Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


APOCALIPSA SI ESHATOLOGIE

diverse


ALTE DOCUMENTE

Atacul Femeii Pisica
Vintila - Peripetii noi
ZAPP SHARE FREE
vreau
Ba gua - Trigrame cu Ba gua
Posesorul de buna-credinta dobāndeste proprietatea fructelor bunului pe care īl poseda
Cum facem rost de apa
zilele saptamanii
VREA CINEVA SA O ADOPTE
Un profesor de filosofieAPOCALIPSA SI ESHATOLOGIE


Pe drept cuvant mentiona parintele Seraphim Rose ca: ". multi dintre cei din ziua de astazi vorbesc usuratic despre caracterul apocaliptic al timpurilor noastre".Ba mai mult decat atat, se intalneste expresia eronata: "am ajuns vremuri apocaliptice", de parca acestea nu ar fi existat pana acum. Este o mare greseala a intelege Apocalipsa prin prisma a tot ce inseamna disperare 15415b17p , a o reduce numai in aureola palida, sau a o considera ghilotina omului si a intregii creatii.

Termenii 'apocalipsa' si 'eshatologie' se completeaza reciproc, dar nu se confunda. Datorita partasiei noastre la viata divina 'cele de pe urma din Biserica nu sunt deosebite de cele dintai'. ' Traind in Biserica- spune acelasi teolog- ajungem la starea lui Adam in Rai inainte de cadere, si e inaltam inca mai sus, caci ajunem la partasie si unire cu Hristos '. Termnul 'apocalipsa' inseamna 'descoperire', 'revelatie'. Ne vom ocupa, in speta, de 'Apocalipsa', ultima cate a Sfintei Scripturi. Desi 'Apocalipsa' este ultima carte a Sintei Scripturi, ea nu inseamna invatatura exclusiv eshatalogica. Se situeaza, intr-adevar, la polul opus cartii Facerea, insa 'impreua- cu aceasta- formeaza o axa : caderea- salvarea'.

Sf Ioan Teologul primeste porunca sa scrie despre cele ce vede si aude ( Apoc. 1, 11 si 19), dar primeste si porunca sa nu scrie despre unele lucruri auzite (Apoc. 10, 4). Ce altceva poate sa insemne porunca de a scrie despre cele ce a 'a vazut si cele ce au sa fie dupa acestea' (Apoc. 1, 19), decat faptul ca Apocalipsa cuprinde 'o descoperire simbolica a luptei Bisericii pentru continuarea operrei de mantuire a lumii, menita sa se desfasoare crescand pana la sfarsitul veacurilor' si faptul ca 'Apocalipsa descrie, in mod profetic, drumurile Bisericii si a creatiei in timp, renasterea omului, recrearea lumii createsi vizibile si contine intregul mister al iconomiei divine'.

Apocalipsa cuprinde insa si 'o viziune de ansamblu asupre istoriei omenirii'.

La vremea scrierii Apocalipsei, partea certa istorica o constituia introducerea (cap. 1) precum si scrierile catre cele sapte Biserici asiatice (cap. 2-3). Multe elemente profetice din vremea aceea au imbracat deja si vesmant istoric (vezi de pilda explicatia cap. 6).

Fiecare treapta istorica a Bisericii lui Hristos se regaseste in apocalipsa.

Cand a trait Biserica altcumva decat se afla scris in Apocalipsa?

Cand au fost pentru Biserica acele vremuri neapocaliptice? Niciodata!

Din perspectiva umana, drumul Bisericii a fost si ramane un drum spinos, o cale 'ingusta' (Mt. 7, 14) si plina de necazuri cu momente scurte de pace relativa, dar cu u nesfarsit 'razboi nevazut'. Luam ca exemplu doar doua segmente istorice.

Calul 'rosu ca focul' (Apoc. 6,4), de la pecetea a doua, insesamna, dupa Sf. Andrei al Cezareii, perioada 'varsarii de sange'.[8]Cati dintre crestinii primelor veacuri, gustand din paharul amar al urgiilor lui Nero, primul dintre persecutorii Bisericii si izbindu-se de acel crud edict : 'non licit esse vos' ('nu este permis sa existati') n-au vazut in acest persecutor un antihrist ? si era doar anul 64 al erei crestine !


Arhipiscop Averchie- "Apocalipsa in invatatura sfintilor parinti", Iasi, 2000, p.5

Mitr. Hierotheos Vlachos

Ibidem p.30

Archimandrite Athanasios Mitilinaios- "The Book of Revelation of St. John the Evangelist", Wescoscille, USA, 1993, p.4

Studiul Noului Testament , Manula pentru institutele teologice, Bucuresi, 1983, pag.302

Arcimandrite Athanasios Mitilinaios, op. cit., pag 4

Ibidem pag. 309

Sf. Andrei al Cezareii, 'Talcuirea Apocalipsei', Oradea, 1991, pag 44

Document Info


Accesari: 2581
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )