Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Literele grecesti

diverse
Literele grecesti

Litera    Litera Denumire Transcriere
mare mica

Alpha   

aBźta

bGamma

g


δ 17417f59r

Delta

dEpsilon

eDzźta

zŹta
Thźta

t aspirat (th)Iota

iKappa

kLambda

lMu

mNu

nXi

xOmicron

oPi

pRhō

rSigma

sTau

tUpsilonuPhi

p aspirat (ph)Khi

k aspirat (kh)Psi

psOmégaAlfabetul grec sta la originea unor alfabete ce au devenit celebre :

etrusc, care a dat nastere alfabetului latin ;

chirilic ;

gotic.

Cuvāntul romān alfabet provine de la primele doua litere ale alfabetului grec : alpha (α) si bźta (β).


Literele grecesti sunt folosite deseori īn notatia stiintifica, mai ales īn algebra si fizica:

Unghiurile sunt notate cu θ (theta mic) ou α (alpha mic).

Litera Δ (delta mare) este folosit pentru a desemna un interval.

Literea ε (epsilon mic) este folosita pentru a desemna valorile neglijabile (cantitatimici).

Litera π (pi mic) este utilizata īn matematica pentru a desemna circumferinta unui

cerc cu raza egala cu o unitate (aproximativ 3,1415926536).

Litera ω (oméga mic) desemneaza īn fizica viteza unghiulara

Litera Ω (oméga mare) este simbolul pentru o unitate īn SI a rezistentei electrice, ohmul.

Litera μ (mu mic) este simbolul pentru prefixul SI micro care reprezinta o milionime dintr-o unitate.

Litera ρ (rho mic) este folosita īn matematica pentru a indica curbele polare, si īn fizica pentru densitate.

Litera χ (chi mic) este utilizata īn fizica pentru a desemna un coeficient de    compresibilitate (termodinamica si unde)

Litera (sigma mic) este utilizata īm matematica pentru a desemna o suma de elemente.

Diferitele tipuri de radiatie emisa de materialele radioactive sunt notate respectiv α, β si γ.

Limba greaca


Greaca ) este o limba indo-europeana, vorbita īn Grecia īncepānd cel putin cu secolul XVII ī.Hr.. La origine a existat o mare varietate de dialecte, sistematizate azi īn patru grupuri : arcado-cipriot, occidental, eolian si ionian-atic.

Primul document pastrat īn greaca folosea silabarul linear B pentru a nota vechiul dialect arhaic sau micenian. Scrierea lineara B nu a putut fi descifrata pāna īn 1953. Dupa caderea civilizatiei miceniene a existat o perioada tulbure de aproximativ cinci sute de ani (times of troubles dupa interpretarea lui Arnold Toynbee), numita Marea Migratie Miceniana. Īn timpul acesteia ori nu s-a folosit scrierea (putin probabil), ori nu a ramas nimic scris pāna īn zilele noastre drept dovada a scrierilor grecesti pre-homerice. De la īnceputurile perioadei clasice, greaca a fost scrisa īn alfabetul grec, despre care se spunea ca ar fi derivat din cel fenician. Trecerea la acest alfabet ar fi avut loc īn timpul lui Homer. Cum nu exista nici o referinta, cāt de ambigua īn poezia lui Homer care sa sugereze ca el ar fi stiut de aceasta metoda de scriere si cum scrierile vechi europene le preced pe cele aramaice, fiind raspāndite inclusiv īn Anatolia, este de presupus ipoteza contrara, mult mai plauzibila: paradigma alfabetului grecesc, despre care se credea ca ar fi derivat din cel fenician a fost efectiv inversata prin studii mai serioase. Fenicienii fiind la origine navigatori proto-ionieni, stabiliti īn cetati-stat sau doar "capete de pod" comerciale īn Palestina, Liban si apusul Siriei, au adus cu ei alfabetul grec, din care a derivat cel fenician. Mai mult, teoria lui Jean Faucounau, cel ce a descifrat scrierea hieroglifica a discului din Phaistos, īmpinge cronologia īnalta a proto-ionienilor pāna spre Cicladicul Vechi, Troia II, Troia I si īn orice caz cu mult īnainte de thalassocratia minoica. Se pune astfel problema raportului dintre alfabetele vechi europene, scrierile fonetice īn general si contributia limbilor indo-europene (mai ales proto-hitite, din faza pre-anatoliana) la etimologiile pre-grecesti din limba greaca (dupa indo-europenistii Frisk si Beekes).

Atica (dialect al grupului ionian-atic), limba vorbita la Atena, constituie limba īn care s-a scris cea mai mare parte a literaturii grecesti clasice. Sub Alexandru cel Mare utilizarea dialectelor grecesti a fost restrānsa, īn asa fel ca lumea greaca sa foloseasca koina, limba comuna rezultata din mai multe dialecte ale grupului ionian-atic. Astfel, el a putut comunica cu armata sa heteroclita, iar limba a fost īnvatata de locuitorii regiunilor cucerite, devenind o asa-numita lingua franca din Antichitate. Limba greaca a fost īn concurenta cu latina. Koina, devenita limba oficiala a imperiului roman de rasarit, continuānd sa evolueze pentru a da nastere limbii grecesti moderne de astazi a fost extrem de raspāndita. Faptul ca Vechiul Testament a fost tradus īn versiunea Septuagintei iar Noul Testament a fost redactat īn limba greaca, a facut din aceasta o limba de cult, dar si de cultura pan-europeana.

Faptul ca Vechiul Testament a fost tradus īn versiunea Septuagintei iar Noul Testament a fost redactat īn limba greaca, a facut din aceasta o limba de cult, dar si de cultura pan-europeana.

Document Info


Accesari: 99270
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )