Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


Tratamentul manual al piscinei
TRATAMENTUL MANUAL AL PISCINEI


Cu noile produse: cutii/pastile/praf, tratamentul manual nu este deloc coercitiv. Produsele se toarna pur si simplu manual in piscina. In principiu pentru aceasta se folosesc cosurile skimmerelor. In piscinele dreptunghiulare in bazin se pot arunca anumite prafuri sau lichide.


Se estimeaza la 30 min durata medie saptamanala de manipulare, care include analiza apei cu ajutorul unei truse specifice si aplicarea produselor.


Daca se adauga perioada de intretinere generala saptamanala a piscinei, adica 1 h-1 h 30, se obtine o perioada totala de intretinere a unei piscine de familie sau a unei mici comunitati de maxim 2 h pe saptamana, evident pentru un procedeu normal!Cheltuielile de intretinere pe sezon: de la 1 000 F pentru o piscina 'economica' de dimensiuni medii (5 x 10 m), pana la 2 500 F. Trebuie sa adaugam faptul ca aceste operatii sunt acum mult simplificate. Pentru unii, acestea sunt insotite de o anumita desfatare, datorita mandriei, esteticii si de ce nu, placerii de a privi apa cu efect calmant!


MOD DE APLICARE: este vorba pe de o parte de o actiune 'de fond' lenta si permanenta, si pe de alta parte de interventii punctuale, saptamanale, numite tratamente 'soc' care sa anuleze orice eventuala obisnuinta a microorganismelor (1). Tratamentele de fond se efectueaza cu doze de 1 g de produs activ pe un m3, iar tratamentele 'soc' cu 3, 4 sau 6 g/m3 sau PPM (parti pe milion);

Se pot folosi prafuri, aglomerate, lichide!


PRAFURILE


Sunt produse chimice care se prezinta sub forma de particule foarte fine si care permit o actiune temporara rapida, importanta pentru tratamentele de soc. Acestea sunt puse in skimmere sau aruncate in bazin, daca prelatele permit acest lucru. Atentie la linerele sensibile la produsele concentrate, cum este clorul. In acelasi timp puneti in functiune sistemul de filtrare.


Clorul ramane dezinfectatul cel mai eficace si cel mai folosit (in ciuda aparitiei de produse noi). Sensibil la aciditatea apei (vezi mai jos). Prin reactia cu materiile organice se produc cloramine cu miros puternic ce trebuie distruse cu ajutorul unui cantitati mari de clor!


Hipocloritul de calciu (HTH) este fara indoiala cel mai raspandit dintre dezinfectantii sub forma de praf. Folosirea acestuia in apa permite eliberarea acidului hipocloric HClO, care este forma cea mai oxidanta a clorului. Se produc in paralel urme de calcit CaCO3. Este necesar un stabilizant.


Concentratie in clor: 65% din clorul activ. Acesta tinde sa creasca nivelul pH-ului, asa ca nu este recomandat pentru apele care sunt deja calcaroase (bazice: pH ridicat).


(1) Puteti gasi orice informatii suplimentare in Manualul piscinelor.

Pentru piscinele colective se poate folosi zilnic; pentru piscinele de familie, se va folosi pentru tratamentele soc saptamanale.


Hipocloritul de sodiu este apa de Javel; aceasta este uneori prezentata sub forma de praf. Se recomanda un stabilizant; produsul se degradeaza rapid iar actiunea sa este temporara.


Hipocloritul de litiu, F Aqualith de exemplu, elibereaza si clor activ, fara a influenta nivelul pH-ului.


Dicloroizocianuratele se mai numesc si 'cloruri organice' din cauza originii. Exista produse noi si foarte eficace, cu o concentratie de clor intre 56 % si 63 %. Acestea se auto-stabilizeaza datorita acidului izocianuric pe care il contin si pe care il elibereaza prin dizolvare. Au rol mai degraba acidifiant.


PRODUSELE AGLOMERATE


In aceasta categorie se incadreaza: pastilele intre 5 si 10 g, bastonasele intre 20 si 50 g, cutiile intre 200 si 250 g, bucatile intre 500 si 600 g.

Sunt usor de manipulat si permit o dozare precisa; se pun in general in cosurile skimmerelor, fara riscuri, sau in dozatoarele statice cu clorinator sau brominator. Pastilele se pot pune si in cupele de dozare ale piscinelor colective.Dizolvarea este lenta si progresiva, in functie de curentul de apa in care stau si de temperatura, de peste 25 C, se topesc mai repede! Timpul de topire se poate scurta daca se pastreaza cutiile in care au fost cumparate produsele, si se poate accelera daca se practica mai multe sau mai putine orificii, scotandu-le din cutie, sau chiar faramitandu-le.

Hipocloritul de calciu se prezinta cel mai des in pastile mici. Este foarte folosit in cupele de dozare. Se mai intalneste si sub forma de 'baston' gros cu dizolvare lenta.

Produsele tricloroizocianurice sunt fara indoiala la originea avantul extraordinar inregistrat de cutiile de 200, 500 sau 600 g!

Foarte practice, relativ ieftine, sunt perfect adaptate pentru tratamentele pe durata lunga. Acestea nu necesita stabilizant deoarece produc acid izocianuric (stabilizant). In exces, este deranjant; la peste 75 PPM, clorul risca sa-si piarda eficacitatea. Se recomanda deci alternarea acestui tratament de fond cu un tratament soc cu un produs de stabilizare, ca de exemplu hipocloritul de calciu sau de sodiu.


Bromul se prezinta sub forma de bastonase sau de 'bete' sau de pastile mari. Acesta are un efect de oxidare asemanator cu cel al clorului si formeaza bromamine in loc de cloramine, fara miros puternic; este de altfel relativ insensibil la aciditatea apei, ramanand activ la pH-uri intre 7 si 8! Se recomanda pentru apele calcaroase, fiind distribuit adesea de brominatoare.


PRODUSELE LICHIDE


Acestea au o mare capacitate de dispersare; spre deosebire de praf, pot obtine rezultate fulger. Dar in revansa, manipularea si dozajul acestora sunt incomode. De altfel, starea de prezentare a acestora, lichida, le favorizeaza volatilitatea, astfel incat clorul este foarte putin folosit in forma lichida.

Apa de javel este hipoclorit de sodiu, un dezinfectat eficace si ieftin, dar foarte usor volatil si degradabil sub actiunea razelor U. V. Trebuie folosita zilnic. Este folosita uneori in piscinele colective in cupe de dozare.

Algicidele sunt de obicei amoniuri cuaternare care ataca prin paralizare microorganismele vegetale. Actiunea acestora este de lunga durata; sunt adecvate pentru tratamentele anti-alge si pentru folosire pe timpul iernii. Dar nu oxideaza materiile organice care pot astfel ramane in bazin si trebuie eliminate prin filtru. Sunt produse uneori incompatibile cu clorul, si este recomandat sa se caute informatii suplimentare inainte de a fi folosite in acelasi timp.

Derivatele biguanidei (Baquacyl - Oxyline) sunt produse eficiente cu putere permanenta pe termen lung. Totusi nu realizeaza oxidarea si degradarea materiilor organice. Este deci nevoie sa se foloseasca un oxidant suplimentar.

Argentum-ul este un produs lichid asemanator, dar care este distribuit doar pe plan regional. Etc.


PRODUSELE SUPLIMENTARE


Scopul acestora este in primul rand mentinerea echilibrului apei.

Apa cu prea mult calcar este numita 'bazica' sau 'alcalina': pH-ul este prea ridicat. Daca apa are o valoare de peste 7, 8, produsul are tendinta de a provoca depuneri de calcar in diverse zone ale piscinei (margini, doze de incalzire).Praful acidifiant pe baza de sulfat acid de sodiu are diverse denumiri: pH minus - pH minor, etc.

Acidul clorhidric lichid se deverseaza direct in bazin intr-o concentratie de 33% la 1 l pentru o gradare intre 0, 1 si 0, 2 pentru 80-100 m3 de apa. Uneori se foloseste injectie de CO2 (piscine colective).

Apa prea acida: pH-ul este prea scazut; sub 7, tinde sa fie coroziva si datorita oxidantilor si dezinfectantilor pe care ii contine! De altfel, ochii oamenilor se acomodeaza perfect la un pH de 7, 4, fiind identic cu al lor.

Praful alcalinizant pe baza de carbonat sau de bicarbonat de sodiu, permite cresterea pH-ului. Este nevoie de 1 kg pentru a creste pH-ul cu 0, 1-0, 2. Se foloseste pentru piscine de aproximativ 80 m3.

Observatie esentiala: Clorul si anumiti oxidanti sunt mai eficace la un pH scazut. La un pH de peste 7, 6, clorul este 'dezactivat', si ramane sub forma de ioni de hipoclorit. Deci pentru o supraclorurare, verificati pH-ul si eventual scadeti-l in jur de 7-7, 2.


Nota: nu se recomanda amestecarea produselor - se pune substanta in apa si nu invers= PERICOL


Floculantii (sulfat de aluminiu) aglutineaza si coaguleaza particulele fine. Apa este acum mai clara si stralucitoare.


EVOLUTIA APEI:


TEREN CALCAROS APE ALCALINE

 

PISCINE

 

APEI ACIDE

 Caracteristicile apei evolueaza in functie de terenurile pe care le traverseaza, acide (roci granitice) sau alcaline (calcare), si in functie de tratamentele de dezinfectare.

Echilibrul apei se poate restabili cu ajutorul produselor specificate mai sus. Dimpotriva, produse rezultate din degradare: cloruri, bromuri nu pot fi neutralizate, de unde necesitatea reinnoirii apei din bazin la 2 sau 3 ani, in functie de consumul mai mult sau mai putin intens al acestor produse.ANALIZA


Trusele de analiza sunt mai mult sau mai putin sofisticate. Exista in diverse variante, de la foarte simple la foarte complexe.

TRUSA ELEMENTARA DE ANALIZA

Aceasta consta din doua mini-eprubete si doua fiole de reactiv. 5 picaturi de reactiv A, apoi 5 picaturi de reactiv B, coloreaza in mod diferit apa piscinei pusa in eprubete. Se face o comparatie cu 2 palete de culori-etalon si se stabileste astfel pH-ul si cantitatea necesara de dezinfectant. Este vorba de un procent global care tine cont de produsele combinate, asa ca este aproximativ! Pentru clor sau brom, reactivul 'curent' este ortotolidina. Rezultatul trebuie citit in primele 10 sec. pentru a obtine o concentratie corecta de clor.


Sfaturi: Se va preleva apa de la -30 cm. Se va citi pe fond alb imediat. Se clateste dupa fiecare utilizare. Se inlocuiesc reactivii dupa fiecare folosire.


TRUSA DE ANALIZA SEMIPROFESIONISTA

Mai sofisticata, aceasta permite precizarea concentratiei de dezinfectant activ. Astfel, pentru clor, datorita pastilelor D. P. D. , se afla concentratia de clor activ apoi cea de clor total; apoi se evalueaza cloraminele prin scadere (clorul combinat cu materii organice). De notat ca va fi activa doar o parte din cantitatea totala de clor liber (clor activ) in functie de aciditatea apei: puteti gasi procentele intr-un tabel.


TRUSA DE ANALIZA PROFESIONISTA. TH-TAC

Aceasta permite calcularea valorilor TH si TAC, care reprezinta valoarea exacta a sarilor minerale dizolvate, si anume calcarul.

Se poate efectua si o analiza a stabilizantului, si anume acidul izocianuric. Se poate de exemplu rafina analiza clorului activ in functie de pH-ul apei pe de o parte si de concentratia de stabilizant pe de alta parte (acid izocianuric). Exista tabele care asigura valori precise in acest sens, dar care consideram ca depasesc cadrul acestui document, dedicat doar prezentarii unor informatii de 'acomodare'.


ANALIZATOARE ELECTRONICE

Aceste analizatoare se comercializeaza si sunt complet automate! Afisajul este in general digital si apa este analizata cu ajutorul a 2 electrozi plasati intr-un vas special, care asigura un potential oxidoreductor (peste 10 000 F). Exista un serviciu minitel care permite consultarea la distanta de catre un proprietar care nu se afla in apropierea piscinei.


ANALIZATOR REGULATOR ELECTRONIC

Acest dispozitiv poate ordona o reglare automata a dozajului emitand comenzi pentru distribuitoarele de dezinfectant (dotate cu vane electronice) sau generatoarelor automate de clor (electrolizoare, de exemplu): intr-un fel acestea sunt optiunile superioare.Document Info


Accesari: 475
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )