Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Cererea de produse agroalimentare

agricultura


Cererea de produse agroalimentare

Fiind in posesia unui anumit venit, fiecare consumator este nreocupat sa-si procure bunuri economice, care sa-i permits satisfacerea :naximului de placeri ale sale. Cererea este deci o categoric economics care cxprima trebuintele, n 10310v2124k evoile sociale, dorinta consumatorilor de a cumpara anumite bunuri (marfuri).Ea constituie numai o parte a nevoilor sociale, determinata de outerea de cumparare a populatiei. adica acea parte care poate fi satistacuta pe piata, deci solvabila.

Desi consumul si cererea inregistreaza unele fluctuatii pe anumite perioade de timp s-a constatat existenta unor factori care influenteaza cererea de marfuri cum ar fi:

1. Venitul cumparatorului;

2. Preturile produselor;

3. Alti factori (evolutia factorilor demografici, sanatatea, traditia, modernitatea, gustul cumparatorului. reclama comerciala etc.).

In functie de marimea elasticitatii se intalnesc mai multe categorii de cereri de produse:

1. Cerere de marfuri elastica - Ecv> 1 (in cazul produselor foarte scumpe);

2. Cerere de marfuri cu elasticitate proportionals - Ecv~ 1 (cererea create in proportie egala cu cresterea veniturilor);

3. Cerere putin elastica - 0<ECV<1 (intalnita la majoritatea produselor alimentare):

4. Cerere cu elasticitate nula sau consum inelastic - Ecv= 0 (produse care au aceiasi cerere indiferent de venit);

5. Cerere cu elasticitate negativa - Ecv<0 (cererea descreste paralel cu cresterea veniturilor, exemplul produselor considerate inferioare din punct de vedere calitativ).

Oferta de produse agroalimentare

Oferta reprezinta cantitatea maxima dintr-un anumit bun (produs) pe care un vanzator intentioneaza sa o vanda intr-o perioada determinata de timp, la un anumit pret.

In functie de sfera la care ne referim oferta are doua componente: oferta globala (oferta de piata) si oferta individuala.

Cantitatile totale dintr-un bun oferite pe piata de catre vanzatori, la acelasi pret constituie oferta globala sau de piata. Oferta globala se refera la

un singur produs. iar oferta individuala se refera la oferta firmei, care se compune din oferta sortimentala pe structuri de produse individuale.

Oferta individuala a unui agent economic (intreprinzator agricol) exprimata valoric la pretul zilei, reprezinta valoarea vanzarilor (zilnice, saptamanale, lunare, anuale).

Oferta individuala reprezinta cantitatile de produse oferite de un singur agent economic pentru vanzare intr-o anumita perioada de timp. In legumicultura, oferta este sezoniera sau periodica, in functie de perioada de vegetatie a culturilor. La cultura mare (cereale, plante tehnice. sfecla de zahar, cartofi) oferta este anuala. iar in productia zootehnica oferta poate fi zilnica (lapte, oua, carne etc.) sau pe perioade foarte scurte.

LEGEA OFERTEI. CONDITIILE OFERTE1

Modificarea pretului de pe piata la un produs determina marirea sau micsorarea ofertei. in asa fel incat fiecarui nivel de pret li corespunde o anumita cantitate oferita. Daca pretul create, oferta se va extinde, adica va create cantitatea oferita, iar daca pretul se va reduce, oferta se micsoreaza, adica se reduce cantitatea oferita.

Legea ofertei se bazeaza deci pe corelatia care exista intre marimea pretului unei marfi si oferta de marfa existenta si poate fi enuntata astfel: oferta unei marfi create odata cu cre§terea prelului marfii respective §i se micsoreaza in paralel cu scaderea pretului.

Cresterea ofertei pe termen scurt este limitata fizic la nivelul productiei maxime (Qmax) existente avand ritmuri diferite de cre§tere. Pe termen lung oferta are o evolutie fluctuanta. Fluctuatia este determinata atat de evolutia pretului cat si de productia existenta.

Modificarea cantitatii oferite la acelasi nivel al pretului este determinata de o serie de factori care se numesc s.i conditiile ofertei si care sunt:

- costul productiei;

- pretul altor marfuri;

- numarul producatorilor aceluiasi produs;

- taxele si subsidiile;

- previziunile privind evolutia pretului;

- evenimentele social-politice si naturale etc.

Conceptul de piata. Tipologia pietelor

Piata unei marfi este locul de intalnire, mtr-un moment dat, al producatorului, prin oferta sa, cu consumatorul, exprimat prin cererea sa.

In literatura economica, categoria de piata are diferite conceptii, insa intotdeauna ea apare ca o relatie intre cerere si oferta. Piata reprezinta totalitatea relatiilor de vanzare si cumparare care au loc intre agentii economici din cadrul unui anumit spatiu economic.

Din aceasta definitie se desprinde trasaturile fundamentale ale pietei si anume ca reprezinta: un spatiu economic si teritorial in care isi desfasoara activitatea agentii economici; locul de intalnire al agentilor economici in calitatea lor de vanzatori si cumparatori; locul de intalnire al cererii cu oferta de bunuri §i servicii; locul de formare al pretului la care se vand si se cumpara bunurile si se presteaza serviciile.

In prezent, datorita cresterii complexitatii activitatilor economice. s-au multiplicat tipurile si formele de piata, care se constituie intr-un sistem al pietelor. Astfel se disting urmatoarele tipuri de piata:

1. Dupa forma materiala a marfii care face obiectul schimbului distingem piata principalelor produse:

- piata cerealelor;

- piata bumbacului;

- piata cafelei;

- piata cauciucului etc.

2. Dupa natura economics a marfii care face obiectul schimbului:

- piata marfurilor (bunurilor de consum, bunurilor de investitii, a materiilor prime etc.);

- piata serviciilor;

- piata monetara;

- piata capitalurilor:

- piata valutara;

- piata fortei de munca.

3. Dupa aria de extindere distingem:

- piata locala;

- piata nationals;

- piata regionala (balcanica, mediteraneeana);

piata mondiala;

- piata comunitara (Piata Agricola Comuna a Uniunii Ekiropene-PAC).

4. Dupa modul de realizare a schimbului se disting.

- piata geografica (spatiile in care se deruleaza schimbul de marfuri -magazine, targuri, hale etc.);

- piata ideala (reprezentata de totalitatea operatiilor si contractelor incheiate prin corespondenta, telefon, fax sau alte mijloace moderne de comunicatii).

5. Dupa tipul de concurenta distingem:

- piata cu concurenta perfecta;

- piata cu concurenta imperfecta.


Document Info


Accesari: 8609
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )