Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
HRANIREA ARTIFICIALA A FAMILIILOR DE ALBINE

agricultura


HRANIREA ARTIFICIALA A FAMILIILOR DE ALBINE

     Sunt situatii cand in stupina se ajunge la hranirea artificiala a familiilor de albine.Motivele sunt diferite : ajutorarea familiilor fara rezerve de hrana,hraniri stimulente de primavara sau sfarsit de vara,ajutorarea roiurilor,perioade lipsite de cules,etc.Aceasta pagina se doreste a fi un ghid pentru apicultorii incepatori sau avansati care nu au stabilita o anumita "tehnologie" in aceasta directie.Toate informatiile prezentate au aparut in literatura de specialitate de-a lungul timpului,sub semnatura unor reputati apicultori romani.O parte apreciabila a retetelor a fost verificata in practica si de autorii acestui site,dovedindu-se viabile.

    Probabil stiti ca albinele folosesc trei elemente esentiale in hrana lor : apa,mierea,pastura.Mierea reprezinta elementul energetic,iar pastura cel proteic. Inca de la inceput atragem atentia ca hranirea naturala a albinelor reprezinta calea corecta de urmat;insa dupa cum am mai spus nu putine sunt situatiile cand aceasta trebuie inlocuita.
    Hranirea artificiala a familiilor de albine se face cu:miere, pastura,zahar,polen,inlocuitori de polen,toate in stare pura sau in diferite combinatii.

        Siropul de zahar (uz apicol)
     Este un inlocuitor al mierii.Perioada de folosire este cuprinsa intre debutul primaverii (1-10 martie) si inceputul toamnei(maxim 15 septembrie).Siropul de zahar se prepara in urmatoarele concentratii:1/1 , 3/2, 2/1.La 1/1,adica 1 litru apa si 1 kg zahar rezulta 1,6 l sirop de zahar;la 3/2,adica 3 kg zahar si 2 litri apa rezulta 3,8 litri sirop de zahar; la 2/1,adica 2 kg zahar si 1 litru apa rezulta 2,2 litri sirop de zahar.
     Apare intrebarea: ce concentratie folosim ? Costica Antonescu recomanda :"cat priveste concentratia siropului ,subliniez faptul ca sunt mai avantajoase atat pentru albina cat si pentru crescator,concentratiile 2/1 sau 3/2.Acest lucru se impune prin aceea ca la concentratiile mai r 242q161c eduse albinele consuma mai mult zahar pentru prelucrarea siropului "mierea" (20% zahar in cazul concentratiei 1/1 si numai 10% in cazul concentratiei 2/1).In schimb la completarea rezervelor de hrana in decursul primaverii sau in cazul hranirilor medicamentoase se foloseste siropul in concentratie de 1/1."

    Mod de preparare : Siropul de zahar se prepara la rece sau la cald.Cand preparam siropul la rece,punem in vas apa necesara si apoi turnam zaharul in reprize,amestecand continutul pana la dizolvarea totala. Insistam asupra faptului ca zaharul trebuie dizolvat total,in caz contrar aparand cristalizarea "mierii".
     Prepararea siropului la cald se face incalzind apa necesara pana la fierbere,dupa care se ia vasul de pe foc si se inglobeaza in reprize prin amestecare zaharul. Aceasta metoda este mai practica si mai rapida.O indicatie care trebuie respectata intotdeauna:nu fierbeti siropul pentru ca aveti toate sansele sa cristalizeze.

     Mod de folosire : Completarea rezervelor pentru iernat: aceasta lucrare incepe pe 1-15 august si se termina in maxim 10 septembrie(cu cat mai repede cu atat mai bine).Se folosesc doze de 2-2,5 litri de sirop 2/1 sau 3/1 sau doze mai mari daca albinele reusesc sa preia cantitatea.Completarea cu sirop se face dupa ce s-a reorganizat cuibul urmarindu-se in special capacirea mierii depozitate.
      Hraniri de salvare,stimulare in primavara : cu sirop 1/1,concomitent cu reducerea cuibului si impachetarea de primavara.Hranirea si stimularea roiurilor : in doze zilnice de 200 g sirop/zi pana la aparitia unui cules natural.Hraniri medicamentoase de primavara,vara sau toamna ; concentratie 1/1 conform prospectului.Hraniri de stimulare la sfarsitul verii (august) ; concentratie 2/1 in doze mici,zilnice.Alte situatii de urgenta aparute in stupina.

     De retinut : Cea mai avantajoasa concentratie este 2/1 sau 3/2.Siropul nu se fierbe sub nici un motiv. Adaugati 2 g sare de lamaie/litru sirop pentru o buna invertire a zaharului.Se administreaza dupa nevoi,insa trebuie stiut ca in ce priveste calitatea este sub miere.

       Serbetul de zahar (uz apicol)
    Unul din cele mai folosite produse in hranirea artificiala a albinelor este serbetul de zahar.Usor de administrat,destul de usor de pregatit este preferatul multor apicultori.

    Mod de preparare : In cele ce urmeaza va vom descrie modul de preparare ,dar trebuie sa va prevenim ca primele incercari s-ar putea transforma in esecuri.Nu disperati pentru ca odata insusita tehnologia,nu o sa mai aveti probleme.De aceea incepeti cu prepararea unei cantitati mici de zahar.
    Se amesteca intr-un vas emailat sau din inox,1 kg.zahar si 0,2 litri apa.Amestecand cele doua produse se constata ca zaharul este bine umezit iar apa nu balteste.Vasul cu amestecul rezultat se aseaza pe aragaz si se ferbe la foc moale.Nu trebuie sa grabiti fierberea;spuma rezultata(la inceput) se indeparteaza.O operatiune foarte importanta este indepartarea cristalelor de zahar(cu o carpa uda si stoarsa) ce se depun pe peretii vasului.Durata fierberii este de 15-30 min.,functie de taria focului.
    Cam dupa 15-20 min. se controleaza concentratia siropului.Se ia cu o lingurita sirop si se introduce intr-un pahar cu apa rece.Vom sti ca amestecul ajunge la concentratia optima,cand acesta ramane inchegat pe lingurita.In acest moment se ia vasul de pe foc si se introduce in apa sa se raceasca usor(70-80 grade C).
    Cu ajutorul unei linguri mari,de lemn, solutia de zahar apa se amesteca continu.Odata cu trecerea timpului se constata ca solutia devine opaca,apoi se albeste.Ne oprim din amestecat cand serbetul ajunge la consistenta si granulatia dorita.Daca prima incercare a insemnat un esec,se adauga apa din nou si o luam de la capat.

    De retinut : Nu preparati cantitati mari de serbet decat dupa ce v-ati insusit tehnologia de preparare.Nu preparati doze mai mari de 5 kg,pentru ca sunt greu de manevrat(amestecat);pentru aceasta cantitate oala trebuie sa fie de 10 litri.Spumuiti amestecul,stergeti permanent peretii vasului,iar focul trebuie sa fie domol.Dupa fierbere si o oarecare racire,amestecati energic crescand ritmul spre final(sensul nu conteaza).Daca serbetul este prea tare ,inglobati cateva picaturi de apa si framantati.In caz de esec,nu retopiti amestecul mai mult de 3 ori.

    Serbet de zahar cu miere : Dupa ce ati invatat cum se prepara serbetul,a venit timpul sa pregatiti un serbet mai pe gustul albinelor dv.Acest serbet contine pe langa zahar si o anumita cantitate de miere ,ceea ce face ca albinele sa-l consume cu o placere mare.Iata reteta de preparare:
    Se amesteca 5kg zahar tos,apa 0,850 litri intr-un vas de 10 litrii.Vasul se aseaza pe foc si fierbem 20-30 min. la fel cum am procedat in cazul serbetului simplu.Spumuirea amestecului si stergerea peretilor vasului este obligatorie.Verificarea concentratiei se face tot cu lingurita si paharul cu apa rece,numai ca de data asta suspensia trebuie sa formeze o boaba care se poate modela intre degete (de consistenta medie).In acest moment se adauga 800 g miere si se mai clocoteste inca 3 min.(in tot acest timp amestecam ingloband mierea).Mierea folosita trebuie sa nu fie zaharisita sau daca este, se lichefiaza in prealabil.Dupa ridicarea vasului de pe foc,racim amestecul pana la 40-50 grade C si amestecam cu o lingura mare de lemn pana la formarea serbetului.Produsul final se toarna in tavite captusite cu hartie cerata,pergament,etc.Grosimea placilor nu trebuie sa depaseasca 1-1,5 cm.

    Administrarea si depozitarea serbetului : Serbetul obtinut prin aceste doua metode se poate folosi ca atare,sau putem incorpora prin framantare energica diferite adaosuri de polen,inlocuitori de polen,acizi pentru corectarea ph-ului,medicamente,etc.Folosirea serbetului de zahar ,sau zahar cu miere,este recomandata tot timpul anului,in toate cazurile,cu exceptia hranirilor de completare. Se poate "fabrica" o cantitate mai mare de serbet care se depoziteaza in locuri cu temperatura de 8-12 grade C,impachetat in pungi, sau in recipiente etanse.

       Pasta de zahar pudra si miere
    Un alt produs cu o eficienta mare,consumat cu placere de albine,usor de preparat si administrat este pasta de zahar pudra si miere.La preparare se vor avea in vedere urmatoarele:folosirea unui zahar pudra de calitate;mierea sa provina de la familii sanatoase;mierea sa nu fie cristalizata(sau cristalizata fin,de consistenta untului).

    Mod de preparare : In principiu se procedeaza amestecand la rece 4 parti de zahar pudra si o parte miere. (mierea usor incalzita).Framantarea se face energic,trebuind sa rezulte un produs de consistenta aluatului.Corectia produsului se face prin adaugare de miere,daca este prea tare sau de zahar pudra daca este prea moale.Este recomandat ca pentru o mai buna invertire a zaharului sa se aduge si 1-2 g sare de lamaie pe kg.

    Mod de administrare : Pasta se administreaza sub forma de turtite a 0,2-1 kg,asezate pe folii de plastic gaurit,tifon,etc.,deasupra ramelor,unde albinele au acces direct.Se poate folosi in tot timpul anului,in toate cazurile,mai putin la hranirea de completare.In aceasta pasta se pot ingloba polen,inlocuitori de polen,ceaiuri medicinale,Protofil,medicamente,etc.Este ideala pentru hranirile de stimulare sau de salvare a familiilor ramase fara provizii in timpul iernii sau primaverii.

       Zaharul pudra,ceaiurile medicinale,lichefierea mierii zaharisite
    Obtinerea zaharului pudra : In diferitele retete,zaharul pudra este un component de baza.Obtinerea lui se face prin prelucrarea zaharului tos, care se poate macina cu o rasnita universala(manuala).Deoarece macinarea este destul de dificila,recomandam procurarea unei rasnite mari,care poate fi actionata manual sau de un motor.In literatura de specialitate se recomanda maruntirea zaharului pe o placa dura,cu ajutorul unei merdenele.Din fericire,pentru stuparii care nu au timp pentru aceasta lucrare,exista in comert zahar pudra gata preparat,care in ciuda faptului ca este mai scump,elimina"bataile de cap".

    Ceaiuri medicinale : Dupa cum ati observat,in toate preparatele,indiferent de consistenta lor se poate ingloba si o anumita cantitate de ceai medicinal.Acest ceai este benefic albinelor,catre sfarsitul iernii sau in primavara,combatand cu succes nosemoza.
    Ceaiul medicinal se obtine prin infuzie din urmatoarele plante: sunatoare , cimbrisor , isma , musetel , coada soricelului , roinita,etc.Obtinem ceaiul folosind 3-4 g din fiecare planta uscata.In prealabil plantele se umezesc cu 0,150 l apa si dupa 10-15 minute turnam apa clocotita in cantitate de 0,850 l.Din acest ceai folosim dozele necesare,cu mentiunea ca pastrarea lui la frigider nu trebuie sa depaseasca 48 ore.

    Lichefierea mierii : Mierea cristalizata(zaharisita),folosita in diferitele retete trebuie lichefiata,pentru ca altfel albinele nu consuma cristalele mari si se inregistreaza o mare risipa de hrana.Doua sunt regulile de baza in aceasta lucrare : nu incalzim mierea mai mult de 45 grade C ; nu lichefiem mierea la flacara directa,ci doar cu vasul introdus intr-un alt vas cu apa care fierbe.In rest....nimic mai simplu.Da click si citeste alte retete : zahar candi , paste si amestecuri proteice...

       Zahar candi simplu sau cu miere
    Intr-o anumita perioada acest produs era des folosit de catre apicultorii romani,datorita usurintei in administrare si pentru ca se gasea de vanzare la magazinele ACA.Dincolo de toate,placile de zahar candi raman in topul preferintelor,insa exista o problema.
    Prepararea necesita un instrumentar mai divers si o mai mare atentie din partea apicultorului.Ustensilele necesare "fabricarii" sunt:oala smaltuita sau de inox 10 litri,termometru industrial +120/+150 grade C,tavi 150/250/10 mm,coli hartie pergament,lingura de lemn sau paleta.

    Mod de preparare : Se amesteca in oala,5 kg de zahar tos si 1 litru de apa.Pana incepe fierberea mai amestecam cu lingura,din cand in cand,pentru a nu se prinde de fundul vasului.Dupa topire,se fierbe continutul 15 min,spumuim si stergem cu carpa uda peretii oalei,dupa care se masoara temperatura lichidului.Cand termometrul arata 116 grade C,vasul se ia de pe foc si se lasa la racit.
    Dupa 5-8 minute se incepe amestecatul.Cand compozitia devine mai deschisa(catre crem) si opune rezistenta marita,se toarna in tavi.Tavile trebuie in prealabil pregatite astfel : se umezesc usor si se tapeteaza cu hartie pergament.Odata turnata compozitia in tavi,aceasta se lasa nemiscata pana ce cristalizeaza.Dupa racirea totala a placilor de zahar,se scot prin ridicarea de hartia pergament si se depoziteaza in locuri uscate si racoroase.

    Mod de preparare,zahar candi cu miere : Ca si la serbet,exista varianta adaugarii unei cantitati de miere,pentru a face mai atractiv produsul. Pentru obtinerea acestor placi de zahar candi cu miere,se procedeaza ca si in varianta simpla.
    In momentul cand amestecul ajunge la temperatura de 116 grade C,se adauga 5-600 g miere in clocot.Obtinem aceasta miere cu ajutorul unui vas cu fundul gros(tuci,inox etc.)si amestecand continu sa nu se prinda.Dupa ce am adaugat mierea,amestecam timp de 1 min., si luam de pe foc.In continuare procedam ca pentru reteta fara miere.

    Mod de administrare : Aceste placi de zahar candi se pot da albinelor in iarna(la familiile ramase fara provizii)si in stimularea de primavara si sfarsit de vara.

       Paste si amestecuri proteice
    Amestecurile proteice sunt folosite des in practica apicola.Pe langa administrarea diferitelor produse glucidice,in perioadele de crestere a puietului(cand nu exista polen suficient in natura),folosirea lor este foarte indicata.Asa vom avea generatii tinere de albine,bine hranite si dezvoltate.In cele ce urmeaza va vom prezenta retete de amestecuri proteice in care igredientele sunt diferite :

    Pasta de polen si miere : Pasta se prepara din 1 parte polen si 1,25 parti miere,framantand cele doua ingrediente.Polenul strans de albine,conditionat si conservat se macina fin.Atat mierea cat si polenul trebuie sa provina de la familii de albine sanatoase.Corectia consistentei se face adaugand polen sau miere dupa nevoie.Se administreaza in turtite pe folie sau tifon,deasupra ramelor.

    Pasta de miere,zahar pudra si drojdie de bere : In practica apicola polenul poate fi inlocuit cu drojdia de bere inactivata.Amestecul se face din 3 parti zahar pudra,1 parte miere lichida,1/2 parte drojdie de bere.Se framanta toate ingredientele,si se corecteaza consistenta prin adaugarea de zahar pudra sau miere.Se administreaza sub forma de turtite de 200-250 g,primavara sau vara.

    Pasta de miere,zahar pudra si lapte praf : Un alt inlocuitor al polenului este laptele praf degresat.Turtitele se prepara din 1/2 parte lapte praf degresat,2 parti zahar pudra si 1,5 kg. miere.Se corecteaza consistenta adaugand zahar pudra sau miere.

    Amestec de sirop,polen,faina de soia : Siropul de zahar poate fi folosit si el ca baza in amestecurile proteice.La 6 litri de sirop de zahar,se adauga 0,5 kg polen macinat fin si 1,5 kg faina de soia degresata.Componentele se amesteca bine,pentru a nu face cocolosi si se administreaza familiilor de albine in cantitate de 500 g la cateva zile.

    Amestec miere,sirop,faina de soia,lapte praf,drojdie : Se realizeaza un amestec din urmatoarele ingrediente: 3 parti faina de soia degresata,1 parte lapte praf degresat,1 parte drojdie de bere uscata(instant).Peste aceste componente se toarna miere sau sirop de zahar dens pana se ajunge la consistenta dorita.Se livreaza albinelor sub forma de turtite.

    Amestec zahar tos si lapte praf : Se amesteca 1 kg zahar tos cu 50 grame de lapte praf degresat.Se administreaza vara in hranitor,la intervale de 1-2 saptamani.Pentru a creste interesul albinelor pentru amestec,se poate umezi usor cu putina apa sau miere,deasupra.

    Amestecuri proteice pentru "roiurile la pachet" : Sunt special concepute pentru hranirea acestor roiuri.Principiul de baza este acela de a nu se folosi miere sau polen recoltat de albine.Respectand acest principiu,putem avea familii sanatoase in anul urmator formarii acestor roiuri.Amestecurile se obtin astfel: se framanta sau se amesteca sirop de zahar sau serbet cu o cantitate de polen de porumb,alun etc,recoltat manual de catre apicultor,prelucrat si conservat.In locul polenului se poate folosi drojdia de bere sau alti inlocuitori ai acestuia.Cantitatea de polen sau inlocuitori nu trebuie sa depaseasca 10-15% din cantitatea zaharului sau siropului.

    Pasta de miere si pastura : O reteta mai veche,dar totusi de actualitate este pasta de miere si pastura.Cum se procedeaza : in luna ianuarie se expun fagurii cu pastura la ger.Inainte de a ingheta pastura (atentie,se depreciaza) si cand devin casanti,se taie in fasii prin mijlocul celulelor,care fasii se freaca intre palme.
    Pastura astfel obtinuta se amesteca cu o cantitate egala de miere lichefiata si se pune in borcane.Cand borcanul este aproape plin,se toarna deasupra inca un strat de miere.Spre sfarsitul iernii,cand vrem sa hranim albinele,trecem amestecul de miere si pastura prin masina de tocat.La 2 kg. de pasta,se toarna picurand si amestecand,1 litru apa calda,in care am dizolvat 20 g sare de bucatarie.
    Se fac turtite de 0 kg. si se administreaza deasupra ramelor.Administrarea poate dura pana la aparitia polenului in natura,din 10 in 10 zile.Pentru prevenirea aparitiei nosemozei,o parte din apa se poate inlocui cu ceai medicinal sau Protofil.

    De avut in vedere : Cea mai buna hrana proteica este pastura in faguri(de la rezerva stupinei) ; amestecurile si pastele cu adaos de drojdie de bere sau alti inlocuitori,se prepara in ziua hranirii si se livreaza albinelor in doze mici ; mierea folosita in amestecuri trebuie lichefiata ; polenul recoltat de albine se macina fin cu o rasnita ; pastura nu trebuie sa fie veche(max. 1 an)sau inghetata ; prin folosirea amestecurilor proteice,primavara se pot activa sporii de nosema,in acest sens trebuind luate masuri de preventie ; cel mai sigur polen(din punct de vedere sanitar) este cel recoltat manual de catre apicultor ; inlocuitorii de polen se folosesc in ultima instanta,cand nu dispunem de polen sau pastura.

       Polenul - recoltare , conditionare , conservare
    Pentru a avea cantitati suficiente de polen,necesar prepararii amestecurilor si pastelor proteice,stuparul trebuie sa se ingrijeasca din timp de recoltarea, conditionarea si conservarea acestuia.

    Recoltarea polenului de catre albine : Se face de catre albine,prin instalarea de catre apicultor a colectorului de polen.Conform recomandarilor,instalarea se face primavara,cand avem cel putin 4 faguri cu puiet de marimea 415/270 sau 6 faguri de marimea 415/205.Se stie ca prin folosirea colectorului,se retine max. 20% din cantitatea totala recoltata de albine.Asezarea colectoarelor se face seara,pentru ca dimineata albinele sa faca o recunoastere sumara.
    In timpul culesurilor mari,colectoarele de polen nu se folosesc ,pentru ca stanjenesc albinele culegatoare de nectar.La intervale de 7-8 zile,colectoarele se ridica,pentru a lasa liber zborul trantorilor.Incepand cu data de 1 august,folosirea acestora inceteaza,pentru ca in aceasta perioada albinele au nevoie de cantitati mari de polen,necesar formarii corpului gras.

    Recoltarea polenului de catre apicultor : Un polen sigur,necontaminat,este cel pe care il recoltam manual.Vara cand porumbul este in spic(in preajma polenizarii stiuletelui),se pot strange cantitati importante de polen,aplecand si scuturand aceste spice,intr-un sac usor de panza subtire sau deasupra unui sort cu care suntem legati.La fel si primavara de la alun,arin,salcie se pot recolta cantitati mari.

    Conditionarea polenului : Indiferent de modul colectarii polenului,acesta trebuie conditionat (cernut,uscat).Polenul recoltat de albine se intinde pe coli mari de hartie in straturi de 1 cm,se cerne,se alege de corpuri straine mari si se usuca in curent de aer.Temperatura incintei trebuie sa depaseasca 25 grade C,iar umiditatea sa fie cat mai scazuta.De 2-3 ori pe zi rascolim polenul pentru a grabi evaporarea apei.
    Granulele de polen sunt bine uscate (8%apa),cand trecand polenul dintr-o mana in alta se aude un sunet metalic.O alta modalitate de constatare a uscarii este aceea de a freca cateva granule intre degete.Daca sfaramaturile nu se omogenizeaza si raman independente,totul este in ordine.Dupa uscare,se va mai face o cernere pentru o mai buna separare.Polenul recoltat manual se usuca in acelasi mod,necesitand insa o mai mare atentie,datorita faptului ca este foarte fin.Bineinteles cei care au un uscator de polen, vor executa uscarea mult mai rapid.Un principiu de baza este acela ca temperatura de uscare sa nu depaseasca 45 grade C,indiferent de modalitatea uscarii.

    Conservarea polenului : Dupa ce stuparul si-a uscat polenul,trebuie sa-l conserve pentru a rezista pana in momentul folosirii.In aeasta directie,se cunosc mai multe metode:

     O conservare buna si simpla se poate face prin ambalarea polenului bine uscat in pungi de polietilena,etanse si bine sigilate.Deoarece polenul este un produs hidroscopic,depozitarea acestor pungi se face in incaperi racoroase si lipsite de umiditate excesiva.

    O alta metoda cu un grad mai mare de siguranta este amestecarea polenului cu zahar pudra.Fiecare kg de polen se amesteca cu 1/2 kg zahar pudra si se ambaleaza in recipiente ermetic inchise,avand un strat suplimentar de zahar la fund si deasupra.

    Conservarea polenului in miere lichida,este o metoda larg folosita.Un kg de polen se amesteca bine cu 0,4 kg miere lichida si usor incalzita si se ambaleaza in borcane cu capac.Deasupra amestecului se mai pune un strat de miere pentru protectie. Borcanele se tin la frigider pana la folosire.

    Exista pentru conservarea polenului si doua metode chimice.Una consta in introducerea unui anume volum de CO2 in sacul cu polen si sigilarea ulterioara.Inainte vreme se goleau doua capsule de autosifon,acum se impune deplasarea la un centru de sifoane care poseda butelii de CO2.
    Cealalta modalitate este introducerea in sacul cu polen a catorva bucati de vata impregnate cu teraclorura de carbon.Doza uzitata este 20 picaturi la kg de polen.Tetraclorura de carbon se gaseste in farmacii,unde se foloseste ca reactiv.

    Bibliobrafie :
C . Antonescu - Albinele si....noi ; edit.2 - 1984 ; E .Marza si N. Nicolaide - Initierea si practica in apicultura , 1990 ; Z . Voiculescu - Colectarea si conditionarea polenului ,Apicultura in Romania nr.4 ,1982 ; M . Atanasiu - Prelucrarea zaharului in stupina , Apicultura in Romania nr.10,1989.


Document Info


Accesari: 30428
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )