Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
OFERTA SI ELASTICITATEA OFERTEI

economie


Oferta si elasticitatea oferteiOferta, in sens microeconomic, exprima cantitatea dintr-un bun economic pe care un agent economic sau toti agentii economici sunt dispusi sa o ofere spre vanzare la un moment dat si la un anum 10310h72k it nivel al pretului.Oferta poate fi:

  1. oferta individuala, cantitatea dintr-un bun economic pe care un singur producator doreste sa o ofere spre vanzare la un anumit nivel al pretului si in anumite imprejurari date.
  2. oferta pietei reprezinta cantitatea dintr-un bu economic pe care toti producatorii doresc sa o ofere spre vanzare la un anumit nivel al pretului si in anumite conditii date.

Suma ofertelor individuale reprezinta oferta pietei.


Legea generala a ofertei: exprima relatia pozitiva dintre modificarea pretului si modificarea cantitatilor diferite (CAETERIS PARIBUS) (cand pretul creste oferta creste, pretul scade oferta scada)

Conditiile:

pretul de vanzare, relatia directa

costul de productie, relatia indirecta

P = CTM +

numarul producatorilor ce ofera acelasi bun

conditiile naturale

conditiile sociale si politice dintr-o tara

costurile de stocareElasticitatea ofertei


Exprima sensibilitatea ofertei la conditiile ce o influenteaza; se determina cu ajutorul coeficientului de elasticitate al ofertei (Keo) ce poate fi calculat in functie de pret, in functie de costul de productie.In functie de valorile pe care le poate lua coeficientul de elasticitate al ofertei; oferta poate fi:

oferta elastica, coeficientul de elasticitate al oferte >1, modificarea pretului cu un punct procentual determina modificarea ofertei cu mai mult de un punct procentual.

oferta inelastica, coeficientul de elasticitate al ofertei este <1, modificarea pretului cu un punct procentual determina modificarea ofertei cu mai putin de un punct procentual.

oferta cu elasticitate unitara, coeficientul de elasticitate al ofertei = 1, modificarea pretului determina modificarea ofertei direct proportional.

oferta perfect elastica, cand coeficientul de elasticitate al ofertei tinde spre infinit, la un anumit nivel al pretului cantitatea oferita tinde spre infinit.

oferta perfect elastica, cand coeficientul de elasticitate al oferte = 0, indiferent de modificarea pretului cantitatea ofertei este constanta.


Document Info


Accesari: 6873
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )