Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
METODE MODERNE DE ORGANIZARE A PRODUCTIEI

economie
Aplicatii:   

METODE MODERNE DE ORGANIZARE A PRODUCTIEI


Presupunem în forma simplificata, planificarea unei lucrari de investitii pentru constructia unui nou atelier de productie în conditiile în care proiectul are un caracter determinist (duratele activitatilor componente sunt precis calculate functie de anumite cantitati de resurse ce urmeaza a fi alocate), conform activitatilor programate, prezentate în tabelul 1.
Se cere:

a)      planificarea proiectului,

b)      programarea desfasurarii în timp

c)       controlul executiei si actualizarea programului daca este necesar.

Tabelul 1

Nr. crt.

Denumirea activitatii

Simbol

Relatii de precedenta

Durata (saptamâni)

Documentatia tehnica

Comenzi utilaje, masini, materiale

Organizare santier

Lucrari preliminare

Aprovizionare cu materiale

Aprovizionare cu utilaje, masini instalatii

Lucrari de constructii pr-zise

Montaj utilaje, masini, instalatii

DT

CM

OS

LP

AM

AU

LC

MI


DT

DT

OS

CM

CM

LP, AM

LC, AU

(Total = 40 sapt)

Rezolvare:

stabilirea ordinii de desfasurare a activitatilor în functie de relatiile de precedenta dintre acestea;

determinarea termenelor de început si de sfârsit ale acestora functie de o anumita data la care se doreste începerea proiectului sau functie de o anumita data la care se doreste terminarea acestuia;

analiza utilizarii costurilor si a altor resurse implicate în realizarea proiectului.

b) Stabilirea ordinii de desfasurare în timp a activitatilor se poate realiza fie prin diagramele GANTT fie prin modelarea în retea.

O diagrama Gantt este o diagrama cu bare care arata relatia dintre activitati de-a lungul timpului. În cadrul diagramei, pe veticala sunt listate activitatile componente ale proiectului, iar în orizontala, prin bare, sunt reprezentate duratele acestora la scara timpului în ordinea de desfasurare impusa de relatiile de precedenta.

Se observa din diagrama Gantt ca activitatile sunt clasificate în doua categorii, si anume, activitatile critice (cu limie dubla) si activitatile necritice (cu linie simpla).

Activitatile a caror rezerva de timp este nula se numesc activitati critice, iar drumul complet de activitati critice formeaza drumul critic. Durata drumului critic este durata totala minima în care se poate realiza proiectul în conditiile date ale duratelor activitatilor.Atentia managementului în derularea proiectului va trebui acordata în principal activitatilor critice, deoarece depasirea termenelor de realizare a acestora va conduce la depasirea termenului initial calculat, de finalizare a proiectului.

Observatie: Într-un proiect pot exista mai multe drumuri critice.

Modelarea în retea este o metoda mai formala decât diagramele Gantt. Aceasta presupune reprezentarea grafica printr-o retea (de aceea se numeste modelare în retea) a activitatilor functie de relatiile de precedenta impuse acestora, si calcularea parametrilor de timp aferenti derularii proiectului.

Diagrama Gantt este prezentata în figura


DT DT


CM CM

OS OS

LP

LP

AM    AM

AU    AU

LC (12)

LC   

MI    MI (8)Se poate observa din diagrama Gantt ca:

- durata totala a proiectului nu este 40 de saptamani, ci de 29 sapt, de unde rezulta avantajele utilizarii acestei metode de programare a productiei, in sensul organizarii activitatilor functie de timp si de relatiile de precedenta dintre acestea

- activitatile unui proiect, clasificate în doua categorii, si anume, activitatile critice (cu limie dubla) si activitatile necritice (cu linie simpla).

La baza modelarii în retea se afla teoria grafurilor. Prin graf se întelege o functie formata dintr-o multime de elemente si o multime de perechi ale elementelor din prima multime. Reprezentat grafic, un graf are un numar de noduri (multimea de elemente) si un numar de arce orientate (multimea perechilor de elemenete) care formeaza o retea, pentru care se vor utiliza în continuarea acestui material denumirile de retea de proiect sau graf de proiect.

Reteaua care descrie desfasurarea proiectului în modelarea în retea poate fi executata în doua moduri, acestea fiind si metodele de baza ale modelarii în retea, si anume: Critical Path Method (CPM) sau metoda drumului critic care utilizeaza reprezentarea activitatilor prin arce iar nodurile reprezinta momentele de început si de sfârsit a fiecarei activitati.

Se va prezenta în continuare metoda CPM si regulile de reprezentare utilizând aceasta metoda, cu exemplificare pe proiectul ales ca exemplu.

Se defineste drum într-un graf de proiect o succesiune de activitati. Drum complet într-un graf de proiect reprezinta o succesiune de activitati dintre evenimentul (nodul) initial de începere a proiectului si evenimentul (nodul) final de terminare a proiectului.

d)      controlul executiei proiectului (si actualizarea programului daca este necesar)

Determinarea drumului critic în graful de proiect

Pentru proiectul de constructie a atelierul ui de productie, exemplificarea calculelor parametrilor si a rezervelor de timp în reteaua CPM cu evidentierea drumurilor critice este prezentata în continuare:


Document Info


Accesari: 16582
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )