Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
CEREREA SI OFERTA DE CAPITAL

economie


3. CEREREA SI OFERTA DE CAPITAL

Continutul pietei capitalului, ca de altfel si a celorlalte segmente ale pietei in ansamblul ei, este dat de oferta si cererea de capital.

Oferta de capital cuprinde totalitatea mijloacelor banesti disponibile pentru plasament la un moment dat sau intr-o anumita perioada de timp si la un anumit pret ( dobanda ). Piata respectiva include economiile ce se formeaza in perioada data, capitalul eliberat dintr-un imprumut sau utilizare anterioara, transformarea inactivelor ( imobilizarilor ) in lichiditati active, capitalurile disponibilizate pentru o perioada de timp.

Cererea de capital defineste ansamblul nevoilor de capital ale agentilor economici la un moment dat sau intr-o anumita perioada de timp, avand in vedere si nivelul dobanzii pe care sunt dispusi sa o suporte solicitantii de capital. Piata respectiva include capitalul social pentru investitii, resursele suplimentare necesare functionarii normale a capitalului imprumutat, mijloacele necesare pentru formarea de rezerve.participantii pe piata de capital sunt:

Solicitantii de capital

Ofertantii de capital

Intermediarii,

Solicitantii si ofertantii sunt cei care creeaza cererea si oferta de fonduri pe aceasta piata.

Miscarea fondurilor in economie se poate realiza prin :

Finantare directa - prin concentrarea la banci a disponibilitatilor banesti si utilizarea acestora pentru creditarea utilizatorilor de fonduri.

Finantare indirecta - prin emisiune de titluri financiare de catre utilizatoriii de fonduri pe piata financiara.


Cererea    de capital poate fi:

Cerere structurala - determinata de nevoia finantarii unor actiuni economice in diverse domenii de activitate - achizitii de bunuri, finantarea de programe de dezvoltare, constituirea si majorarea fondurilor financiare ale diverselor organisme si institutii financiar-bancare nationale si internationale

Cerere conjuncturala - efect al insuficientei sau indisponibilitatii resurselor, restrictii in acordarea creditelor, deficite bugetare, deficit al balantei de plati externe


Solicitantii, - cei care creeaza cererea, pot fi grupati dupa:

Activitatea desfasurata - guverne, institutii centrale si locale, companii de stat sau private, banci comerciale si alte institutii bancare,etc.

INVESTITORII INDIVIDUALI - persoane fizice sau juridice care fac tranzactii de dimensiuni mici. Ei pot fi:

Investitori pasivi - fac investitii pe termen lung, ei pastrind valorile mobiliare cumparate o perioada mai mare de timp. Impactul produs de acesti investitori asupra pretului zilnic al valorilor mobiliare este redus.

Investitorii activi - sunt cei care incearca sa valorifice miscarea cursului bursier in vederea obtinerii unui profit

INVESTITORII INSTITUTIONALI - sunt sociatati sau institutii care fac tranzactii de dimensiuni mari - societati comerciale, de asigurari, bancare, societati de investitii financiare, societati de administrare ce gestioneaza fonduri mutuale, de pensii, etc.
Document Info


Accesari: 7724
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )