Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Principiile generale ale sistemului de salarizare


Principiile generale ale sistemului de salarizareSistemul de salarizare are propriile sale principii care constitue repere in aplicarea si interpretarea legislatiei in domeniu.

Elaborarea oricariu sistem de salarizare trebuie sa aiba in vedere urmatoarele principii generale:

1.     Formarea salariului este supusa mecanismelor pietei si implicarii agentilor economico-sociali;

2.     Principiul negocierii salariilor;

3.     Principiul existentei salariului minim sau al salarizarii in conditii de protectie sociala;4.     La munca egala, salariu egal;

5.     Principiul salarizarii dupa cantitatea muncii;

6.     Principiul salarizarii in raport cu pregatirea, calificarea si competenta profesionala;

7.     Principiul salarizarii dupa calitatea muncii;

8.     Principiul salarizarii in functie de conditiile de munca;

9.     Principul descentralizarii salarizarii si a liberalizarii salariatului;

10.  Caracterul confidential al salariului;


1. Formarea salariului este supusa mecanismelor pietei si implicarii agentilor economico-sociali. Salariul rezulta, in principal, din raportul care se formeaza pe piata muncii intre oferta si cererea de forta de munca, cele doua componente ale sale care se influenteza reciproc determinand, prin variatiile lor, variatii ale salariului. In economia moderna se reliefeaza existenta unor mecanisme diverse de fixare a salariilor, de diferentiere a acestora pe ramuri, pe meserii, profesii etc., precum si de adaptare la conjuctura economica.


2. Principiul negocierii salariilor. Principiul fundamental al stabilirii salariilor este acela al negocierilor colective sau individuale intre reprezentantii agentilor economici si reprezentantii salariatilor, luandu-se in consideratie posibilitatile financiare reale ale fiecarei unitati si evident, in baza Legii nr.53/2003 privind contractul colectiv de munca, cu observarea clauzelor cuprinse in contractele colective la nivel de ramura sau national, acolo unde s-au incheiat astfel de contracte.
3. Principiul existentei salariului minim sau al salarizarii in conditii de protectie sociala. Constitutia tarii noastre stipuleaza ‘instituirea unui salariu minim pe economie’ si obligativitatea statului de a lua masuri de dezvoltare economica si de protectia sociala, de natura sa asigure cetatenilor un nivel de trai decent. Acest principiu isi intemiaza legal existenta prin dispozitii care institue obligatia stabilirii si asigurarii unui salariu minim pe economie, precum si obligatia de a stabili si derula un sistem de compensare-indexare a salariilor de baza pentru protejarea salariatilor de cresterea preturilor.


4. La munca egala, salariu egal Acest principiu este enuntat in art.23 (2) al ‘Declaratiei universale a drepturilor omului’, in care se arata ca: ’Toti oamenii, fara nici o discriminare, au dreptul la un salariu egal pentru o munca egala’ si repetat in ‘Pactul international cu privire la drepturile civile si politice’ ratificat de Romania la 31 octombrie 1974. De asemenea, Constitutia tarii noastre consfinteste principiul salariului egal la munca egala, fara nici un fel de discriminare de varsta, sex,rasa,religie, convingeri politice, origine.


5. Principiul salarizarii dupa cantitatea muncii Acest principiu se reflecta in sistemul de salarizare prin faptul ca salariile sunt exprimate pe numar total de ore de munca dintr-o luna sau pe o singura ora.
6. Principiul salarizarii in raport cu pregatirea, calificarea si competenta profesionala. Diferentierea salarizarii dupa calificare este practicata si in tara noastra si recomandata ca principiu in Pactul international cu privire la drepturile civile si politice, ratificat si de Romania la 31 octombrie 1974. Acest principiu deriva din prevederile legislatiei in domeniu, conform carora salariul de baza se stabileste in raport cu calificarea, pregatirea si competenta profesionala a salariatului.Recunosterea calificarii are consecinte salariale si deci o importanta deosebita atat pentru patron, cat si pentru salariat, calificarea este intotdeauna un mijloc discret pentru a plati in plus sau in minus o categorie de calificare.


7. Principiul salarizarii dupa calitatea muncii. Aplicarea principiului salarizarii  dupa calitatea muncii se reflecta in sistemul de salarizare prin prevederea diverselor modalitati de premiere pentru rezultatele deosebite obtinute, ca, de exemplu, premii pentru realizarea pe perioade indelungate de produse superioare calitativ sau a altor premii speciale pentru calitate. Deci, principiul se manifesta cu precadere in partea variabila a salariului.


8. Principiul salarizarii in functie de conditiile de munca Acest principiu consacra obligatia statului, a patronului si a celor care angajeaza de a ameliora si compensa prin intermediul salarizarii situatia celor care lucreaza in anumite conditii de munca, tinand seama de eforturile suplimentare pe care le-au depus, de pericolele si riscurile la care se expun. Aplicarea acestui principiu se reflecta in sistemul de salarizare prin nivelurile salariilor acordate activitatilor respective, precum si in durata mai mica a zilei de munca sau a numarului suplimentar de zile de concediu de odihna. De asemenea, aplicarea principiului se face si in domeniul sporurilor si adaosurilor, respectiv, in partea variabila a salariului.
9. Principiul descentralizarii salarizarii si liberalizarii salariului

Descentralizarea salarizarii sugereaza atat renuntarea la reglementarea unica si centralizata a salarizarii, cat si transferul competentei de reglementare a salarizarii si de stabilire a salariilor de la nivel central la nivelurile inferioare, respectad autonomia decizionala.

Liberalizarea salariului semnifica renuntarea la fixarea salariului si a conditiilor de modificare a acestuia prin lege si stabilirea acestuia dupa exigentele si conditiile pietei muncii. Prin urmare, statul, care fixeaza limitele si obiectivele concertarii sociale in materie de salarii, trebuie sa lase toata libertatea de actiune agentilor economici in stabilirea sistemului de salarizare, intervenind numai pentru a preveni sau a corecta eventualele abuzuri.


10. Caracterul confidential al salariului In consens cu practica europeana, Legea nr.19/2000 a salarizarii, in art. 1(16), precizeaza expres ca salariul de baza, adaosurile si sporurile sunt confidentiale. Acest principiu deriva din caracterul individual, personal al contractului de munca, precum si din principiul negocierii directe a salariului.


Document Info


Accesari: 77
Apreciat: hand

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )