Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Evolutia principalilor indicatori economici

economie
Evolutia principalilor indicatori economiciAnaliza structurii patrimoniale presupune stabilirea ponderii diferitelor categorii de elemente patrimoniale in totalul patrimoniului.Aceasta pondere se poate stabili atat pentru elementele de activ, cat si pentru elementele de datorii si capitaluri proprii.
Analiza structurii patrimoniale la SC Felicia & Mihaela SRL vizeaza urmatoarele aspecte esentiale si anume :

evidentierea raporturilor dintre elementele patrimoniale ;

modificarile ce se produc in structura patrimoniala ca rezultat al actiunii factorilor endogeni si exogeni ;

aprecierea starii patrimoniale si financiare ;

fundamentarea politicii si strategiei financiare.

In acest sens se caracterizeaza ratele de structura a activului si pasivului atat pe total, cat si pe fiecare componenta, pentru a evidentia cauzele care au contribuit la modificarea structurii patrimoniale.

A)   Ratele de structura ale activului pot fi sintetice (rata activelor imobilizate, rata activelor circulante) si analitice (rata imobilizarilor corporale, rata imobilizarilor financiare, rata stocurilor, rata creantelor, rata disponibilitatilor banesti, etc). Aceste rate reflecta aspecte privind natura economica a patrimoniului si mai putin aspecte financiare, apreciindu-se in stransa legatura cu natura activitatiilor desfasurate de agentii economici.

Se prezinta in continuare principalele rate de structura ale activului patrimonial si semnificatia lor :

rata activelor imobilizate reflecta ponderea elementelor patrimoniale aflate permanent in patrimoniu si masoara gradul de investire a capitalului. Aceasta se calculeaza ca raport procentual intre activele imobilizate si total activ;

rata activelor circulante se calculeaza ca raport procentual intre activele circulante si total activ .

Situatia ratelor de structura ale activului se prezinta in tabelul nr.1


Tabelul nr.1

Denumirea ratei

Rata activelor imobilizate

Rata activelor circulante


Fig.1

Evolutia ratelor de structura ale activuluiSe observa ca ratele analizate au o pondere aproximativ egala in activ. In activul bilantier, rata activelor imobilizate este de 47.1% in anul 2003 ajungand in anul 2006 la In interiorul intervalului analizat rata imobilizarilor inregistreaza unele fluctuatii, astfel incat se inregistreaza o crestere semnificativa de la 47.1 la 55.34 in 2004, cresterea ratei semnificand o consolidare a infrastructurii firmei, si pe aceasta baza o crestere a credibilitatii firmei in fata creditorilor. Se remarca o scadere a ratei , mai ales in anii 2004, 2006 respectiv 45.55% si 45.80%, aceasta scadere este datorata manifestarii interesului firmei pentru a-si recupera investitiile efectuate in anii precedenti. Rata activelor circulante inregistreaza o scadere de la 52.30% la 44.26 in anul 2004. In urmatorii ani rata activelor circulante inregistreaza cresteri, ajungand la 53.65% in 2005.

Ratele de structura ale activelor imobilizate masoara gradul de investire al capitalului si reprezinta ponderea elementelor patrimoniale ce servesc unitatea in mod permanent. Se pot calcula rate pe diferite tipuri de imobilizari, semnificativ din acest punct de vedere sunt :

rata imobilizarilor necorporale care se calculeaza ca raport procentual intre totalul imobilizarilor necorporale si total activ;

rata imobilizarilor corporale calculata ca raport procentual intre totalul imobilizarilor corporale si total activ ;

rata imobilizarilor financiare care reflecta intensitatea legaturilor si relatiilor financiare pe care le stabileste unitatea cu alti agentii economici ca urmare a politicii de investitii financiare si se calculeaza ca raport procentual intre totalul imobilizarilor financiare si total activ.Situatia ratelor de structura ale activelor imobilizate se prezinta in tabelul nr.2.


Tabelul nr.2

Denumirea rateiRata imobilizarilor necorporale

Rata imobilizarilor corporale

Rata imobilizarilor financiareFig. Nr.2

Evolutia ratelor de structura ale activului imobilizatIn situatia analizata se observa ca cea mai mare pondere din totalul imobilizarilor in activul bilantier o detin imobilizarile corporale. Se constata o scadere a imobilizarilor necorporale de la 1 % in 2004 la 1,30% in 2006. Rata imobilizarilor corporale inregistreaza o crestere vertiginoasa de la 44,78% in anul 2003 la 54,46% in 2004, dupa care se observa scaderi semnificative ajungand in anul 2005 la 43,78%. Relatiile financiar patrimoniale externe ale firmei sunt foarte restranse, astfel rata imobilizarilor financiare are o pondere de sub 1% din totalul activului bilantier al firmei.

Ratele de structura ale activelor circulante masoara gradul de finantare a ciclului economic de exploatare si reprezinta ponderea elementelor patrimoniale ce servesc unitatea in mod curent. Se pot calcula rate pe diferite tipuri de active circulante, semnificativ din acest punct de vedere sunt :

rata stocurilor se calculeaza ca raport procentual intre totalul stocurilor si total activ;

rata creantelor comerciale reflecta relatiile cu clientii si are influenta asupra lichiditatii imediate a firmei. Un nivel ridicat al acesteia poate crea dificultati generand de regula blocaje financiare. Aceasta se calculeaza ca raport procentual intre creantele comerciale si total activ ;

rata disponibilitatilor banesti reflecta ponderea disponibilitatilor in cadrul patrimoniului.

Situatia ratelor de structura ale activelor circulante se prezinta in atbelul nr.3.


Tabelul nr.3.

Denumirea ratei

Rata stocurilor

Rata creantelor comercialeRata disponibilitatilor banesti
Fig.3.

Evolutia ratelor de structura ale activelor circulanteRata stocurilor a crescut intr-o proportie insemnata de la 23.05% in anul 2003 la 34.83% in anul 2006 datorata cresterii valori absolute a stocurilor cat si a cresterii ponderii activelor circulante in structura activului. Se inregistreaza o scadere a ratelor creantelor comerciale in totalul activelor circulante de la 28.1% in anul 2003 la 15.08% in anul 2006. Cresterea ratei disponibilitatilor de la 1.15% in anul 2004la 3.09% in anul 2006 arata o consolidare a lichiditatilor si solvabilitatii financiare, precum si o inbunatatire a rentabilitatii monetare a unitatii.

Tabelul nr.4.

Denumirea ratei

Rata de solvabilitate patrimoniala globala

Rata de indatorare globala

Rata rentabilitatii financiareFig. 4.

Evolutia ratelor de structura ale pasivului

Se constata ca rata de solvabilitate globala inregistreaza fluctuatii semnificative intre 50.35% in 2003 si 75.82% in anul 2006 cand se observa cea mai mare valoare a capitalurilor propii, iar in ceilalti ani inregistrandu-se scaderi sau cresteri bruste. Rata de indatorare globala este in scadere de la 49.65% in anul 2003 la 24.18% (la sfarsitul anului 2006), aceasta scadere semnificand faptul ca firma si-a achitat obligatiile.Analizand evolutia ratei rentabilitatii financiare intre intervalul de timp 2003-2006 se observa o scadere a acestei de la 36.62% in 2003 la 11.09 in 2006. In anul 2005 se observa ca situatia se schimba intr-o oarecare masura , respectiv s-au inregistrat cresteri din nou la 18.8, fata de 2004 cand se observa o rata de 15.07%.


Document Info


Accesari: 12256
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )