Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
RAPORT STAGIU DE PRACTICA

diverseUNIVERSITATEA " BABES BOLYAI " CLUJ-NAPOCA

EXTENSIA BISTRITA


RAPORT DE PRACTICA


Practica s- a efectuat in cadrul Primariei comunei Ilva Mare, judetul Bistrita Nasaud. Comuna Ilva Mare se situeaza in partea de N-V a judetului, in zona de munte, pe firul vaii Ilvei, afluent al Somesului Mare. Are o populatie de 2716 locuitori si o suprafata de 5018 ha.

Autonomia locala se realizeaza prin unitati ale administratiei publice locale - Consiliul Local si Primarul cu executivul primariei. Consiliul local este format din 11 membrii.

Consiliul local hotaraste, in conditiile legii, in toate problemele de interes local, cu exceptia celor care sunt date prin lege in competenta altor autoritati publice. Dintre cele mai importante atributii ale consiliului local sunt: alege viceprimarul, stabileste impozitele si taxele locale, aproba bugetul local, administreaza domeniul public privat al comunei,contribuie la realizarea de masuri de protectie si asistenta sociala, etc.

Conform Hotararii Consiliului Local nr. 11 din 24 martie 2009, executivul primariei functioneaza dupa urmatoarea organigrama:


PRIMAR

SECRETAR VICEPRIMAR


SERVICIUL CONTABILITATE      SERVICIUL ASISTENTA SOCIALA

Contabil      Asistenti personali ai persoanelor cu handicap

Casier      9 persoane

Referent


BIBLIOTECAR

1 persoana


SERVICIUL POMPIERI SOFER

2 persoane      2 persoane


Primarul, viceprimarul, secretarul, impreuna cu aparatul propriu de specialitate, constituie o structura functionala cu activitate permanenta, care duce la indeplinire hotararile Consiliului Local si dispozitiile primarului, solutionand problemele curente ale colectivitatii locale.

In ultimele 6 luni de activitate:

Consiliul local a adoptat in special hotarari cu caracter edilitar- gospodaresc, privind lucrari de investitii la nivelul comunei Ilva Mare, organizarea pasunatului alpin si altele.

Primarul a emis dispozitii referitoare la atribuirea unor ajutoare de urgenta, dosare de alocatii complementara si de sustinere pentru familii monoparentale, conform Ordonantei nr. 105/ 2003, ajutoare sociale conform Legii nr. 416 / 2001, indemnizatii de nastere, precum si dispozitii prin care se stabilesc atributiile salariatilor.

Toate actele emise au primit aprobarea si vizele organelor competente, nu au 141j93b existat cazuri de suspendare, revocare sau anulare a acestora.

Conform Legii nr. 544/ 2004, privind contenciosul administrativ cu modificarile si completarile ulterioare, Consiliul Local se intruneste in sedinte ordinare lunar, la convocarea primarului, precum si in sedinte extraordinare la cererea primarului sau cel putin 1 / 3 din numarul de membrii ai Consiliului Local. Convocarea sedintelor de Consiliu Local se face in scris prin intermediul secretarului, cu cel putin 5 zile inainte de sedintele ordinare si cu 3 zile inainte de sedintele extraordinare. In convocator se precizeaza data, ora si locul de desfasurare precum si ordinea de zi a sedintei.

Institutia nu a avut litigii de contencios administrativ cu cetateni sau alte institutii sau autoritati publice.

In cadrul primariei isi desfasoara activitatea un numar de 4 functionari publici. Recrutarea acestora s- a facut prin concurs, toti au grade de referent superior, studii medii, au facut cursuri de operare pe calculator. Nu au existat cazuri de suspendare sau demitere din functii.

In ce priveste Legea 544/ 2001, privind liberul acces la informatiile de interes public, la nivelul primariei Ilva Mare nu au existat cazuri deosebite, contestatii sau litigii, in legatura cu furnizarea de informatii de interes public. Referitor la art. 17 din Legea administratiei publice locale nr. 544/ 2004, privind folosirea limbii minoritatilor in administratie, primaria Ilva Mare nu a avut obiect de lucru in acest sens, deoarece la nivelul comunei nu exista comunitati ale minoritatilor nationale.

Comuna Ilva Mare este infratita cu o comunitate locala din HAAME, BELGIA, cu care intretine relatii de prietenie. In fiecare an o delegatie din aceasta localitate viziteaza comuna si sprijina dotarea scolilor si a dispensarului uman. Scoala a fost dotata cu un laborator de informatica, respectiv cu 10 calculatoare, iar la dispensarul uman s- a cumparat un aparat performant de efectuare a analizelor medicale.

In perioada de practica mi- am desfasurat activitatea in toate compartimentele de activitate a primariei. Am urmarit sa ma familiarizez cu notiunea de institutie publica, urmarind in cadrul compartimentelor de specialitate cel putin esenta muncii pe care o desfasoara angajatii.

In ceea ce priveste inregistrarea documentelor intrate sau din oficiu, rezolvarea si expedierea lor se centreaza in jurul biroului de registratura, respectiv, secretariatul primariei.

Orice document care intra in institutie, este inregistrat in Registrul de intrare-iesire al institutiei, precum si documentele expediate din oficiu.

Circulatia documentelor are un traseu bine stabilit: registratura- primar- compartimente, primarul distribuind fiecarui compartiment documentele spre rezolvare, in cazul in care aceste documente au fost trimise de la alte institutii.

Documentele care nu se pot rezolva la nivelul primariei sunt expediate spre institutiile competente in termenul prevazut de lege, respectiv intr-un termen de 30 de zile.

Documentele care au fost repartizate spre rezolvare compartimentelor respective sunt expediate sub forma unui raspuns, in termen de 30 de zile de la inregistrare.

Inregistrarea cererilor privind accesul la informatii de interes public se face intr-un registru special. Informatiile solicitate sunt date de functionarul care a fost desemnat pe fisa postului,in termenul stabilit de lege.

In luna februarie a fiecarui an se face inventarierea si clasarea pe compartimente pentru anul anterior.

Fiecare compartiment are obligatia de a-si inventaria si a-si clasa pe categorii documentele emise anul anterior.

Compartimentul de arhiva are un registru de inventariere, care este obligatoriu.

In arhiva documentele sunt clasate pe ani, iar apoi anual pe compartimente si servicii.

Consultarea documentelor din arhiva se face pe baza de cerere sau in urma unei adrese primite de la alte institutii ( Judecatorie, Tribunal, Institutii de Protectia a copilului, etc. ).

Fiecare document intocmit sub forma de raspuns este expediat dupa ce a fost verificat si semnat de catre seful compartimentului respectiv.

Nu este permis ca un document sa circule neinregistrat . Functionarul trebuie sa depuna sarguinta pentru rezolvarea documentelor in termenul legal sau daca acesta nu a fost in prealabil inregistrat si nu a fost vazut de catre primar trebuie ca functionarul sa il inainteze acestuia, apoi primarul il va directiona spre solutionare compartimentului competent.

Pentru rezolvarea petitiilor institutia are prevazut un program de audienta pentru ca acestea sa fie solutionate sub forma audientei. Petitiile care nu pot fi solutionate pe loc , vor fi rezolvate si trimise petitionarului, in termenul prevazut de lege. Daca petitia nu se poate solutiona se comunica in timp util petitionarului acest raspuns si va fi redirectionat spre a se adresa unei alte institutii.

In cadrul compartimentului secretariat administratie am urmarit modul de elaborare a actelor normative, respectiv hotararile consiliului local si dispozitiile primarului. De asemenea, am urmarit modul de eliberare a adeverintelor sau altor acte, la solicitarea cetatenilor, constatand ca se respecta prevederile legii, fiecare cetatean primind raspuns solicitarii in termenul prevazut de lege, adica 30 de zile de la data solicitarii. De regula, problemele sunt solutionate pe loc, doar cele care necesita timp de documentare sunt amanate.

Activitatea de stare civila, conform programului de functionare a institutiei, precum si in caz de urgenta, este permanenta..

Atributiile de stare civila se exercita in subdiviziunile administrativ-teritoriale ale acestora ( respectiv, comune ), de catre ofiterii de stare civila din primarie. Competenta ofiterului de stare civila este materiala si teritoriala.

In cadrul primariei Ilva Mare, ofiter de stare civila, delegat prin dispozitia primarului, este secretarul comunei.

Conform Legii nr. 119/ 1996, cu privire la actele de stare civila, primariile, prin ofiterul de stare civila, indeplinesc urmatoarele atributii de stare civila:

Ofiterul de stare civila este persoana care opereaza mentinile in registrele de stare civila.

Dosar 57 Lucrari referitoare la deschiderea procedurii succesorale.

Acestea ( dosar 56, 57) au un termen de arhivare de 5 ani.

Dosar special, care cuprinde inregistrarile cu mentiunile speciale .

Am urmarit modul de lucru in cadrul compartimentului financiar contabil, constatand ca plata oricaror servicii catre primarie sau plata salariilor se face pe baza ordinelor de plata, a unor situatii de lucrari si facturi emise de catre firmele cu care primaria a incheiat contracte, ordine de plata vizate de catre Trezoreria Nasaud la care este arondata Primaria Ilva Mare. Contractele pentru prestari servicii se incheie prin licitatii efectuate in prezenta a minim trei oferte.

In cadrul serviciului de asistenta sociala, personalul se ocupa de intocmirea dosarelor si anchetelor sociale privind Legea nr. 416/ 2001, dosare privind ajutoare pentru persoanele cu handicap, a persoanelor intretinute precum si alocatii pentru copii si indemnizatii de nastere.

In cadrul primariei Ilva Mare functioneaza un agent agricol, precum si un reprezentant al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Bistrita Nasaud. In registrele agricole este condusa evidenta terenurilor agricole pe categorii de folosinta si constructiile, pe proprietari, modul de folosinta a terenurilor agricole anual precum si efectivele de animale si miscarea acestora in cursul anului. Datele din registrul agricol sunt baza pentru distribuirea subventiilor de la sat pentru animale si terenuri agricole. Inginerul din cadrul Centrului agricol are rolul de a aduce la cunostinta cetatenilor actele normative emise de Ministerul Agriculturii si Alimentatiei, de a intocmi documentatiile necesare pentru atribuirea subventiilor pe linie de agricultura, de a da informatii la nivel de judet si de aici mai departe, privind stadiul efectuarii lucrarilor agricole, evaluari de productii, calamitati naturale, precum si activitatea de asistenta si consultanta agricola in vederea obtinerii unei agriculturi performante.

In concluzie, in perioada de practica, respectiv 01.05.2009 - 14. 05. 2009, am constatat ca primaria este institutia reprezentativa a comunitatii locale, ea avand menirea expresa de a- si subordona activitatea intereselor locale, de a veni in sprijinul cetateanului, lucrand atat in conformitate cu legile in vigoare cat si intr- un mod cat se poate de operativ pentru rezolvarea problemelor cetatenilor si nemultumirile acestora.

Consider ca perioada stagiului de practica pe care l- am efectuat la primaria Ilva Mare mi- a fost de un real sprijin si folos in activitatea mea viitoare, deoarece in acest timp am avut de invatat si am constatat la modul real, concret, cum se desfasoara activitatea intr- o institutie publica la nivelul unei comunitati locale.
Document Info


Accesari: 34751
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )