Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
upload
Upload






























INSAMANTAREA PLANTELOR

agricultura


INSAMANTAREA

PLANTELOR



Asteptand cu nerabdarea sosirea primaverii, multi dintre noi rasfoiesc diferite cataloage cu seminte, planuind gradina perfecta. Desi afara este rece si poate chiar ca ninge, sfarsitul iernii este perioada cand trebuie sa ne gandim la primavara. Primavara este dupa colt si multi dintre noi incep sa puna seminte pentru a obtine diferite plante. Acest articol are menirea sa va ajute sa aveti succes la semanare si sa eliminati cauzele care ar face ca semintele sa nu incolteasca.

De ce germinarea este slaba sau absenta ?

Insamantarea s-a facut prea adanc sau prea superficial

Insamantarea la o adancime nepotrivita este poate cauza cea mai comuna. Regula noastra generala, cea a degetului mare: de doua ori grosimea degetului ma 24524r1712y re in cazul plantarii in ghivece, jardiniere, tavite etc., si de patru ori grosimea acestuia in cazul plantarii in gradina. Doar semintele foarte fine se pun pe santulete si se acopera cu pamant.

Drenaj prost si aerisirea necorespunzatoare a zonei radacinilor

Toate plantutele, chiar ininte de a iesi din sol, au nevoie de oxigen pentru crestere. De asemenea, au nevoie sa elimine bioxidul de carbon rezultat din respiratie. Daca mediul de insamantare este prea umed, pamantul prea inundat, sau tasat, aerul nu poate circula, aerareapamantului este slaba. Radacinile nu pot creste si vor putrezi. Asigurati-va ca pamantul are un drenaj corespunzator care sa asigure cresterea adecvata si dezvoltarea sistemului radicular.

Folosirea ghivecelor ecologice SIBI este recomandat pentru mentinerea in stare naturala a structurii pamantului, permanent afanat, dar si un control al umiditatii lui. Astfel scapam de grija drenajului si a tasarii pamantului, iar aerarea este perfecta.

Cerintele de lumina

Anumite seminte reclama absenta luminii, altele vor lumina putina, pe cand altele sunt indiferente la expunerea la lumina. Aceste cerinte de lumina/putina lumina nu depind de intensitatea luminii- chiar lumina putina poate stimula sau impiedica germinarea.

Invelisul dur al semintelor

Sunt multe plante al caror invelis dur impiedica circulatia apei si difuzia gazelor. Aceasta "incarcerare" impiedica embrionul sa poata iesi din invelis. Zgaraierea, practicarea unor canale sau chiar perforarea invelisului este necesara pentru ca samanta sa poata incolti. In acest fel se asigura circulatia apei si difuzarea gazelor, astfel incat embrionul poate sa sparga invelisul.

Viabilitatea scurta

Multe specii de plante au seminte cu perioada de germinare scurta, in special cele din regiunile tropicale. De exmplu semintele de Neem ( din India) au perioade de germinare de numai 30 de zile dupa cules. Daca asemenea seminte sunt puse in pamant mai tarziu germinatia este slaba sau absenta.

Intoleranta la uscare

Cateva seminte de arbori, flori salbatice si multe plante tropicale nu pot fi uscate dupa recoltare. Ele trebuie tinute la umezeala astfel incat germinarea sa se faca cu succes. Exeemple: laurul de golf, cafeaua si sclipetii ( Potentilla tormentilla, N.T.).

Depozitarea improprie

Multe seminte cer sa fie pastrate la rece si intr-un loc uscat. Umiditatea excesiva sau temperaturile mari pot distruge semintele in cateva zile sau in cateva saptamani. Este de importanta cruciala sa se stie de ce conditii au nevoie semintele pentru a obtine o germinare optima.

Germinatia a fost buna dar plantele rasarite nu mai cresc

Uscarea

Este unul din motivele obisnuite ale uscarii plantutelor abia rasarite. De fapt, este cel mai obisnuit motiv. O data ce semintele au germinat si plantutele incep sa creasca, ele nu pot tolera uscaciunea. Este nevoie doar de 15 minute intr-o vara fierbinte de vara ca pamantul din vas sa se usuce. Udarea este cruciala ! Plantutele trebuie supravegheate permanent pentru a ne asigura ca ele primesc apa necesara pentru a supravietui. Prin folosirea ghiveciului ecologic SIBI, care nu permite o evaporare intensiva a apei din pamantul din ghiveci, acest fenomen poate fi evitat si totodata se face o mare economie de apa.

Infestarea dupa rasariere

Este o problema foarte serioasa atunci cand conditiile de germinare nu sunt asigurate. Exista o ciuperca a carei actiune vizeaza tulpinile si care opreste transportul apei si al substantelor nutritive la frunze, cauzand ofilirea plantutelor. Se manifesta asupra unor grupuri de plantute si le poate distruge peste noapte. Cauzele sunt ventilatia proasta, aerarea necorespunzatoare a pamantului si desimea prea mare a plantelor.

Lumina slaba

Inainte ca plantuta sa iasa la suprafata solului nevoile de lumina sunt in general mici. Expunerea moderata la lumina soarelui sau la lumina care patrunde in camera sunt suficiente. Dupa ce a inceput incoltirea plantutele cer lumina mai intensa. Plantutele fusiforme sunt un indiciu ca intensitatea luminii nu a fost destul de puternica. Aceste plantute pot fi mutate intr-un loc mai luminos.

Insamantarea in rasadnite

In cazul cand este nevoie de un numar mare de rasaduri se poate folosi o rasadnita cu pamant usor si sterilizat. Amestecurile obisnuite de pamant contin pamant de padure sau de telina, perlita (pietricele fine, N.T.) si turba macinata fin. Noi am utilizat pamant fin de horticultura si turba macinata.

Inainte de a incepe insamantarea asigurati-va mai intai ca rasadnita a fost udata. Daca faceti udarea dupa insamantare veti observa ca plantele cresc spre capatul rasadnitei.

Un mic dispozitiv realizat artizanal, cum este dispozitivul de presat din lemn , va poate ajuta sa faceti randuri drepte in rasadnita.

Dupa ce au fost facute randurile semintele se acopera cun strat fin de pamant.



Recomandam ca semintele sa fie acoperite cu un strat cu grosimea egala cu 2-3 ori grosimea semintelor sau diametrul

Dupa ce semintele au fost acoperite este important ca pamantul sa fie tasat cu partea plana a dispozitivului.

Este de asemena important ca suprafata rasadnitei sa fie stropita. Un atomizor este ideal pentru udarea semintelor si a suprafetei solului. Deoarece rasadnita a fost umezita inainte, este foarte usor sa udati pamantul dupa acoperirea semintelor.

Nu uitati sa controlati rasadnita pentru a fi siguri ca pamantul nu s-a uscat.


Poate fi utilizata o folie de plastic cu care se asigura pastrarea umezelii.

Insamantarea direct in ghiveci

Cand aveti plante mari cum este nasturelul, puteti insamanta direct in ghiveci.


Deoarece semintele au o dimensiune putin mai mare ele trebuie puse mai adanc.

De asemenea, este necesar mai mult pamant pentru acoperirea semintelor

Dam cateva exemple de seminte puse direct in ghiveci: nasturelul ( stanga sus), corinadrul si mararul ( dreapta jos).

Toate trei se pot insamanta direct in ghiveci.

Insamantarea in ghivece facute din hartie

O modalitate importanta de insamantare este cea facuta in ghivece din hartie de ziar. Ceea ce trebuie sa faceti este sa taiati ziarul in fasii late de 6-20 cm. si sa aveti un instrument pentru fabricarea ghivecelor din hartie. Este foarte usor si inventia functioneaza!

Umpleti ghiveciul din hartie cu pamantul pentru insamantare, puneti semintele, acoperiti cu pamant si udati.

Hartia de ziar va incepe sa se dezintegreze cam dupa 2 luni. In cazul exemplului din stanga semintele au incoltit cam in 6 sapatmani si hartia a inceput sa se distruga. In dreapta este un ghiveci in care s-au pus recent seminte de cimbru.

Este o metoda speciala pentru a insamanta plante care pot fi rasadite in gradina cu mare dificultate. Mararul si patrunjelul sunt doua exemple imediate de plante carora nu le place sa fie rasadite. Radacinile lor sunt sensibile la orice interventie in zona radiculara. Nu exista vreun soc asupra sistemului radicular atunci cand rasadurile sunt puse in gradina. Radacinile cresc prin hartie.

Utilizarea acestui tip de ghiveci este ecologica si va ajuta sa scapati de ziarele vechi.

Seminte care germineaza greu

Sunt seminte care germineaza greu deoarece au un invelis foarte dur. Apa nu poate sa ajunga la miez si embrionul nu poate sa actioneze. Este necesara practicarea unor santulete pe invelis, subtirea coajei cu smirghel sau chiar perforarea acestuia. Poate fi folosit un dispozitiv de slefuit de uz casnic. Partea de jos a dispozitivului este acoperita cu smirghel. Atunci cand semintele sunt asezate intre cele doua straturi de smirghel invelisul dur poate fi suficient de mult subtiat incat va permite apei sa intre iar embrionul va putea sa se dezvolte.

Este important sa nu smirgheluiti prea mult incat sa afectati embrionul.



Anumite seminte reclama tratamente speciale pentru iesirea din starea de dormitare. Unul din acestea este tratamentul la rece. Adesea este necesara o trecere drastica de la rece la cald pentru a obliga embrionul sa actioneze. Puneti cutia, ghiveciul sau vasul in care ati insamantat intr-o punga de plastic si bagati-o in frigider. Eu pastrez in mod obisnuit asemenea vase in frigider pe o perioada de 4 - 8 saptamani, dupa care le iau si le trec la caldura.

Uneori sunteti obligati sa faceti tratamente alternative rece- cald inainte ca germinarea sa inceapa. De exemplu, ginseng-ul siberian cere cel putin 2 cicluri de rece-cald inainte sa incolteasca.

Adesea este bine sa puneti rasadnita afara, pe timp de iarna, acoperita cu un strat de paie si de balegar. Hazmatuchiul dulce este cel mai bun exemplu.

Rasadirea

Cand aveti rasaduri sanatoase si viguroase rasadirea este simpla. Luati un plantator ( sau un creion) si scoateti un buchet mic de rasaduri.

Aceste rasaduri de lavanda si-au dezvoltat un sistem radicular excelent.

Dar indiferent cat de frumos ar fi sistemul radicular, acesta trebuie ciupit. Aceasta va determina radacinile sa creasca drepte si puternice.


Trebuie ca in prealabil sa udati pamantul timp de 5 minute si acesta va fi suficient de umed. Daca utilizati pamantul uscat va fi greu sa faceti rasadirea. Utilizati plantatorul pentru a face o gaura in sol.

Dupa ce plantele au fost rasadite plantatorul va fi utilizat pentru presare. Rasadul trebuie sa fie la aceeasi adancime ca si in rasadnita. Este important ca rasadul sa nu fie plantat prea adanc, fiindca radacinile vor putrezi, si nici prea la suprafata, fiindca plantele nu se pot sustine.

Dupa rasadire faceti testul numit de noi " testul smulgerii". Trageti usor de una sau de doua din frunzele plantei. Daca planta incepe sa se iasa din pamant nu incercati sa presati pamantul cu plantatorul . Replantati rasadul la o adancime mai mare, avand grija sa astupati orificiul cu pamant.

Dupa rasadire udati folosind un atomizor. Pamantul trebuie sa luceasca din cauza apei. Daca un rasad este aplecat intr-o parte folositi plantatorul pentru a-l aduce in pozitia verticala.

Probleme comune dupa germinare

Una din cele mai serioase si mai neplacute probleme care apare dupa germinare este cea a ciupercii care ataca tulpina, obturand aportul de apa si substante nutritive. Plantutele se pot ofili peste noapte. Randul de plantute din mijloc a fost atacat aproape in totalitate.


Rasadnita s-a golit. Germinarea a fost excelenta dar ciuperca a atacat plantutele


Cele doua plantute din stanga sunt atacate de ciuperca. Cea din dreapta este una normala. Stropirea cu ceai de musetel este o metoda infailibila pentru a scapa de ciuperca.



Faceti ceai de musetel asa cum va pace sa beti ( o lingurita de flori uscate la o ceasca de apa.) Puneti ceaiul racit si strecurat intr-un atomizor. Stropiti plantele si solul daca este necesar in fiecare zi. Nu tineti ceaiul mai mult de 7 zile, fiindca isi pierde calitatile.

Aici este un exemplu de rasadnita in care insamantarea s-a facut prea adanc. Puteti observa ca tulpinile sunt foarte subtiri. Rasadirea se va face cu dificultate. Subtierea plantelor este o invitatie pentru ciuperca.

O multime de oameni se plang ca rasadurile lor sunt fusiforme si arata rau si vor sa stie de ce. Lipsa luminii este probabil, cauza cea mai comuna. Aveti un exemplu de rasaduri care nu au primit suficienta lumina; puteti vedea ca nu au crescut drepte, ci s-au indreptat spre lumina. Aceasta rasadnita cu coada cocosului ( Polygonatum vulgare, N.T.) a fost tinuta sub o banca unde era putina lumina. Solutia consta in mutarea vasului intr-un loc mai insorit sau sa se asigure lumina artificala. Sunt mai multe tipuri de cresteri in functie de lumina.

Concluzii

Insamantarea cu succes nu este o arta misitica, ci o deprindere pe care o puteti capata in timp. Desigur, nu veti putea avea succes de la prima incercare, dar cu rabdare si cu putin noroc veti fi capabili sa va cresteti propriile plante obtinute din seminte.





Document Info


Accesari: 22361
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )