Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
PARTICULARITATILE SISTEMULUI DE ASIGURARI

Asigurari
PARTICULARITĂŢILE SISTEMULUI DE ASIGURĂRI

SOCIALE ALE MILITARILOR

Sistemele de asigurari sociale ale militarilor reprezinta un sistem propriu care aplica īn general principiile consacrate de s 20420n1321u istemul public de pensii. Diferenta esentiala dintre sistemul asigurarilor sociale ale militarilor si celelalte sisteme consta īn faptul ca, la formarea resurselor de finantare a cheltuielilor nu se bazeaza pe formarea veniturilor din contributii. Īn cazul sistemului de asigurari sociale ale militarilor, Bugetul de Stat finanteaza toate prestatiile si cheltuielile de administrare.Fondurile necesare pentru realizarea acestor prestatii se asigura de la bugetul de stat, prin bugetele Ministerului Apararii Nationale, Ministerului de Interne si Serviciului Romān de Informatii, institutii care raspund de aplicarea reglementarilor referitoare la pensiile militare de stat si alte drepturi de asigurari sociale ale militarilor.

Administrarea si controlul gestionarii fondurilor se realizeaza prin organe specializate, constituite la nivelul institutiilor mentionate.

Dreptul la pensii si asigurari sociale pentru cadrele militare este garantat de stat si se exercita īn conditiile Legii nr.164/2001 privind pensiile militare de stat.

Riscurile activitatii militare, precum si pierderile de venituri datorate invaliditatii, batrānetii si decesului se acopera īn cadrul sistemului pensiilor militare de stat si asigurarilor sociale din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale -sistem propriu de asigurari sociale, neintegrat sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale-

Īn acest sistem sunt asigurate cadrele militare īn activitate, īn rezerva sau īn retragere (denumite generic cadre militare), precum si urmasii acestora, prestatiile care se acorda sunt urmatoarele:

- pensii militare de stat;

- alte drepturi de asigurari sociale, stabilite prin legi sau prin hotarāri ale Guvernului, pe baza dispozitiilor legale aplicabile īn sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.

8.1 Pensii militare de stat

Īn sistemul pensiilor militare de stat se acorda urmatoarel categorii de pensii: - de serviciu,

de invaliditate

de urmas.

8.1.1 Pensia de serviciu

Pensia de serviciu poate fi: pentru limita de vārsta, anticipata si anticipata partiala.

Pensia de serviciu pentru limita de vārsta este pensia de care beneficiaza cadrele militare īn activitate, care ating vārsta de 55 de ani si realizeaza o vechime minima īn serviciu de 30 de ani barbatii si 25 de ani femeile, din care efectiv ca militar 15 ani barbatii si 10 ani femeile.

Pensia de serviciu anticipata se acorda cadrelor militare īn activitate, care īndeplinesc conditiile de vechime prevazute īn cazul pensiei de serviciu pentru limita de vārsta si se afla īn una dintre urmatoarele situatii:

- au īmplinit vārsta de 50 de ani si sunt trecute īn rezerva, potrivit legii sau pentru motive sau nevoi ale institutiilor din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale;

- sunt trecute īn rezerva sau direct īn retragere ca urmare a clasarii ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar de catre comisiile de expertiza medico-militara.

Pensia de serviciu anticipata partiala.

Au dreptul la aceasta pensie, cadrele militare īn activitate, indiferent de vārsta, care au o vechime efectiva īn serviciu de minimum 20 de ani, dintre care cel putin 10 ani ca militar si care se afla īn una dintre situatiile prezentate  la pensia de serviciu anticipata.

Cuantumul acestei categorii de pensie se calculeaza proportional cu numarul anilor de serviciu.

Cadrele militare care la data trecerii īn rezerva nu īndeplinesc conditiile de acordare a unei pensii, dar au o vechime īn serviciul militar de cel putin 15 ani pentru barbati si 10 ani pentru femei, beneficiaza de pensia militara de stat la īmplinirea vārstelor standard prevazute īn sistemul public de pensii, proportional cu numarul anilor de serviciu militar.

Īntre sistemul pensiilor militare de stat si sistemul public de pensii se recunosc reciproc perioadele de vechime īn serviciu, respectiv stagiile de cotizare, īn vederea deschiderii dreptului la pensie si a altor drepturi de asigurari sociale.

Elementele care stau la baza stabilirii cuantumului pensieiBaza de calcul folosita pentru stabilirea pensiei militare de stat este solda lunara bruta avuta īn ultima luna de activitate, care include solda de grad corespunzatoare la data trecerii īn rezerva.

Īn cazul īn care au loc modificari ale soldelor de functie īn ultimele 6 luni de activitate, baza de calcul o constituie media soldelor lunare brute din aceasta perioada, mai putin solda de grad. La media obtinuta se adauga solda de grad corespunzatoare la data trecerii īn rezerva.

Pensia de serviciu pentru limita de vārsta si pensia anticipata se determina īn procente din baza de calcul astfel:

60 la suta pentru activitatea desfasurata īn conditii normale;

62 la suta pentru activitatea desfasurata īn conditii deosebite;

64 la suta pentru activitatea desfasurata īn conditii speciale.

Procentele corespunzatoare pentru activitatea desfasurata īn conditii deosebite sau speciale se acorda cadrelor militare care au lucrat efectiv cel putin 20 de ani īn conditii deosebite sau 15 ani īn conditii speciale. Daca au lucrat mai putin, la procentele corespunzatoare activitatii desfasurate īn conditii normale se acorda un spor proportional cu timpul efectiv lucrat īn conditii speciale sau deosebite.

Cadrele militare care au o vechime īn serviciu mai mare de 30 de ani barbatii si 25 de ani femeile beneficiaza, pentru fiecare an īn plus, de un spor la pensie de 2 la suta din baza de calcul folosita la stabilirea pensiei.

Militarii care au fost degradati militar ori au pierdut gradul de ofiter, maistru militar sau subofiter, au dreptul la pensie de serviciu pentru limita de vārsta daca au la data trecerii īn rezerva cel putin 30 de ani vechime īn serviciu barbatii si 25 de ani femeile, din care efectiv ca militar 15 ani barbatii si 10 ani femeile, si daca au īmplinit vārsta standard de pensionare prevazuta īn sistemul public de pensii. Baza de calcul pentru stabilirea pensiei o constituie solda lunara bruta primita īn ultima luna de activitate.

8.1.2 Pensia de invaliditate

De aceasta forma de pensie beneficiaza cadrele militare care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca datorita:

- producerii unor accidente īn timpul si din cauza serviciului, accidentelor asimilate acestora, bolilor contractate īn timpul si din cauza īndeplinirii serviciului militar si tuberculozei;

- accidentelor sau bolilor care nu au legatura cu īndeplinirea serviciului militar.

Ca si īn cadrul sistemului public de pensii pensia de invaliditate din cadrul sistemului pensiilor militare de stat se determina īn raport cu gradul de pierdere a capacitatii de munca. Similar sistemului public de pensii sunt consacrate trei categorii de grade de invaliditate.

Criteriile si normele pe baza carora se face īncadrarea īn gradele I, II si III de invaliditate, se aproba prin ordin comun al conducatorilor Ministerului Apararii Nationale, Ministerului de Interne si Serviciului Romān de Informatii, cu avizul Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de sanse si al Ministerului Sanatatii.

Īncadrarea īn gradele de invaliditate se face de comisiile de expertiza medico-militare, a caror constituire, organizare, functionare si atributii se stabilesc prin regulament comun, aprobat de ministrul apararii nationale, ministrul de interne si directorul Serviciului Romān de Informatii.

Comisiile de expertiza medico-militare, emit decizii medicale de īncadrare īntr-un grad de invaliditate, care sunt vizate apoi de Comisia Centrala de Expertiza Medico-Militara a Ministerul Apararii Nationale, Ministerului de Interne sau Serviciului Romān de Informatii, dupa caz.

Cadrele militare īn activitate, care si-au pierdut capacitatea de munca datorita unor accidente sau unor boli care nu au legatura cu īndeplinirea serviciului militar beneficiaza de pensia de invaliditate numai daca īndeplinesc cel putin jumatate din conditiile de vechime īn serviciu īn raport cu vārsta.

De exemplu, īn cazul unui cadru militar care īn momentul ivirii invaliditatii are vārsta sub 25 de ani, conditia de vechime īn serviciu, realizata anterior ivirii invaliditatii, prevazuta de lege este de 5 ani, iar pentru vārsta de peste 55 de ani conditia de vechime este de 25 de ani. Pentru exemplul prezentat jumatate din conditia de vechime prevazuta de lege, reprezinta 2 ani si 6 luni si respectiv 12 ani si 6 luni.

Au dreptul la pensia militara de invaliditate si asiguratii care la data ivirii invaliditatii nu mai aveau calitatea de cadru militar īn activitate, dar īndeplinesc conditia de vechime prevazuta de lege. (Īn exemplul nostru 5 ani si respectiv 25 de ani).

Īn cazul īn care invaliditatea s-a ivit ca urmare a unui accident īn timpul si din cauza serviciului sau a unui accident asimilat acestuia, a unor boli contractate īn timpul si din cauza īndeplinirii serviciului militar sau tuberculozei, pensia de invaliditate se acorda indiferent de vechime īn serviciu.

Cuantumul pensiei de invaliditate se stabileste proportional cu numarul anilor de serviciu, conform prevederilor aratate pentru pensia de serviciu.

Pensionarii īncadrati īn gradul I de invaliditate au dreptul la o indemnizatie de īnsotitor, īn afara pensiei, īn cuantumul stabilit pentru aceasta categorie īn sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.Reglementarile privind revizuirea medicala periodica a pensionarilor de invaliditate din cadrul sistemului pensiilor militare de stat sunt similare cu cele existente īn cadrul sistemului public de pensii.

La īmplinirea vārstelor prevazute de lege pentru obtinerea pensiei militare de serviciu pentru limita de vārsta, pensionarii de invaliditate pot opta pentru pensia care īi avantajeaza. Beneficiarii pensiei de invaliditate de gradul I īsi mentin dreptul la indemnizatia de īnsotitor, indiferent de pensia pentru care opteaza.

8.1.3 Pensia de urmas

Prevederile din Legea nr.164/2001 privind pensiile militare de stat, referitoare la pensia de urmas (persoane īndreptatite sa beneficieze de pensia de urmas, conditiile care trebuie īndeplinite, baza de calcul a pensiei, cuantumul pensiei de urmas etc.) sunt similare reglementarilor din Legea nr.19/2000.

De subliniat, īnsa, faptul ca īn cazul copiilor acestia au dreptul la pensie de urmas si "daca sunt elevi sau studenti militari ai institutiilor militare sau civile de īnvatamānt, pāna la obtinerea primului grad de ofiter, maistru militar sau subofiter, fara a depasi vārsta de 26 de ani".

8.2 Stabilirea si plata pensiilor militare

Pensiile militare de stat se acorda la cererea persoanei īndreptatite, a mandatarului desemnat de aceasta cu procura speciala, a tutorelui sau curatorului acesteia, adresata, dupa caz, astfel:

A. La Ministerul Apararii Nationale

- unitatii militare din care a facut parte militarul, daca acesta īndeplineste conditiile de pensionare la trecerea īn rezerva sau direct īn retragere;

- centrului militar judetean, īn cazul celor care īndeplinesc conditiile de pensionare, dupa data iesirii din rāndul cadrelor militare īn activitate.

B. La Ministerul de Interne si la Serviciul Romān de Informatii:

- unitatii militare din care a facut parte la data trecerii īn rezerva sau direct īn retragere;

- inspectoratului judetean sau sectiei de informatii, centrului militar din raza de domiciliu a urmasilor pensionarilor militari decedati.

C. Pentru persoanele cu drept la pensie de urmas, ai caror sustinatori decedati au fost pensionari militari, cererea si actele de pensionare se pot depune si la organele de pensii īn a caror evidenta s-au aflat sustinatorii.

Īn vederea stabilirii pensiei militare de stat organele mentionate mai sus sunt obligate sa īntocmeasca dosarul de pensionare, acestea purtānd īntreaga raspundere pentru exactitatea datelor īnscrise. Metodologia de īntocmire a dosarului de pensionare se stabileste prin ordin comun al ministrului apararii nationale, ministrului de interne si directorului Serviciului Romān de Informatii.

Dosarul de pensionare se īntocmeste si se depune la organul de pensii constituit la nivelul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului de Interne si Serviciului Romān de Informatii de catre organele mentionate la pct. A, B si C īn termen de 30 de zile de la data la care s-a īnregistrat cererea.

Drepturile de pensie se stabilesc astfel:

a) de la data īncetarii platii soldelor cadrelor militare sau, dupa caz, a soldei sau pensiei sustinatorului decedat, daca cererea, īmpreuna cu toate actele necesare, a fost depusa la organul de pensii īn cel mult 90 de zile de la data ivirii acestor situatii;

b) din prima zi a lunii urmatoare celei īn care cererea, īmpreuna cu actele necesare, a fost depusa la organul de pensii peste termenul prevazut

Pentru persoanele care īndeplinesc conditiile de pensionare ulterior datei iesirii din rāndul cadrelor militare īn activitate sau ulterior decesului sustinatorului, pensia se stabileste si se plateste cu īncepere din prima zi a lunii urmatoare celei īn care s-a depus cererea, īmpreuna cu actele necesare, la organul de pensii.

Stabilirea dreptului la pensie sau respingerea cererii de pensionare, se face, asemanator sistemului public, prin decizie emisa de organele de pensii īn termen de 45 de zile de la data depunerii dosarului de pensionare.

Reglementarile privind contestatiile introduse īmpotriva deciziilor de pensionare, organul competent si modul de solutionare sunt similare cu cele existente īn cadrul sistemului public de pensii.

Drepturile de pensie stabilite se platesc astfel:

Pensia se plateste lunar personal titularului, mandatarului desemnat de acesta prin procura speciala sau reprezentantului legal al acestuia.

Modalitatile de plata a pensiilor sunt cele consacrate si īn sistemul public de pensii.

Reglementarile referitoare la īncetarea, suspendarea si reluarea īn plata a pensiilor sunt, īn cea mai mare parte, aliniate regimului juridic al asigurarilor sociale de stat -sistemul public.

Document Info


Accesari: 6965
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )