Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
CORPORATIA SI SOCIETATEA

Business
CORPORATIA SI SOCIETATEA

CSR (Corporate Social Responsibility) este o conceptie referitoare la contributia pe care trebuie sa o aiba companiile la dezvoltarea societatii moderne. De-a lungul timpului, aceasta contributie a fost teoretizata diferit de mai multe curente de gandire. Initiativele "responsabile" ale companiilor au fost denumite printr-o varietate de termeni: corporate citizenship, corporate philantropy, 858e44i corporate societal marketing, community affairs, community development, etc.
Pe masura ce statele si institutiile internationale si-au dat seama ca adoptarea principiilor de CSR de catre companii serveste obiectivelor de dezvoltare durabila, a aparut si nevoia unor standarde internationale pentru a defini ce inseamna un "comportament corporativ dezirabil".
Natiunile Unite, Uniunea Europeana si Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica sunt trei dintre cele mai importante institutii care s-au implicat in elaborarea unui cadru care sa defineasca CSR si sa stabileasca indicatorii prin care poate fi evaluat in mod transparent.
Responsabilitatea sociala a devenit recent conceptul central in etica afacerilor. Acest concept a iritat numerosi entuziasti traditionali ai economiei de piata si a provocat aparitia unui numar de argumente gresite sau de natura sa induca in eroare. Cel mai faimos dintre acestea este probabil cel rezumat de catre economistul Milton Friedman, publicat in The New York Times pe 13 septembrie 1970: "Responsabilitatea sociala a unei afaceri este sa isi sporeasca profitul". Autorul ii numeste pe oamenii de afaceri care apara ideea responsabilitatii sociale "marionete inconstiente a acelor forte intelectuale care au subminat si continua sa submineze bazele unei societati libere" si ii acuza ca "predica un socialism pur si nediluat". Argumentul lui Friedman este ca managerii unei corporatii sunt angajatii actionarilor si, in aceasta calitate, ei au rolul de a maximaliza profitul acestora. Acesta este sustinut si de Peter Drucker in influenta sa carte asupra managementului, insa se presupune ca ar avea sens atata vreme cat corporatiile se implica in proiecte de inginerie sociala care le depasesc intr-adevar calitatile; este oare insa nevoie de capacitati si cunostinte speciale pentru a fi preocupat de angajari sau promovari discriminatorii din cadrul companiei tale sau de efectele devastatoare ale deseurilor produse de tine asupra mediului in care traiesti? Raspunsul aduce in discutie introducerea categoriei de stakeholderi, respectiv toate acele parti beneficiare ale CSR-ului corporatiei, inclusiv actionarii. Stakeholderii sunt toti cei afectati de actiunile unei companii, toti cei care au asteptari si drepturi legitime legate de aceasta, incluzandu-se aici angajatii, consumatorii, furnizorii precum si comunitatea sau societatea din care acea companie face parte. Astfel, responsabilitatea sociala nu este o povara in plus pentru corporatie, ci o parte a intereselor ei esentiale, de a raspunde nevoilor si de a fi corecta nu numai fata de investitori/proprietari, ci si fata de angajati, clienti, parteneri de afaceri, vecini sau alte persoane afectate de activitatile cerute si recompensate de sistemul economiei de piata.
1.2 Obligatiile fata de stakeholderi: consumatori si comunitate
Scopul unei corporatii este acela de a servi publicul, furnizand produse si servicii cautate si de calitate, nedaunand comunitatii si cetatenilor ei. De exemplu, o corporatie nu indeplineste acest scop daca polueaza aerul sau apa, daca ingreuneaza traficul sau iroseste resursele comunitare, daca promoveaza (chiar si indirect) rasismul si prejudecatile, daca distruge frumusetea naturala a mediului sau ameninta bunastarea sociala si financiara a cetatenilor.
Inteligenta si responsabilitatea consumatorului sunt, de asemenea, implicate atunci cand este vorba despre publicitate, impotriva careia se indreapta multe critici. Argumentul clasic in favoarea pietei libere e ca acest sistem satisface cererea existenta.Dar daca producatorii creeaza cererea pentru produsele lor, atunci acest argument este subminat.
Conotatiile sexuale, seducatoare si adesea fatise, sunt folosite pentru a vinde orice produs, de la guma de mestecat la automobil; sunt sugerate false promisiuni de succes si acceptabilitate sociala daca se cumpara un anumit sapun sau pasta de dinti; se folosesc imagini jignitoare la adresa femeilor si a minoritatilor doar pentru a vinde produse fara de care ne-am descurca
perfect.


Document Info


Accesari: 2849
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )