Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Cultivarea ciupercilor comestibile - o afacere profitabila cu sprijin

economie


DEZVOLTĂRII RURALE


A g e n t i a S A P A R D

Bucuresti, Str. stirbei Voda, nr. 43, sector 1, tel 311.09.99; fax 311.09.99;

promovare@sapard.ro; www.sapard.roDOCUMENTAR DE PRESĂ

 


Cultivarea ciupercilor comestibile - o afacere profitabila cu sprij 555h719f in SAPARD


Pâna în luna august 2005 productia de ciuperci de cultura a atins o cifra record de aproape 500 de tone comparativ cu numai 60 de tone raportate anul trecut. De asemenea, pe lânga ciupercile de cultura, au fost recoltate din flora spontana aproximativ 580 de tone de ciuperci.

Profitul obtinut la o cantitate de peste o tona, de pe o suprafata de 100 de metri patrati, în cinci cicluri de cultura, este de aproximativ 30.000 RON, amortizarea investitiei la fiecare recolta.

Astfel, se poate demara o investitie de amploare în cultivarea ciupercilor cu o suma minima de 18.000 RON. Din aceasta suma, 9.000 RON pot reprezenta fonduri nerambursabile prin Programul SAPARD. Cu alte cuvinte, cei care solicita sprijin financiar prin SAPARD pot realiza o astfel de investitie cu doar 9.000 RON. Aceasta suma poate fi obtinuta apelând la Fondul de Garantare a Creditului Rural dar si direct printr-un credit bancar garantat chiar cu investitia.


Principalele specii cultivate în România sunt Agaricus bisporus (ciuperca de balegar denumita impropriu champignion) si Pleurotus ostreatus (cunoscut ca pastrav de fag).

Din pacate, piata interna nu se constituie într-o alternativa profitabila, consumul pe cap de locuitor fiind foarte scazut (considerat irelevant chiar si din punct de vedere statistic). O alta caracteristica o reprezinta preferinta românilor pentru specia Agaricus, în timp ce în strainatate este mult mai apreciata specia Pleurotus. Producatorii de ciuperci de cultura s-au orientat, firesc, spre pietele externe, dar exigentele calitative fac ca putini sa reuseasca cu adevarat sa exporte constant. Solutia o reprezinta culturile profesioniste la cele mai înalte standarde europene si internationale.

Programul SAPARD ofera sprijin financiar pentru asigurarea tuturor conditiilor tehnice necesare productiei de ciuperci si industrializarea acestei activitati cu mare potential de dezvoltare.

Prin Masura 3.4 (Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice care sa genereze activitati multiple si venituri alternative - submasura "Alte activitati") se pot obtine fonduri nerambursabile SAPARD pentru cultivarea, colectarea, depozitarea si procesarea ciupercilor. Mai exact pentru construirea sau modernizarea cladirilor operationale si utilitatilor conexe, pentru depozitarea materiilor prime si produselor, pentru dotarea laboratoarelor pentru analiza si cercetare, dar si pentru birourile administrative.

Totodata, pentru bunul mers al investitiei, pot fi achizitionate echipamente si dispozitive noi pentru recoltarea, depozitarea, procesarea si marketingul produselor, dar si pentru producerea compostului (patului germinativ) si achizitionarea de material biologic certificat (micellium). Programul SAPARD finanteaza si depozitarea, procesarea si marketingul ciupercilor din flora spontana, nu numai a ciupercilor de cultura.


Ciupercile prezinta doua calitati majore: cea de produs agroalimentar deosebit si randamentul ridicat obtinut pe metru patrat, ceea ce face ca amortizarea investitiei sa se fac într-un timp scurt. Pentru a debuta cu o cultura de ciuperci este nevoie de spatiu bine izolat de mediul exterior, igienizat si dotat cu instalatie de apa potabila, ventilatie, instalatie electrica de încalzire si racire a aerului. Pentru a asigura rentabilitatea unei ciupercarii, investitia trebuie sa cuprinda o suprafata minima de 100 metri patrati (mp.).

În cazul speciei Agaricus randamentul este de 20 - 27 kilograme pe metru patrat. Valoarea investitiei pentru cei 100 de mp. de cultura, fara a lua în calcul amenajarea initiala a spatiului de productie, se ridica la aproximativ 9.500 de lei noi, iar suma obtinuta în urma comercializarii sunt de peste 15.000 de lei noi. Pentru cinci cicluri de cultura se poate obtine un profit de 30.000 de lei noi. În situatia în care compostul este produs la nivelul crescatoriei profitul se poate dubla.

În cazul ciupercilor din specia Pleurotus continutul nutritiv ridicat este motivul pentru care în strainatate sunt considerati ca înlocuitori ai carnii. Pleurotus contin 18 aminoacizi esentiali organismelor vii si sunt recomandati în alimentatia diabeticilor, pentru combaterea anemiilor, dar si pentru mineralizarea organismului (contin vitamina K, P, B12, minerale ca Siliciu, Seleniu etc.). Cultura ciupercilor Pleurotus a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare exploziva în multe tari din lume, fiind usor de cultivat, nepretentioase si utilizând ca strat de cultura deseuri provenite din prelucrarea hârtiei, rumegus si altele care se aseaza în saci. Dupa proteina obtinuta industrial din soia, aceste ciuperci se situeaza pe locul doi în lume din punct de vedere al calitatii nutritive.

Volumul de investitii pentru cultura ciupercilor Pleurotus reprezinta 50 - 60% din cel pentru cultura ciupercilor Agaricus. Randamentul unui ciclu de cultura se poate situa între 20 - 35 kg de ciuperci la 100 de kg de strat de cultura (substrat celulozic). Investitia pentru 35 de saci a câte 10 kg este de aproximativ 250 de lei noi, fara a lua în calcul amenajarea initiala a spatiului de productie Iar profitul obtinut este de aproximativ 700 de lei noi în 60 - 80 de zile, dar cu cât productia este mai mare cu atât va creste si valoarea profitului.

Preturile ciupercilor la bursele internationale variaza, dar pentru exemplificare, în America un kilogram de Agaricus este cotat la aproximativ 3 dolari.


Suma alocata prin Programul SAPARD pentru submasura "Alte activitati", în care este cuprinsa si cultivarea ciupercilor, se ridica la aproximativ 23 de milioane de Euro. Totalul fondurilor disponibile pentru Masura 3.4 este de 150,32 de milioane de euro din care submasura mentionata mai sus are o pondere de 15%.

Beneficiarii, persoane fizice autorizate, asociatii familiale, societati agricole, societati comerciale cu capital privat de minim 75%, pot primi sprijin financiar de minim 2.500 de euro si de maxim 100.000 de Euro. Astfel, valoarea totala a investitiei, care include cofinantarea privata si finantarea SAPARD, trebuie sa se încadreze între 5.000 si 200.000 de euro.

Din valoarea totala eligibila a proiectului, 50% reprezinta contributia beneficiarului, iar 50% contributia publica. În Programul SAPARD, cofinantare publica reprezinta contributia Uniunii Europene, 75% si a Guvernului României 25%.


O solutie pentru cultivatorii români o reprezinta culturile BIO - "organice", care prezinta avantaje semnificative din punct de vedere al pretului de vânzare. Trebuie amintit ca Uniunea Europeana acorda o importanta deosebita produselor certificate ca fiind "BIO - organice". Acest tip de cultura se distinge de cel clasic prin utilizarea îngrasamintelor naturale si prin faptul ca nu se folosesc pesticide, iar pretul de vânzare se dubleaza.
 
Conditia esentiala pentru obtinerea fondurilor nerambursabile SAPARD este demonstrarea viabilitatii economico-financiare a investitiei. Prin acest lucru se întelege obtinerea de performante financiare si capacitatea de a opera fara a recurge la sprijin public în activitatea sa operationala viitoare. Cu alte cuvinte, beneficiarul va trebui sa demonstreze ca îsi poate plati obligatiile si datoriile în mod regulat si sa genereze un profit net de minimum 5%.

Beneficiarul poate sa primeasca de doua ori sprijin, în perioada de implementare a Masurii, fara ca cele doua investitii sa fie derulate în acelasi timp, iar suma lor sa nu depaseasca valoarea maxima a ajutorului public.


Pentru a solicita un ajutor nerambursabil sunt mai multe etape de urmat, respectiv, solicitantul trebuie sa se adreseze Agentiei SAPARD sau Birourilor Regionale pentru a obtine "Ghidul solicitantului" pentru Masura care cuprinde domeniul proiectul pe care vrea sa îl dezvolte.

Tot de la sediul Agentiei, Birouri Regionale sau de pe pagina de web, www.sapard.ro, viitorul beneficiar va intra în posesia Cererii de finantare, care se va completa electronic.

Cererea se va completa astfel:

Solicitantul trebuie sa completeze cererea de finantare în limba

româna si sa o depuna în trei exemplare: un original si doua copii;

De asemenea, fiecare exemplar din Cererea de finantare (exemplarul original si cele doua copii), însotit de anexele tehnice si administrative va fi legat într-un singur dosar (chiar daca documentatia tehnica   a fost legata în prealabil) astfel încât sa nu permita detasarea si/sau înlocuirea documentelor. Dosarul va fi paginat si opisat, numerotarea paginilor facându-se manual în partea dreapta sus a fiecarui document, în ordine de la 1 la n, unde n este numarul total al paginilor din dosarul complet. Documentele justificative vor fi anexate în ordinea opisului de la sfârsitul Cererii de finantare, indicându-se numerele de pagina la care se afla fiecare document. Daca cererea de finantare este declarata neconforma la depunere, în cazul în care se ataseaza documente noi, se va dezlega dosarul si se va adauga documentul lipsa. Paginile vor fi renumerotate manual în partea dreapta sus a fiecarui document (numerele vechi vor fi taiate cu o linie orizontala), opisul se va reface si dosarul va fi legat din nou;

Cele doua exemplare copie vor avea înscrisa pe coperta, în partea superioara dreapta, mentiunea "COPIE Nr. 1" si respectiv "COPIE Nr. 2". Cele doua exemplare copie vor fi stampilate de catre solicitant si semnate de catre responsabilul legal al solicitantului. Fiecare foaie completata va avea mentiunea "Conform cu originalul";

Fiecare exemplar al cererii de finantare (inclusiv anexele aferente), trebuie introdus în câte un plic care trebuie sa aiba înscrise numarul de referinta al sesiunii cererii de proiecte, numele complet al solicitantului, adresa completa a acestuia si denumirea proiectului (identice cu cele înscrise în cererea de finantare). Pe fiecare plic se va înscrie cuvântul "original" sau "copie", dupa cum este cazul. Toate aceste mentiuni se vor înscrie pe plic, citet, cu caractere majuscule si diacritice;

Solicitantul trebuie sa îsi completeze cererea de finantare având la baza explicatiile oferite în instructiunile ce însotesc cererea de finantare;

Nu se vor accepta cereri de finantare cu stersaturi sau completari facute manual sau cu masina de scris;

Solicitantul se va asigura ca ramâne în posesia unui exemplar complet al cererii de finantare în afara celor trei exemplare pe care le depune.

În functie de regiunea de dezvoltare unde este localizat proiectul, Cererea de finantare trebuie depusa direct, personal, de catre unul din cei doi responsabili de proiect, la una dintre adresele Birourilor Regionale de Implementare a Programului SAPARD (BRIPS).

Proiectul care contine cererea de finantare si toate anexele necesare - studiul de fezabilitate, avizele de mediu, sanitar-veterinare, certificat de urbanism, verificat si analizat, Curriculum Vitae, ultimul bilant contabil - este declarat conform de catre specialistii Biroului Regional.

Daca toata documentatia este completa si corecta apoi dosarul este trimis la sediul central al Agentiei unde este declarat eligibil pentru a fi finantat. Beneficiarul va fi înstiintat în scris despre eligibilitatea proiectului sau.

Ultima etapa este semnarea contractului de finantare dintre beneficiar si Agentia SAPARD, dupa care se poate demara investitia propusa.
Tel: 402.27.79; Fax: 402.27.77; E-mail: comunicare@sapard.ro

 
Document Info


Accesari: 3583
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )