Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


loading...METODA DE DETERMINARE A RISCULUI DE ARSON

diverse
METODA DE DETERMINARE A RISCULUI DE ARSON

Pe plan mondial, studiile statistice arata o crestere alarmanta a incendiilor tip arson. Astfel de incendii sunt in evolutie crescatoare si in tara noastra. Cu toate acestea, masurile preventive specifice nu sunt nici cunoscute, nici aplicate.
Evaluarea riscului de incendiu pentru o cladire nu poate fi completa fara luarea in considerare a posibilitatii de arson. Pentru riscul de incendiu exista metode diferite, bazate, in principal, pe modalitati variate de evaluare si calcul ai factorilor de determinare precizati in norme, metodologii si ghiduri.

Metoda de determinare a riscului de arson, prezentata mai jos, are in vedere, pe de o parte, identificarea factorilor specifici de risc, pe de alta parte, evaluarea eficientei masurilor de securitate (organizatorice, constructive s.a.). Metoda este adaptata dupa cea aplicata de CFPA- Conference of Fire Protection Association.

Evaluarea riscului de arson este complexa, impunand si o investigatie de tip sociologic, nu numai tehnic, ce tine seama de aspecte sociale, economice, chiar politice din zona obiectivului de atmosfera din colectivul de lucru, atitudinea vecinilor s.a.

Trebuie luata in considerare evidenta cazurilor de arson din zona - prin consultarea serviciilor de pompieri (dar si a colectiilor de ziare locale).

Evaluarea finala tine seama si de corelarea cu riscul de incendiu, determinat printr-o metoda atestata de pompieri.

In metoda prezentata, se prezuma sinceritatea si buna credinta a proprietarului, interesat in minimizarea riscului de arson. (ca urmare, nu au fost luate in considerare unele tipuri de arson (de exemplu: pentru obtinerea despagubirilor de asigurare).

Punctajul prevazut (tine seama de conditiile specifice Romaniei (corelate cu statisticile existente), diferite uneori de cele europene (de exemplu: arson din vandalism nu are o pondere importanta la noi in tara).

Desigur ca metoda prezentata este experimentala si eventualele observatii si propuneri sunt binevenite.

Nota: Metoda s-a publicat in Ghidul pentru aplicarea normelor de prevenire si stingere a incendiilor vol. II. ,,Service pompieri” Bucuresti, la cap. 2 .Conditiite generale si specifice, precum si punctajele aferente sunt prezentate in tabelul urmator.
Nr.crt.

Conditii

Puncte
A.

Conditii generale:


a.1.

Au existat incendii avand drept cauza arson:

v     in vecinatati,

v     in firme cu profil similar,

v     incendii repetate,

v     incendii presupuse, dar nedovedite a fi arson.


a.2.

Au existat incendii cu cauza nedeterminata, in ultimii 5 ani, in interiorul firmei;

v     unul sau doua,

v     trei sau mai multe.

a.3.


Exista o atmosfera tensionata in interiorul firmei:

v     au fost (sau se anunta) concedieri/disponibilizari,

v     drepturi banesti neplatite,

v     exista personae care se considera nedreptatite sau jignite,

v     exista stari conflictuale/dispute asupra conditiilor de munca, stil de conducere despotic al patronului/sefului,

v     se preconizeaza schimbarea proprietarului,

v     exista pericolul imminent de faliment.
a.4.

Exista relatii tensionate cu:v     concurentav     furnizoriv     clienti,v     vecini (poluare fonica, chimica s.a.)


a.5.

Au fost spargeri prin efractie in firma in ultimii 5 ani:v     unul sau doua.v     trei sau mai multe


a.6.

Firma face obiectul unei mosteniri, partaj intre asociati s.a.


a.7.

Constructia firmei este situata intr-o zona izolata


a.8.

Constructia firmei este situata intr-o zona:v     cu tulburari stradale frecvente,v     langa un stadion, sala de sport, sala de concerte,v     langa un teren viran, loc de joaca pentru copii, loc adapost pentru vagabonzi.


a.9.

Firma are o valoare simbolica importanta (reprezentanta a unei firme ce reprezinta un concern multinational sau a unor straini, birou al unei linii aeriene, simbol politic, religios s.a.)


a.10

Publicul are acces in incinta sau in zonele mai putin circulate.


B.

Masuri de securitate:


b.1.

Paznici permanenti, in exterior si interior, patrule periodice din cel putin 2 oameni, cu system special de supraveghere, paznici devotati, cu transmitator radio, caini si alte echipamente auxiliare:v     da,

v     fara caini, aparatura si fara patrulare,v     paznicii au si alte atributii,v     numar insufficient de paznici pe intreg perimetrul,v     numar insufficient de paznici noaptea, sambata si duminica,v     nu.


b.2.

Zid (gard) de imprejmuire, dotat cu protectie impotriva escaladarii (electrificat, sarma ghimpata s.a.) pe tot perimetrul.v     da,v     fara protectie impotriva escaladarii,v     cu sparturi neremediate,v     nu acopera tot perimetrul, nu exista.


b.3.

Iluminatul adecvat perimetrului si al cladirii.v     da,v     da, dar cu intensitate redusa,v     defectiuni frecvente neremediate,v     zona din spate a cladirii neluminata,v     nise, colturi, accesul spre zonele de depozitare (gunoi, deseuri) intunecoase,v     nu exista


b.4.

Controlul accesului pentru angajati, vizitatori, furnizori:v     da, cu insotirea vizitatorilor si furnizorilorv     da,v     nu


b.5.

Supravegherea continua a tuturor usilor si portilor de intrare cu gardieni si camere de televiziune cu circuit inchis, dintr-un dispecerat ocupat permanent:v     dav     nu


b.6.

Ferestre si usi spre exterior asigurate contra efractiei (gratii la nivele inferioare, incuietori), cheile in locuri sigure:v     dav     nuv     nu e procedurat accesul la chei


b.7.

Fata, usile, partile din elemente combustibile:v     nuv     da


b.8.

Instalatie de detectie – semnalizare contra efractiei (centrala, diverse tipuri de detectoare, cu alarma in dispecerat ocupat permanent, cu legatura directa la politie:

v     da,v     instalatie necertificata,v     fara legatura directa,v     dispecerat permanent,v     nu


C.

Masuri de prevenire a incendiilor:


c.1.

Cladirea are autorizatie de prevenire si stingere a incendiilor:v     dav     nu


c.2.

Cladirea este compartimentata antifoc:v     dav     peretii exteriori au rezistenta la foc scazutav     acoperis combustibilv     exista depozite de deseuri si gunoi in apropiere,v     depozitele de deseuri si gunoi neiluminate, necontrolate.


c.3.

Depozitele de materiale combustibile sunt conform Normelor generale si Normelor specifice:v     dav     sunt unele prevederiv     sunt multe prevederi nerespectate.


c.4.

Sistemul de stingere (sprinkler, hidranti, gaze s.a.) protejeaza intreaga cladire, personal atestat, instalatie protejata contra sabotajului, verificata de firme atestate:v     dav     fara personal atestat (instruit)v     neprotejatav     numai anumite zonev     neverificate, neprotejate.v     nu


c.5.

Instalatie de detectie, semnalizare si alerta a incendiilor pentru intreaga cladire, cu personal atestat, contra sabotajului, cu alarma intr-un dispecerat ocupat permanent, cu legatura directa la pompieri, verificate de firme atestate:v     dav     fara personal atestat (instruit)v     fara legatura directav     fara supraveghere permanentav     neprotejatav     numai anumite zone protejate

v     neverificatev     nu exista


c.6.

Masuri organizatorice specifice neindeplinite:v     necolectarea deseurilor in cutii de metal cu procedura,v     culuare de acces blocate cu materiale combustibile,v     neindepartare procedurala    a deseurilorv     usi antifoc neinchise dupa terminarea programului.


c.7.

Exista cadre tehnice atestate cu atributiuni p.s.i. ce executa controale permanente, instructaje periodice, masurile stabilite se indeplinesc imediat, se executa controale pentru identificarea materialelor combustibile a caror prezenta nu se justifica.v     dav     nuv     fara controale,v     masuri neindeplinite,v     atitudine negativa a conducerii fata de problematica p.s.i.


c.8.

Exista serviciu de pompieri, cu numar corespunzator de angajati permanent, dotati cu mijloace tehnice necesare, apti si antrenati pentru toate ipotezele de stingere, fara atributii suplimentare nespecifice p.s.i.v     dav     numar insufficientv     neantrenativ     primesc si alte atributiiv     nedotativ     nu
Riscul de arson RA se determina prin insumarea punctajului determinat:

RA = Σai+ Σbi + Σci

Evaluarea nivelului riscului de arson:


Nivel de risc arson

Punctaj

ridicat;

>7o

mediu

3o-7o

redus

<3o


Nici un obiectiv nu poate fi considerat ca avand riscul de arson nul, dar exista cateva mai vulnerabile. Unele din masurile care reduc nivelul riscului de arson presupun cheltuieli mari, dar, pe plan european metoda se aplica curent de catre firmele care doresc o securitate inalta pentru unele obiective.EXEMPLU:


Spre exemplificarea metodei, se prezinta cazul Salii Sporturilor din Craiova, distrusa in urma unui incendiu:

- au existat incendii repetate, in vecinatati provocate de copii;

- constructia este situata langa un teren viran loc de

joaca pentru copii;

- nu erau angajati paznici;

- nu exista gard de imprejmuire;

- nu exista iluminat perimetral;

- nu exista instalatie de detectie a incendiilor;

- nu exista instalatie de stingere;

- existau depozite de deseuri in apropiere, necontrolate;

- nu exista serviciu propriu de pompieri

TOTAL: 100 puncte.

Se observa usor ca fosta constructie prezenta un risc extrem de mare de arson.

In Manualul pompierului, Editia 2009, metoda este reluata. S-au introdus si punctaje negative pentru unele conditii (masuri) asigurate si implicit s-au modificat punctajele pentru nivelele de risc.


loading...
Document Info


Accesari: 2455
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )