Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Concurenta pe pietele agricole

agricultura


Concurenta pe pietele agricole

Regulatorui pietei il reprezinta concurenta dintre agentii economici prin care acestia isi realizeaza interesele.Concurenta reprezinta confruntarea directa dintre producatorii-vanzatori in scopul atragerii cumparat 11211n132l orilor-consumatori de a cumpara marfurile lor.

Concurenta este consecinta cererii si ofertei intr-o economic bazata pe libera initiativa si proprietatea privata.

Concurenta este o confruntare, o competitie intre producatori. In competitia concurentiala producatorii folosesc metode economice si extra economice de a se impune pe piata. Metodele concurentei pot fi loiale sau neloiale.

Concurenta este protejata prin legislatia concurentei in care sunt specificate metodele permise de lupta concurentiala precum si mijloacele neloiale. De obicei, metodele neloiale de concurenta sunt pedepsite de lege (amenzi, distrugerea produselor, confiscare, retragerea autorizatiei de producere etc.).

Concurenta dintre producatori reprezinta un factor al progresului, al calitatii i al echilibrului cost-pret-proilt.

Monopolul reprezinta o situatie speciala a structurii pietei, cand exista un singur producator (vanzator, comerciant) pentru un anumit produs si mai multi cumparatori.

Concurenta perfecta se intalneste atunci cand pe piata se intalnesc pentru o anumita marfa, un numar mare de producatori si consumatori, iar pretul se formeaza liber in functie de cerere si oferta, fara sa existe reglementari administrative care sa impuna limite minime sau maxime de pret. - atomicitate perfecta - exists un numar mare de vanzatori si cumparatori pe piata cu puteri economice aproximativ egale si relativ mici, meat nici unul nu are putere de a exercita presiuni asupra productiei sau pretului;

- transparenta si fluiditate perfecta - toti vanzatorii si cumparatorii cunosc perfect cererea si oferta meat pot obtine eel mai bun pret sau eel mai bun produs;

- oraogenitatea produsului - pe piata exista produse echivalente, incat cumparatorului li este indiferent de la cine isi satisface nevoia;

- intrarea si iesirea libera pe piata a producatorilor - producatorul "intra" pe piata atunci cand pretul de vanzare al bunului respectiv este mai mare decat costul de productie si "iese" de pe piata cand pretul de vanzare al bunului este inferior costului acestuia;

- mobilitatea perfecta a factorilor de productie - este situatia in care agentii economici in calitatea lor de vanzatori si consumatori gasesc liber i nelimitat pe piata capitalul, forta de munca si pamantul de care au nevoie in momentul respectiv.

Piata cu concurenta perfecta reprezinta o situatie ideala, adica tipul de piata care se bazeaza pe principii de rationalitate economica, ea fiind de drept un model teoretic deoarece in realitate nu se intalnesc concomitent cinci trasaturi care caracterizeaza aceasta piata.


Document Info


Accesari: 4339
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )