Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Cum poate obtine o organizatie neguvernamentala statutul consultativ pe linga Consiliul Economic si Social (ECOSOC)?

economie


Cum poate obtine o organizatie neguvernamentala statutul consultativ pe linga Consiliul Economic si Social (ECOSOC)?

Scrisoarea de intentie

Primul pas este scrisoarea de intentie. Organizatia neguvernamentala interesata sa obtina statutul consultativ pe linga ECOSOC trebuie sa trimita aceasta scrisoare la Sectia Organizatii Neguvernamentale (ONG) din cadrul Departamentului Economic si Social (DESA), cunos 656i85g cut si sub denumirea de Secretariat. Scrisoarea trebuie sa poarte antetul institutiei si trebuie sa fie semnata fie de catre secretarul-general, fie de catre presedintele organizatiei.Aceasta scrisoare de intentie este foarte importanta!


Aplicatia: Chestionar + Prezentare + Documente suplimentare

In momentul in care Sectia ONG primeste scrisoarea de intentie, va trimite prin posta pachetul de inscriere care include chestionarul si celelalte materiale referitoare la organizatie. Aplicatia si chestionarul trebuie completate de ONG-ul aplicant. Intrebarile referitoare la completarea corecta a formularelor vor fi adresate Sectiei ONG. Formularele sunt disponibile si pe site-ul UN (www.un.org/esa/coordination/ngo/howtoapply.htm).


Nu sunt acceptate decit aplicatii completate intr-una dintre limbile oficiale ale Secretariatului ONU (engleza sau franceza).


Documentele completate trebuie sa ajunga la Secretariat pana la data de 1 iunie a anului anterior celui in care ONG-ul doreste sa primeasca recomandarea Comitetului de admitere. De exemplu, aplicatiile complete (care includ chestionarul si celelalte documente) primite de catre Sectia ONG inainte de 1 iunie 2005, vor fi analizate de catre Comitet in 2006. Aplicatiile primite intre 1 iunie 2005 si 1 iunie 2006 vor fi analizate in 2007.


Evaluarea aplicatiilor de catre Sectia ONG

In perioada dintre 1 iunie si data la care se intruneste Comitetul, Sectia ONG analizeaza aplicatiile. In acest interval de timp, ONG-ul in cauza poate fi contactat si ii pot fi solicitate informatii suplimentare sau clarificari. Aplicatia va fi inaintata Comitetului ONG numai dupa ce a fost in prealabil analizata de catre o persoana specializata care a decis ca este completa.


Odata aplicatia inscrisa pe agenda Comitetului ONG, ONG-ul primeste o scrisoare prin care este informat despre sedinta de analiza si este invitat sa participe la aceasta. La intilnire nu pot participa mai mult de doi reprezentanti ai ONG-ului. Prezenta acestora in sala de dezbatere nu este

obligatorie si nici nu aduce cu sine alte beneficii. Avand in vedere costurile unei calatorii la New York, majoritatea ONG-urilor nu isi trimit reprezentantii la sedintele de analiza. Daca insa aplicatia ridica probleme pentru tarile membre si este amanata, ONG-ul poate considera utila reprezentarea sa la urmatoarea sedinta pentru a putea raspunde la intrebari si pentru a evita o noua amanare.


Amintim citeva dintre criteriile care trebuie indeplinite de organizatiile neguvernamentale interesate sa obtina statutul consultativ pe linga EOSOC:


activitatile organizatiei sa fie relevante pentru activitatea ECOSOC;

pentru a putea aplica, ONG-ul trebuie sa aiba o existenta (inregistrata oficial) de cel putin 2 ani;

la nivel decizional, in cadrul ONG-ului trebuie sa functioneze un mecanism democratic;

o proportie considerabila a fondurilor rulate de ONG trebuie sa provina din contributii ale filialelor, ale membrilor cotizanti sau din alte curse neguvernamentale.Comitetul pentru Organizatii Neguvernamentale

Comitetul se intruneste de doua ori pe an pentru a decide care dintre organizatiile aplicante poate primi mai intii recomandarea si apoi statutul consultativ pe linga ECOSOC. Comitetul poate adresa ONG-ului intrebari suplimentare in orice moment al procesului de acreditare. Astfel de intrebari sunt primite de ONG prin fax de la Secretariat. Raspunsul ONG-ului trebuie trimis cat mai curand posibil pentru a ajuta Comitetul sa ia o hotarare imediata si pentru a evita amanarea deciziei.


Principalele sarcini ale Comitetului:


analizeaza aplicatiile pentru obtinerea statutului consultativ si solicitarile pentru reclasificare inaintate de ONG-uri;

analizeaza rapoartele trimestriale ale ONG-urilor care beneficiaza de statut General sau Special;

aplica prevederile Rezolutiei 1996/31 a Consiliului si monitorizeaza activitatea ONG-urilor cu statut consultativ;

se ocupa de orice alte aspecte recomandate de catre ECOSOC.


Comitetul doar recomanda

Recomandarile Comitetului sunt publicate intr-un raport si inaintate ECOSOC in vederea aprobarii finale. Notificarile oficiale sunt trimise tuturor ONG-urilor analizate, acestea fiind informate despre recomandarea Comitetului. Comitetul poate recomanda incadrarea intr-o categorie de statut diferita decit cea solicitata de catre ONG. Comitetul poate decide    amanarea analizarii unei aplicatii pana la urmatoarea sedinta, asteptand raspunsurile si clarificarile clarificarilor solicitate ONG-ului.

Hotararea finala a ECOSOC

In momentul in care Consiliul aproba recomandarea Comitetului de a acorda unui ONG statutul consultativ, Secretariatul ii trimite acestuia o scrisoare oficiala, mentionind tipul de statut acordat (general sau special). La rindul sau, ONG-ul trebuie sa trimita Comitetului pentru Organizatii Neguvernamentale o data la patru ani un scurt raport de activitate, referindu-se mai ales la modul in care au contribuit la activitatea ONU (Raportul trimestrial).


Document Info


Accesari: 1634
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )