Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Convertibilitatea monetara

economie


A.     Bunuri si servicii

a)      Bunuri – formeaza balanta comerciala, cea mai importanta componenta a balantei de plati si reprezinta importul si exportul de bunuri corporale evaluate f.o.b. (frontiera vamala a tarii exportatoare).

Marfuri de export/import;

Bunuri pentru prelucrare;

Reparatii la bunuri;

Aur nemonetar.

b)      Servicii – formeaza balanta serviciilor si inregistreaza incasarile si platile rezultate din derularea operatiunilor de:

Transporturi (marfuri, pasageri);

Turism:

deplasari oficiale;

turism particular indiferent de scop;

schimb valutar;

Alte servicii:

comunicatii;

constructii;

asigurari, reasigurari;

servicii financiare;

servicii de informatica;

taxe licenta;

leasing;

servicii de posta, telecomunicatii, radio si televiziune;

servicii culturale si de recreere;

alte servicii.

B.     Venituri

Venituri din munca: salarii si alte compensatii, platite in numerar sau in natura castigate intr-o alta economie, decat cea de rezidenta.

Venituri din investitii:

directe;

de portofoliu.

Este vorba de dobanzi si dividende obtinute in urma constituirii depozitelor bancare, imprumuturilor, obligatiunilor, efectelor de comert, participari la capitalul social al intreprinderilor, creante ale centralei asupra sucursalei.

3. Venituri din alte investitii de capital

C.     Transferuri curente – reprezinta intrari sau iesiri de resurse reale sau financiare fara o compensare din partea beneficiarului si cuprind:

transferuri ale administratiei publice: subventii sau donatii, asistenta tehnica, despagubiri impuse de tratate de pace, contributii ale statului la organizatii internationale etc;

transferuri private: venituri ale muncitorilor angajati in alte economii. ajutoare, cadouri, bilete la loterie vandute, premii castigate, pensii necontractuale de la agentii neguvernamentale etc;

II. Contul de capital si financiar (Balanta miscarilor de capital)

A.     Contul de capital cuprinde operatiunile de incasari si plati legate de transferul international de capital (datorii guvernamentale si neguvernamentale), achizitionarea sau vanzarea de active care nu sunt rezultatul activitatii umane si active intangibile care sunt efectuate intre rezidenti si nerezidenti:

Transferuri de capital ale sectorului oficial si a altor sectoare.

Achizitionarea/vanzarea de active nemateriale, nefinanciare.

B.     Contul financiar cuprinde totalitatea tranzactiilor cu active si pasive financiare externe ale unei economii care presupun transferul dreptului de proprietate, inclusiv crearea si lichidarea de creante.

Investitii directe ale rezidentilor in strainatate si ale nerezidentilor in Romania prin care o entitate rezidenta intr-o economie detine cel putin 10% din actiunile sau puterea de vot ale unei intreprinderi rezidente intr-o alta economie. Investitia directa presupune o relatie pe termen lung, iar investitorul poate fi o persoana fizica, o companie publica sau privata, un grup de persoane fizice sau companii, guvern, agentie guvernamentala. Este vorba de participantii la capital si castiguri reinvestite.

Investitii de portofoliu active si pasive cuprind tranzactii cu actiuni, titluri financiare si derivate concretizate in instrumente pe termen scurt sau pe termen lung, negociabile care nu se refera la investitii directe sau active de rezerva. Aceste instrumente sunt: actiuni, obligatiuni si bilete, instrumente ale pietei monetare si derivate financiare.

Alte investitii cuprind credite comerciale, depozite bancare, imprumuturi obtinute de la organisme financiare internationale.

Active de rezerva reprezinta instrumentele financiare aflate la dispozitia autoritatilor centrale pentru a finanta, absorbi sau ajusta dezechilibrele financiare, si anume: aurul monetar detinut de autoritatea monetara, creantele autoritatilor asupra nerezidentilor, disponibilitati in Drepturi Speciale de Tragere si pozitia rezervelor la F.M.I.

Conturi de cliring/barter (guvernamentale si neguvernamentale).

Conturi in tranzit.

Daca contul curent inregistreaza un sold negativ, adica balanta de plati curente este deficitara, se incearca finantarea acestui deficit prin transferuri de capital, investitii directe, de portofoliu sau alte investitii si mai putin prin utilizarea rezervei valutare.

Desi principala functie a activelor de rezerva este de a asigura finantarea, absorbtia sau reglarea amplitudinii dezechilibrelor prin interventia autoritatii monetare pe piata valutara, pentru a influenta cursul de schimb al monedei nationale, utilizarea excesiva a rezervelor nu este o practica anuala a bancilor centrale, deoarece activele de rezerva reprezinta o garantie pentru imprumuturile de pe piata financiara internationala si un semnal al solvabilitatii tarii.

Volumul detinerilor de rezerva este analizat in raport cu importul de bunuri, respectiv perioada in care importul poate fi acoperit de activele de rezerva. In cazul trecerii la convertibilitate, expertii F.M.I. apreciaza ca volumul acestor rezerve trebuie sa reprezinte echivalentul valoric al importului unei tari pe o perioada de 3-5 luni.




Document Info


Accesari: 6600
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )