Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


Tratamentul chimic si dezinfectia piscinei
TRATAMENTUL CHIMIC SI DEZINFECTIA PISCINEI


PRINCIPIUL CALAUZITOR


O parte infima a impuritatilor risca sa nu fie preluata de sistemul de filtrare si curatare; este vorba de praf microscopic mineral si organic, de produse dizolvate de origine vegetala sau animala (sudoare, mucus) sau de origine minerala (calcar), microorganisme animale si vegetale, ca algele si ciupercile.


Prin urmare, aceste microorganisme vii, algele de exemplu, au tendinta de a se dezvolta sprijinindu-se pe baze solide: praf sau impuritati reziduale fine, hranindu-se cu aceste reziduuri organice sau produse organice dizolvate.
Rezultatul? o apa tulbure, verzuie, pereti cu suprafata vascoasa sau alunecoasa si in concluzie o apa respingatoare!


Actiunea chimica sau fizico-chimica se deruleaza in patru timpi:

1. Obtinerea unei ape normale, atunci cand nu mai prezinta un aspect placut. Aciditatea sau alcalinitatea sunt doua repere care pot fi folosite cu usurinta.

2. Eliminarea tuturor reziduurilor, chiar si a celor mai fine pentru a nu mai asigura hrana si baza de sustinere a microorganismelor. Procesul de floculare de exemplu faciliteaza filtrarea nisipului.

3. Decimarea oricaror organisme, rolul oxidantilor: clor, brom, iod, peroxizi, algicizi sau produse anexe ca PHMB, argentum, etc.

4. Descompunerea si eliminarea materiei organice aferente organismelor vii: produse organice si microorganisme moarte. Rolul oxidantilor: clor, brom.


1 - CREAREA ECHILIBRULUI APEI

Inseamna simplu testarea 'aciditatii'. Cu trusa de analiza descrisa mai jos, se testeaza pH-ul apei: coeficientul care defineste aciditatea in functie de ionii H+ prezenti, care variaza intre 1 si 14; la un pH de 7, apa este neutra.

Nu se incearca modificarea daca apa se situeaza intre valorile 7, 2 si 7, 6.

Pentru valori de peste 7, 6 apa trebuie usor acidificata, si eventual pentru 8 se va efectua o 'decarbonatare' la inceput. Apele numite 'alcaline' contin calcar care impiedica actiunea oxidantilor, tind sa depuna calcarul pe pereti sau pe aparatura (formare de tartru), si pot crea senzatii de intepatura a ochilor.

Pentru valorile de sub 7, 2 trebuie sa se reduca aciditatea crescand pH-ul cu ajutorul substantelor alcalinizante (carbonati). O apa foarte acida este favorabila actiunii principalilor oxidanti, dar poate coroda anumite invelisuri sau metale.


2 - FACILITAREA FILTRARII - FLOCULARE

Anumite filtre, cum sunt cele cu diatomita, si chiar filtrele cu cartus, sunt suficiente pentru a nu mai necesita nici o actiune suplimentara. Cu filtrele cu nisip cu o finete de 0, 040 mm, 'flocularea' este necesara.

Procesul de floculare presupune aglutinarea pe cale fizico-chimica a particulelor prea fine pentru a putea fi filtrate. Se folosesc praf, lichide, sau pastile intr-o soseta. Flocularea se poate executa: in bazin, cand trebuie aspirat fundul acestuia unde au cazut materiile aglutinate; in skimmer sau in prefiltrul pompei unde se formeaza depozitele de impuritati. De fiecare data este nevoie de o buna decolmatare.3 - ELIMINAREA ORGANISMELOR VII

Viata este sensibila, mai ales in cazul microorganismelor. Algicidele sau produsele ca PHMB le omoara rapid paralizandu-le; oxidantii, cum ar fi clorul, ataca mai lent sau mai rapid peretii celulari sau enzimele celulelor vii, descompunand materia organica si formand aminoacizi.


4 - ELIMINAREA MATERIEI ORGANICE FINE

Este rolul esential al oxidantilor puternici, ca de exemplu clorul (tot el), bromul, peroxizii, etc. Clorul si bromul se combina cu materiile organice si formeaza cloramine sau bromamine, care cu ajutorul unui surplus de oxidant vor descompune produsul si vor elibera azotul care constituie baza acestora. Pentru algicide cea mai usoara metoda este repetarea procesului de floculare.

CLOR - BROM: dezinfectantii cel mai des folositi. Mecanismul de actiune al acestora este descris mai jos.

Clorul si bromul sunt fara indoiala dezinfectantii-oxidanti cei mai vechi si cel mai des folositi. Mecanismul de actiune al acestora este aproape de fiecare data acelasi, de la 'apa de javel' de exemplu pana la productia electrolizoarelor de sare. Metoda de actionare se poate rezuma dupa cum urmeaza:

Clorul, sau bromul, odata eliberate intr-un apa, formeaza acidul hipocloric, sau acidul hipobromic, care sunt produsi cu adevarat dezinfectanti:

Clor + apa: acid hipocloric, HClO. Brom + apa: acid hipobromic, HBro.

In apa, acesti acizi se descompun partial, si in functie de aciditatea apei, emit ioni de hipoclorit: 'rezerva' de clor, si hidrogen. Atentie, cu cat pH este mai ridicat cu atat mai mult acidul se descompune in ioni de hipoclorit inactivi!

HClO ClO + H+

HBrO BrO + H+

Acidul hipoclorit reprezinta forma activa oxidanta a clorului: omoara microorganismele atacand peretii celulari sau degradand enzimele fabricate de celule pentru sustinerea vietii.

Aceasta actiune de sterilizare este completata cu una de degradare: clorul actioneaza prin combinarea cu aminoacizii constitutivi ai materiei organice pentru a le descompune, din faza intermediara rezultand cloramine (sau bromamine in cazul bromului), iar la sfarsitul procesului de descompunere elementul 'azot' se degaja in atmosfera.

Exista deci o actiune dubla: anihilarea microorganismelor si degradarea/distrugerea materiei organice moarte. Toate acestea fac din substantele de mai sus solutia preferata.Avem: HClO + materie organica (aminoacizi) = Cloramine

HBrO + = Bromamine

Atentie cloraminele au un miros urat si sunt intepatoare pentru ochi, dar este necesar un exces de clor, sau la dorinta de acid hipocloric, pentru a le distruge complet, adica pentru a completa reactia de degradare! Acest lucru este primordial.

Avem: Cloramine + acid hipocloric = Clor + N (azot) care se degaja.

Deci daca apa din piscina miroase a clor, ramane tulbure si provoaca senzatii de intepatura a ochilor, inseamna ca doza de clor este insuficienta: este necesar rapid un tratament 'soc' cu 4-5 g de clor sau brom pe metru patrat dupa scaderea pH-ului la 7 sau 7, 2.

Modul de actiune al bromului este identic, dar actiunea acidului hipobromic este mai putin influentata de pH-ul apei, pe de o parte, si pe de alta bromaminele nu miros atat de puternic prin comparatie cu cloraminele. Anume forme de clor necesita folosirea unui stabilizant: se prefera hipocloritii de calciu si sodiu.

Nota: Algicidele, PHMB-ul etc. decimeaza microorganismele, dar nu degradeaza materiile organice, deci trebuie ajutate cu un oxidant compatibil sau un floculant.

TRATAMENT CHIMIC SI DEZINFECTIE

PRINCIPIUL DE FUNCTIONARE


PRODUSELE PRINCIPALE

TINTA ACESTORA

SCOPUL ACESTORA

DEZINFECTANTI-OXIDANTI: - CLOR + Stabilizanti - BROM - PEROXID

Impuritati si particule organice Polen - Spori Microorganisme vegetale si animale: virusi, bacterii, amibe, ciuperci germeni patogeni

Degradare lenta prin oxidare. (Consumarea produselor! ). Eliminare prin filtrare Moarte si degradare prin oxidare.

- ALGICIDE SI PRODUSE SPECIFICE: - BAQUACIL - OXYLINE - ARGENTUM (Completate de obicei cu un oxidant).Microorganisme vegetale: alge (ex: diatomee) - Viata acvatica sau cu dezvoltare pe peretii piscinei: dupa tratament este necesara o periere puternica.

Moarte si degradare cu ajutorul oxidantilor. Fara degradare daca se folosesc doar produsele algicide (cu rol complementar pentru filtrare).

- PRODUSE CHIMICE DE ECHILIBRARE

Apa prea bazica sau alcalina/pH peste 7, 8 Se introduce acidifiant. Apa prea acida/pH sub 7. Se introduce alcalinizant.

Apa echilibrata care nu produce depuneri de tartru si coroziuni.

-FLOCULANTI

Microparticule minerale si organice coagulate

Filtre de nisip. Clarificare sporita.

- PRODUSE DE CURATARE

Linie aer/apa. Dale si borduri, cu rol de regenerare pentru filtre.

O piscina in stare perfecta, stralucitoare.


PPM = parte pe milion. Fie 1 g pe m3. Fie 1 mg pe litru.

Practic 1 m = 1 milion de gr. sau 1 1 = 1 milion de mg.


NORME DE CALITATE Piscine publice=========================================

CLOR ACTIV: Acid hipocloric = intre 0, 4 si 1, 4 g/mp (Pastile D. P. D. ).

CLOR LIBER: Clor activ + Ioni hipoclorit (Rezerva). Functia pH-ului.

CLOR COMBINAT: Clor + Materie organica (Cloramine) = sub 0, 6 g/m3.

CU STABILIZANT: Clorul disponibil trebuie sa fie intre 2 si 3 g/m3

BROM = intre 1 si 2 g/m3. - BIGUAMIDE = intre 30 si 45 g /m3.


Nota: Apele piscinelor nu joaca nici un rol in transmiterea virusului sida.Document Info


Accesari: 387
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )