Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
EVOLUTIA SISTEMELOR INTELIGENTE DE TRANSPORT

economie


EVOLUŢIA SISTEMELOR INTELIGENTE DE TRANSPORT

Gabriela Rodica HrinInstitutul National de Cercetare - Dezvoltare īn Informatica, ICI, Bucuresti

Rezumat: Obiectivul urmarit īn scrierea articolului a fost oferirea unei prezentari relativ uniforme asupra evolutiei din ultimii ani a procesului de realizare a sistemelor inteligente de transport īn diferite regiuni geografice, vizānd cu prioritate aspecte referitoare la politici, obiective urmarite si rezultate remarcabile. Regiunile geografice considerate au fost Statele Unite ale Americii, Canada, Asia, Australia, Africa de Sud, Japonia si Europa. O abordare mai detaliata a rezultatelor obtinute a fost 18318e422s facuta la nivelul Europei īn primul rānd pentru ca integrarea Romaniei impune o cunoastere mai detaliata a directiilor de actiune si a trendului tehnologic, de dezvoltare si respectiv de implementare a sistemelor inteligente de transport. Au fost abordare elemente definitorii privind optimizarea managementului serviciilor de transport intermodal, integrarea canalelor de transport, standarde pentru transportul multimodal, sistemul Siemens GSM-R, identificarea automata a vehiculelor utilizānd tehnologia RFID, sistemul de transport strategic iMove, sistemele ATLAS, HITERM si EIRENE.

Cuvinte cheie: sistem inteligent de transport, politici, obiective, directii de actiune, transport intermodal, transport multimodal, tehnologii, proiecte europene, regiuni geografice.

1. Stadiul dezvoltarii sistemelor inteligente DE transport īn Statele Unite ale Americii

1.1. Consideratii generale

Transportul [1] reprezinta deplasarea de persoane si marfuri, dintr-un loc īn altul. Termenul "transport" este derivat din cuvintele limbii latine "trans", care are semnificatia "de la / pāna la / peste", si "portare" care se traduce prin "a duce / a deplasa".

Manualul ITS editia 2003-2004 elaborat īn SUA mentioneaza ca, īn domeniul sistemelor inteligente de transport, activitatile de standardizare [2], [3] sunt īntreprinse īn principal de catre ISO / TC 204 si ITU.

Departamentul de Stat al Transporturilor din Washington (Washington State Department of Transportation - WSDOT) [4] este organismul care defineste strategia si politicile privind realizarea de sisteme inteligente de transport.

Sistemele inteligente de transport cuprind o gama larga de comunicatii fara fir si fara linii bazate pe tehnologiile informatiei, controlului si electronicii. Atunci cānd sunt integrate īn infrastructura sistemului de transport si chiar īn vehicule, aceste tehnologii sprijina monitorizarea si administrarea fluxului traficului, reducerea congestiei, furnizarea de rute alternative calatorilor, marirea productivitatii, salvarea de vieti omenesti si economisirea de timp si bani.

Sistemele inteligente de transport furnizeaza expertilor din domeniul transporturilor instrumente pentru colectarea, analizarea, prelucrarea, comunicarea si arhivarea datelor referitoare la caracteristicile sistemelor de transport. Cāteva exemple de tipuri de sisteme inteligente de transport dezvoltate īn SUA sunt prezentate īn continuare.

Sistemele avansate de informare a calatorilor (ATIS) furnizeaza date direct calatorilor, oferindu-le posibilitatea sa faca alegeri mai bune, referitoare la rute sau mijloace de transport alternative. Atunci cānd respectivele date sunt arhivate, aceste sisteme pun la dispozitia celor care planifica transporturile informatii corecte, referitoare la sabloane de calatorie, contribuind la optimizarea procesului de planificare a transportului.

Sistemele avansate de management al traficului (ATMS) utilizeaza o varietate de detectoare, camere de luat vederi si sisteme de comunicatii relativ ieftine pentru monitorizarea traficului, optimizarea duratei semnalelor pe arterele principale si controlul traficului.

Sistemele de management al incidentelor (IMS) furnizeaza operatorilor de trafic instrumente care asigura un raspuns rapid si eficient īn caz de accidente, deversari de materiale periculoase si alte urgente. Sisteme de comunicatie complementare leaga puncte de colectare a datelor, centre de operare a transportului si portaluri de informare a calatorilor, īntr-o retea integrata care poate fi operata eficient si inteligent.

Sistemele de operare a vehiculelor comerciale (CVO) aplica caracteristicile sistemelor de management al calatoriei si traficului (TTMS) īn sectorul vehiculelor comerciale. Serviciile se refera la localizarea automata, clasificarea si cāntarirea vehiculelor īn scopul colectarii taxelor. De asemenea, pot fi monitorizate emanatiile vehiculelor. Toate acestea pot fi efectuate īn timp ce vehiculele se deplaseaza pe autostrazi. Operarea vehiculelor comerciale necesita identificarea individuala a vehiculelor comerciale.

Noi solutii tehnologice realizate pentru transporturi sunt urmatoarele: sisteme de navigare montate la bordul vehiculului; sisteme de notificare a accidentelor; sisteme de plata electronica; senzori īncorporati īn sosea; tehnologii video pentru controlul traficului; servicii de informare asupra vremii; semnale cu mesaje variabile; tehnologii de urmarire a flotei de vehicule si a greutatii vehiculelor īn miscare.

1.2. Politici, obiective, rezultate

Prin documentul elaborat īn 1991 privind eficienta transportului intermodal de suprafata, Congresul Statelor Unite a autorizat un program ITS īn valoare de 660 milioane de dolari. Documentul permite "Secretariatului pentru transporturi" sa conduca cercetarea, dezvoltarea si testarea ITS si sa promoveze integrarea sistemelor inteligente de transport īn sistemul de transport de suprafata al tarii. Un obiectiv cheie al acestui document a fost crearea primei autostrazi total automatizata. Legea cere "Secretariatului pentru transporturi" sa raporteze Congresului aspectele privind securitatea si alte preocupari referitoare la programul ITS.

Exista multe sisteme aflate īn faza de testare a functionalitatii, īn special din categoria sistemelor de management al calatoriei si traficului (TTMS) si operare a vehiculelor comerciale (CVO). Deja, īn state precum Texas, New York, Louisiana, Oklahoma, Colorado, Georgia si Illinois au fost instalate sisteme de colectare automata a taxelor.

Īn contextul respectarii reglementarilor legale, exista orase īn care se utilizeaza sisteme electronice de urmarire pentru gasirea vehiculelor furate. Īn momentul īn care la politie este raportat un vehicul furat, informatiile respective sunt introduse īn reteaua de calculatoare a politiei. Calculatorul de la dispecerat trimite un semnal prin intermediul turnurilor radio. Semnalul activeaza un transmitator - receptor care a fost amplasat īn respectivul vehicul astfel īncāt sa nu fie observat. Acesta declanseaza semnalul de raspuns al vehiculului furat, care poate fi apoi receptionat de vehiculele de politie, echipate special cu un dispozitiv electronic de urmarire.

Societatea Transportului Inteligent din America (ITS America), o coalitie larga de contractori ITS, agentii guvernamentale, academii si alte organizatii conduce cercetarea si educatia si coordoneaza dezvoltarea si desfasurarea aplicatiilor ITS īn SUA. Asociatia ITS America actioneaza, de asemenea, ca un comitet federal de experti pentru Departamentul de Transport al Statelor Unite. Comitetul legislativ al ITS America a redactat un set de principii privind securitatea informatiilor ITS "pentru recunoasterea importantei protejarii secretului la nivel de individ īn fata capacitatilor tehnologiilor de transport aflate īntr-o continua expansiune."

 • Rezultate obtinute īn California

Un ansamblu larg de agenti cheie apartinānd domeniului public si privat din California au dezvoltat un set de sisteme bazate pe performanta [5], īn vederea definirii si promovarii unei strategii globale referitoare la servicii atāt la nivel de stat, cāt si regional, pentru un orizont de timp de 10 ani. Respectiva strategie cuprinde linii directoare pentru ghidarea dezvoltarii de sisteme de tip ITS īn California, si nu reprezinta un set de jaloane obligatorii care ar trebui atinse īntr-o perioada de 10 ani.

Sistemele rezultate prin implementarea planului de dezvoltare de sisteme de tip ITS la nivel de stat, se adreseaza modurilor de transport si se refera la noua categorii de servicii din care fac parte managementul traficului, informarea calatorilor, efectuarea electronica a platilor si altele.

Doua categorii de servicii considerate īn strategia de dezvoltare a sistemelor inteligente de transport definita pentru urmatorii 10 ani, pentru fiecare din aceste categorii de servicii, sunt prezentate īn tabelul 1.

Tabelul 1. Viziune privind dezvoltarea unor servicii prin sisteme inteligente de transport

Categorii de servicii

Directii strategice pentru urmatorii 10 ani

Miscarea bunurilor

 • o singura acreditare la nivel de stat, īntre state si la nivel federal
 • software integrat pentru colectarea datelor privind transportatorii si bunurile la nivel de agent public, īn vederea efectuarii schimbului de date īn timp real si coordonarii eforturilor agentiilor
 • informare īn timp real a calatorilor privind transportatorii rutieri din īntregul stat
 • mobilitate īmbunatatita pe rutele statului care deservesc porturi

Arhivarea datelor

 • un serviciu, la nivelul īntregului stat, de date arhivate la nivel de stat, care este disponibil īn vederea utilizarii, pe regiuni, ca resursa de informare, īn functie de ce se doreste īn acea regiune
 • Actiuni efectuate de firma "Wilbur Smith Associates"

Firma "Wilbur Smith Associates" (WSA) [6] considera ca o abordare sistemica pentru planificarea si proiectarea transportului este fundamentala pentru dezvoltarea de servicii eficiente de transport si de livrare. Un sistem integrat este important pentru utilizatorul final, permitāndu-i acestuia sa cunoasca costul fiecarui serviciu īn contextul unei functionari fiabile. Sistemele integrate, dedicate transportului de marfuri, sunt importante pentru economie, iar cele dedicate transportului de persoane pentru siguranta persoanelor care se deplaseaza cu vehicule.

Resursele vaste ale WSA, precum si experienta dobāndita privind sistemele dezvoltate pentru toate modurile de transport, ofera clientilor sai oportunitatea de a-si integra operatiile, programele sau initiativele individuale īntr-un sistem mai cuprinzator, care este dedicat transportului. WSA are o buna reputatie īn domeniul coridoarelor si retelelor de transport; forta acesteia rezida si īn conexiunile intermodale, care sunt adesea "puncte de strangulare" sau "gātuire" īntr-o retea multimodala.

Esenta filosofiei WSA este reprezentata de integrarea sistemelor, utilizarea tehnologiei informatiei avānd un rol esential īn realizarea integrarii. O "structura informationala" bine gāndita si care faciliteaza fluxul de informatii este cheia dezvoltarii unui sistem multimodal functional, furnizānd o baza optima pentru desfasurarea masurilor de securitate. Serviciile sistemelor de transport multimodal de marfa se refera la: marfuri transportate pe calea aerului; marfuri transportate pe calea ferata; marfuri transportate pe cai rutiere; marfuri transportate pe calea maritima; aeronautica; comert si securitate peste frontierele internationale. Informatii suplimentare sunt oferite la adresa Web freight_trans@wilbursmith.com

WSA ofera o gama larga de servicii de consultanta privind marfurile transportate pe calea ferata atāt īn Statele Unite, cāt si la nivel international, incluzānd planificarea transportului pe calea ferata, studii de inginerie si economice pentru agentii de cale ferata la nivel de stat, agentii de reglementare, marile companii care asigura transportul pe calea ferata pentru expeditori, īncarcatori, destinatari, transportatori, agentii internationale de creditare si ministere de transport.

Multe studii elaborate de WSA, referitoare la transportul pe calea ferata, s-au focalizat pe tipul si volumul serviciilor disponibile pentru adaptarea necesitatilor existente si proiectate privind transportul marfurilor pe calea ferata, pe impactul potential al consolidarii transportatorilor si pe valoarea si impactul serviciului de transport pe linii cu densitate mica. Scopul multora din aceste lucrari este de a confirma rolul actiunilor de operare pe calea ferata privind transportul de marfuri si importanta serviciilor de transport pe calea ferata pentru alte elemente ale īntregului lant de transport al marfurilor. Practicile privind transportul marfurilor pe calea ferata promovate de WSA sunt materializate prin:

 • planuri la nivel de stat privind transportul pe cale ferata;
 • studii privind transportul marfurilor pe calea ferata la nivel regional;
 • studii privind politica de transport pe calea ferata;
 • inginerie geotehnica;
 • evaluari ale parcurilor de vagoane;
 • evaluari ale retelelor de cale ferata;
 • modelari ale capacitatilor cailor ferate;
 • analize ale preturilor si costurilor;
 • solicitari de finantare.
 • analize referitoare la coridoarele de cale ferata / liniile de cale ferata;
 • studii privind intersectiile de nivel ale liniilor de cale ferata;
 • studii privind impactul fuzionarii organismelor de transport feroviar;
 • evaluari referitoare la traseu si structura;
 • evaluari ale liniilor cu densitate redusa;
 • estimari privind impactul asupra mediului;
 • planuri de deplasare a marfurilor;
 • examinari ale performatelor.
 • Realizari recente

Statul Washington este unul dintre statele din SUA īn care sunt functionale sisteme si retele de informare asupra vehiculelor comerciale (CVISN). Tehnologia de cāntarire a vehiculelor aflate īn miscare (WIM) a fost instalata īn cinci statii de cāntarire aflate pe coridoare cheie, facānd posibila verificarea greutatii camioanelor si a documentelor īnsotitoare, īn timp ce camioanele circula pe autostrazi. Astfel, este posibila economisirea de timp si bani de catre transportatori, precum si o mai buna utilizare a drumurilor.

Pe plan international, Departamentul de Stat al Transporturilor din Washington (WSDOT) dezvolta sisteme de īnalta tehnologie pentru a sprijini īmbunatatirea fluxului de marfa peste granita dintre Statele Unite ale Americii si Canada. Printre actiunile considerate se numara facilitarea deplasarii spre Canada a containerelor din Asia si din alte zone prin Statele Unite ale Americii.

O atentie deosebita este acordata securitatii containerelor. Īntr-o prima etapa, s-a decis instalarea unui sistem de sigilii electronice pentru usi (e-seals), care asigura faptul ca nu sunt deschise containerele īn intervalul de timp de la plecare pāna la trecerea granitei īn Canada.

WSDOT a alocat fonduri [7], [8] pentru evaluarea cerintelor noi de securitate si frecventa de transmisie precum si pentru sigiliile electronice si pentru continuarea testarii aplicatiilor existente si a celor noi.

 • Solutii noi pentru transport furnizate de grupul APPIAN

Grupul APPIAN [17] este specializat īn dezvoltarea de sisteme inteligente de transport si infrastructura de transport. Grupul APPIAN dispune de un portofoliu impresionant de proiecte globale, dezvoltate īn īntregul spectru al sistemelor inteligente de transport.

Puterea grupului APPIAN rezida īn continuarea experientei si expertizei companiilor sale fondatoare care sunt lideri recunoscuti pe plan global īn domeniul lor de activitate si care au o experienta vasta si o baza larga de clienti, precum si abilitatea managementului fiecarui aspect al unui proiect, indiferent de dimensiunea acestuia, īncepānd de la proiectare, trecānd prin finantare pāna la implementare si operare.

Grupul APPIAN īsi dedica activitatea proiectarii, finantarii, construirii si operarii solutiilor pentru sisteme inteligente de transport la timp si īn cadrul bugetului alocat, solutii care se bazeaza pe īntelegerea profunda a tehnologiilor de vārf si pe abilitatea dovedita īn proiectarea, integrarea, operarea si īntretinerea sistemelor.

Renumele grupului APPIAN, īn domeniul livrarii de solutii la cheie pentru sisteme inteligente de transport, s-a constituit pe abilitatea de proiectare, construire si integrare cu succes a astfel de sisteme pe baza cerintelor clientilor.

Conlucrānd īn strānsa colaborare cu partenerii si clientii, acestia pot sa īnteleaga care sunt cele mai eficiente solutii pentru satisfacerea necesitatilor lor prezente si viitoare. Pe baza unei analize atente a modului de derulare a calatoriei si a altor date corelate cu infrastructura existenta, grupul APPIAN furnizeaza solutii la cheie de īnalta calitate si valoare.

Proiecte realizate de grupul APPIAN cu impact international sunt urmatoarele:

 • Hong Kong - Autostrada 9: Proiectarea sistemului de control si de supraveghere a traficului;
 • Noua Zeelanda - Sistemul avansat de management al traficului din Auckland (ATMS);
 • Scotia - Sistemul national de informare a conducatorilor vehiculelor si de control (NADICS).

5.11. Sistemul EIRENE

Proiectul EIRENE este dezvoltat de UIC īn vederea integrarii sistemelor de comunicatii specifice si necesare caii ferate īntr-o conceptie unica si aplicabila la scara īntregii Europe. Trebuie remarcat ca asemenea tendinte exista si pe continentul nord-american.

Un numar de 32 de administratii de cale ferata, nationale sau private, printre care si SNCFR (Romānia) au semnat un memorandum de īntelegere (MoU) [30], aplicabil din 1997, prin care semnatarii convin sa dezvolte un sistem radio european, pentru necesitatile caii ferate.

Din 2000, devine activ un memorandum de implementare (AoI) [30], care prevede ca semnatarii sai, aceeasi din memorandumul de īntelegere, se angajeaza ca, cel mai tārziu din 2003, sa īnceapa implementarea sistemului EIRENE pe sectoarele retelei feroviare Trans-Europene.

Documentul care stabileste cerintele functionale ale sistemului EIRENE este CLA111D003 (ver. 6, din 21.10.2003), elaborat de EIRENE User Group [30], prin care se pun bazele unui standard radio pentru caile ferate europene, si este parte componenta a Specificatiei Tehnice pentru Interoperabilitate.

Specificatiile cerintelor functionale ale EIRENE definesc necesitatile unui sistem radio, care sa satisfaca nevoile de comunicatii mobile pentru caile ferate din Europa. Īn acestea, se includ comunicatiile de date si voce īntre vehiculul feroviar si posturile fixe, īntre muncitorii care lucreaza īn lungul caii ferate, personalul din depouri si statii si posturile de comanda, unde se gaseste personalul administrativ si managementul.

Scopul documentului este de a asigura interoperabilitatea pentru trenuri si personal, la trecerea de la un sistem tehnic la altul, īn interiorul fiecarei tari si īn afara frontierelor. Obiectivul principal consta īn asigurarea interoperabilitatii īn lungul liniilor internationale, caracterizate de viteze mari de circulatie, care intersecteaza zone de trafic suburban cu un nivel ridicat de miscari.

Este important ca aceasta specificatie sa puna bazele unui standard adecvat pentru viitoarea īnlocuire a sistemelor radio nationale, care opereaza atāt pe liniile principale, cāt si īn zonele de trafic suburban sau rural.

Cerintele sunt determinate prin consultari nationale, prin identificarea diferitelor clase de servicii pentru fiecare tip de trafic. Arhitectura de comunicatii furnizata de sistemul EIRENE este prezentata īn figura 9.


Figura 1. Arhitectura de comunicatii a sistemului EIRENE

Bibliografie

 1. : https://www.its.go.jp
 2. : https://www.its.go.jp
 3. : https://www.wsdot.wa.gov/
 4. : https://www.kimley-horn.com
 5. : https://www.wilbursmith.com/
 6. : https://www.wsdot.wa.gov/projects/
 7. : https://www.wsdot.wa.gov
 8. : https://www.transportweb.com/
 9. : https://www.its.go.jp
 10. : https://www.nttdocomo.com/
 11. : https://www.unescap.org/
 12. : https://www.itskorea.or.kr/
 13. : https://www.jtzx.net.cn/
 14. : https://www.civenv.unimelb.edu.au/
 15. : its-australia.com.au
 16. : https://www.roadtraffic-technology.com
 17. : https://www.roadtraffic-technology.com/
 18. : https://www.roadtraffic-technology.com/
 19. : https://hermes.civil.auth.gr/
 20. : https://www.webs1.uidaho.edu/
 21. : knjizmica.ftp.edu
 22. : www.siemens-mobile.com
 23. : www.transport.bombardier.com
 24. : www.denis.nl
 25. : www.bombardier.com
 26. : www.ess.co.at
 27. : www.tc.gc.ca
 28. : eirene.uic.asso.fr


Document Info


Accesari: 9036
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )