Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
REASIGURAREA

Asigurari
ALTE DOCUMENTE

DOBANDIREA CALITATII DE ASIGURAT
Asigurarile sociale de sanatate-partea I
PARTICULARITATILE SISTEMULUI DE ASIGURARI
Asigurari comerciale - Delimitari conceptuale, Functiile asigurarii, Clasificarea asigurarilor
ASIGURAREA CALITATII
ASIGURAREA MARITIMA
Test grila - asigurari
PROCEDURA DE STABILIRE SI PLATA A PENSIILOR
INSTRUCTIUNI DE COMPLETARE SI SUBSCRIERE privind Asigurarea facultativa a autovehiculelor
Aspecte concrete in contractarea asigurarilor
REASIGURAREA

1. NotiuneContractul de reasigurare este contractul prin care una din parti, reasiguratorul preia o parte de risc de la reasigurat in schimbul primei de reasigurare, urmand sa-i plateasca acestui 353g65d a din urma partea din despagubirea cuvenita in cazul producerii riscului, potrivit conditiilor contractuale.

Conform Legii 136/1995, operatiunile de reasigurare completeaza activitatea de asigurare prin cedarea si primirea unor riscuri pe piata interna si internationala de asigurari. Contractul de reasigurare e conditionat deci de existenta unuia de asigurare, cele doua suprapunandu-se ca perioada de timp.

Reasiguratorul este raspunzator pentru partea sa de risc numai in fata societatii cedente nu si in fata asiguratului. Partea din risc care ramane in sarcina asiguratorului dupa deducerea reasigurarii se numeste, potrivit Legii nr. 32/2000, retinere proprie.

Potrivit principiului relativitatii efectelor contractului intre asigurat si reasigurator nu exista nici un raport obligational, astfel ca asiguratul se va indrepta, in caz de litigiu, numai impotriva asiguratorului.

Conditiile de fond ale contractului de reasigurare sunt in principiu aceleasi cu cele ale contractului de asigurare, avand aplicare dispozitiile privind capacitatea, consimtamantul, obiectul si forma.

Spre deosebire de contractul de asigurare care imbraca de regula forma unei polite, reasigurarea se prezinta chiar sub forma unui contract. De altfel, art.6 al Legii 136/1995, prevede ca raporturile dintre reasigurat si reasigurator, drepturile si obligatiile acestora se stabilesc prin contract.2.Legea aplicabila

Cedarea in reasigurarea pe piata internationala este permisa numai in masura in care riscurile care fac obiectul reasigurarii nu pot fi plasate pe piata interna. In aceste conditii poate apare elementul de extraneitate si odata cu el si cel al conflictului de legi.

Partile pot decide prin contractul de asigurare - reasigurare legea aplicabila in caz de litigiu. In cazul in care nu fac acest lucru, Legea 105/1992 cu privire la reglementarea raporturilor de drept international privat prevede in art. 103 ca in contractele de asigurare (si implicit de reasigurare) se aplica legea sediului asiguratorului. Aceeasi lege se va aplica si in caz de cesiune sau gajare a politiei.

Document Info


Accesari: 6382
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )