Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
PIATA DE CAPITAL

economie
PIATA DE CAPITAL


Piata de capital. Concept si trasaturi
Infaptuirea procesului de restructurare si modernizare a economiei romanesti, de dezvoltare a potentialului ei productiv si trecerea treptata la economia de piata solicita importante resurse financiare. Activitatea de descentralizare a economiei si de privatizare a acesteia determina noi modalitati de mobilizare a capitalurilor, In care emisiunea si plasarea de actiuni si obligatiuni vor detine 535y2412f un loc important pe piata de capital din Romania si nu numai. Avem in vedere si posibilitatea atragerii de capitaluri de pe piete straine de capital, cat si de pe piata eurotitlurilor si care pot reprezenta prin dimensiunile lor, surse importante de mobilizare a capitalurilor de catre firme romanesti.

Piata de capital este o piata a tranzactiilor cu titluri financiare emise de catre: societati comerciale pe actiuni sau de catre stat, prin unitati administrative teritoriale.

Piata de capital (piata valorilor mobiliare) reprezinta ansamblul relatiilor si mecanismelor prin care se realizeaza transferul fondurilor de la cei care detin surplus de capital (investitori), catre cei care au nevoie de capital (emitenti, investitori), prin intermediul unor instrumente specifice (valori imobiliare) si al unor operatori specifici (societati de servicii de investitii financiare-SSIF-uri).

Din aceasta definitie rezulta ca existenta si functionalitatea pietei de capital presupun intrunirea unui complex de imprejurari, printre care esentiale sunt:

existenta unui surplus de capital la indemana unor agenti economici;

disponibilitatea volitiva manifestata a detinatorilor surplusului pentru a-l investi (sau specula);

existenta unor agenti care au nevoie de capital;

existenta operatorilor specifici, mai exact a unor persoane juridice care sa utilizeze instrumentele enuntate, numite in general societati de valori imobiliare.

Demarcatiile stricte in ceea ce priveste locul si rolul pietei de capital in ansamblul mecanismelor economice nu sunt deosebit de eficiente in contextul mobilitatii excesive a tabloului economic general al zilelor noastre: se vorbeste deopotriva despre piata financiara, piata monetara, piata interbancara, piata scontului, piata asigurarilor, institutii carora le corespund operatori specifici precum bancile, societatile de asigurare, casele de scont si resort, etc.

Piata de capital reprezinta parghiile prin intermediul carora:

se mareste capitalul necesar agentilor economici in vederea acoperirii nevoilor curente;

se asigura finantarea dezvoltarii acestora.

Piata de capital are o serie de trasaturi specifice si un numar limitat de segmente.

O descriere exhaustiva a trasaturilor este aproape imposibila si nu se justifica din punctul de vedere al relatiei efort-efect; mai utila pare sa fie prezentarea acestor trasaturi prin ceea ce este reprezentativ, principal, esential.

a) Produsele pietei au o anume specificatie, reprezentata prin negociabilitate si transferabilitate. Pe piata de capital, actiunea de a lua bani (fonduri) sau de a da bani (a investi) se realizeaza prin utilizarea unor instrumente (produse) specifice, denumite valori mobiliare; negociabilitatea si transferabilitatea sunt de fapt caracteristicile valorilor mobiliare.

b) Produsele pietei sunt instrumente pe termen lung. Aceasta trasatura releva o alta distinctie intre piata monetara si piata valorilor mobiliare si anume: durata diferita de timp a atragerii banilor. Pe piata de capital, banii sunt atrasi pe o perioada mai mare de un an, deci pe termen mediu si lung.

fluxul care "curge" dinspre unitatile in deficit de resurse si care emit valori mobiliare (emitenti) si totalitatea unitatilor care au surplus de resurse (investitori);

fluxul dinspre cei care poseda valori mobiliare, dar care au nevoie de lichiditati (investitori) si cei care au surplus de resurse banesti (investitori) si doresc sa cumpere valori mobiliare de la alti investitori.

In ceea ce priveste primul flux, el se mai numeste si fluxul "valori mobiliare versus bani"; cel de al doilea se numeste "bani versus valori mobiliare".


1.2. Caracteristicile pietei de capitalpiata primara (primary market) - piata pe care emisiunile noi de valori mobiliare sunt negociate pentru prima oara, asigurind intilnirea cererii cu oferta de titluri, permitind finantarea agentilor economici si a colectivitatilor publice. Este mijloc de distribuire si plasament de titluri;

piata secundara (secondary marke ) - piata pe care sunt tranzactionate valori mobiliare aflate deja in circulatie, avind rolul de concentrare a cererii si ofertei derivate, asigurind lichiditatea si mobilitatea economiilor investite, pentru investitorii care doresc sa-si recupereze fondurilor investite in valori mobiliare sau sa-si schimbe portofoliile inainte de data scadentei. Este o piata deschisa si publica.

Dupa obiectul tranzactiilor care pot avea loc pe piata de capital sunt delimitate mai multe tipuri de piata:

piata actiunilor - piata pentru actiuni comune si preferentiale;

piata obligatiunilor - piata titlurilor ce reprezinta dreptul de creanta al proprietarului asupra emitentului;

piata contractelor la termen (futures) - piata unde instrumentul tranzactionat este contractul la termen - contract standardizat care creeaza pentru parti obligatia de a vinde sau de a cumpara un activ suport la data scadentei si la un pret convenit la momentul incheierii tranzactiei;

piata optiunilor (options) - piata pe care instrumentul tranzactionat este contractul de optiuni - contract standardizat care, in schimbul platii unei prime, creeaza pentru cumparatorul optiunii dreptul, dar nu si obligatia, de a cumpara sau vinde un anumit activ suport la un pret prestabilit, numit pret de exercitare, pina la sau la data exepirarii.

Dupa modul de formare al pretului valorilor mobiliare, putem avea mai multe tipuri de piata:

  • piata de licitatie - unde tranzactionarea este condusa de o parte terta - agentul de piata, mentionindu-se atit pentru cerere cit si pentru oferta pretul si cantitatea; aceasta piata este impersonala si este organizata avind reguli fixe de tranzactionare, functionind intr-un sediu - localizare fizica centrala unde tranzactionarea se realizeaza, de regula , prin licitatie;
  • piata de negocieri - unde cumparatorii si vinzatorii negociaza intre ei pretul si volumul valorilor mobiliare fie direct, fie prin intermediul unui broker sau dealer - piata la ghiseu OTC (Over-the-Counter);

Functie de momentul finalizarii tranzactiilor :

    • piata la vedere - unde valorile mobiliare sunt tranzactionate pentru livrare si plata imediata - de la o zi la o saptamina conform reglementarilor, asa numita piata cu plata cash;
    • piata la termen - livrarea titlurilor si efectuarea platii se realizeaza la o data ulterioara la termen ferm sau termen conditionat

Piata primara - constituie piata pe care se emit si se tranzactioneaza valori mobiliare ce confera drepturi posesorilor in calitate de primi detinatori si care sunt cei ce furnizeaza fonduri solicitantilor, emitentii, finantind astfel agentii economici.

Aceasta piata are rolul de a transforma activele financiare pe termen scurt in capitaluri pe termen lung. Ofera deci solicitantilor posibilitati de majorare a capitaluilui social, de imprumut de capital, de transformare a societatilor inchise in societati deschise, publice.

Participantii sunt pe aceasta piata sunt :

emitentii - solicitantii de capital (intreprinderile, publice sau private, statul sau colectivitatile locale),m adica cei ce au nevoie de capital pentu a-si acoperi diverse cheltuieli sau pentru a-si finanta diverse investitii;

ofertantii de capital - persoane fizice, agenti economici, societati de investitii financiare (SIF), fonduri de investitii, in calitate de posesori de capitaluri care sunt dispusi sa-l acorde solicitantilor spre a-l investi, in schimbul unor avantaje dar totodata asumind-si unele riscuri;

intermediarii - societatile de servicii de investitii financiare (SSIF) - asigura distribuirea titlurilor, intermedierea si comertul cu acestea, dand siguranta participantilor (alaturi de celelalte institutii - societati de decontare, depozitare, etc.) in realizarea tranzactiilor, oferindu-le totodata si numeroase informatii.Ofertantii de capital sunt la fel de eterogeni ca si solicitantii de capital.

Din punct de vedere al impactului pe care il au in volumul ofertei de capital si implicit in stabilirea preturilor instrumentelor financiare, ei sunt:

investitori insitutionali: bancile comerciale, bancile centrale, societatile de investitii, organismele de plasament colectiv, societatile de asigurare, institutiile care administreaza fondurile de pensii sau fondurile universitatilor si institutiile financiare internationale;

investori individuali: persoane fizice sau juridice care investesc fonduri modeste pe piata titlurilor financiare.

Din punct de vedere al strategiei investitionale, literatura de specialitate ii delimiteaza in:

investitori strategici : cumpara pachete semnificative de actiuni ale unei companii, cu intentia de a se implica direct in administrarea afacerii, pe termen lung;

investitori de portofoliu : achizitioneaza titlurile societatilor anticipand evolutii favorabile atat a cursului titlurilor cat si a dividendelor/cupoanelor generate de acestea sau din dorinta de a diversifica riscul, de a fructifica oportunitati generate de evolutia anumitor piete.

Piata secundara - asigura lichiditatea si mobilitatea economiilor, dind posibilitatea investitorilor de a vinde sau cumpara noi valori mobiliare si de a negocia prin intermediul burselor de valori cantitatea si pretul acestora.

Piata secundara are cateva trasaturi prin care asigura :

lichiditatea pietei - prin concentrarea cererii si ofertei derivate dupa ce piata valorilor mobiliare primare s-a constituit;

stabilitatea cursului - pe pietele de capital mature pretul este corelat cu indicatorii de rentabilitate ai societatii cotate si fluctueaza intre anumite limite prestabilite;

protectia investitorilor - prin reglementarea, supravegerea si transparenta pietei.

In acest context, piata este reglementata si trebuie sa asigure potentialilor investitori anumite drepturi, aceasta insa prin asigurarea unor servicii specifice, anume:

oferirea de informatii referitoare la produsele ce se tranzactioneaza;

oferirea de informatii referitoare la emitenti;

oferirea de informatii referitoare la cantitatea, nivelul si miscarile pretului produselor.

La fluxurile nete de capital dintr-o economie ( solduri dintre intrari si iesiri ) participa si piata de capital cu cele doua componente - piata primara si piata secundara. Cele doua piete se influenteaza reciproc, piata secundara neputind exista fara piata primara iar piata primara influenteaza capacitatea pietei secundare de a transfera valori mobiliare si de a le transforma in lichiditati.

Pietele de capital financiar functioneaza pe baza cererii si a ofertei exprimate liber pe piata:

  • cererea se exprima prin titlurile de valoare existente pe piata si poate avea caracter structural, daca are ca obiectiv dezvoltarea agentilor economici (programe de investitii puse in opera prin majorari de capital) sau caracter conjunctural, daca piata este pusa in miscare de necesitati ocazionale de capital;
  • oferta se materializeaza prin punerea in vanzare a titlurilor de catre detinatorii de valori mobiliare.

Bursa de valori este institutia autorizata care asigura locul si mijloacele specifice pentru vanzarea/cumpararea de titluri de valoare, intermedierea tranzactiilor cu titluri si alte operatiuni definite de lege. Este piata oficiala de valori mobiliare, organizata de agenti economici privati, sub supravegherea si controlul unei autoritati publice, reglementata prin legi specifice, prin regulamente proprii si instructiuni ale acestei autoritati.


Document Info


Accesari: 7574
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )