Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
CEREREA SI OFERTA

economieCEREREA sI OFERTA

Piata un grup de vânzatori si cumparatori ai unui anumit produs sau serviciu.


Piata concurentiala - o piata pe care sunt atât de multi vânzatori si cumparatori, incât nici unul dintre ei nu poate influenta pretul produsului respectiv.


Cantitatea ceruta cantitatea dintr-un produs pe care cumpar 22522b110w atorii vor si pot sa o cumpere.


Legea cererii - cantitatea ceruta dintr-un produs scade pe masura ce pretul acestuia creste (în ipoteza ca alti factori ramân nemodificati).


Curba cererii - reprezentarea grafica a modificarii carltitatii cerute in functie de modificarile pretului.


Efect de substitutie efectul pe care 11 are o modificare a pretului asupra cererii pentru un bun sau serviciu, în ipoteza ca venitul consumatorilor ramâne constant; efectul de substitutie este întotdeauna negativ, adica atunci când pretul creste, cantitatea ceruta scade si invers.


Efect de venit o modificare a pretului unui produs va determina o crestere (scadere) a venitului real al consumatorului; în consecinta, consumatorul va cumpara mai mult (mai putin) din toate produsele, inclusiv din cel al carui pret
s-a modificat.


Produs normal acel produs în cazul caruia o crestere a veniturilor determina o crestere a cantitatii cerute (alti factori ramânând nemodificati).


Produs inferior acel produs în cazul caruia o crestere a veniturilor determina o scadere a cantitatii cerute (alti factori ramânând nemodificati).


Produs de tip Giffen un produs inferior, în cazul caruia efectul de venit este mai putemic decât cel de substitutie, astfel încât curba cererii este o curba crescatoare.


Produse substituibile acele produse în cazul carora o crestere a pretului unuia dintre ele determina o crestere a cererii pentru celalalt.


Produse complementare acele produse în cazul carora o crestere a pretului unuia dintre ele determina o scadere a cererii pentru celalalt.


Cantitatea oferita cantitatea dintr-un produs pe care vânzatorii vor si pot o vânda.


Legea ofertei cantitatea oferita dintr-un produs creste pe masura ce pretul produsului respectiv creste.


Curba ofertei reprezentarea grafica a modificarii cantitatii oferite, în functie de modificarile pretului.


Echilibru situatia în care cererea si oferta sunt egale.


Pret de echilibru pretul care face ca atât cererea, cât si oferta sa fie egale.


Cantitatea de echilibru cantitatea oferita si, în acelasi timp, cantitatea ceruta, atunci când pretul a egalat cererea cu oferta.


Legea cererii si a ofertei pretul oricarui produs se ajusteaza de o asemenea maniera, încât egaleaza cererea cu oferta pentru produsul respectiv.


Elasticitate gradul în care cantitatea ceruta sau cantitatea oferita raspunde unor modificari ale factorilor lor de influenta.


Elasticitatea cererii în functie de pret masura în care cantitatea ceruta dintr-un anumit produs se modifica drept raspuns la modificarea pretului acelui produs; se masoara ca modificarea procentuala a cantitatii cerute impartita la modificarea procentuala a pretului: [(ΔQ/Q)100]/[(ΔP/P)100]

(ΔQ/Q) x (P/ΔP). Aceasta este elasticitatea punctuala a cererii în functie de pret. În cazul în care Δ este semnificativ de mare, se foloseste formula arc­elasticitatii cererii în functie de pret: [ΔQ/(Q 1+Q2)/2]/[ ΔP/(P 1+P2)/2].


Elasticitatea cererii în functie de venit masura în care cantitatea ceruta dintr-un anumit produs se modifica drept raspuns la modificarea veniturilor consumatorilor. Se masoara ca modificarea procentuala a cantitatii cerute impartita la modificarea procentuala a veniturilor.


Factorii care influenteaza elasticitatea cererii în functie de pret existenta unor produse substituibile (cu cât acestea sunt mai multe si cu cât sunt mai buni substituenti, cu atât elasticitatea va fi mai mare), masura în care bunul respectiv este necesar (cu cât este mai necesar, cu atât elasticitatea va fi mai mica), procentul din venituri cheltuit pentru produsul în cauza (cu cât acesta este mai mic, eu atât mai mica va fi elasticitatea), perioada de timp avuta în vedere (cu cât aceasta este mai mare, cu atât si elasticitatea va fi mai mare).


Elasticitatea ofertei în functie de pret masura în care cantitatea oferita dintr-un anumit produs se modifica drept raspuns. La modificarea pretului acelui produs, se masoara ca modificarea procentuala a cantitatii oferite împartita la modificarea procentuala a pretului.


Factorii care influenteaza elasticitatea ofertei în functie de pret principalul factor este perioada de timp avuta în vedere (cu cât producatorii vor dispune de o perioada mai lunga pentru a raspunde la modificarile pretului, cu atât elasticitatea ofertei va fi mai mare).


Elasticitatea încrucisata a cererii masura în care cantitatea ceruta dintr-un anumit produs se modifica drept raspuns la modificarea pretului unui alt produs.Document Info


Accesari: 6145
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )