Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
CEREREA SI OFERTA

economie

CEREREA sI OFERTA

Piata un grup de vānzatori si cumparatori ai unui anumit produs sau serviciu.


Piata concurentiala - o piata pe care sunt atāt de multi vānzatori si cumparatori, incāt nici unul dintre ei nu poate influenta pretul produsului respectiv.


Cantitatea ceruta cantitatea dintr-un produs pe care cumpar 22522b110w atorii vor si pot sa o cumpere.


Legea cererii - cantitatea ceruta dintr-un produs scade pe masura ce pretul acestuia creste (īn ipoteza ca alti factori ramān nemodificati).


Curba cererii - reprezentarea grafica a modificarii carltitatii cerute in functie de modificarile pretului.


Efect de substitutie efectul pe care 11 are o modificare a pretului asupra cererii pentru un bun sau serviciu, īn ipoteza ca venitul consumatorilor ramāne constant; efectul de substitutie este īntotdeauna negativ, adica atunci cānd pretul creste, cantitatea ceruta scade si invers.


Efect de venit o modificare a pretului unui produs va determina o crestere (scadere) a venitului real al consumatorului; īn consecinta, consumatorul va cumpara mai mult (mai putin) din toate produsele, inclusiv din cel al carui pret
s-a modificat.


Produs normal acel produs īn cazul caruia o crestere a veniturilor determina o crestere a cantitatii cerute (alti factori ramānānd nemodificati).


Produs inferior acel produs īn cazul caruia o crestere a veniturilor determina o scadere a cantitatii cerute (alti factori ramānānd nemodificati).


Produs de tip Giffen un produs inferior, īn cazul caruia efectul de venit este mai putemic decāt cel de substitutie, astfel īncāt curba cererii este o curba crescatoare.


Produse substituibile acele produse īn cazul carora o crestere a pretului unuia dintre ele determina o crestere a cererii pentru celalalt.


Produse complementare acele produse īn cazul carora o crestere a pretului unuia dintre ele determina o scadere a cererii pentru celalalt.


Cantitatea oferita cantitatea dintr-un produs pe care vānzatorii vor si pot o vānda.


Legea ofertei cantitatea oferita dintr-un produs creste pe masura ce pretul produsului respectiv creste.


Curba ofertei reprezentarea grafica a modificarii cantitatii oferite, īn functie de modificarile pretului.
Echilibru situatia īn care cererea si oferta sunt egale.


Pret de echilibru pretul care face ca atāt cererea, cāt si oferta sa fie egale.


Cantitatea de echilibru cantitatea oferita si, īn acelasi timp, cantitatea ceruta, atunci cānd pretul a egalat cererea cu oferta.


Legea cererii si a ofertei pretul oricarui produs se ajusteaza de o asemenea maniera, īncāt egaleaza cererea cu oferta pentru produsul respectiv.


Elasticitate gradul īn care cantitatea ceruta sau cantitatea oferita raspunde unor modificari ale factorilor lor de influenta.


Elasticitatea cererii īn functie de pret masura īn care cantitatea ceruta dintr-un anumit produs se modifica drept raspuns la modificarea pretului acelui produs; se masoara ca modificarea procentuala a cantitatii cerute impartita la modificarea procentuala a pretului: [(ΔQ/Q)100]/[(ΔP/P)100]

(ΔQ/Q) x (P/ΔP). Aceasta este elasticitatea punctuala a cererii īn functie de pret. Īn cazul īn care Δ este semnificativ de mare, se foloseste formula arc­elasticitatii cererii īn functie de pret: [ΔQ/(Q 1+Q2)/2]/[ ΔP/(P 1+P2)/2].


Elasticitatea cererii īn functie de venit masura īn care cantitatea ceruta dintr-un anumit produs se modifica drept raspuns la modificarea veniturilor consumatorilor. Se masoara ca modificarea procentuala a cantitatii cerute impartita la modificarea procentuala a veniturilor.


Factorii care influenteaza elasticitatea cererii īn functie de pret existenta unor produse substituibile (cu cāt acestea sunt mai multe si cu cāt sunt mai buni substituenti, cu atāt elasticitatea va fi mai mare), masura īn care bunul respectiv este necesar (cu cāt este mai necesar, cu atāt elasticitatea va fi mai mica), procentul din venituri cheltuit pentru produsul īn cauza (cu cāt acesta este mai mic, eu atāt mai mica va fi elasticitatea), perioada de timp avuta īn vedere (cu cāt aceasta este mai mare, cu atāt si elasticitatea va fi mai mare).


Elasticitatea ofertei īn functie de pret masura īn care cantitatea oferita dintr-un anumit produs se modifica drept raspuns. La modificarea pretului acelui produs, se masoara ca modificarea procentuala a cantitatii oferite īmpartita la modificarea procentuala a pretului.


Factorii care influenteaza elasticitatea ofertei īn functie de pret principalul factor este perioada de timp avuta īn vedere (cu cāt producatorii vor dispune de o perioada mai lunga pentru a raspunde la modificarile pretului, cu atāt elasticitatea ofertei va fi mai mare).


Elasticitatea īncrucisata a cererii masura īn care cantitatea ceruta dintr-un anumit produs se modifica drept raspuns la modificarea pretului unui alt produs.


Document Info


Accesari: 6057
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )