Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
LUCRARE - Organizarea si executarea activitatilor de pachetizare,paletizare si containerizare in cadrul unei Baze de Transport Aerian

diverse


ROMÂNIA

MINISTERUL APĂRĂRII

sCOALA DE APLICAŢIE PENTRU LOGISTICĂ

"General Constantin Zaharia"
LUCRARE DE ABSOLVIRE

Organizarea si executarea activitatilor de pachetizare,paletizare si containerizare în cadrul unei Baze de Transport AerianCHITILACUPRINS


Capitolul I. PRINCIPII GENERALE

- pag. 2-4

Capitolul II. MIJLOACE sI REGULI DE PACHETIZARE,

PALETIZARE sI CONTAINERIZARE

- pag. 5-8

1. Reguli de încarcare a aeronavei de transport C 130 HERC 11211m1216l ULES.

La încarcarea în mijloacele de transport, operatiunile de asezare si sprijinire a containerelor (transcontainerelor) se executa respectând urmatoarele reguli:

a) asezarea acestora cu grija, pentru prevenirea deteriorarilor;

b) excluderea trântirii sau împingerii pe orice fel de suprafete;

c) asezarea lor numai pe suprafete stabile, uscate, curate, fara denivelari;

d) odata asezate, containerele se sprijina numai pe cele patru piese de colt;

a) pentru a preveni orice miscare a containerului fata de nava (aeronava) sau de vehiculul care-l transporta (fapt ce poate conduce la lovirea personalului sau la avarii), containerele (transcontainerele) se asigura pe timpul transportului;

b) pentru a nu se putea misca în pozitie orizon-tala, containerele se fixeaza cu ajutorul pieselor de colt inferioare în asa fel încât principalele forte asupra containerului sa actioneze asupra partii de jos;

c) metodele folosite, pentru asigurarea unui con-tainer pe un vehicul sau pe o nava (aeronava), trebuie sa dea siguranta ca nu sunt depasite rezistenta containerului (transcontainerului) si capacitatea lui de reactie la fortele ce iau nastere pe timpul transportului


d) pozitionarea sistemelor de asigurare se executa conform regulilor specifice mijlocului de transport utilizat;

În afara normelor si regulilor generale prezentate mai sus, exista si unele particularitati specifice fiecarei categorii de mijloace de transport, astfel:

CAPITOLUL III

TRANSPORTUL PRODUSELOR/MATERIALELOR PALETIZATE PE CALEA AERULUI


1. Pregatirea paletelor

Paletele si încarcaturilor pe palete se verifica si se pregatesc pentru încarcare, astfel încât:

k)      pentru protejarea încarcaturilor de praf sau umezeala, înainte de a se monta plasele de ancorare, acestea se acopera cu folii de plastic;

l)        daca volumul permite, încarcatura este securizata si prinsa pe paleta cu doua plase laterale si una de vârf model;

m)    daca volumul nu permite se pun doua plase de laterale si 7 chingi de ancorare;

n)      daca încarcatura de pe paleta are o greutate mai mica de 2500/1134 lbs./kg si o înaltime mai mica de 45/1,15 inch/m. se foloseste numai plasa de vârf;

o)      etichetele de identificare ale paletei se ataseaza pe cele doua laturi ale acesteia, la o înaltime care sa permita o buna vizibilitate.


2. Pregatirea materialelor

(1) Materialele ambalate de furnizor în colete sau recipienti cu dimensiuni mai mici sau egale cu 0,15x0,15x0,15 m, vor fi asamblate în colete mai mari, de dimensiuni minime 0,5x0,5x0,5 m, pentru ca încarcatura sa poata fi ancorata pe paleta.

3.Proceduri pentru construirea paletilor


Pachetizarea, paletizarea, containerizarea si manipularea bunurilor materiale au la baza corelarea dimensionala a unitatilor de încarcatura cu mijloacele prin care se realizeaza aceasta activitate (echipament, mijloace de manipulare si transport, spatii de depozitare).

Dimensiunile unitatilor de încarcatura trebuie sa aiba la baza un modul care sa permita gruparea acestora, astfel încât sa se înscrie ca submultipli ai dimensiunilor mijloacelor de transport si spatiilor de depozitare.

Treptele dimensionale ale unitatii de încarcatura se refera, atât la produsul fabricat, ambalajele utilizate, cât si la paletele, containerele si sistemele de constituire a pachetelor etc.

La baza sistemului de paletizare sta modularea ambalajelor cu dimensiunile, în plan, ale paletei standard.

Modulul 800 mm X 1200 mm corespunde dimensiunilor nominale ale paletelor de transport de uz general, care sunt conforme reglementarilor ISO.

Pentru corelarea dimensiunilor de gabarit ale ambalajelor de desfacere cu dimensiunile interioare ale ambalajelor de transport, trebuie respectat modulul

a carui valoare reprezinta 95% din modulul de baza    800 mm X 1200 mm, respectiv 760 mm X 1140 mm. Plecând de la acest modul sunt stabilite prin divizare, în numere întregi, lungimi si latimi ale ambalajelor de transport, asa cum rezulta din tabelul nr.1.

Prin combinarea dimensiunilor, pe lungime si latime, se pot realiza 23 formate modulate ale suprafetei bazei ambalajelor de transport cu paleta, pentru care, printr-o asezare judicioasa, gradul de acoperire a suprafetei acesteia este de 100%. Aceasta serie de baza poate fi completata cu un numar de înca alte 16 formate, care aranjate pe paleta, asigura un grad de acoperire cuprins între 93% si 100%. În acest mod este realizata seria de 39 formate teoretice ale dimensiunilor bazei ambalajului de transport, a carei fo-losire de catre factorii interesati este cea mai rationala.

4.Reguli pentru construirea paletilor


1. Sa fii pregatit sa urmezi o munca care presupune riscuri:

a.Personalul sa aiba încaltaminte de protectie cu botul de otel si manusi de protectie;

b.Personalul sa fie pregatit pentru tehnici de ridicare adecvate.

2. Suprafata paletului sa sa nu aiba urme de lovituri pe fata si pe spate si sa nu prezinte deteriorari, încovoieri ale perimetrului paletului.

3. Inelele de ancorare sa fie in stare buna.

4. Nivelul suprafetei paletului sa nu prezinte deformari.

5. Paletul sa nu prezinte urme de rugina si coroziune;

6. Paletul sa fie curat si sa nu prezinte urme de mizerie.

7. Paletul sa fie asezat cu fata in sus.

8. Paletul sa fie asezat pe trei puncte de sprijin ( sprijinitori de paleti, cu urmatoarele dimensiuni:     L*l*h=88*4*4 inch).

9. Incarcatura care trebuie asezata pe palet sa fie ambalata corespunzator.

10. Fiecare colet, boxpalet trebuie sa fie etichetat, lista de inventar conform Anexei 4. (eticheta de colet, lista de inventar boxpalet)

11. Materialele periculoase sa fie etichetate in concordanta cu reglementarile din ,, Manualul de transport al bunurilor periculoase al asociatiei internationale al transportatorilor aerieni"sau AFJMAN-24-204. ANEXA 5

12. Etichetele pentru materiale periculoase sa fie atasate pe materialele periculoase sau pe containerele în care se afla acestea (marcajele trebuie sa fie protejate sa nu poata fi distruse de intemperii).

13. Materialele marcate cu sageata, de exemplu "Partea asta in sus", sa fie asezate cu vârful sagetii în sus.

14. Materialele periculoase asezate pe palet sa fie compatibile in concordanta cu ,, Manualul de transport al bunurilor periculoase al asociatiei internationale al transportatorilor aerieni" sau AFJMAN-24-204.

15. Materialele periculoase sa fie asezate pe palet pentru a avea acces usor la ele in timpul zborului. Etichetele pentru materialele periculoase sa fie vizibile în interiorul aeronavei.

16. Încarcatura de pe palet trebuie sa îndeplineasca urmatoarele criterii:

a) boxpaletii, cutiile, containerele cele mai grele sa fie amplasate la baza paletului;

b) boxpaletii, cutiile, containerele inclusiv cele fragile si usoare sa fie amplasate la partea superioara a paletului;

c) incarcatura de pe palet sa fie aranjata si stivuita în forma piramidala sau cubica si sa fie stabila.

17. Înaltimea încarcaturii de pe palet masurata de la suprafata paletului trebuie sa fie 96inch sau mai mica. Pentru paletii amplasati pe rampa avionului înaltimea trebuie redusa la 76inch pentru unele modele de avioane.

18. Incarcatura de pe un palet sa nu depaseasca 10.000 lbs;

19. Incarcatura amplasata pe palet sa nu depaseasca sau sa atârne peste dimensiunile: L=104inch, l=84inch. În caz de nevoie se repozitioneaza.

20. Paletul sa fie încarcat îin limita a 250 lbs/inch˛ pe toata suprafata sa. În situatiile când sunt dispozitive care au picioare cu suprafata de contact mica sa fie asigurate bucati de lemn pentru distribuirea sarcinii concentrate, pentru protejarea paletilor.

21. Pentru protejarea încarcaturii de conditiile atmosferice (praf, apa) se acopera cu folie de plastic înainte de a se monta plasa de ancorare.

22. Incarcatura trebuie sa fie securizata si prinsa pe palet cu doua plase de lateral si una de vârf model american ,daca volumul permite. Daca volumul nu permite,se pun 2 plase de lateral si 7 chingi de ancorare. Daca marfa de pe palet are o greutate mai mica de 2500lbs si o îinaltime mai mica de 45 inch atunci se foloseste numai plasa de vârf.

23. Înainte de montare se verifica plasele laterale si cea de vârf sa aiba toate inelele, cârligele de ancorare si sistemele de tensionare functionale.De asemenea toate chingile de la plasa sa nu prezinte taieturi, rosaturi, iar inelele si cârligele de ancorare sa nu prezinte deformari, fisuri, blocaje functionale.

24. Plasele de lateral trebuie sa fie întinse pe sol astfel ca lungimea si latimea lor sa fie aliniate cu lungimea si latimea paletului:

- la montarea plaselor ne asiguram ca toate chingile de ajustare sa fie pe exteriorul plaselor;

- cârligele plaselor se ataseaza de inelele paletului 463L începând de la un colt, de jur împrejurul paletului pâna la celalalt colt, si ne asiguram ca toate chingile de tensionare nu sunt rasucite.

- dupa montarea celor doua plase laterale la colturile de întâlnire, cârligele plaselor se vor petrece in X.

- se vor ridica plasele la o înaltime cât mai mare posibil;

- se vor cupla plasele laterale între ele prin chingile de cuplare, asigurându-se o strângere partiala ( pe jumatate);

- chingile sa nu fie rasucite;

- se strânge din nou;

- se verifica daca sunt prinse si celelalte parti ale plasei incepând cu partea de jos;

25. Se întinde plasa de vârf cu partea exterioara pe pamânt si se aliniaza pe lungimea paletului. Dupa verificarea plasei privind existenta inelelor si chingilor existente( ajustate pe maxim) se ridica plasa de vârf deasupra paletului si se centreaza pe încarcatura.

- se cupleaza chingile de ancorare ale plasei de vârf cu inelele de ancorare superioare ale plaselor laterale;

- se ajusteaza chingile de ancorare ale plasei de vârf prin strângere si chingile de ancorare ale plaselor laterale pâna la asezarea perfecta a plaselor astfel încât incarcatura sa fie imobilizata pe palet. Vezi schita 1.

26. Se ataseaza etichete de identificare palet conform Anexa 5 pe cele doua laturi ale paletului la o înaltime care sa asigure o buna vizibilitate.

27. Fiecare palet trebuie sa fie însotit de trei sprijinitori de paleti pe timpul dislocarii paletului.

28. Cheile ori combinatia încuietorilor pentru containere trebuie sa fie disponibila la comandantul subunitatii transportate sau la cei care au în primire paletii în vederea eventualelor proceduri de urgenta pe timpul zborului.1.Reguli de încarcare a aeronavei C130 HERCULES


Marfurile ce urmeaza a fi transportate trebuiesc paletizate cu respectarea anumitor cerinte cum ar fi:

-utilizarea paletilor tip:HCU-6/E (463 L);

-ancorarea materialelor cu plase tip: HCU-15/C, HCU-7/E ;

In aeronava C-130B se pot incarca maxim sase paleti care trebuie sa aiba urmatoarele dimensiuni si greutati:

-paletii nr.1 si 2 pot avea o inaltime maxima de 96 inch si o greutate maxima de 10000 pounds;

-paletii nr.3si 4 pot avea o inaltime maxima de 96 inch si o greutate maxima de 10000 pounds ,dar întrucât se afla instalati in zona îngustata din dreptul trenului de aterizare, trebuie sa aiba pe partea stânga o cale de acces de minim 6 inch latime;

-paletul nr. 5 poate avea o inaltime maxima de 96 inch, o greutate maxima de 8500 pounds si se poate utiliza toata suprafata paletului;

-paletul nr.6 (de pe rampa) poate avea o inaltime de 76", o greutate maxima de 4664 pounds, iar pe partea stânga de 20" latime pentru accesul la iesirile de avarie si la toalete.

Regulile ce trebuiesc respectate la paletizarea materialelor sunt cuprinse in Manualul de exploatare TM 130A-9 al aeronavei C-130B si în manualele AIRLIFT PLANNERS COURSE 36-101 VOL.1si 2.

Incarcarea aeronavei se face in urma unor calcule de centraj, folosind un algoritm matematic care permite dispunerea materialelor sau pasagerilor in compartimentul cargo astfel incât pozitia centrului de greutate sa se gaseasca intre 15-30% din coarda medie aerodinamica

.Acest lucru este foarte important ,intre altele, pentru micsorarea efortului la decolare si aterizare, precum si pentru mentinerea asietei corecte a aeronavei in zbor, ceea ce duce la reducerea consumului de combustibil. Calculele de centraj se fac utilizând formularul:WEIGHT AND BALANCE CLEARANCE FORM F-TRANSPORT, DD Form 365-4,APR 89 SI MANUALELE: TM 130-5 si TM 130A-9.


2. Documentele care însotesc transportul


Au rolul de a furniza date despre caracteristicile marfurilor transportate, numarul de pasageri si locurile unde se incarca-descarca bunurile respective.

Aceste documente sunt: Passenger List (Anexa 1), Cargo Manifest(Anexa 2), General Declaration(Anexa 3).

In functie de caracteristicile pe care le au, materialele se împart in anumite categorii .

Acestea pot fi paletizate sau containerizate impreuna numai daca sunt compatibile.

Materialele care interactioneaza pot genera explozii, gaze otravitoare sau inflamabile si nu se vor dispune pe acelasi palet (container) sau nici in acelasi avion.

Reglementarile privind trierea si transportul materialelor cu aeronavele de transport sunt cuprinse in AIR FORCE INTERSERVICE MANUAL 24-204 TM 38-250 NAVSUP PUB 505/MCO P4030.19H/ DLAI 4145.3 FROM 11 DECEMBER 2001.


3.Dotarea Serviciului Miscare


4. Zonele din Baza de Transport Aerian

ZONA DE AsTEPTARE
ACTIVITĂŢILE UNITĂŢII ÎN ZONĂ

Selectarea echipamentului si materialelor (materialele si tehnica se împart pe zboruri conform planurilor de incarcare stabilite anterior.

Se verifica de catre ofiterul de miscare al subunitatii sau alta persoana desemnata pentru acest scop:

ANEXELISTA DE PASAGERI

 

Numar misiune:

Numar de coada aeronava:

Punct de imbarcare:

Punct de debarcare:


Grad

Nume, prenume

CNP

Bagaje verificate

Greutate pasager (Kg)

Observatii

 

Serie pasaport/Data de nastere

Nr. piese

Greutate(Kg)Greutate totala pasageri si bagajeCertific ca nu sunt arme, munitii, dispozitive explozive sau alte articole prohibite pentru transportul pe calea aerului aflate in posesia personalului mentionat in lista de pasageri pentru care am fost desemnat comandant de detasament.


Nume, prenume:

Grad:

Semnatura:C/S

ISF 217M

Tot. kg.


Aircraft type:

C-130

Date of flight:


ROMANIAN AIR FORCES HEADQUARTER

ROMANIAN AIR FORCES    Cargo Manifest

Manifest No:


Copy    of

Destination:   


Section

Air Way Bill number

Number of pieces

Cargo description

Weight    in kgs

Weight    in lbs

Consignee

Description of contents

Total number of pieces:


Total Weight:

kgs

lbs

Manifest prepared by:
Name:


Aircraft:

Flight number:

Rank:
Signature:


Date of flight: Airport of deparature:

Destination:   

Via:

All items listed on this manifest have been checked and loaded .

Name:

Date:   


Signature:

Rank:

Date:   


Signature:GENERAL DECLARATION

ICAO Annex 9, appendix 1

(OUTWARD / INWARD)

Owner or Operator / ROMANIAN AIR FORCE

Marks of Nationality and Registration : ; Flight No : ROF ; Data :

Departure from :.    ; Arrival at:

(Place and Country) (Place of Country)

Flight routing: LROP - LTAI - LLOV

PLACE

TOTAL NUMBER OF CREW

(To be completed only when required by state)

NUMBER OF PASSENGERS ON THIS STAGE

(To be competed only when reqiured by the

state. Not be completed when passenger

manifest are pressented)

CARGO


Departure Place:

Embarking:   

Throungh on same flight:Arrival place:

Disembarking

Throungh on same flight:JN CG    =

JN PAX =

TR CG    =

TR PAX =Cargo Manifests attached:SEE

DECLARATION OF HEALTH

Persons on board to be known to be suffering from ilness other than airskiness or the effects of accidents, as well as those cases of ilness disembarked during the flight

.......... ..... ...... ...........NIL.......... ..... ...... ..............

Any other conditions on board which may lead to the spread of bdisease


Details of each disinsecting or sanitary treatment (place,date,time,method) during the flight, if no disinsecting has been carried out during the flight give details of most recent disinsecting.

.......... ..... ...... ...........NIL................

Signature (If required) .........

Crew number concerned

FOR OFFICIAL USE ONLY


I declare that all statementsand particularscontained in this General Declaration, and in any supplementary forms required to be presented with this General Declaration are complete, exact and true to the best of my knowledge and that all through passengers will continue have contunued on the flight.

b. LANTURI


c. DISPOZITIVE DE ANCORARE


d..PLASE(U.S.A./U.K.)
1 U.K.

.7.INFORMATII GENERALE DESPRE CONTINUTUL PALETULUI
MATERIALE APARŢINÂND M.Ap.

8. MASA TOTALA(Lbs/Kg.)

1210Kg

9.CERTIFICARE CANTARIRE PALET


a. NUME, SEMNATURAb.GRADc.DATA:

(AN/LUNA/ZIUA)


10. VOLUM PALET (FEET CUB/METRI CUB)

5 M CUB
SHIPPER'S DECLARATION FOR DANGEROUS GOODS
Shipper

Air Waybill No

Agilent Technologies

5301 Stevens Creek Blvd.

Santa Clara, CA 95151-7295Page 1 of 1 pagesShipper's Reference

Number:


(optional)This shipment is within the

Airport of Departure

Failure to comply in all respects with the applicable

limitations prescribed for:


Dangerous Goods Regulations may be in breach of the

(delete non-applicable)

applicable law, subject to legal penalties. This Declaration

PASSENGER

CARGO AIRCRAFT ONLY

must not, in any circumstances, be completed and/or signed

AND CARGO

by a consolidator, a forwarder or an IATA cargo agent.

AIRCRAFT

Airport of Destination:
Shipment type: (delete non-applicable)NON-RADIOACTIVE RADIOACTIVE


NATURE AND QUANTITY OF DANGEROUS GOODS (see sub-section 8.1 of IATA Dangerous Goods Regulations)

Dangerous Goods Identification
Class

UN

Pack

Subsi-

Quantity and

Packing

Authorization

Proper Shipping Name

or

or

ing

diary

type of packing

Inst.
Divi-

ID

Group

Risk


sion

No.


Caesium


UN 1407

I


1 Steel Container, 1A1

x 0.006Kg

Overpack UsedAdditional Handling Information:

Per

ICAO/

IATA

EMERGENCY PHONE

NUMBER (408)


IATA inadvertently omitted Caesium UN 1407 from the list of Dangerous Goods in the 42nd edition of the IATA - Dangerous Goods regulations. Contact IATA Hotline at (514) 390-6770 for questions regarding these proper shipping names.


I hereby declare that the contents of this consignment are fully and accurately described above by proper shipping name, and are classified, packaged, marked, and labelled/placarded, and are in all respects in the proper condition for transport according to the applicable international and national governmental regulations.

Name/Title of Signatory


Place and Date

Santa Clara, CA mm/dd/2001

Signature

(see warning above)

 
MOD CALCUL CENTRAJ LA AERONAVA C 130 HERCULES


  1. Se calculeaza momentul total al încarcaturii astfel:

BIBLIOGRAFIE


S.M.G./L-2, Doctrina întrunita pentru miscare si transport;

F.A.-1, Doctrina pentru Operatii a Fortelor Aeriene;

STANAG 3767 AT ed. 02 - "Schimbul de informatii referitoare la capacitatile de încarcare a aeronavelor de transport

L 15, Norme privind pachetizarea, paletizarea, containerizarea si manipularea bunurilor materiale din Ministerul Apararii;

Standard militar tehnic 40535-2001, Palete, containere, încarcaturi unitare si echipamente de manipulare a materialelor cu destinatie militara.

STANAG 2456 "AMovP-3, Documente pentru miscare si transport, glosarul cu termeni si definitii";

STANAG 3146 TN ed. 01 - "Proceduri privind planificarea operatiile de transport aerian tactic";

STANAG 3345 TN ed. 05 - "Date si formulare pentru planificarea transportului aerian";

STANAG 3464 TN ed. 03 - "Procedurile pentru echipajul avionului si personalul transportat pe cale aeriana în operatiile tactice si de transport aerian";

STANAG 3465 TN ed. 05 - "Procedurile de asigurare a securitatii, pentru situatii de urgenta si de semnalizare folosite la operatiile aeriene militare".

Manualul de exploatare TM 130A-9 al aeronavei C-130B

Manualele AIRLIFT PLANNERS COURSE 36-101 VOL.1si 2


Document Info


Accesari: 7096
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )