Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
ANALIZA COMPARATIVA A CALITATII MARFURILOR

economie
ANALIZA COMPARATIVA A CALITATII MARFURILOR

CUPRINS  :
ANALIZA COMPARATIVA A CALITATII MARFURILOR

INTRODUCERE

SCOPUL LUCRĂRII

IMPORTANŢA PRODUSULUI ANALIZAT

CAPITOLUL I

PREZENTAREA GRUPEI DE MĂRFURI DIN CARE FACE PARTE

PRINCIPALELE CARACTERISTICI DE CALITATE

CAPITOLUL II

SELECTAREA SORTIMENTELOR

CLASIFICAREA SORTIMENTULUI DE TELEVIZOARE

PRODUCĂTORI

SAMSUNG

FREEDOM STAR ELECTRONICS

SONY

(TRINITRON)

NEI

DAEWOO

CAPITOLUL III

1.CLASIFICAREA CARACTERISTICILOR ÎN FUNCŢIE DE SENSUL ÎN CARE INFLUENŢEAZĂ PRODUSUL

2.ANALIZA COMPARATIVĂ A CALITĂŢII 616s188g

r METODA CLASICĂ

COORDONAREA PRODUSELOR DUPĂ CARACTERISTICILE DE CALITATE

r ANALIZA COMPARATIVĂ PRIN METODA INDICATORULUI SINTETIC AL CALITĂŢII 616s188g

CALCULAREA COEFICIENŢILOR DE IMPORTANŢĂ (PONDERILOR)

METODA MATRICEI PĂTRATICE

CALCULAREA INDICATORULUI SINTETIC AL CALITĂŢII:

CALCULAREA INDICATORULUI SINTETIC AL CALITĂŢII sI AL EFICIENŢEI ECONOMICE

CONCLUZII

Ordonarea după indicatorul sintetic al calitătii

Ordonarea după indicatorul sintetic al raportului calitate-pret

BIBLIOGRAFIE

Analiza comparativa a calitatii marfurilor (A.C.Q.M.) consta în aplicarea unor metodologii adecvate ce presupun compararea a doua sau mai multe marfuri pe baza caracteristicilor lor reprezentative.

A.C.Q.M. faciliteaza cunoasterea reala a ofertei de produse/servicii, necesitate stringenta pentru toti factorii care actioneaza în medii economice concurentiale, dominate de informatii multiple,incerte si chiar contradictorii în domeniul calitatii.

Prezenta lucrare îsi propune analiza comparativa a calitatii televizoarelor comercializate pe piata românesca pentru a cunoaste raporturile calitative reale dintre marfurile care compun segmentele de oferta.Permanenta publicitate persuasiva si nu totdeauna corecta în privinta calitatii produselor, conduce la manifestarea unui comportament de cumparare nejudicios.2. IMPORTANŢA PRODUSULUI ANALIZAT

Industria electronica a cunoscut in ultima perioada de timp cel mai rapid timp de dezvoltare, atat pe plan mondial cat si la noi in tara, fiind considerata ramura de varf a stiintei si tehnicii.În prezent se acorda o mare atentie dezvoltarii industriei electronice, deoarece influenteaza pozitiv multe ramuri si domenii de activitate automatizari, masini de calcul, cibernetica, transporturi, telecomunicatii etc.

In industria electronica, televizoarele reprezinta un loc important, in cadrul grupei marfurilor electronice.

CAPITOLUL I
1. PREZENTAREA GRUPEI DE MĂRFURI DIN CARE FACE PARTE

Marfurile electronice au ca principiu de functionare fenomenele legate de emiterea, miscarea si interactiunea particulelor incarcate electric.[2]

Clasificarea marfurilor electronice se face dupa mai multe criterii destinatie, particularitati constructive, clase de protectie.


A)    Dupa destinatie sunt

v         Aparate electronice radio receptoare, receptoare de televiziune, magnetofoane, pick-up -uri, combine, amplificatoare, stabilizatoare de tensiune, instrumente de masura si control, ceasuri electronice, aparatura foto- electrica, aparatura de control ( minicalculatoare ).

v         Accesorii si instrumente pentru aparate electronice antene ( pentru radio si TV), filtre adaptoare, cabluri de coborâre, microfoane, autotransformatoare, alimentatoare, relee, discuri, cordoane de imprimare-redare etc

v         Piese si subansambluri pentru aparatele electronice

v         Active tuburi electronice, dispozitive semiconductoare( tranzistoare, diode)

v         Pasive rezistente, condensatoare, bobine - transformatoare

v         Circuite hibride subansamble si cablaje imprimate, comutatoare, relee, conectoare.


B)    Dupa particularitatile constructive se deosebesc

v         Aparate si componente cu circuite imprimate sau cu cablaje clasice, în montaje cu semiconductoare, cu tuburi electronice sau hibride

v         Aparate cu circuite integrate ( CI sau CIP - cele obtinute prin tehnica planar) care pot fi digitale ( logice ) sau liniare ( analogice )

v         Microprocesoare ( mP ).


C)    Dupa gradul de protectie

v         clasa I de protectie, în care aparatul are cel putin o izolatie functionala si o borna ( contact ) de protectie pentru punerea la pamânt (prin fisa si prin priza Schuco )

v         clasa a II-a de protectie nu are legatura la pamânt , dar are izolatia dubla sau izolatia întarita în locurile expuse atingerii ( uneori cu o impedanta de protectie între partile periculoase la atingere )

v         clasa a III-a de protectie pentru aparatele alimentate cu tensiuni foarte joase
D)    Dupa locul de utilizare

v         stationare

v         portabile

v         pentru mijloace mobile ( autovehicule, ambarcatiuni).

tehnico-functionale specifice imaginii si sunetului, gama dispozitivelor constructive menite sa largeasca posibilitatile de utilizare în conditii de eficienta, precum si cele referitoare la design( forma, dimensiuni, culoare etc )

Caracteristicile de calitate ale imaginii sunt definitia, focalizarea, sensibilitatea limita de raportul semnal / zgomot, fidelitatea, stabilitatea, contrastul si stralucirea.

Definitia imaginii este data de capacitatea televizorului de a reda pe ecran imagini cu elemente structurale formate din puncte si linii cât mai fine, care sa asigure o buna decelare a lor.

Definitia este strâns legata de focalizare, de miscarea fluxului de electroni pe ecranul luminiscent, astfel încât, prin bombardarea lui, sa provoace iluminarea numai a unui punct de pe ecran si nu a unei suprafete mai mari.

Definitia se exprima prin numarul de linii ce pot fi observate pe ecran în centrul si la periferia imaginii, pe o mira de control. Cu cât numarul de linii este mai mare cu atât aparatul are o definitie mai buna. Limitele definitiei variaza intre 300 si 550 de linii si se da în valori diferite pe orizontala si pe verticala, în centru, respectiv la margini. Aceasta diferenta se explica prin caracterul diferit al imaginii în cele doua directii continuu în lungul liniilor si discret, perpendicular pe liniile de explorare. Finetea pe verticala este mai mare cu 50 de linii fata de finetea pe orizontala, la primele trei clase de calitate.

Stabilitatea limita de raportul semnal/ zgomot este data de nivelul minim al semnalului de televiziune pentru a se obtine o imagine normala, iar raportul semnal/ zgomot sa aibe o anumita valoare ( la 20 dB receptia este inteligibila ).

Stabilitatea este data de capacitatea televizorului de a mentine imaginea pe ecran la oscilatiile tensiunii de alimentare sau la variatiile de temperatura. Aceasta caracteristica afecteaza frecventa cadrelor si dimensiunilor imaginii.

Contrastul si stralucirea (luminozitatea) sunt caracteristici dependente una fata de alta, de aceea se si regleaza astfel. Contrastul este apreciat pe mira de control, prin numarul de scari de gri distincte între alb si negru (cu cât numarul lor este mai mare cu atât aparatul este mai bun). Stralucirea (sau luminozitatea) depinde de caracteristicile substantei luminofare de pe ecran si de focalizarea fasciculului de electroni.

Selectivitatea receptorului de televiziune este asigurata indirect prin mai multi parametri

Atenuarile corespunzatoare semnalelor purtatoare video ale canalului adiacent superior si purtatoare sunet ale canalului adiacent inferior

Atenuarile corespunzatoare semnalelor perturbatoare departate de banda de trecere a canalului. Se exprima în decibeli

Distorsiunile rastrului se apreciaza prin masurarea deformarilor care pot aparea pe fiecare latura a unor patrate din mira de control.distorsiunile se apreciaza procentual si sunt admise la maximum 10%.


În categoria caracteristicilor constructive care faciliteaza utilizarea televizoarelor sunt

Telecomanda si distanta de actionare a acesteia (5-7m)

Afisarea telecomenzilor si a timpului

Teletext

Numarul de functii ce pot fi comandate etc.


Cu ocazia receptionarii calitative ale loturilor de televizoare se fac verificari si asupra aspectului exterior , finisajului si culorii casetei etc., precum si asupra functionarii dispozitivelor de comanda.


CAPITOLUL IIDin gama sortimentala de televizoare existenta pe piata româneasca au fost selectionate pentru acest studiu televizoarele produse de firmele Samsung, Freedom, Sony, Nei si Daewoo.

Din analiza gamei sortimentale rezulta ca fiecare din firmele producatoare ofera pe piata româneasca sortimente cu parametri tehnico-functionali si economici care variaza între limite foarte largi.

Pentru a putea efectua un studiu al calitatii televizoarelor, s-au ales sortimentele cu caracteristici de calitate comparabile.Un prim criteriu de selectionare a fost dimensiunea diagonalei -- toate produsele care vor fi supuse analizei au aceeasi dimensiune a diagonalei 51cm.Al doilea criteriu a fost facilitatile si accesoriile oferite de firmele producatoare telecomanda, teletext etc.
Principalele criterii de clasificare sunt

q       Valoarea principalelor caracteristici de calitate

clasa I (superioara)

clasa a II -a ( medie)

clasa a III -a ( populare )

clasa a IV -a ( portabile)

Televizoarele de clasa I sunt prevăzute obligatoriu cu:

-sincronizare automată a cadrelor

-bornă de telecomandă

-bornă pentru magnetofon

-reglaj de frecventă joasă a tubului

-reglaj de registru de ton.

q       Dimensiunea diagonalei tubului cinescopic

cu diagonala mica ( sub 31 cm )

cu diagonala medie ( intre 47 si 59 cm )

cu diagonala mare ( intre 60 si 95 cm ).

Pentru utilizari speciale exista si televizoare in miniatura, cu diagonala ecranului de câtiva centimetri,precum si televizoare cu ecrane mai mari sau cu proiectoare video.


q       Forma de prezentare a casetei si a modului de dispunere a comenzii fata de tubul cinescop

cu caseta asimetrica la care comenzile sunt dispuse pe partea dreapta a tubului

cu caseta simetrica la care comenzile sunt asezate pe partea dreapta a difuzorului , in stânga tubului

cu caseta la care comenzile si difuzorul sunt asezate sub tubul cinescopic.


q    Standardul pe baza caruia se transmite imaginea

Mono, bi si multisistem ( PAL, SECAM si NTSC )Pe piata româneasca au patruns firme mai mici sau mai mari, care concura prin varietatea tipurilor de televizoare din ce în ce mai performante, prin functiile pe care le îndeplinesc, prin optiunile pe care le ofera beneficiarilor, prin elementul de noutate pe care-l detin etc.3. PRODUCĂTORI

--PRODUSUL DE REFERINŢĂ ESTE TELEVIZORUL PRODUS DE FIRMA SAMSUNG MODEL 6277


SAMSUNG


MODELCARACTERISTICI


SISTEM

ACORD

Sintetizator de frecventa

CULOARE

PAL SECAM , NTSC 3,58 , NTSC 4,43

SONOR

B/G , D/K , I , M

NICAM

B/G , I

IMPEDANŢĂ DE

INTRARE

75 ohm coaxial nebalansat

300 ohm dublu

DIAGONALA ECRAN

59 cm

68 cm


REŢEA

ELECTRICĂ

CONSUM

85W

160W


CERINŢE

Retea 220V / 230V /240V

Plaja acoperita 100 - 260V

FRECVENŢA

50 / 60Hz

CANALE

PROGRAMABILE

100 de canale

Programare automata

Programare manuala

IEsIRE SUNET


15W / CANAL x 2

DIMENSIUNI

( L x A x I )

TELEVIZOR

518 x 487 x 497

677 x 494,5 x555,5

TELECOMANDA

64 x 243 x 20

GREUTATE

TELEVIZOR

36 Kg

48Kg

TELECOMANDA

140 g ( inclusiv bateriile )

DISTANŢA DE ACŢIONARE A TELECOMENZII

8m

10mFACILITĂŢI

Afisarea pe ecran a functiilor

Afisarea pe ecran a functiilor

Sleep timer

Sleep timer

Oprire automata

Oprire automata

Teletext

Teletext

CeasCeas

Ajustare imagine

Ajustare imagine

Ajustare sonor

Ajustare sonor


Filtru zgomot


Ecran albastru


Acces copii


Filtru zgomot


Imagine în imagine

Monitorizare A/V SCART

Monitorizare A/V SCART


FREEDOM STAR ELECTRONICSr       METODA CLASICĂ

SAMSUNG 6277 - PRODUS DE REFERINŢĂ

FREEDOM F 4051

SONY KV- 21 M3K

NEI 2044R, TX

DAEWOO 20D1 TXTCARACTERISTICILE DE CALITATE FOLOSITE PENTRU ANALIZĂ

(C1)-diagonala ecranului

(C2)-programele memorate

(C3)-puterea audio

(C4)-distanta de actionare a telecomenzii

(C5)-norme de receptie

(C6)-puterea consumată

(C7)-distorsiunile în calitatea sunetului

Caracteristicile (c1), (c2), (c3), (c4) si (c5) influenteaza direct proportional calitatea, iar (c6), si (c7) invers proportional.


Caracteristicile de calitate sunt cuprinse în tabelul de mai jos.

Metoda consta în ierarhizarea produselor dupa fiecare caracteristica de calitate supusa analizei si în final dupa pret.
CARACTERISTICI

CARACTERISTICI DIRECT PROPORŢIONALE


CU CALITATEA

CARACTERISTICI INVERS PROPORŢIONALE CU CALITATEA

PREŢ

PRODUSE

C1 ( cm )


C2


C3 ( W )


C4 ( m )


C5

C6 ( W )

C7(%)


SAMSUNG


(Sa)

F 4051 FREEDOM    (F)

 

SONY

KV-21M3K

(So)

NEI

2044R,TX

(N)

DAEWOO

20D1 TXT

(D)COORDONAREA PRODUSELOR DUPĂ CARACTERISTICILE DE CALITATEPentru efectuarea ierarhizarii produselor vor fi analizate datele prezentate în tabelul de mai sus, ordonarea valorilor stabilindu-se grafic.


GRAFICUL 1. 

DIN STUDIEREA GRAFICULUI SE OBSERVĂ

PE PRIMUL LOC SE SITUEAZĂ PRODUSUL FIRMEI SAMSUNG sI SONY

PE LOCUL DOI PRODUSUL FIRMEI DAEWOO

PE LOCUL TREI PRODUSUL FIRMEI FREEDOM sI NE


 
PENTRU ANALIZAREA REZULTATELOR PRIVIND CARACTERISTICA ( c4) , TREBUIE SĂ ŢINEM CONT DE FAPTUL CĂ ACEASTA ESTE INVERS PROPORŢIONALĂ CU CALITATEA.ÎN ACEST CONTEXT ORDONAREA VALORILOR ARATĂ ASTFEL

PE PRIMUL LOC SE SITUEAZĂ PRODUSUL FIRMEI SONY

PE LOCUL DOI PRODUSUL FIRMEI SAMSUNG, FREEDOM, NEI sI DAEWOO
GRAFICUL 7.


 DIN STUDIEREA GRAFICULUI SE OBSERVĂ

PE PRIMUL LOC SE SITUEAZĂ PRODUSUL FIRMEI SAMSUNG

PE LOCUL DOI PRODUSUL FIRMEI SONY

PE LOCUL TREI PRODUSUL FIRMEI FREEDOM, NEI sI DAEWOOÎn scopul obtinerii unor informatii complete asupra produselor analizate, reprezentarile grafice efectuate pentru fiecare caracteristica, vor fi suprapuse în asa masura încât sa obtinem un grafic pentru caracteristicile direct proportionale si un grafic pentru caracteristicile invers proportionale.


 
 În ansamblu, prin analiza graficelor prezentate rezulta urmatoarea ordonare a produselor DAEWOO, NEI, SONY si FREEDOM.


Prezentul referat va aborda metoda matricei.


METODA MATRICEI PĂTRATICE

TOTALPRODUSE

C1 ( cm )


C2


C3 ( W )


C4 ( m )


C5

C6 ( W )

C7(%)


PSa(referinta)

PF

PSo

PN

PD

Ponderi (%)

Iq= ∑Xai\Xri*Pi+∑X'ri\Xai*P'ai


unde:

Xai-caracteristicile direct proportionale cu calitatea ale produsului analizat

Xri-caracteristicile direct proportionale cu calitatea ale produsului de referintă

Pi-ponderea în stabilirea calitătii a caracteristicii I

X'ri-caracteristicile invers proportionale cu calitatea pentru produsul de referintă

X'ai- caracteristicile invers proportionale cu calitatea pentru produsul analizat

P'i-ponderea caracteristicilor invers proportionale cu calitatea


Iq F/Sa = 51/51 0,25 + 90/100 0,07 + 4/15 0,14 + 5/8 0,04 + 4/12 0,17 + 85/85 0,21+0/10 0,12 = 0,641

Iq So/Sa = 51/51 0,25 + 100/100 0,07 + 4/15 0,14 + 6,5/8 0,04 + 12/12 0,17 + 85/75 0,21 + 0/5 0,12 = 0,999

Iq N/Sa = 51/51 0,25 + 90/100 0,07 + 5/15 0,14 + 6/8 0,04 + 4/12 0,17 + 85/85 0,21 + 0/10 0,12 = 0,655

Iq D/Sa = 51/51 0,25 + 100/100 0,07 + 5/15 0,14 + 7/8 0,04 + 5/12 0,17 + 85/85 0,21 + 0/10 0,12 = 0,681
Dupa efectuarea calcului rezulta urmatoarea ierarhizare

locul 1 P(Sa) cu Iq = 1

locul 2 P(So) cu Iq = 0,999

locul 3 P(D) cu Iq = 0,681

locul 4 P(N) cu Iq = 0,655

locul 5 P(F) cu Iq = 0,641
Iq=Pa\Pr(∑Xai\Xri*Pi+∑X'ri\X'ai*P'i)


unde:

Pa-pretul produsului analizat

Pr- pretul produsului de referintăIqef. (F/Sa) =350/560 0,641 = 0,400

Iqef. (So/Sa)=510/560 0,999 = 0,909

Iqef. (N/Sa) =435/560 0,655 = 0,508

Iqef. (D/Sa) =395/560 0,681 = 0,480Se obtine urmatoarea ordonare a produselor

Pentru efectuarea analizei comparative privind calitatea televizoarelor, în prima parte s-au prezentat sortimentele si caracteristicile de calitate ale produselor comercializate pe piata româneasca. Pentru analiza calitatii prin metoda clasica si metoda indicatorului sintetic al calitatii si al eficientei economice, au fost selectionate 5 produse realizate de firme diferite si anume SAMSUNG, SONY, DAEWOO, NEI si FREEDOM.

La alegerea produselor s-a tinut cont de urmatoarele criterii dimensiunea diagonalei sa fie identica - 51cm,aproximativ aceleasi facilitati si accesorii.

Caracteristicile analizate au fost următoarele:

a) Caracteristici direct proportionale cu calitatea:

-diagonala ecranului (cm sau inch)

-numărul de programe memorate

-puterea audio (W)

-distanta de actionare a telecomenzii (m)

-normele de receptie

b) Caracteristici invers proportionale cu calitatea:

-puterea consumată (W)

-distorsiunile în calitatea sunetului (%).

Prin metoda indicatorului sintetic al calitătii si eficientei economice considerăm că se obtin rezultate mai concludente, întrucât fiecare caracteristică de calitate selectionată contribuie la estimarea calitătii cu anumite ponderi stabilite de specialisti în functie de importanta caracteristicii respective, la calitatea globală a produsului.

Rezultatele obtinute s-au centralizat în tabelele următoare pentru indicatorul sintetic al calitătii si pentru indicatorul sintetic al raportului calitate-pret.

Ordonarea după indicatorul sintetic al calitătii


Produse

Valoarea indicatorului

SAMSUNG


SONY


DAEWOO


NEI


FREEDOMOrdonarea după indicatorul sintetic al raportului calitate-pret


Produse

Valoarea indicatorului

SAMSUNG


SONY


NEI


DAEWOO


FREEDOM
BIBLIOGRAFIE

prof. univ. dr. Ion Stanciu, lector univ. drd. Ion Schileru, , lector univ. drd. Lumunita serbulescu, , lector univ. drd. Bogdan Onete, asist. univ. drd. Anca Atanasie, asist. univ. drd. Costel Stanciu - CALIMETRIE Ed. Oscar Print, Bucuresti 1998


Ion Stanciu, Elena Paraianu ,Ion Schileru - MERCEOLOGIE / CALITATEA SI SORTIMENTUL MĂRFURILOR NEALIMENTARE , Ed. Oscar Print, Bucuresti 1998


Alexandru Redes, Elena Paraianu, C-ta Pâslaru - MERCEOLOGIA PRODUSELOR ELECTRICE,ELECTRONICE , A.S.E. , Bucuresti 1992


Prospectele firmelor producatoare de televizoare SAMSUNG, SONY, DAEWOO, NEI, FREEDOM ELECTRONICS.

CALIMETRIE Autori prof. univ. dr. Ion Stanciu, lector univ. drd. Ion Schileru, , lector univ. drd. Lumunita serbulescu, , lector univ. drd. Bogdan Onete, asist. univ. drd. Anca Atanasie, asist. univ. drd. Costel Stanciu Ed. Oscar Print Bucuresti 1998 p. 53


MERCEOLOGIE / CALITATEA SI SORTIMENTUL MĂRFURILOR NEALIMENTARE. Autori Ion Stanciu, Elena Paraianu ,Ion Schileru Ed. Oscar Print Bucuresti 1998 p. 275


Merceologie / Calitatea si sortimentul marfurilor nealimentare. Autori Ion Stanciu, Elena Paraianu ,Ion Schileru Ed. Oscar Print Bucuresti 1998 p. 317


Merceologie / Calitatea si sortimentul marfurilor nealimentare. Autori Ion Stanciu, Elena Paraianu ,Ion Schileru Ed. Oscar Print Bucuresti 1998 p. 319


Document Info


Accesari: 2201
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )