Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Domino Merchant - o solutie pentru comertul electronic

Business
Domino Merchant - o solutie pentru comertul electronic

Modelele de afaceri folosite pentru vânzarea online de bunuri, precum informatii sau acces la baze de date difera considerabil de cele folosite pentru vânzarea de bunuri fizice. Analizând aplicatiile curente dezvoltate pe Internet, identificam urmatoarele modele de afaceri în comertul electronic:
Magazin electronic (e-shop)

Aprovizionarea electronica (e-procurement)

Magazin electronic universal (e-mall)

Piata unui tert (3rd party marketplace)

Comunitati virtuale (virtual communities)

Furnizor de servicii cu valoare adaugata pentru canalele de comert electronic (value chain service provider)

Au fost analizate, în raport cu aceste modele, produsele de comert electornic ale tuturor marilor companii din domeniul informaticii, comunicatiilor, si nu numai, în cadrul carora s-au realizat sau sunt în curs de realizare platforme care sa serveasca la implementarea cât mai rapida, dar totusi viabila si sigura, a comertului electronic. Din multitudinea de sotutii existente, au fost analizate cinci platforme de comert electronic care s-au impus pe piata:

  1. Microsoft Site Server Commerce Edition
  2. IBM/Lotus Domino.Merchant
  3. Intershop/Sybase
  4. Oracle
  5. solutia bazata pe serverul Apache

Se vorbeste extrem de mult în zilele noastre despre "batalia" pentru Internet. În general, marii protagonisti sunt considerati a fi companiile Microsoft si Netscape. Prezentarile mai simpliste reduc acest duel la Netscape Navigator/Communicator contra Microsoft Internet Explorer.

Numerosi analisti IT atrag atentia asupra altor companii care pot si vor juca un rol major în Internet: Sun, Oracle si IBM/Lotus.

Daca pozitia Sun este clara în Internet si nu doar prin enormul succes avut de Java, în schimb pentru Oracle si Lotus problema se pune altfel. Aceste companii detineau un rol dominant pe piata în domenii extrem de importante pentru orice organizatie moderna care se respecta: baze de date relationale (RDBMS) distribuite si respectiv groupware[1].

În perioada ce a urmat exploziei Web-ului, toata lumea buna a domeniului IT a facut mari eforturi pentru a se urca în trenul numit Internet. Totul a depins de viteza cu care a fost înteleasa si pusa în practica noua orientare si de resursele puse în joc.

Vom urmari în continuare cum Lotus a transformat un produs mare Lotus Notes într-un produs mai valoros deschis catre Internet, si anume Lotus Domino. Noua generatie de browser-e Netscape Communicator are incluse o multime de facilitati groupware, iar Lotus Notes s-a transformat în Domino si a devenit si un server/statie de Web, mail etc.Vom urmari în continuare transformarile suferite de Lotus Notes, având în vedere si câteva dezavantaje, pentru a ajunge un nou produs intitulat Domino.

Lotus Notes a aparut în 1996 cu versiunea 4.0 si a fost completat foarte rapid cu un produs numit InterNotes Publisher. Acesta se instala ca un add-in peste serverul Notes si realiza conversia bazelor de date Notes în fisiere HTML si a formularelor Notes în formulare HTML. Prin repetarea operatiei la intervale predefinite se obtinea o sincronizare a fisierelor HTML cu bazele de date. Acest prim pas în directia deschiderii informatiilor din bazele de date Notes catre utilizatorii din Internet a avut un mare succes, dar avea o multime de dezavantaje, printre care conversii destul de rudimentare a elementelor din bazele de date si în special existenta pasului intermediar al sincronizarii. Informatia nu era livrata în timp real serverului si de accea utilizatorii nu se puteau astepta la o reactie imediata a acestuia. La jumatatea anului 1996 a aparut un nou produs denumit Domino. Acesta se putea încarca gratuit de pe site-ul Lotus si se instala tot ca un add-in peste un server Lotus Notes versiunea 4.1 sau mai nou, transformându-l pe acesta într-un server de Web capabil sa administreze atât pagini HTML obisnuite, cât si baze de date Notes. De data aceasta bazele de date sunt accesate direct, cererile de la un browser sunt interpretate de Domino, acesta raspunde oferind view-ul, documentul, imaginea, formularul etc. aflate în Notes pe care le transforma automat în cod HTML.

Dupa prezentarea istoricului acestei aplicatii apare o întrebare fireasca: Ce este Domino?

Domino este o tehnologie care transforma Lotus Notes într-un server de aplicatii Internet. Domino combina mediul deschis al standardelor si protocoalelor Internet cu facilitatile puternice de dezvoltare a aplicatiilor oferite de Notes. Utilizând Domino, se pot construi aplicatii care permit controlul accesului la baze de date, view-uri, documente, formulare si câmpuri. Aceasta permite prezentarea informatiilor sau comenzilor în moduri diferite pentru diferiti utilizatori, chiar daca informatiile sunt stocate în aceleasi baze de date sau aplicatii.

Iata câteva dintre facilitatile Notes care au devenit disponibile unor utilizatori din Internet (ce dispun de un browser si nu de o statie Notes) prin intermediul Domino:

  1. Un mediu programabil de stocare a informatiilor prin intermediul bazelor de date Notes
  2. Capabilitati de cautare full-text, cu indexare automata
  3. Mediu integrat de dezvoltare a aplicatiilor
  4. Integrare la nivel de organizatie

Domino permite dezvoltarea unor aplicatii interactive pentru Web care: livreaza informatia în mod dinamic în functie de moment, identitatea utilizatorului, nivelul de acces al acestuia, tipul de client, fluidizeaza si automatizeaza procesele ce au loc în cadrul unei organizatii, ofera, de asemenea, o paleta larga de metode pentru securitatea aplicatiilor pentru Web.

Sa urmarim cum functioneaza serverul Domino.

HTTP Server - Hypertext Transfer Protocol (HTTP) este protocolul standard în Internet care permite clientilor Web sa "discute" cu serverele Web. Componenta Domino HTTP Server "vorbeste" protocolul HTTP si, în consecinta, permite clientilor Web sa comunice cu serverele Notes.

URL Interface - Interfata Uniform Resource Locator (URL) este un standard Internet care permite clientilor Web sa comunice serverelor Web ce anume informatie solicita. Domino HTTP Server examineaza URL-ul din cererea sosita si determina daca aceasta se refera la un fisier HTML sau la un obiect dintr-o baza de date Notes. Daca cererea este pentru un fisier HTML, Domino se comporta ca orice alt server HTTP si returneaza fisierul solicitat catre clientul Web. Daca cererea este pentru un obiect dintr-o baza de date Notes, Domino interactioneaza cu respectiva baza de date pentru a servi informatia catre clientul Web sau invers, pentru a transfera informatia de la clientul Web în baza de date Notes (în cazul utilizarii formularelor). Domino suporta extensii ale interfetei URL ce permit utilizarea functionalitatilor Notes de catre clientul Web. De exemplu, acest URL deschide baza de date principala de pe site-ul Domino: https://domino.lotus.com/domino.nsf?OpenDatabase. Exista un numar foarte mare de astfel de extensii, dar acestea sunt transparente pentru utilizator, ele fiind mascate dedesubtul unor link-uri Internet normale.Conversia HTML - Domino realizeaza conversia obiectelor Notes precum navigatori, view-uri, documente sau legaturi în cod HTML pentru a putea fi afisate de catre clientul Web. De exemplu, legaturile si butoanele Notes devin URL-uri pentru clientul Web. Pentru cunoscatorii Notes, acestia trebuie doar sa îsi scrie aplicatiile Web în mediul cunoscut, iar Domino face restul. Se pot introduce si obiecte ActiveX sau applet-uri Java în structura unor aplicatii Domino si acestea vor functiona exact asa cum este de asteptat.

Mai mult decât HTTP -  Serverul Domino nu este doar un server HTTP, ci este în acelasi timp pregatit pentru protocoalele FTP, Gopher, HTTPS si Finger. Deci o cerere primita prin intermediul unuia dintre aceste protocoale este rezolvata de serverul corespunzator în acelasi mod în care sunt tratate fisierele HTML.

Setarea si administrarea serverului Domino

Administrarea unui astfel de sistem nu este acelasi lucru cu utilizarea unor produse desktop, fiind mult mai complexa decât a face tabele în Excel, baze de date în Fox, Access, Approach sau a scrie pagini HTML. Functionalitatile oferite de Notes/Domino sunt atât de numeroase si puternice, încât inevitabil necesita un timp de întelegere ceva mai îndelungat. Pentru administratorii familiarizati cu sistemele Notes, instalarea si administrarea Domino este extrem de familiara. Dar si pentru un începator în administrarea Notes, interfata grafica (similara pe toate platformele pe care este disponibil Domino: toata familia Windows, OS/2, NetWare, HP-UX, IBM AIX, Sun Solaris si pîna la marile mainframe-uri) si unificata va fi o placere. În baza de date Address Book este construit câte un document pentru fiecare server Notes din domeniu. În acest document de server exista o sectiune denumita HTTP Server. În cadrul acesteia sunt grupate optiunile privitoare la setarea serverului Domino. Parametrii privind accesul utilizatorilor Web la server sunt disponibili în cadrul sectiunii Security, disponibila în cadrul aceluias document de server.

Domino - un server de e-mail Internet

Înca de la primele sale versiuni, Notes a continut un sistem integrat de mesagerie electronica (e-mail si mai mult decât atât) pentru comunicatii sigure în interiorul unei organizatii. În afara de sistemul de mesagerie intern Notes, serverul Domino ofera posibilitatea comunicarii cu alte sisteme precum Internet, X.400, X.25[2], cc:Mail etc. Posta electronica este cea mai populara aplicatie în Internet si permite utilizatorilor sa trimita si sa primeasca mesaje electronice. Simple Mail Transfer Protocol (SMTP) este protocolul utilizat pentru a transfera mesajele între utilizatori si retele în Internet. Serverul Domino poate fi utilizat ca server de e-mail în Intranet, orice client POP3 putându-se conecta la server si citi, scrie, trimite sau sterge mesajele.

În concluzie, dispuneti de o unica cutie postala pe care o utilizati cu o statie Notes sau cu un browser. Aceasta cutie postala poate stoca mesaje interne Notes sau externe din Internet. Daca adaugam la acestea si posibilitatea de a primi si trimite faxuri, mesaje X.400, X.25, cc:Mail etc. în aceeasi cutie postala, întelegem complexitatea sistemului de mesagerie pus la dispozitie de Domino.categorie de programe ce permit comunicarea, colaborarea si coordonarea în cadrul unei organizatii

vezi Capitolul I, protocoale de comunicatii


Document Info


Accesari: 2128
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )