Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Societatea anonima pe actiuni (SA). Piata de capital

economie
Societatea anonima pe actiuni (SA). Piata de capital


SA este o forma dezvoltata, actuala, de societate comerciala de capital, aparuta istoric la sfarsitul secolului 19 pe baza proprietatii asociative a mai multor capitaluri individuale, in urma adancirii procesului de concentrare si centralizare a capitalului. Functioneaza dupa principiul cogestiunii (coactionariatului)Este asadar o societate mare de capital, care e impartit pe actiuni (in general anonime si transmisibile) iar actionarii sunt raspunz 18418l115s atori de datoriile societatii in limita numarului si valorii actiunilor subscrise. Obligatiunile sociale de SA sunt garantate cu patrimoniul social.

Infiintarea unei SA are loc prin constituirea capitalului social, prin emisiunea de actiuni. Aceata presupune impartirea capitalului societatii in mai multe parti egale iar o astfel de parte alicota devine valoarea nominala a unei actiuni, cea inscrisa pe formular si care pentru societate e un curs ferm ce nu poate fi insa mai mic de 1000 lei/actiune ; aceasta valoare nominala nu se ia in calcul in momentul inscrierii societatii la bursa ci atunci se ia in calcul valoarea estimala a societatii in acel moment.

Cu aceasta valoare nominala, ulterior infiintarii SA se pot face doua genuri de operatiuni :

 • de marire a ei, in cazul in care o parte din profit se acumuleaza si se transforma in capital social, deci permite majorarea valorii nominale in cazul unei noi transe de emisiuni (fara a se modifica numarul actiunilor)
 • de divizare a valorii nominale si deci marirea numarului de actiuni atunci cand o societate isi pastreaza capitalul social, dar mareste baza actionariatului pentru a atrage mai rapid disponibilitatile din economie.

Aceste operatiuni e emisiune si lansare pe piata de actiuni formeaza continutul pietei primare de capital. Dupa aceea are loc negocierea, vanzarea sau cumpararea de actiuni pe piata bursiera prin intermediul agentilor de bursa (numiti brokeri, jobberi). Bursa este piata secundara de capital unde se stabileste prin negocieri si tranzactii bursiere valoarea reala a titlurilor, numita si valoare de piata sau curs bursier :


C =

* Va - dividend (profit/actiune) pentru actiuni, dobanda fixa (profit/obligatiune)   pentru obligatiuni ;

d' - rata dobanzii pe piata bancara


Cursul este deci pretul real pe piata al unui titlu financiar (actiune sau obligatiune) care se obtine la bursa pe baza raportului cerere/oferta pentru respectivul titlu. Acest raport mai poate fi influentat si de veniturile aduse anterior de societate, situatia financiara a societatii, rata inflatiei si rata dobanzii, diferite zvonuri, climatul social national sau international, diferite crize.

Cursul rezulta din doua genuri de operatiuni bursiere numite si tranzactii bursiere :

tranzactii 'la vedere' ('spot) - cand schimbul titlurilor pe bani are loc in aceeasi zi la cursul afisat electronic, intre vanzator si cumparator.tranzactii 'la termen' ('forward') - adica la scadenta, ceea ce inseamna ca datele tranzactiei se stabilesc in momentul 't0' initial la cursul 'c0' iar schimbul propriu-zis se face la un moment ulterior 't1' la o data ulterioara numita scadenta, cand pe piata titlurile au cursul 'c1' al zilei.

Din aceasta cauza apare ∆c=c1-c0 care avantajeaza sau dezavantajeaza vanzatorul sau cumparatorul.

speculator 'a la baisse' -vanzatorul care mizeaza ca la scadenta 't1' cursul sa scada (-∆c)

 • speculator 'a la hausse' - cumparatorul care mizeaza ca la scadenta cursul sa creasca (+∆c)

 • Actiunile si obligatiunile sunt deci titluri financiare pe termen lung, fractiuni de capital social ce se negociaza la burse. Ele confera proprietarilor lor calitatea de coproprietar cu drepturi pe de-o parte pecuniare (de a-si incasa dividend, de a participa privilegiat la noi transe de emisiuni, de a fi despagubit la dizolvarea societatii) dar si drepturi la informatii, drept de vot in socitetate, drept de a se prezenta in justitie.

  Obligatarii (detinatorii de obligatiuni) nu au aceste calitati de coproprietate, ci sunt doar creditori ai societatii cu drepturi de creanta, adica de a incasa la scadenta contravaloarea obligatiunilor plus o dobanda fixa de obicei mai mare fata de cea bancara.

  se completeaza din manual cu tipuri de act/obligat]

  In concluzie, functionarea si dezvoltarea unei SA se face prin Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) ca organ colectiv de conducere care mandateaza pe o perioada determinata de timp un consiliu de administratie si un directorat. Din consiliul de administratie fac parte cei mai reprezentativi actionari cu pondere, iar cel care are pachetul de control devine automat presedintele SA sau directorul general, care impreuna cu directoratul conduce societatea.


  Document Info


  Accesari: 4919
  Apreciat: hand-up

  Comenteaza documentul:

  Nu esti inregistrat
  Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


  Creaza cont nou

  A fost util?

  Daca documentul a fost util si crezi ca merita
  sa adaugi un link catre el la tine in site


  in pagina web a site-ului tau.
  eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

  Politica de confidentialitate
  Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )