Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




VITALITATEA NAVEI

diverse


I. VITALITATEA NAVEI. GENERALITĂŢI.

ACTE NORMATIVE CARE REGLEMENTEAZĂ ORGANIZAREA sI PREGĂTIREA ECHIPAJULUI ĪN VEDEREA DUCERII LUPTEI PENTRU VITALITATEA NAVEI




Vitalitatea navei reprezinta capacitatea acesteia de a-si mentine caracteristicile 24524l1114y tehnice, de exploatare si proprietatile nautice, īn conditii de echipaj la opera vie, suprastructura sau tehnica din dotare

Lupta pentru vitalitatea   navei consta din activitatea organizata a echipajului, īn folosirea instalatiilor si echipamentelor existente la bord, pentru combaterea gaurilor de apa, prevenirea si stingerea incendiilor. Succesul acestei actiuni depinde de modul īn care echipajul cunoaste constructia si caracteristicile navei, functionarea mecanismelor si dispozitivelor cu care este dotata aceasta, precum si procedeele si masurile ce se impun a fi luate prin utilizarea acestora.

Vitalitatea navei este reglementata īn special de Conventia Internationala pentru Ocrotirea Vietii Umane pe Mare , care a elaborat   o serie de prescriptii ce se refera la urmatoarele chestiuni:

dispozitii generale (accidente, vize si certificate);

constructia navei (compartimentare si stabilitate, masini si instalatii electrice, protectia contra incendiilor, detectarea si stingerea incendiilor);

mijloace de salvare;

radiografie, radiotelefonie si siguranta navigatiei;

masuri impuse navelor ce transporta cereale si marfuri periculoase (petrol, gaze lichefiate, produse chimice).

Proiectantii si constructorii de nave, ca si echipajele acestora, sunt obligati sa se conformeze acestor prescriptii.

Vitalitatea navei īn general este caracterizata de trei componente dupa cum urmeaza:

a) Vitalitatea corpului navei.

Datorita unor erori de navigatie sau de īncarcare - descarcare, corpul navei poate fi avariat, dānd posibilitatea ca apa sa patrunda īn interior sa micsoreze stabilitatea si flotabilitatea, cu consecinte deosebit de grave asupra calitatilor navei. Prevenirea unor astfel de avarii se face prin respectarea permanenta a regulilor de siguranta navigatiei si a celor de īncarcare - descarcare. Īn prezent avariile produse de coliziuni de nave sau de esuari de nave s-au redus simtitor, ponderea cea mai mare detinānd-o avariile datorate incendiilor. Prevenirea si combaterea incendiilor se realizeaza prin respectarea regulilor la bord si prin dotarea navei cu instalatii specifice care sa fie folosite de echipaj īn cazul declansarii incendiului.

b) Vitalitatea mijloacelor tehnice ale navei.

Avariile unor mijloace tehnice de care dispune nava si īn special a instalatiilor de propulsie si de guvernare creeaza situatii deosebit de periculoase. Luānd īn considerare faptul ca pe mare nu se poate primi ajutor decāt īntr-un timp īndelungat si tinānd seama de rolul fiecarei instalatii, se iau masuri īnca din faza de proiectare, ca sa se poata prelua partial sau total functiunile unei instalatii.

c) Vitalitatea echipajului.

Prin vitalitatea echipajului se īntelege capacitatea acestuia de a-si asigura existenta, īn conditii de echipaj a navei sau de pierdere a acesteia, īn scopul prevenirii si combaterii pierderii de vieti omenesti.

Īn conditii obisnuite de exploatare, echipajul navei, prin respectarea regulamentului serviciului la bord, are asigurate conditii optime de activitate. Daca se constata aparitia unei avarii, echipajul este dotat cu echipament specific ducerii luptei de vitalitate, iar īn cazul īn care se hotaraste abandonarea navei, la bord   exista instalatii si dotari care sa permita supravietuirea acestuia o perioada de timp suficienta interventiei navelor din zona.

Īn cazul īn care, cu toate masurile luate, nava se afla īn pericolul de a se scufunda, comandantul ordona abandonarea navei si conduce operatiunile de salvare. Nici una din persoanele īmbarcate nu are dreptul sa paraseasca nava din proprie initiativa īnainte de a se da acest ordin de catre comandant sau īnlocuitorul la comanda al acestuia.



Document Info


Accesari: 5095
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )