Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
CHELTUIELILE PUBLICE PENTRU OBIECTIVE SI ACTIUNI ECONOMICE

economie


CHELTUIELILE PUBLICE PENTRU OBIECTIVE SI ACTIUNI ECONOMICE
CARACTERIZARE GENERALA: NECESITATEA, NIVELUL SI STRUCTURA CHELTUIELILOR PENTRU OBIECTIVE SI ACTIUNI ECONOMICE


Privatizarea si restructurarea bancilor de stat;

Privatizarea /restructurarea/lichidarea intreprinderilor de stat;

Reforma in sectorul energetic cu accent pe restructurarea/privatizarea unitatilor ( petrol, gaz natural, energie electrica);

Imbunatatirea mediului de afaceri;

Masuri pentru atenuarea impactului social al implementarii reformelor structurale.


institute nationale de cercetare-dezvoltare:ele sunt persoane juridice romane care functioneaza pe baza de gestiune economica si autonomie finanaciara; bugetul de stat le sprijina financiar pentru investitii, dotari, aparatura, echipamente, instalatii; cand veniturile institutului national nu sunt suficiente se pot contracta credite bancare;

institute, centre sau statiuni de cercetare ale Academiei Romane si de cercetare-dezvoltare ale academiilor de ramura; ele sunt organizate ca institutii publice;

institute de invatamant superior acreditate sau structuri ale acestora;

institute sau centre de cercetare-dezvoltare organizate in cadrul societatilor nationale, comapniilor nationale si regiilor autonome de interes national; acestea se finanteaza din venituri proprii si pot beneficia de fonduri bugetare prin sistemul competitional;

Strategia de dezvoltare a activitatii de cercetare-dezvoltare-inovare si politica in domeniu este realizata de Ministerul Educatiei Cercetarii si Tineretului ca organ al administratiei publice centrale de specialitate care exercita atributiile autoritatii de stat in domeniul cercetarii-dezvoltarii.

Instrumentul principal al realizarii obiectivelor in domeniul cercetarii-dezvoltarii il reprezinta Planul national de cercetare-dezvoltare si inovare, elaborat si finantat in sistem multianual. Acest plan contine programe de cercetare-dezvoltare-inovare care se evalueaza si detaliaza anual de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului.

fonduri de la bugetul de stat (Finantarea din fonduri de la bugetul de stat se poate face prioritar, in sistem competitional, pe programe si proiecte sau in sistem direct, pentru unitatile de cercetare organizate ca institutii publice, pentru lucrari in domeniul de specialitate specific).

fonduri atrase de la agentii economici ( Sunt acele fonduri alocate pentru efectuarea de cercetari proprii, in cadrul unor structuri aflate in interiorul firmelor sau intreprinderilor sau cele destinate cumpararii de brevete, licente, studii, programe informatice sau pentru achitarea contractelor de cercetare incheiate cu unitati de cercetare-dezvoltare specializate).

unitatile de invatamant superior desfasoara activitati de cercetare-dezvoltare in special fundamentala, pe baza de contracte de finantare.

alte surse de finantare a activitatii de cercetare-dezvoltare sunt reprezentate de credite bancare , de donatii si sponsorizari sau de fonduri din surse externe.

Insuficienta fondurilor financiare se rasfrange si asupra resurselor umane din cercetare; este cunoscuta reducerea ingrijoratoare a numarului cercetatorilor stiintifici, care prefera sa lucreze in alte domenii cu functii mai bine remunerate sau sa plece in strainatate, unde sunt primiti si apreciati pentru buna lor pregatire, pentru inventivitate si pentru rapida adaptare la tehnica de varf. Daca in anul 1989 erau 170 000 de persoane care lucrau in activitatea de cercetare-dezvoltare, in anul 2003 sunt numai 37 696 lucratori in cercetare-dezvoltare, din care doar 23 597 sunt cercetatori.
BIBLIOGRAFIE
Iulian Vacarel, Finante Publice ( editia a IV-a).Editura didactica si pedagogica, R.A. Bucuresti, 2004.


Document Info


Accesari: 5812
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )