Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
INTRODUCERE PENTRU VIITORUL FRANCIZAT

Business
INTRODUCERE PENTRU VIITORUL FRANCIZAT

Plimbindu-va pe strazile oricarui oras din lume, recunoasteti afaceri in format francizing in fiecare centru comercial, fiecare mall, orice strada aglomerata si in general orice zona comerciala. Fornetti, McDonalds, Pizza Hut sunt prezente familiare in Romania. De asemenea, in multe zone in c 12212r1721m are s-au construit recent locuinte, francizatii sunt prezenti. Inca este loc pentru mai multi. Franciza poate fi asa cum a declarat guru tendintelor, John Naisbitt: "Franciza este cel mai de succes concept de marketing creat vreodata."
Astazi, franciza este modalitatea de a face afaceri cu cea mai rapida crestere in lume. Mai mult de 600.000 de afaceri in franciza sunt raspandite pe continentul american, generand vanzari mai mari de un trilion dolari. Peste 40% din vanzarile din comertul cu amanuntul de produse si servicii in SUA sunt realizate de francize. La fiecare 12 minute o noua franciza se deschide undeva in SUA. Cu certitudine, franciza este povestea de succes a deceniului al XX-lea.

Nota IMO:

Cifrele actualizate arata urmatoarea situatie:

SUA - 800.000 unitati francizate

Canada - 30.000 unitati francizate

Japonia - 290.000 unitati francizate

Australia - 50.000 unitati francizate

Noua Zeelanda - 14.000 unitati francizate

Europa - peste 300.000 (conform unui raport realizat de Franchise Europe - care a compilat o lista obtinuta de la peste 5.000 francize ce opereaza pe continent avind o cifra de afaceri estimata de 200 miliarde USD. Aceste cifre arata ca potentialul european este mult mai mare avind in vedere ca numai in Japonia sunt 290.000 unitati.)

Departamentul de Studii Comerciale al SUA raporteaza ca mai putin de 5% din afacerile in franciza si-au intrerupt activitatea sau au esuat in oricare an de dupa 1974. Statisticile sunt foarte impresionante atunci cand sunt comparate cu estimarile esecurilor micilor afaceri, care variaza de la 30% la 65% depinzand de sursa.

Scurt istoric al francizei

Curs 1.1

Scurt istoric al francizei

Franciza moderna isi are originile in SUA. Franciza a fost utilizata pentru prima data in SUA de catre compania Singer Sewing Machine in anii 1860. A urmat apoi General Motors, care a inceput sa foloseasca franciza in 1898 si, in sfarsit, Rexall Drugs in 1902. Dupa aceasta prima etapa, de lansare, au urmat alte companii din domeniile auto, industria petrolului, imbuteliere bauturilor racoritoare, accesorii auto, etc.

Metodele de francizare care s-au dovedit atat de reusite si de utile in industriile auto si petrolului au inceput sa se raspandeasca curand si in alte sectoare de afaceri. Western Auto a dezvoltat sistemul de franciza in anul 1909 permitand celor interesati sa isi deschida propriile magazine, daca aveau bani si ambitie, chiar si fara sa aiba experienta anterioara in activitati de comert. In anul 1925, cand au inceput sa se extinda prin franciza, restaurantele Howard Johnson ofereau trei arome de inghetata "superioara". In 1940 a fost deschis primul restaurant Howard Johnson linga o autostrada, iar in 1954, s-a deschis primul motel. In anii '50 a avut loc o adevarata explozie a dezvoltarii francizei, odata cu inaugurarea in 1955 a restaurantelor McDonald's, de catre Ray Kroc, care a pus accentul pe "calitate, servicii, curatenie si valoare." In acelasi an, Harland Sanders a gasit o nisa in industria fast food-ului cu Kentucky Fried Chicken.

In 1959, International House of Pancakes a inceput sa vanda francize in SUA si si-a deschis unitatile in care se servea micul dejun pentru milioane de persoane. Franciza continua sa se dezvolte, iar in prezent mai mult de opt milioane de persoane lucreaza in francize din mai mult de saizeci de domenii mari de activitate. In fiecare an, noi domenii si noi afaceri aleg formatul francizei pentru a-si distribui produsele si serviciile.

Ce este franciza?

Curs 1.2

Ce este franciza?

Multe persoane se refera la franciza ca "domeniu de activitate." Altii se refera doar ca metoda de distributie a bunurilor si serviciilor. Franciza nu este nici una, nici alta, este ceva mai mult. Franciza poate fi definita ca "o oportunitate de afaceri in care proprietarul unui serviciu sau a unei marci de produs (francizorul) acorda drepturile de distributie locala si/sau vanzare a serviciilor si produselor unui individ (francizat) primind in schimb o taxa sau redeventa in concordanta cu standardele de calitate.

In legea francizei nr 52 / 28 august 1997 : Franciza este un sistem de comercializare bazat pe o colaborare continua intre persoane fizice sau juridice, independente din punct de vedere financiar, prin care o persoana, denumita francizor, acorda unei alte persoane, denumita beneficiar, dreptul de a exploata sau de a dezvolta o afacere, un produs, o tehnologie sau un serviciu.

Obiectivul de baza al aproape oricarei organizatii de franciza este utilizarea independenta a partilor terte (francizatii) pentru a livra produsele si/sau serviciile furnizorilor (francizori) catre consumatorul final. Pentru francizor, francizarea permite expansiunea unui concept dovedit sau aflat la inceput si o modalitate de operare specifica pentru dezvoltarea de multi-unitati cu locatii multiple ce ofera acelasi produs sau serviciu. Pe de alta parte, francizatul are oportunitatea de a utiliza produse, servicii dovedite, metode de operare de succes, promovari viabile, marci recunoscute si asistenta continua. In general, aceste avantaje nu sunt disponibile managerului unei afaceri mici, independente care adesea poate vinde acelasi produs sau serviciu.Franciza atrage atat interesul francizatului, cat si pe cel al francizorului. Francizorul are acces la oportunitati de crestere prin extinderea sistemului de distributie cu produse si servicii de calitate. Francizatul are ocazia de a reusi ca proprietar de afacere mica dispunand de sisteme de succes, operatiuni, informatii, metode, materiale de promovare, experienta si adesea atat de valoroasa marca francizorului.

Tipuri de francize

Curs 1.3

Tipuri de francize

In SUA sunt doua tipuri de francize: franciza de distributie si afacerea format franchising (a se vedea Tabelul 1-1). Franciza de distributie este acea afacere in care furnizorii care incheie contracte de vanzare cu dealeri pentru a cumpara sau vinde anumite produse sau linii de produse. Acest tip de franciza este frecvent intilnit in cazul dealerilor auto, imbuteliatorilor de bauturi racoritoare si statiilor de alimentare. In cazul francizei de distributie, dealerul cumpara marca si/sau produsul de la furnizor si foloseste numele furnizorului cu linia de produse.

Astazi, cea mai intalnita forma de franciza din lume este afacerea format franchising care ofera o oportunitate de afaceri pentru un om de afaceri independent. In cadrul acestui tip de afacere, francizatul primeste de la francizor in afara de produs sau serviciu, sprijinul lui. Aceasta presupune ajutor si asistenta pentru gasirea locatiei, echipament, mobila, plan de amenajare, tinerea evidentei si rezervari, proceduri de training, metode de marketing, publicitate si sprijin in activitatea propriu-zisa.

Cand discutam despre franciza, cei mai multi dintre noi se refera la afacerea format franchising care include industria fast food, serviciile de cazare si de consum. McDonald's, Wendy's, Maaco, Century 21, Burger King, I Can't Believe It's Yogurt (ICBY) si Holiday Inn sunt cateva exemple din cadrul acestui tip de franciza.

Francizele cu o singura unitate. Cel mai probabil, ca potential francizat veti dori franciza pentru o singura unitate sau dreptul de a opera un singur magazin la o anumita locatie pentru o anumita perioada de timp. Aceasta este cunoscuta sub numele de franciza cu o singura unitate. In unele cazuri, francizorul va fi de acord sa va ofere exclusivitate teritoriala, caz in care francizorul nu va mai permite deschiderea in acel perimetru/zona altor unitati francizate din cadrul retelei sau unitati in proprietatea companiei francizoare. Aceasta este tipul de francizare cel mai des intalnit la oamenii de afaceri independenti pentru a incepe operarea unei afaceri din postura de francizat.

Francize zonale. O a doua oportunitate in franciza este acordarea unei persoane independente a unor drepturi exclusive pentru a dezvolta mai multe unitati de franciza intr-un anumit teritoriu pe o anumita perioada de timp. Francizatul va primi de la francizor ceea ce este cunoscut sub denumirea de Contract pentru Area developer, iar francizatul va plati francizorului o taxa pentru dreptul de a dezvolta un anumit numar de unitati francizate intr-un teritoriu dat, pe parcursul duratei perioadei de timp convenite. Plata taxei de dezvoltare asigura francizatului exclusivitatea pentru acea perioada de timp convenita, pentru a dezvota toate unitatile in teritoriul dat. Pe masura ce fiecare unitate este dechisa, francizorul ii va da francizatului un contract individual de franciza. Se asteapta ca francizatul sa detina toate sau un anumit procent din unitatile dezvoltate in cadrul zonei acordate. Problema cu contractul de dezvoltare zonala este obligatia de a respecta planificarea deschiderii de unitati, deoarece daca francizatul nu respecta planificarea, i se anuleaza drepturile exclusive care i-au fost acordate.

Contractul de dezvoltare zonala prevede adesea ca francizatul sa plateasca o taxa pentru fiecare unitate individuala deschisa in teritoriu. De exemplu, daca francizatul vrea sa obtina exclusivitate teritoriala pentru orasul Brasov, iar francizorul i-a cerut sa deschida cinci unitati in acest oras, taxa pentru o unitate fiindde 5000 USD, area developer-ul va plati o taxa de 25000 USD pentru cele cinci magazine noi. Contractul de dezvoltare zonala poate sa prevada o anumita limita de timp, precum deschiderea unei noi unitati francizate pe an, in caz contrar contractul urmind a fi desfiintat.

Master franciza. Exista o relatie hibrida care implica o a treia parte numita master francizat, relatie in care o persoana primeste de la francizor dreptul de a solicita altor potentiali francizati sa isi deschida unitatile de franciza pe un teritoriu prescris, pentru o anumita perioada de timp. Multi francizori folosesc aceasta metoda atunci cand isi extind afacerea in alte tari. Un master francizat (persoana fizica sau companie) este ales intr-o tara straina pentru a dezvolta un sistem de franciza. In interiorul SUA, sistemul master francizei este rar folosit, iar atunci cand se apeleaza la acesta, master francizatul are adesea obligatia de a instrui si sprijini fiecare francizat dintr-un teritoriu dat, primind in schimb un procent din taxa de franciza platita francizorului de catre francizatii simpli.Trei pasi pentru a deveni francizat

Curs 1.4

Trei pasi pentru a deveni francizat

Franciza este fenomenul afacerilor americane al anilor '90. Francizarea este o modalitate de a face afaceri. Francizarea este un stil de viata. Franciza ofera oportunitati pentru succes care sunt aparent rare in alte tipuri de afaceri. Francizarea este o metoda de crestere rapida a afacerilor. Asta nu inseamna ca nu mai este nevoie de analiza, munca si efort continuu.

Iata cei trei pasi de baza pe care trebuie sa ii faceti pentru a deveni francizat:

Investigare si analiza

Intelegerea francizorului

Demararea si dezvoltarea afacerii

Inainte de a deveni francizat, trebuie sa faceti un plan de actiune. Acest plan de actiune va va conduce prin cei trei pasi ai investigarii, intelegerii si demararii activitatii.

Regula generala:

Daca esuezi sa planifici, planifici sa esuezi.

Pasul 1.

Francizorul va poate oferi o cantitate importanta de informatii. Acesta va fi insotita de un proces de vanzare simplu si un program de dezvoltare a afacerii si succesului potential. Cei mai multi francizori vor oferi intregul format de afacere sau instruire pentru a detine toate capacitatile necesare pentru a deveni un francizat de succes. In plus, ei vor oferi si asistenta continua sau sprijin la fata locului pe parcursul perioadei in care sunteti francizat. Insa, inainte de a incepe aceasta calatorie spre succes, trebuie sa parcurgeti o calatorie spre cunoastere. Aceasta calatorie va va purta prin pasii initiali ai investigarii si analizei. Este necesar pentru dvs, ca potential francizat, sa adresati intrebari urmate de mai multe intrebari. Trebuie sa aflati ce va ofere francizorul in cadrul programului de training initial, precum si in ce consta sprijinul de-a lungul existentei afacerii. Trebuie sa invatati despre programele de marketing, programele de contabilitate, programele financiare, programele de calitate, programele de servicii si instruire care va vor fi oferite continuu. Va fi mai bine daca puteti sa investigati si sa analizati cativa francizori inainte de a incepe negocierile cu o anumita franciza.

Pasul 2.

De asemenea, trebuie sa aflati mai multe despre francizor. Ar trebui sa aflati de ce francizeaza, care este angajamentul lui pe termen lung fata de sistem, va avea rolul unui dictator, parinte sau partener? Una dintre intrebarile de baza pe care trebuie sa vi le adresati este daca v-ar placea sa il aveti ca ruda pe francizor.

Pasul 3.

De asemenea, este important sa intelegeti care sunt pasii necesari pentru a demara afacerea. Ce servicii sunt oferite de catre francizor pentru lansarea afacerii precum si pregatirea de dinaintea deschiderii, ca alegerea locatiei, construire, design si aspect, trainingul managerului, al angajatilor, alegerea inventarului, mobila, sisteme de contabilitate, utilizarea computerului, programe de marketing si publicitate la deschidere? De asemenea, este important pentru francizat sa determine perioada de timp care va trece de la semnarea contractului de franciza la deschiderea unitatii. Va fi de o luna sau de un an intreg?

De asemenea, potentialul francizat ar trebui sa incerce sa afle ce evolutii ale activitatii curente sunt asteptate in urmatorii trei pana la cinci ani sau chiar zece ani. Vor fi dezvoltate noi produse sau servicii pentru francizati? Cum sunt produsele si/sau serviciile introduse sau oferite francizatului? Este obligatoriu ca toti francizatii sa accepte noile produse si/sau servicii? Cum ar trebui sa lucreze un francizat?

CONCLUZII CAPITOLUL 1

Relatia de franciza este una dintre cele mai puternice relatii din mediul de afaceri de azi. Multi francizori ii onoreaza si isi respecta francizatii iar in schimb, francizatii lucreaza foarte bine si sprijina sistemul de franciza. Multe sisteme de franciza ofera francizatilor asistenta in determinarea celor mai bune metode de imbunatatire a produselor si serviciilor in cadrul sistemului.

Ca potential francizat trebuie sa intelegeti ca sunteti pe cale de a va angaja legal si contractual pe o perioada de zece pana la douazeci de ani, timp in care va veti dedica unei anumite afaceri si unei operatiuni specifice de franciza. De asemenea, trebuie sa va intrebati daca sunteti dispus sa lucrati cu acesti oameni si cu organizatia pentru o anumita perioada de timp.

Franciza este incitanta. Franciza este amuzanta. Franciza este cea mai dinamica metoda practicata azi in lume de dezvoltare a afacerii. Se anticipeaza ca franciza va continua sa creasca de-a lungul secolului 21. Sistemele de franciza cresc pe plan international, ele se extind in afara granitelor unei tari peste tot in lume.

Este franciza pentru dumnevoastra? Oportunitatile sunt imense. Aveti rabdare, cercetati-le, dezvoltati-va odata cu ele si deveniti cel mai de succes francizat din toate timpurile.

Bibliografie:

Primii pasi in franciza - Autori: Corina si Eugen Driga Editura Beck 2006


Document Info


Accesari: 2265
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )