Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
INDICATORI DE EVALUARE SI ANALIZA A EFICIENTEI PROIECTELOR DE INVESTITII. VALOAREA ACTUALIZATA NETA

Business
INDICATORI DE EVALUARE SI ANALIZA A EFICIENTEI PROIECTELOR DE INVESTITII. VALOAREA ACTUALIZATA NETA
Considerente generale

Fundamentarea ansamblului de decizii specifice activitatilor investitionale se sprijina pe un sistem de indicatori de eficienta. Fiecare indicator cuantifica o corelatie specifica int 636c28g re anumiti parametrii de efort si efect caracterizand, deci, un aspect partial al eficientei proiectului.

Sistemul de indicatori trebuie sa fie cat mai complet, adaptat/adaptabil la particularitatile fiecarui domeniu de activitate, respectiv localizare geografica, tehnologie,

piata etc. Este recomandabil sa se aiba in vedere si criterii de alta natura: sociala, ecologica, tehnica etc.

Pentru o corecta evaluare a eficientei economice a unui proiect, este nevoie, in primul rand, de identificarea completa si corecta a tuturor parametrilor de efort si de efect, apoi, in functie de conditiile concrete, se construiesc acele corelatii care au relevanta pentru factorii decizionali.

Exista doua modalitati principale de abordare a analizei eficientei investitiilor:

principiul economic, care se bazeaza pe capacitatea investitiei de a crea valoare si de a fi rentabila, pe baza rezultatelor sau fluxurilor financiare pe care le genereaza;

principiul financiar, care se bazeaza pe aceeasi considerente, insa ia in considerare toate aspectele legate de investitie, inclusiv cele de finantare.

Indiferent de modalitatea de abordare, exista patru concepte fundamentale care ghideaza analiza unei investitii:

. capacitatea acesteia de a crea valoare pentru intreprindere si pentru actionari;

. rentabilitatea acesteia, definita prin capacitatea de a genera rezultate in urma efortului;

. termenul de recuperare a investitiilor, care se doreste a fi cat mai mic;

. riscul, care de asemenea trebuie sa fie cat mai mic.

VALOAREA ACTUALIZATA NETA

Valoarea actualizata neta (VAN) exprima surplusul de capital rezultat la incheierea duratei de viata a investitiei, inclusiv valoarea reziduala.

Actualizarea veniturilor viitoare la momentul prezent si compararea diferitelor variante de investitii este mai uzuala decat capitalizarea lor la un moment viitor, in vederea efectuarii aceleiasi comparatii de variante de investitii. Se utilizeaza acelasi rationament dar literatura de specialitate recomanda criteriul VAN. Pentru comparabilitatea fluxurilor viitoare de trezorerie (cash-flow-urile CF1,CF2,etc.) cu cheltuielile prezente de investitii (I1,I2,etc.) este recomandat sa se actualizarea celor dintai, la rata "k" a dobanzii fara risc la puterea de cumparare de azi (V0):

unde:

V0 - valoarea actuala a cash-flow-urilor viitoare (CFz), inclusiv a valorii reziduale (VRn);I0 - cheltuielile initiale de investitii;

t - 1, 2,.n ani de viata economica a investitiei.

Exprimarea investitiei si cash-flow-urilor viitoare la puterea de cumparare de la sfarsitul duratei de viata a investitiei urmeaza acelasi rationament. Astfel, fluxurile de trezorerie care se compara se exprima la marimea lor viitoare rezultata prin capitalizarea la rata dobanzii fara risc. Valoarea viitoare neta (VNN) reprezinta deci capitalizarea VAN pe perioada de viata a investitiei (n):

Valoarea actualizata neta se determina ca diferenta intre fluxurile de trezorerie viitoare si actualizate la rata dobanzii de piata. Regula VAN porneste de la ipoteza de piata nesaturata. Capitalurile (I) pot fi oricand reinvestite pe piata monetara la rata dobanzii de piata (k) pentru a obtine fluxuri de trezorerie viitoare (CF):

I0 (1+k) = CF1+VR1 , pentru 1 an

, pentru t=1, 2,.n ani

rezulta:

, pentru 1 an

, pentru n ani

Pentru a justifica investitia realizata, VAN trebuie sa fie pozitiva si superioara dobanzii compuse, incasabile de pe piata de capital. In aceste conditii, cu cat veniturile actualizate vor fi mai mari decat capitalurile investite, cu atat proiectul de investitii va fi mai eficient, avand ca tendinta maximizarea VAN. Nivelul optim al alocarilor de capital este atins atunci cand rata marginala de rentabilitate a ultimelor proiecte de investitii devine egala cu rata dobanzii de piata (RMI = k). Daca VAN este negativa, CF nu permite reconstituirea fondurilor alocate initial si proiectul trebuie respins. In cazul investitiilor creditate, VAN trebuie sa fie superioara dobanzii platite.

Daca rata de actualizare (k) variaza de la o perioada la alta, relatia VAN se poate scrie :

O rata de actualizare ridicata determina o VAN mai mica de aceea este primordiala alegerea ratei de actualizare pentru fiabilitatea acestui studiu.

Criteriul VAN de selectie al proiectelor de investitii presupune astfel existenta unei VAN pozitive iar proiectul de investitii cu VAN maxima este preferabil intrucat el va determina cresterea maxim posibila a profiturilor si deci a averii proprietarilor.


Document Info


Accesari: 15472
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )