Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
SISTEMUL PUBLIC DE PENSII SI ALTE DREPTURI DE ASIGURARI SOCIALE

Asigurari
ALTE DOCUMENTE

ASIGURARILE - ASPECTE GENERALE
Asigurari comerciale
PRINCIPALELE INSTITUTII PUBLICE CU ATRIBUTII
ASIGURARI COMERCIALE - Conceptul de ASIGURARE, Premisele asigurarii
CONCEPTUL DE ASIGURARI SOCIALE SI PROTECTIE SOCIALA
Caracteristicile asigurarilor de bunuri
ASIGURARI SOCIALE
SISTEMUL PUBLIC DE PENSII SI ALTE DREPTURI DE ASIGURARI SOCIALESISTEMUL PUBLIC DE PENSII sI ALTE DREPTURI DEASIGURĂRI SOCIALE

  1. CONSIDERAŢII GENERALE PRIVIND SISTEMUL PUBLIC DE PENSII

sI ALTE DREPTURI DE ASIGURĂRI SOCIALE

Dreptul la asigura 21421i85v ri sociale este garantat de stat si se exercita conform prevederilor legale prin sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale denumit generic sistemul public.

Sistemul public se organizeaza si functioneaza avānd urmatoarele principii de baza:

a)      Principiul unicitatii, potrivit caruia statul organizeaza si garanteaza sistemul public bazat pe aceleasi norme de drept.

b)      Principiul egalitatii,care asigura tuturor participantilor la sistemul public (contribuabili si beneficiari) un tratament nediscriminatoriu īn ceea ce priveste drepturile si obligatiile prevazute de lege.

c)      Principiul solidaritatii sociale conform caruia participantii la sistemul public īsi asuma reciproc obligatii si beneficiaza de drepturi pt prevenirea limitarea sau īnlaturarea riscurilor sociale prevazute de lege.

d)      Principiul obligativitatii potrivit caruia persoanele fizice sau juridice au conform legii obligatii au obligatia de a participa la sistemul public drepturile de asigurari sociale ,exercitāndu+se corelativ cu īndeplinirea obligatiilor

e)      Principiul contributivitatii conform caruia fondurile de asigurari sociale se constituie pe baza contributiilor datorate de persoanele fizice si juridice participante la sistemul public, drepturile de asigurari sociale cuvenindu-se pe temeiul contributiilor de asigurari sociale (CAS) platite.

f)        Principiul repartitiei pe baza caruia fondurile realizat se redistribuie pt plata obligatiilor ce revin sistemului public conform legii.

g)      Principiul autonomiei,bazat pe administrarea de sine statatoare a sistemului public, coform prevederilor legelePt administrarea fondurilor sistemului la data de 01.05.2000 a fost īnfiintata Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale denumita CNPAS.

Īn subordinea CNPAS au fost īnfiintate case judetene de pensii īn fiecare municipiu,resedinta de judet precum si cu casa de pensii a municipiului Bucuresti denumite generic case teritoriale de pensii (CTP).

CNPAS a īnfiinsat case locale de pensii īn functie de numarul,complexitatea si strustura asiguratilor care functioneaza sub conducerea si controlul CTP.

Īn sistemul public sunt asigurate conform prevederilor legale , persoane fizice denumite generic asigurati.

Asiguratii pot fii cetateni romāni,ai altor state sau apatrizi,pe perioada īn care au ,conform legii ,domiciliul īn Romānia.

Asiguratii au obligatia sa plateasc CAS si au dreptul legal sa beneficieze de prestatii de asigurari sociale (AS).

Īn sistemul public sunt asigurate obligatoriu prin efectul legii urmatoarele categorii de personae:

I Persoane care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca si functionarii publici

II Persoanele care īsi desfasoara activitatea īn functii elective sau care sunt numite īn cadrul autoritatii legislative,executive,judecatoresti pe durata mandatului precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a operatiei mestesuaresti a caror drepturi si obligatii sunt assimilate cu ale persoanele de la I

III Persoanele care beneficiaza de drepturi banesti lunare ce se suporta din bugetul asigurarilor pt somaj, denumite generic someri.

IV Persoanele care se afla īn una dintre sitiatiile uratoare:

a)      Asociat unic,asociati,comanditori,actionari

b)      Administratori sau manageri care au īncheiat contract de administrare sau de management

c)      Membrii ai asociatiei familiale

d)      Persoanele autorizate sa desfasoare activitati independente.

e)      Persoanele angajate īn institutii internationale daca nu sunt asiguratii acestora

f)        Alte personae care realizeaza venituri din actvitati profesionale

V Persoanele care realizeaza prin cumul venituri brute pe an calendaristic echivalente cu cel putin 3 salarii medii brute si care se regasesc īn oua sau mai multe situatii prevazute la II sau IV.

Se pot asigura īn sistemul public pe baza de contarct facultative de AS si alte personae care nu se regasesc īn situaiile mentionate anterior,dar si cele asigurate obligatoriu si care doresc sa īsi completeze venitul asigurat si care nu se afla īn plata unor prestatii de AS īn sistemul public de pensii.

Document Info


Accesari: 3021
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )