Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
TEORIA CANTITATIVA A INFLATIEI

economie
TEORIA CANTITATIVĂ A INFLAŢIEI
Denumita uneori si teorie clasica sau neoclasica a inflatiei[1] , teoria cantitativa poate fi prezentata sub doua forme:a)     ecuatia "tranzactiilor" formulata de 20220m126u I.Fisher (1920);

b)    ecuatia "cererii de bani" formulata de 20220m126u scoala de la Cambridge.

Ecuatia tranzactiilor formulata de 20220m126u Irving Fisher. Fisher a incercat o abordare macroeconomica care sa-i dea posibilitatea sa formuleze o relatie intre oferta de bani si nivelul general al preturilor. Ecuatia tranzactiilor a servit cautarilor sale, deoarece ea descria o relatie intre oferta de bani (notata cu M) si viteza de rotatie (notata cu V), volumul real al tranzactiilor (notat cu T) si nivelul preturilor (P):

P*T=M*V

Aceasta relatie are insa anumite limite. In realitate din aceasta identitate nu pot fi trase concluzii suplimentare. Cum fiecarei cumparari îi revine o vânzare, valoarea totala a vânzarilor (volumul tranzactiilor inmultit cu pretul mediu) trebuie, in mod necesar, sa fie egala cu valoarea totala a achizitiilor. Aceasta din urma, trebuie, la rândul ei, sa fie egala cu oferta existenta de bani inmultita cu frecventa medie cu care banii circula intre diferitii detinatori. Totusi, se poate presupune in continuare, asa cum face si, Fisher, ca viteza de circulatie a banilor este determinata de evolutiile institutionale (deciziile luate de organismele abilitate) din sectorul monetar si ca ea ramâne constanta pe termen scurt.

V= , unde:


V=viteza de circulatie a banilor

=viteza medie de circulatie a banilor.


Se poate, de asemenea, presupune ca sectorul real determina volumul tranzactiilor si ca acesta este fixat la un nivel prestabilit:


T=, unde:


T=volumul tranzactiilor;

=volumul prestabilit al tranzactiilor.


Pe baza acestor presupuneri ecuatia tranzactiilor poate fi interpretata ca determinând nivelul general al preturilor:


P=*M


Nivelul preturilor este ridicat , proportional cu oferta de bani M; constanta de proportionalitate este reprezentata de raportul V/T.

In literatura de specialitate gasim frecvent si o a doua prezentare a ecuatiei tranzactiilor.


P*=x *M, unde:

P=pretul mediu,

=PNN real,

x=viteza de circulatie a venitului


In locul volumului tranzactiilor , in aceasta ultima ecuatie apare produsul national net "real", . Temeiul acestei inlocuiri constituie presupunerea ca PNN este direct proportional cu volumul real al tranzactiilor. In aceasta relatie, viteza de circulatie a venitului inlocuieste viteza tranzactiilor V din penultima ecuatie.Ecuatia scolii de la Cambridge.Spre deosebire de ecuatia lui Fisher, ecuatia specialistilor de la Cambridge utilizeaza o abordare la nivel microeconomic. A.Marshall si A.C.Pigou au adus in discutie urmatoarea problema: "Ce determina cantitatea de bani pe care un agent economic ar dori sa o detina atunci când are nevoie de lichiditati pentru incheierea unei tranzactii?"

Pentru ca banii se afla in concurenta cu alte tipuri de plasamente , împartirea averii in bani si alte active financiare este optima numai daca utilitatea marginala a ultimei unitati a cererii de bani este egala cu utilitatea marginala a unei investitii intr-un activ alternativ. Pigou este cel care a simplificat si mai mult acesta abordare, presupunând ca agentul economic nu-si va modifica relatia existenta intre averea sa si volumul tranzactiilor, pe termen scurt. Astfel, cererea de bani a indivizilor poate fi globala intr-o cerere macroeconomica de bani, care este direct proportionala cu nivelul mondial al venitului.


MD=k*XP, unde:


MD=cererea macroeconomica de bani;

k=coeficientul cererii de bani;

XP=nivelul nominal al venitului.

De exemplu, daca gospodariile si firmele detin o cantitate medie de lichiditati care se ridica la doua zecimi din venitul lor nominal, atunci coeficientul optim al cererii de bani k este de 0,2. Daca la functia cererii de bani adaugam una a ofertei de bani si presupunem ca piata monetara este in stare de echilibru atunci:


MD=MS=M, unde:


MD=cererea macroeconomica de bani;

MS=oferta macroeconomica de bani;

M=masa monetara.


Se poate stabili si o relatie intre cele doua ecuatii (respectiv intre ecuatia lui Fisher si ecuatia de la Cambridge):


M* =MX=P,


Unde =, adica unde viteza banilor ca venit este egala cu inversul coeficientului cererii de bani (K). In consecinta, ambele ecuatii(ecuatia "tranzactiilor" si ecuatia "cererii de bani") care alcatuiesc teoria cantitativa a inflatiei sunt complementare si, totodata, ambele au un rol foarte important in intelegerea mecanismului care genereaza inflatia.

Prin economia "clasica" se inteleg, de obicei, lucrarile lui Adam Smith (1723-1790), David Ricardo (1772-1823) si J.S.Mill (1806-1873); trimiterile la economie "neoclasica" se refera in special la operele lui L.Walras (1843-1910), A.Marshall (1842-1924) si A.C. Pigou (1877-1959)

A.Marshall (1842-1924) sustinea ca, in realitate, problema determinarii preturilor este mai complicata si ca trebuie tinut seama atât de cerere (respectiv de aprecierile subiective ), cât si de oferta (respectiv consturile de productie). Pentru a sustine punctul sau de vedere, Marshall recurge si la o metafora. El considera ca cererea si oferta de bunuri pe piata, aprecierile subiective si determinarile obiective ale preturilor se aseamana cu taierea unei bucati de hârtie cu ajutorul unei foarfeci, care are doua lame, si despre care nimeni nu ar putea spune ca taie numai cu una din lame. Pe termen scurt, factorul determinant al preturilor este, dupa parerea lui Marshall, cererea (implicit aprecierile subiective), iar pe termen lung factorul determinant este oferta


Document Info


Accesari: 2779
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )