praful, chiar si pe cel mai fin. La deschidere, bazinul este teoretic impecabil. Prelata cu centura de protectie este un procedeu bun, totusi un pic cam lung pentru a fi pus in practica.

In acest caz, bazinul trebuie sa fie cat mai plin posibil, apa va servi drept suport, iar depunerea de reziduurile va fi redusa.­ Atentie, persoanele pentru care 'estetica' este foarte importanta ar trebui sa aleaga 'prelata ajurata', mai curata.­

2) Prelate ajurate permeabile Acestea sunt mult mai usor de manevrat si pot fi utilizate chiar ti in timpul sezonului, de la un week-end la altul. Acestea nu formeaza ochiuri de apa in partea superioara  si prelatele tesute strans sunt robuste. Totusi, inchiderea bazinului nu este totala, praful reusind sa treaca iar rolul ecranului luminos este adesea incomplet si de aceea trebuie efectuat tratamentul impotriva algelor.­ Prelatele cu plasa de siguranta, foarte lejere, nu sunt perfecte, dar sunt utile in ceea ce priveste siguranta si protectia impotriva frunzelor si a reziduurilor mari!

In acest caz, bazinul trebuie sa fie dotat cu posibilitatea de evacuare prin scurgere, prin preaplin, prin filtrare, printr-o deschizatura a skimmer-ului sau printr-o duza speciala in perete!

3) Grup tehnic suprainaltat. Exista riscul inghetului. Este preferabil sa goliti conductele.

- Coborati nivelul apei sub duzele de refulare.

- Deschideti vanele in spatiul de distributie. Lasati apa sa se scurga din tevile bazinului.

- Inchideti gurile duzelor prin dopuri filetate cu teflon sau garnituri de cauciuc sau prin dopuri de cauciuc cu extensie. Inchideti evacuarile skimmerelor  (canale ingropate la mai mult de 60 cm, riscuri minime: canale cu dop inferior.)

- Ridicati din nou nivelul apei, la maximum in cazul prelatelor etanse sau pana la gura de preaplin in cazul prelatelor ajurate.

- Introduceti algicidul, varsandu-l la marginea planului apei, eventual introduceti dispozitivul antigel si acoperiti.­

Nota: Puteti profita de aceasta operatiune de golire partiala pentru a curata bine filtrul cu nisip; vom tine cont de aceasta parte a bazinului evacuata, in schimbarea anuala sau bianuala a apei din piscina!


4) Grup tehnic ingropat (cheson sau local). Riscurile de inghet sunt aproape zero, cu exceptia spatiului de distributie care poate fi 'aerisit'. In acest caz: inchideti vanele, desfaceti racordurile pentru a creste tensiunea, deschideti pompa si filtrul. Canalele pot ramane pline de apa!

Canalele ce ating solul trebuie golite conform instructiunilor mentionate la punctul 3)

Intretinerea activa pe timpul iernii - piscine in functiune fara prelata

Se practica in special la pranz si este insotit de o operatiune de filtrare: 1-3 ore pe zi. Un dispozitiv antigel declanseaza functionarea la temperaturi mai mici de 0 °C; acesta poate fi cuplat la un dispozitiv de incalzire a apei (regiunile reci).Toamna si la sfarsitul iernii se utilizeaza o doza de algicid. Odata cu sosirea primelor zile calduroase  (temperatura apei mai mare de 15°C) se va adauga o doza dubla. Principalele echipamente sunt puse la adapost: scari, trambuline.


PRINCIPALELE OPERATIUNI DE INTRETINERE A PISCINEI PE TIMPUL IERNII

A.B.C.D.E.F.G.H.IJ.


IN ORDINE CRONOLOGICA SI TEORETIC


A- Curatarea linia apei si interiorul skimmerelor cu cos:

- cu ajutorul unei perii moi sau al unui burete pentru linere (fara a utiliza produse abrazive),

cu ajutorul unei perii dure pentru carelage si poliesteri.

Produse recurente: detartranti acizi si degresanti; lasati sa actioneze de la 6 la 24 de ore, inainte de periere.


B - Aspirarea - curatarea fundului bazinului si a peretilor, cu ajutorul unui aspirator manual (30-40 minute) sau automat (24-28 de ore) cu perii. Filtrare si functionare(vezi procesul de la pagina 33).

Nota: Curatarea plajelor si bordurilor, care se vor murdari inevitabil si cu rapiditate, nu este obligatorie. Daca acestea sunt fragile, in regiunile reci, ungeti-le cu un produs antigel.


C - Decolmatarea filtrului cu nisip. Evacuarea apei prin scurgere. Puteti efectua barbotarea nisipului, cu ajutorul batului, in curs de spalare, dupa oprirea pompei si deschiderea temporara a filtrului. In cazul in care trebuie sa astupati duzele, conform indicatiilor anterioare, profitati de aceasta faza de spalare pentru a scadea nivelul.­ Aici puteti introduce etapa G.

Controlati manual buna pulverizare a nisipului.

Filtre cu cartus: curatati cartusele cu sapun sau acid, intr-un recipient mare.

Filtre cu diatomite: evacuati prin scurgere incarcatura de diatomite 'uzate', apoi goliti elementele suport ale diatomitelor.

Deschideti dopurile de golire a filtrelor. Goliti deschizand filtrul in partea superioara. Lasati-l deschis. Pozitionati cu atentie dopul de purjare.D - Intretinerea canalelor pe timpul iernii. Se realizeaza conform instructiunilor mentionate in paragraful anterior in functie de dispozitia grupului tehnic in raport cu bazinul.­

E - Intretinerea pompei. Pompa poate fi pastrata intr-un spatiu de depozitare gol, sau intr-un colt al casei. Daca exista riscul aparitiei umezelii: debransati alimentarea electrica dupa ce ati taiat curentul. Demontati racordurile de intrare si iesire. Demontati pompa sau numai motorul, daca acest lucru este posibil. Curatati cu peria cosul prefiltrului pompei. Deschideti surubul de purjare al apei din camera turbinei si din prefiltru. Pozitionati cu atentie surubul etichetandu-l sau 'lipiti-l cu Scotch' pe pompa (bucuria de a regasi aceste mici piese la primavara!). Lasati capacul deschis pentru a evita depunerile de mucegai.

Puteti amplasa pompa bransata intr-un spatiu de depozitare gol.

F - Asezarea diferitelor echipamente: scari - trambuline - aspirator cu perii - perii - plasa de pescuit. Periati-le cu apa cu sapun inainte de depozitare, pentru a evita uscarea si inasprirea datorita eventualelor depuneri.­

G - Introducerea algicidului. Respectati dozajul mentionat in instructiuni. Acesta se va varsa la marginea planului apei. ­In principiu, acesta se dilueaza complet.

Nota: pentru a ameliora amestecarea apei cu algicidul, puteti efectua barbotarea cu ajutorul unei pompe, la finalul etapei C (inainte de oprirea si golirea filtrului).

H - Asezarea flotorilor pentru intretinerea pe timp de iarna. Lungimea unei laturi sau pe diagonala. De asemenea, ganditi-va si la skimmer (exista o piesa speciala: Ghizzmo)

I - Desfasurarea prelatei si fixarea acesteia. Este nevoie de cel putin doua persoane! Fixati in prealabil punctele de legatura, cu exceptia cazului in care aveti suruburi cu ochi retractabile. Prelata trebuie sa fie intinsa la maximum pe planul apei, iar fixarea sa periferica este stransa: aceasta nu trebuie sa aiba orificii deasupra bordurii si nici sa se miste in vant. Atentie la uzura rapida. Sfat: fixati mai intai prelata invers pe unul din colturi, apoi intoarceti-o si fixati-o in celelalte trei colturi!­

J - Amplasati in afara utilizarii dispozitivului. Intrerupeti contactele. Indepartati fuzibilele. Intrerupeti curentul. Debransati capatul liniei,  daca este posibil, sau acoperiti dispozitivul cu o carpa. Acest lucru descurajeaza copiii.


FLOTOR PENTRU INTRETINEREA PE TIMP DE IARNA

 

DOPURI PENTRU INTRETINEREA PE TIMP DE IARNA

 

DISPOZITIV ANTIGEL PENTRU SKIMMER (GIZZMO)

 


REDESCHIDEREA PISCINEI: RENASTEREA


Vom discuta despre o piscina acoperita cu prelata pe timpul iernii.


- Realizati in primul rand perierea/curatarea prelatei pe loc, cu ajutorul unei perii de piscina montata pe manerul telescopic. Acest lucru se realizeaza foarte usor datorita jetului de apa, daca este posibil (sau pe uscat in cazul prelatelor cu plasa)!

In cazul unei prelate impermeabile, goliti ochiul de apa superficiala prin sifonare, daca exista o panta si cu ajutorul unui furtun de aspirare al aspiratorului cu perii, astupati-i capatul si coborati-l brusc sub planul apei.

In lipsa existentei pantei, utilizati o pompa amplasata deasupra prelatei. Evacuarea apei la distanta.


- Indepartarea prelatei, uscarea, impaturirea, depozitarea. Va sfatuim sa eliberati numai trei colturi ale prelatei. Intoarceti-o invers in cel de-al patrulea colt. Lasati-o sa se usuce, pentru a evita mucegairea, apoi continuati impachetarea, 'tip acordeon', daca este posibil: derularea acesteia realizandu-se mai usor.­ Apoi desfaceti si ultimul colt. Readuceti-o in forma initiala. Asezati cu grija clamele de ancorare si chingile. Nu depozitati nimic deasupra prelatei, acest lucru ar putea deteriora pliurile. De asemenea, inainte de pliere, puteti presara prelata cu talc; totusi acest procedeu este discutabil.­

- Strangerea flotorilor de intretinere pe timp de iarna. Readucerea in starea initiala.

- Periati plajele si bordurile, din interior spre exterior. Curatati rosturile dalelor cu o perie dura si eventual cu un produs creat special in acest scop.Puteti de asemenea clati si peria dalele cu apa putin acidificata (efectuati intotdeauna un mic test la fata locului).Puteti folosi in mod eficient un aparat de curatare cu presiune de apa.­

- Asezati din nou echipamentele la locul lor: scari amplasate in saboti. Trambuline prinse in suruburi. Pozitionarea instrumentelor la locul lor. Scoaterea din iarna a sistemelor de filtrare. Pompe bransate hidraulic si bransament electric. ­Inchiderea capacelor si scurgerilor. Inchiderea filtrului: capac si scurgere. Strangerea racordurilor. Deschiderea vanelor (scoaterea capacelor duzelor, inversul procesului descris in pagina anterioara).

Pornirea motorului pompei: cu ajutorul unei surubelnite introduse in spate, pe axul rotorului sau introduceti mana in interiorul prefiltrului si invartiti turbina cu varful degetelor.

Eliberati manual aerul aflat in varful filtrului. Evacuati aerul care este posibil sa se fi adunat in prefiltru.­ Actionati succesiv toate manerele vanelor. Controlati diferitele racorduri atunci cand vine apa. Eventual strangeti cu forta mainii; acest lucru ar trebui sa fie suficient, daca ati lubrifiat pasul surubului din plastic (important).

Repunerea in functiune a dispozitivului electric. Diferitele contacte sunt inchise. Cronometrul de programare este actualizat: vezi prima parte, durata de functionare zilnica a filtrarii.­

Tratament de pornire in functie de starea apei: curata sau murdara. In principiu: identic cu 'tratamentul soc'.­ Echilibrasi pH-ul intre 7,2 si 7,6 si apoi introduceti o mare concentratie de dezinfectant.­

- Clor sau brom. Tratati cu 4, 5 sau 6 g/m3(4, 5 ou 6 PPM) - Biguamide. Tratati cu 50 PPM.

- Aparatura automata: functionare intensa pe durata a 6-10 sau 24 ore. Inainte de toate, supravegheati manometrul. Presiunea este normala? In cazul in care aceasta nu are valori normale, consultati capitolul 'indicatii manometrice'.


SI INOT PLACUT!


REINCALZIREA APEI DIN PISCINA

CONSIDERATII GENERALE


Este preferabil sa vorbim despre 'reincalzire' si nu de 'incalzire'. Acest termen va fi utilizat in cazul mini-piscinelor clocotitoare: spa-urile, in care apa este intr-adevar incalzita la 35, 37 sau chiar 39 °C. In piscine, apa este 'incalzita moderat' la 24, 25, 26 °C.

Sunt necesare 100 000 kcal pentru a creste temperatura a 100 m3  de apa cu 1°C!Sau chiar: 100 000 / 860 = 116 kW (deoarece 1 kW —> 860 kcal) = aproximativ 60 Franci pentru 1 °C in acest caz! In baza acestor date foarte simplificate, puteti sa realizati singuri propriul calcul

De asemenea, tineti cont de faptul ca daca apa dintr-un bazin se raceste cu 2°C intr-o noapte racoroasa, aceasta nu se va pierde mai mult de 1°C daca o acoperiti cu o prelata izoterma, pierderea calorica fiind redusa la jumatate.

Deci, pentru a inota intr-o apa cu o temperatura moderata, tineti piscina acoperita caz mai mult timp posibil. Si fiti realisti: inotati rar pe o vreme inchisa, rece sau ploioasa. Incalzirea piscinei va permite prelungirea sezonului de inot.­


SCURT INVENTAR AL APARATURII


DISPOZITIVE ELECTRICE DE INCALZIRE

Instalare simpla. Aparate nu foarte costisitoare, cu preturi incepand de la 3000 sau 4000 de franci. Dar consumul este ridicat: 1500 - 2000 franci/ luna in pre-sezon. Manevre de operare reduse: un singur termostat ce trebuie pornit.

Este compus din rezistente electrice incorporate in tuburi sau termoplonjoane care se introduc in circuitul apei din piscina.

Intretinere simpla. Exista doar riscul formarii depunerilor de calcar pe termoplonjoane, daca apa este calcaroasa sau al coroziunii, daca apa este acida (sau in cazul in care unul din electrizori nu este reglat in mod corespunzator?).­


SCHIMBATOARE DE CALDURA CU PLACI

Legate la boilerele locuintei. Instalare foarte complexa. Aparate relativ scumpe, dar cu un randament excelent. Consum rezonabil: 800 - 1 000 Franci/luna

Manevre de operare putine: termostatul si controlul boilerului ce trebuie efectuat in mod regulat.

Piscina trebuie prevazuta cu un circuit dublu al apei: apa de alimentare = circuit primar, ce vine de la boiler si apa din piscina ce trebuie incalzita: circuit secundar.


SCHIMBATOARE DE CALDURA CU SERPENTINE

Instalare nu foarte complexa. Aparate mai ieftine, dar cu un randament mai mic decat al precedentelor. Consum mai mare. Acelasi principiu, cu circuit primar in serpentine si circuit secundar sub forma unui vas cu doua intrari.


Nota: Piscina de referinta cu dimensiunile: 5 m x 10 m = 70 m3

BOILER CU GAZ

Gaz de iluminat sau propan. Instalare nu foarte complexa. Aparate nu foarte costisitoare, cu preturi incepand de la 6000 de franci. Consum gaz de iluminat: foarte rezonabil, 800-1000 franci pe luna. instalate conducte de gaze sau bazine de propan ce trebuie amplasate in apropiere (inestetic).Randament mare: utile pentru cresterile rapide de temperatura, pentru piscinele caselor secundare, de exemplu.


POMPE DE CALDURA

Instalare simpla: ramificatie in sistemul de refulare a apei; dar sunt aparate scumpe, al caror pret depaseste 15 000 franci. Randament foarte bun. Consum scazut de curent electric: 500-700 franci/luna; dar montat la o temperatura foarte lenta; nu este adecvat utilizarilor rapide ale piscinelor sau necesita eventual functionarea continua.­­


DISPOZITIVE SOLARE ABSORBANTE

Instalare delicata si cateodata de durata. Ramificatie in sistemul de refulare al apei. Circulati creata e pompa de filtrare. Suprafata mare de implantare, inestetic. Echipament costisitor: in functie de regiune, peste 12 000 franci. Consum: zero sau aproape de zero: cativa wati pentru reglare! Acest tip de incalzire este adecvata anumitor regiuni muntoase de latitudine si altitudine medie.
DISPOZITIV SOLAR ABSORBANT DESFASURAT


 

INCALZITOR ELECTRIC CU CARCASA DE PROTECTIE

 

BOILER CU GAZ

 

SCHIMBATOR DE CALDURA
CU PLACA

 

POMPA DE CALDURA AER/APA

 


GANDITI-VA INAINTE SA FIE PREA TARZIU !

SIGURANTA = SIGURANTA = SIGURANTA = SIGURANTA


Se pot distinge trei categorii de riscuri:

Riscurile legate de produse,

Riscurile legate de bazin,

Diverse riscuri.


RISCURI GENERALE LEGATE DE PRODUSE

Substanta chimica trebuie introdusa intotdeauna in apa si niciodata invers, adica apa nu trebuie varsata peste produs!­(Atentie in special la clor).Evitati amestecarea a 2 substante, in absenta indicatiilor specifice. Exemplu: pudra de hipoclorit si cuburi de clor deoarece exista riscul ca acestea sa nu se amestece in apa.­

Produsele trebuie pastrate in ambalajul lor, iar eticheta nu trebuie sa fie deteriorata.

Lichidele nu trebuiesc depozitate deasupra substantelor solide, atentie la etajerele ce nu sunt prinse bine in perete.

Spatiile de depozitare trebuie sa fie aerisite si trebuiesc tinute inchise. In prezenta copiilor, spatiul de depozitare trebuie sa fie inchis cu cheia.­


RISCURI LEGATE DE BAZIN

Riscul de inec prin scufundare poate afecta mai ales copiii care nu stiu sa inoate: invatati-i repede sa inoate, este mult mai sigur si mult mai rapid!

De asemenea, asigurati-va ca apa este in permanenta curata. Apele tulburi sunt periculoase deoarece copilul sau persoana in cauza pot disparea brusc si interventia poate fi ingreunata de tulbureala apei.­­

O scara de acces cu trepte sau o scara de perete (noua), sau in caz de necesitate o scara simpla, sunt salvatoare pentru inotatorul aflat in dificultate.

Un gard reprezinta un mijloc de protectie eficient, cu conditia ca acesta sa fie suficient de inalt: minim 1 m si ca portita de acces sa functioneze perfect.

Prelata intinsa, numita si 'prelata de siguranta', poate fi foarte utila: aceasta nu trebuie sa fie neaparat opaca si grea; anumite prelate cu ochiuri sunt solide si usor de manuit datorita faptului ca sunt usoare; fixarea lor trebuie sa se realizeze rapid si permite instalarea curenta, de la un week-end la altul sau de seara pana dimineata.­

Atentie la prelata cu alveole, numita si 'cu bule', care este foarte inselatoare. In fiecare an, numeroase animale isi pierd viata din cauza acesteia, deoarece cred ca este o suprafata de sutinere.

Puteti utiliza alarmele. Acestea sunt foarte performante; dar acestea sunt produse foarte sofisticate si deci tributare unei tehnologii fine, ce necesita controlul regulat si din pacate defecte exista.­

Pernitele pentru plutit sunt foarte putin utilizate: totusi, daca sunt bine pozitionate si fixate de corpul copilului, acestea pot avea un rol decisiv. De asemenea, in ziua de astazi exista maiouri care au integrate astfel de pernite.


DIVERSE RISCURI

Lista poate fi foarte lunga. Din aceasta enumeram: trambulina fixata in mod necorespunzator, bordurile sau plajele alunecoase. Nu alergati pe plaja! Dar de asemenea, toata aparatura electrica care trebuie sa fie amplasata departe de bazin si protejata impotriva caderilor de curent.


(Pagina redactata in colaborare cu FNCESEL si Comisia pentru Protectia Consumatorului).Document Info


Accesari: 419
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )