Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




ASIGURAREA MARITIMA

comert


ASIGURAREA MARITIMA

SECTIUNEA! MARITIMA

MODALITATI DE ASIGURARE

L Introducere



Īn contextul comertului international īn plin avīnt, pe mare ca]atoresc valori din ce īn ce mai mari īnglobate īn navele de trasnsport si īncarcatura acestora.

Sīnt greu de imaginat armatori sau comercian;i care sa poata suporta singuri riscul unor pierderi tolale a unor valori asa de mari. Sistemul asigurarilormaritimepoatepreluaīnsa riscuri practicnelirnitate si poate asigura despagubirea asiguratilor īn caz de disparitie a acestor bunuri. Nici o societate de asigurare separata sau un asigurator izolat nu ar putea face fata unor asemenea riscuri, daca īntre asiguratori nu s-ar utiliza metoda dispcrsarii riscurilor. Dispersarea riscurilor se face pe calea participarii mai multor asiguratori la asigurarea initlala prin preluarea de catre fiecare a unei parti din riscurile legate de o anumita nava sau Īncarcatura, cu ajutorul mecanismului reasigurarilor, ceea ce conduce la asumarea de catre t]ecare asigurator si reasigurator a unui numar cīt mai mare de riscuri īn cīt mai mica masura, astfel Īnctt fiecare sa poata suporta despagubiri]e ce-i revin din venitul pe care-l realizeaza sub forma de prime de asigurare si reasigurare.

Īnconditiile actualetn care vtnzatorii rnarfurilorle īncarca pe nave numai atunci ctnd au deschis la banca lor un acreditiv irevocabil, ei pot tncasacontravaloareamarfurilorimediat, prin depunereaconosamentelor.

Banca nu primeste tnsa documentele la negociere fara ca acestea sa fle īnsotite de o garantie suplimentara sub forma unei polite de asigurare maritiinacaresaasigure recuperareadebituiuitncazu]pierderii marfurilor.

Polita de asigurare maritiS constituie dovada faptului ca marfurile sīnt tn totalitate asigurate la societati de asigurare recunoscute, īmpotriva pierderilor si avariilorce le pot suferi ca urmare a transportului pe mare.

Īn timp ce proprietarii marfurilor asigura īncarcatura navelor īxnpotriva riscurilor speciflce transportului maritim, prin asa numitu1 sistem de asigurari CARGO, proprietarii de nave, īsi asigura navele īmpotriva acelorasi categorii de riscuri.Asigurarea navelor maritime estc cunoscuta sub denumirea deasigurare CASCO si acopera riscurile si avariile la corpul navei, la masini si instalatii de īncarcat. Sistemul de asigurare CASCO a fost uniformizat sub aspectul limitarii si individualizarii riscurilor acoperite prin polite dc asigurare CASCO īn conditii standard, īn schimbul unor prime de asigurare corespunzatoare Datoritacresterii responsabilitatii armatorilorcaurmart aadoptarii ui~ui īnsemnat numar de conventii internationale, acestia au fost expusi unui numar cresctnd de riscuri neacoperite de polite CASCO. Cum pierderile si cheltuielile Ia care stnt expusi armatorii datorita acestor riscuri sīnt imposibil de suportat de armatorii izolati, acestia au simtit neccsitatea protectiei oferitc de asigurarc īn cadrul asigurarilor P. & I.

Ttpuri dc polltc de aslgurazc marltlmL īn functie de interesul asigurat, politcle de asigurare sc clasiflca tn:

-polite CASCO (pentru asigurarea navei);

-polite CAROO (pentru asigurarea marfli);

-polite pentru asigurarea navlulul;

. poltte pentns reasigurarc etc.

Politele CASCO pot fI:

-pollte de calatorlc (voyage pollcy) pcntru asigurarea navei pe o anufliita calatorie;

-polite de timp (time policy), nava fllnd asigurata pe un anumit timp, indiferent dc voiaj;

-polite mixte, īn care nava, fIS asigurata pentru o anumita calatorie, continua sa fie asigurata sI ulterior pe o perloada de timp;

. polite de port (port policy) penfl cazul ctnd nava stationeaza o perloada mai mare tntr-un anumit por~

. polite de constructie (buliding policy) pcntru perioade de constructie etc.

Politele CARGO pot fl:

-polite de abonament, care dau dreptul asiguratului ca tntr-o anumita perioada de timp stabilita sa expcdieze toate marfurile, cu conditia de a comunica asiguratorului toate transporturile acoperite de polite si, implicit, plata taxelor de asigurare;

-politedeasigurare flotante, ceaucaracteristicfaptulcaasiguratorul stabileste un plafon va 626e421g loric pentru care expeditiile de marfuri se asigura tn mod automat, valoarea acestuia diminutndu-se pe masura efectuarii transporturilor.

Dupamoduldeevaluareamarfurilorasigurate, politeledeasigurare pot tI polite evaluate (ADAS lucreaza nurnai cu astfel de polite si politc neevaluate, īn ultimul caz evaluarea tacīndu-se tn momentu1 ajungerii marfii la destinatie.

Īn ceeaceprivestepoliteledeasigurareanavelor, se face deosebirea tn functie de conditiile delivrare C.I.F. sau F.O.B., ctnd navlul este platit cu anticipatie sau tn momentul ctnd marfa a ajuns la destinatie. La ora actuala se manifesta tot mai mult tendinta uniformizarii si tipizarii politelor de asigurare a navelor, tn sensul folosirii pe scara larga a imprimatelor. ADAS foloseste pentru asigurarea navei polita tip nr. 12 pentru asigurarea de transport, iar Lloyd s foloseste o polita tip atīt pentru asigurarea navei, cīt si a tncarcaturii.

§ l Asigurarea maritima CASCO

Acest tip de asigurare maritima se īncheie tn vederea acoperirii eventualelorpagubepricinuitenaveicaurmareaaccidentelorsipericoluiui marii tn timpu] navigatiei si exploatarii navei. Contractul de asigurare maritimaesteprevazuttnCodulcomercial roman, art. 615-653, Decretul nr. 471/1971 si HCM nr. 1715/1971, Regulamentui pentru asigurare fhcultativa tn timpul transportului din 1968, Regulameniul pentru asigurare facultativa a navei din 1952, modificat in anul 1966 si Instructiunile Ministerului de Finante din 1966, privind lichidarea daunelor la asigurarile tn valuta.ADAS īncheie asigurari CASCO īn trei modalitati:

-cu raspundere pentru avaria particulara-WA (W.P.A.) (with particular average);

-fara raspundere pentru avaria particulara, tn afara de cazurlle de coliziune, esuare, explozie, sau incendīu la bordul navei si naufragiu -F.P.A. (free of particu1ar avenge);

-cu raspundere numai pentru pierderea totala a navei s1 pentru cheltuielile de salvare - T.L.O. (total Iess only).

A~ Asigurarea maritima CASCO WA (W4PSA~)

Conform prevederilor din capitolul 11, paragraf 4, al. 1 si 2 din Regulamentulprivind asigurareafacultativa anavelor, īncazul asigurarii WA (W.P.A.) cu raspundere pentru pierdere si avarii, ADAS acopera urmatoarele pierderi:

a) pierderea totala a navei, pierderea unor elemente din inventarul fīx al navei, precum si avariile provocate navei de urmatoarele:

-incendiu, furtuna, lrasnet si alte forte ale naturii;

-naufragiu, esuare sau coliziune cu o nava sau cu orice obiect fix sau plutitor (inclusiv gheata);

-accidente īn timpul īncarcarii, stivuirii si descarcarii marfii sau

īn timpul alimentarii navei cu combustibil;

- ruperea sau desprinderea axelor,

-explozii la bordul navei sau īn afara ei;

-defecte ascunsc sau uzura corpului navei, a masinilor sau a celorlalte parti componente ale acestora;

-neglijenta sau greseala comandantului sau a altor membri din echipaj sau a pilotului;

b)disparitia navei;

c)avariile provocate navei de masurile de salvare;

d)avariile provocate de nava instalatiilor portuare sau altor obiecte si bunuri, cu exceptia īncareaturii navei;

e)contributia navei Ia avaria comuna;

t)remuneratia de salvare, inclusiv īn cazul cīnd nava de salvare apartine asiguratului;

g)sumele pc care asiguratul este obligat sa Ie plateasca cu titlu de dcspagubire si cheltuieli de judecata tn urma coliziunii cu alta nava;

b)cheltuielile necesare si economiceste facute pentru salvarea si conservarea navei sau deplasarea navei īntr-un port de refugiu sau la locul de efectuare a reparatiilor, ori micsorarea pagubei produse, stabllireacauzeiorsi acuantumuluiprecumsialteclrltuieli asemanatoare;

i)cheltuielile dejudecata sauarbitraj facute de asigurat tn vederea reducerii pretentiilor asiguratorului fa)a de tcrt.

B. Asigurarea maritima CASCO F.PA

Īn cazul acestui tip de asigurare, ADAS acopera aceleasi riscuri prcvazute īn cadrul asigurarii de tip WA (W.P.A.), dar numai pentru rlscurile provocate de coliziune, esuare, explozie sau incendiulabordul navei, precum si pcntru naufragiu. Dupa cum se poate vedea, riscurile acoperite de ADAS pentru acest tip de asigurare stnt limitate expres 1a sltuatiile si conditiile mai sus mentionate, prevederi cuprinse tn acelasi Regulament, īn cap. fl, al. I si 11.1

C Asigurarea maritima CASCO TLO.

Īn cazui acestui tip de asigurare, aria riscuiiloracoperite de ADAS este mult mai restrtnsa si limitativ enunierata īn Regulamentul pentru asigurarea facultativa a navelor comerciale, Cap. 11, paragraf6, alJ si fl, astfel:

1 Manea Constantin, TudoraOctavie, DrepMaritim, Institutul de MarinaMircea cel Batrīn, 1~3, p. 156-157; 16&-176.

a)pierderea totala a navei (efectiva sauconstructiva) pricinuita de:

- naufragiu, incendiu, trasnet, furtuna, uragan sau alte calamitati ale naturii;

- naufragiu, esuare, coliziune cu alta nava sau cu orice obiect fix sau p]utitor (inclusiv gheata);

- accident īn timpul īncarcarii, stivuirii sau descarcarii marfli, īn timpul alimentarii navei;

- ruperea sau desprinderea axelor,

- defecte ascunse sau tizura corpului navei sau masinilor;

- neglijenta sau greseala comandantului, a altor membri de echipaj ori a pilotului;

b) disparitia navei;

c) remuneratia dc sa]varc, chiar daca nava salvatoare apartine asiguratului;

d) cheltuielile necesare si economiceste facute pentru salvarea si conservarea navei sau pentru aducerea acesteia īntr-un port de refugiu saulalocul efectuarii reparatiilor, ori pentru micsorareapagubei produse, stabilireacauzelorsi cuantumului acesteia si alte cheltuieli asemanatoare ca urmare a unei pagube asigurate;

e) cheltuielile de asigurare si arbitraj facute de asigurat cu avizul ADAS īn vedes micsorarii sau rcspingerii pretentiilor asiguratului fata detert.

īn toate situatiile se considera pierdere totala constructiva a navei, daca costul repunerii īn functiune depaseste 3/4 din valoarea asigurata. Nava se considera disparuta daca timp de 180 de zile de la data ultimelor stS primite de la ea nus-apututlua legatura īn nici un fel cucomandaxitul sau oricare alt membru din echipaj care sa dea informatii cu privire la existenta navei.

Se poate constata cu usurinta ca asigurarea maritima CASCO WA (W.P.A.) (With particular average) prezinta ccl mai mare grad de acoperire a riscurilor, fapt ce a determinat īntreprinderile maritime romanesti sa-si asigure navele numai cu acest tip de asigurare.

§ 3. Asigurarea maritima CARGO

ADAS asigura potrivit acestui tip de asigurare bunurile supuse riscurilorpeperioada trarisportului pe mare, incluzīnd si profitulanticipat al bunurilorasigurate. Asigurarea trebuie īncheiata īmpotriva pierderilor ce se pot īntīmpla, ca o consecinta directa a riscurilor pe timpul unui voiaj.

A. Clauza tuturor riscurilor (AA.R. - against alI

Aceasta clauza de asigurare acopcra toate pierderile de si/sau avariilc cauzate marfurilor asigurate de toate riscurile la care marfurile sīnt expuse pe timpul perioadci asigurate, cu urmatoarele exceptii:

- operatiuni de razboi si/sau masuri de razboi de orice fel, precum si consecintele accstora, pagubele si distrugerile cauzate de mine, torpiie, bombe si alte masini de razboi, piraterie, precum si acelea cauzate de captura, confiscare, aresl, retinere saudistrugere a marfii din ordinul autoritatiior militare sau civile;

-greve, tulburari, agitatiecivila, lock-out-uri, pagubepremeditate;

-mucegai si fermentatie, afaradecazul pierderilorsi/saudaunelor excluse riscurilor asigurate;

-combustie spontana (auto-aprindcre), inccndiu sau explozie la marfuri, afara de cazul ctnd combustia spontana este exclusa riscurilor asigurate;

-vicii inerente, tncingeri, rozatoare si insccte, tn afara de cazul ctnd pierderea si/sau dauna stnt excluse riscurilor asigurate;

-natura marfurilor, foarte uscate, contraclabile, pierdereanaturala tngrcutate, afara de cazul cīnd pierderea si/saudauna stntriscuri excluse asigurarii;

-efectul direct sau indirect aI cxploziei atomicc, radiatiilor sau contaminarii radio active ca urmare a folosirii de energie atomica sau materiale fuzionabile;

-intentiasauneglijentacontractantului asigurariisi/sauasiguratului si/sau reprezentantilor sai;

-pirateria;

-īncalcarea legii, interestnd exportul, ixnportul si/sau tranzitul pentru a se īngriji de organizarca transportului marfurilor, prccum si īncalcarea normelor de securitate;

-lipsa sau īmpachetarea defectuoasa si consecintele acestora, inadecvata īncarcare si stivuire, precumsi neglijenta, daca contractantul asigurarii este raspunzator pentru aceasta;

-scaderea pretului si orice alte pierderi indirecte de asigurat, cum ar fI pierderi datorata diferentci īn rata de scbimb, pierderi de profit, pierderi īn relatiile de prospectare a pietii, cheltuieli de carantina, chiar daca acestea sīnt datorate īntīrzierii īn transport;

-pretinderea navluhii suplimentar pentru transponu1 pe apele interioare, motivat de pericoleie de navigatie pe timp dc iarna si pretentiile carausului ca timp depasil (contrastalii)saucheltuieli de iarna sau alte asemenea chcltuieli, chiar daca la fel sīnt permise īn avaria comuna.ADAS, de asemenea, mai acopera urmatoarele cheltuieli:

- cheltuielile si contributia īn avarie comuna, precum si pretentiile si sacrificiile legate de aceasta;

-toatecheltuielilerezonabilecontractate deasiguratpentrusalvarea marfli, pentru preveuirea unui pcricol iminent sau pentru micsorarea unei pagube existente, pierderi si/sau pagubc daca pretentia se acopera īn concorcLanta cu conditiilc de asigurare;

- cheltuielile pentru stabilirea pierderilor si/sau pagubelor, daca pretentiile se acopera īn concordanta cu conditiile asigurarii;Deoarcce suma totala a dcspagubirii, inclusiv aceste cheltuieli mai sus-mentionate nu pot dcpasi suma asigurata, partile contractante trebuic sa īncheie o īntelegcre separata pe marginea politei de asigurare pcntru cbeltuielile ce depasesc suma asigurata.

Despagubireava fi determinataluīndīn calculfransiza numai daca este tn polita.

B. Clauza cu avaric particulara WA (W.PA-with

particuiar avcrage

Aceasta clauza acopera pierderile de si/sau avariile la marfa asigurata (Iuīnd īn calcul fransiza daca este prevazut īn polita), cauzate de urmatoarele riscuri īntīmplate īn timpul perioadei asigurate:

-incendiu, autoaprindere, explozie, dezastre fundamentale;

-esuare, rasturnare, scufundare, naufragiu, atingerea fundului, coliziune sau contact cu navelc, avioanele sau alte nave plutitoare, cu obiecte plutitoare the, inclusiv gbeata, precumsi alte accidente cuorice mijloc plutitor;

-prabusirea de punti (pasarele) sau altor suprastructuri;

-pierderea navei;

- avarii datorate apei de mare;

- accidente la īncarcare, stivuire si descarcare a marfurilor sau pe timpul bunkerajului;

- cheltuielile si contributia īn avaria comuna, precum si pretentiile si sacritkiile legate de aceasta;

-toatecheltuielilerczonabilecontractate dc asiguratpentrusalvarea maxfii, pentru prevcnirea unui pericol iminent sau pentru micsorareā unei pagube existente, pierderi si/sau pagube daca pretentia se acopera tn concorclanta cu conditiilc de asigurare;

-cheltuielile pentru stabilirea pierderilor si/sau pagubelor daca pretentiile se acopera īn concordanta cu conditiile asigurarii.

Asigurarea īneheiata īn conditii]e de mai sus poate fi extinsa pe baza unei īntelcgeri speciale dintre asigurator si asiguratsi la urniatoarele riscuri:

-furt si nclivrare;

-ruginire si oxidare;

-spargeri, īndoiri sau scurgeri;

-īmprastiere sau varsare;

-sfisierea pachete]or sau sacilor;

-avarii cauzate de cīrlige;

-patrunderea apei si aburului īn nava;

-umezirea din umiditatea atmosferica sau din cauza apei dulci;

-tasarea si autoaprinderea sau contaminarea (prin contact cu alte marfuri);

-aruncarea si spalarea marfurilor transportate īn afara bordului pe punte sau īn afara puntii;

-deteriorarea prin aerisire etc.

C~ Clauza i~ra avarie particulara (RPA - free of particular average)

Asigurarea CARGO cu aceasta clauza acopera pierderile si/sau daunele cauzate de:

-incendiu, traznet, forte dezlantuite ale naturii;

-esuare, rastumare, scufundare, punere pe sttnci, atingerea fundului, abordaj sau contactu] cu alte nave sau alte obiecte fixe sau p]utitoare (inclusiv gheata);

-prabusirea puntilor sau a altor structuri;

-pierderea navei.

De asemenea, acopera urmatoarele cheltuieli:

-cheltuielile si contributia īn avaria comuna, precuxn si pretentiile si sacrificiile Iegate de aceasta;

-toate cheltuieli]e rezonabilecontractate de asiguratpentrusalvarea marfii, pentru preveiiirea unui pericol iminent sau pentru niicsorarea unei pagube existentc, pierderi si/sau pagube, daca pretentia se acopera īn concordanta cu conditiile dc asigurare;

-cheltuieli]e pentru stabilirea pierderilor si/sau pagubelor, daca pretentiile sc acopera īn concordanta cu conditiile asigurarii;

-asigurarea se tcrmina la livrarea marfurilor la destinatia nominalizata īn polita, dar nu mai tīrziu de 60 de zilc dupa descarcarea marfli, afara de cazul cīnd cxista o īntelegere spcciala antcrioara expirarii terrnenului de asigurare si cu rczerva primei suplimentare de asigurarc.

D.Obligatiile asiguratului

Declaratia pentru asigurare va cuprindc toatc particularitatile obiectelor pentru identificarea marfurilor si slabilirea nscurilor:

-descrierea exacta a marfurilor,

-numarul si marcile posibilc alc coleielor;

-greutatea;

-fcJu] ambalaju1ui;

-maniera dc īncarcare: īn hambar, pe coverta, vrac ctc.;

-daca sīnt īncarcatc īn contact direct cu marfuri periculoase succesive de explozie si/sau autoaprindcre (daca sīnt cunoscute);

-mijlocul dc transport;

-īn cazul dc transport maritim: numele navei, p~vi1ionu1, anu] constructiei si data īncarcarii;

-locW de īncarcare, transbordare si destinatie;

-suma asigurata;

-riscurilc de asigurat.

Daca se aplica asigurarea numai pentru o partc din dctaliile de mai sus si contractu] a fost dcja īnchciat, detaliile care n-au fost avizatc vor fī notifīcate la ADAS īndata ce sīnt stiute de asigurat.

Daca asigurarea este fkuta cu scopu1 de a induce īn eroare cu o mare ncglijenta, marfurile au fost incorect dcclaratc s-au n-au fost date detaliile stiute de asigurat e~sentia1e īn stabilirea riscurilor, ADAS are dreplul de a rezilia contractul.Cand o schimbarc importanta la caracteristici]e indicate īn documcntul de asigurare are ]oc, dupa īnchcierea contractului dc asigurarc, notifīcarca trebuie a fi data dc asigurati Ia ADAS fara īntīrziere.Īn caz de neglijcnta prcmeditata sau neglijenta grosolana, cīnd nu sīnt comunicate modificarilc catrc ADAS, acesta este eliberat dc plata dcspagubirii. Obligatia dc plata a despagubirilor īnceteaza īn cazul cīnd se scliimba riscul sau nu este influentata dc īntīmplarc sau de extinderea pierderii, precum si īn cazul cīnd se salveaza victi omcnesti sau a fost necesara asistenta sanitara sau cīnd schimbarea datelor a fost facuta īn intcrcsul comun al partilor contractantc.

Īn caz dc īnrautatire a riscului, ADAS este īndrituit sa faca modificarca corcspunzatoare īnconditiile dc asigurarc si/saulaschimbarea primei suplimentare.

E.Examinarea si fixarea pierderilor si despagubirilor

ADAS sau agentul mijlocitor indicat īn polite dc asigurare trebuie sa fie informat imediat de picrderea īntīmplata. Daca accstei īndatoriri asiguratul nu i se supune voit sau din neglijenta grava, ADAS este eliberatde obligatia platii despagubirii exccptīnd cazurile cīncl acesta nu a influientat examinarea pierderilor sau īntinderca despagubirilor. and pierderea are loc, asiguratul este obligat a lua toate masurile necesare pentru prevenirea si minimalizarea acestora. E1 trebuie sa aplicc instructiunile ADAS sau ale agentului mijlocitor, daca sittiatia permite, si va trebui sa urmareasca existenta responsabilitatilor la fel pentru toate masuri]e de salvare care trebuiesc a ti luate. Asiguratul nu trebuie sa invoce dreptulla despagubire, bazatpe faptul caADAS a datinstructiuni.

ADAS are dreptul de a refuza plata despagubirilor daca pierderea a avut o cauza premeditata sau o neglijenta grava de nerespectare a obligatiei de prevenire sau rninimalizarea pierderii.

Asiguratul trebuie sa ia din timp toate masurile pentru garantarea dreptului de acoperire īmpotriva tertului.Pretentia pentru despagubire trebuie tacuta īn scris, anexīnd toate docurnente]e pertinente. Documentele prezentate de asigurat trebuie sa arate:

-interes direct īn marfa asigurata;

-proba de drepturī derivata din polita īncheiata;

-pierderi din īntīmplare;

-cuantumul reclamat al despagubirii.

Documentele de baza sīnt:

-pentrusfera intereselordirecte īnasigurarea martii: conosamentul, contractul de navlosire, scrisoarea de trasura si alte documente de transport, facturi si conturi dovedind ca asigumtul are dreptul de a dispune de marfuri (acestdrept trebuie sa rezu1te dintr-un sir de andosari corespunzatoare);

-pentru sfera drepturilor provenind din polita īncheiata: polita originala de asigurare sau alte docurnente īniocuitoare (certificatul de asigurare etc.);

-pentru sfera pierderii din īntīmplare īn transportu1 maritim:

protestul de rnare, copie dupajurnalul de bord, certiflcatul de dcscarcare si alte documente legate de pierdere (de exemplu protestu] carausului), transportu] pe ca]ea ferata, protocolu] de supraveghere al autoritatilor cailor ferate; altor transporturi, protocolul rezultat de la caraus;

-pentru sfera extinderii cuantumului reclamat al dcspagubirii:

raportul de supraveghere t~cute de agentii mijlocitori numiti de ADAS, raporturile expertilor evaluarii si documcntclc similarc redactatc īn conformitate cu legea si uzurilc locale, cīnd pierderea a fost stahilita, dovezile Iegate de cheltuielile contractate, sumele picrdutc īn caz de avarie comuna - dispasele.ADAS īsi rezerva dreptul a cere pe līnga acestc documcntc, probe mai departate si documentele de sprijin, daca acestea sīnt considcrate necesare.Īn caz de pierdere totala, ADAS este obligat a plati asiguratului suma, ca si despagubirea asigurata.Īn caz de pierdere sau daune~ partiale ADAS este obligat a plati nuniai suma asigurata care reprezinla valoarea mar[urilor pierdute.

Daca marfa este avariata, īntinderea avariei este determinata de confruntarea valorii mar[urilor nevatamate cu valoarea marfurilor avariate. Cuantumul pierderilor este dcterminat dc aplicarea extinderii pagubelor la valoarea asigurata.ADAS nu este obligat pentru acea parte de cheltuieli de tranzit, servicii sau alte pretentii asigurate, care a fost economisita ca o consecinta a īntīmplarii sau pierderii.Īn principiu despagubirea este platita īn numerar.Depozitulpentruavariacomunaesteplatitlaprezentareachitantelor pentru formarea acestuia.

ADAS va decide rezolvarea ccrerii dupa prezentarea de catre asigurat a documentelor necesare.

Asiguratl este obligat a informa ADAS-ul, daca afla ca bunurile pierdute au fost gasite dupa aceea, si sa restituie despagubirea prirnita.Īn cazul īn care asiguratul nu intentioneaza a prelua marfurile gasite, este obligat a lua instructiuni de Ia ADAS pentru recuperarea cuantumului avantajos al acestor marfuri si a actiona potrivit instructiunilor primite.La stabilirea pierderilor, toate drepturile si pretentiiie pe care asiguratul Ie invoca tertului sīnt subrogate la ADAS īn limita sumei platite ca despagubire. La primirea despagubirii, asiguratul este obligat aīnmīna toate documentele posedate si completate cu toate formalitatile cerute pentru exercitarea acoperirilor īmpotriva tertului responsabil pentru informarea pierderilor.Daca asiguratul renunta la dreptul sau de acoperiere sau daca exercitarea acestui drept va deveni imposibila datorita greselii lui,

ADAS esie eliberat dc obligatia platii despagubirii pentru Hmita sumei reprezentīnd dreptul la acoperire. Cīnd plata a si fost [acuta deja, asiguratul este obligat a restitui despagubirea primita.

Daca asiguratul a primil o despagubire pentru picrderilc tertWui, ADAS va plati numai diferenta dintre suma cuvenita de plata potrivit conditiilor de asigurare si suma primita de Ia tert.

Pretentiile ridicate īmpotriva ADAS-ului Iegate de plata despagubirii devin nule dupa 2 ani de la intrarea īn vigoare.Orice disputa īntre ADAS si asigurat īn legatura cu polita este solutionata de Comisia de Arbitraj de pe līnga Camera de Comert si lndustrie a Romīniei.

Pentru primirea compensatiei īn caz de pierdere (furt, nelivrare, nesosire etc.) este necesar a prczenta urmatoarele docurnente:

-conflrmareadelaageritul saucomandantul navei, asupracantitatii descarcate, daca sīnt Iipsuri constatate la descarcare;

- confirmarca autorizatiilor vamale īn privinta diferentei (lipsei) īntre cant~tatea eliberata de vama si cantitatea luata la livrare dc la vama.

F. Concluzii referitoare Ia asigurarea CARGO

Asigurarea este īncheiata pentru suma care intereseaza.Declaratia pentru asigurare este facuta īn scris.Contractul de asigurare este considerat īncheiat de īndata ce ADAS primeste exceptiile ce urmeaza a fi aplicate; cīnd acceptarea asigurarii este refuzata, aceasta se face īn scris īn urmatoarele doua zHe dupa primirea solicitarii de asigurare.Contractul de asigurare īncheiat va fi confirmat īn scris de ADAS. La cerere, ADAS trebuie sa emita polita.Continutul politei de asigurare va fi considerat acceptat, daca īn intervalul a doua zile lucratoare dupa emitere asiguratul nu ridica obiectiuni.Drepturile si obligatiile din polta de asigurare pot fi transferate altei persoane prin andosare (gir īn plin).Mara de cazul cīnd exista oalta īntelegere, prirna de asigurareeste data la primirea confirrnarii de asigurarc si trebuie platita imediat. Īn cazul andosarii (girarii īn plin), girantui considera prima ca si platita.Suma asigurata este va1oarea indicata īn polita. Daca pe tinipul voiajului, transportului asigurat, se īntīmpla pierderi care vor fi despagubite, asiguratorul este responsabil numai īn interiorul sumei asigurate.Suma asigurata este formata din

- pretu] de vīnzare īn concordanta cu factura; īn cazul īn care bunu] nu are o valoare comerciala, valoarea admisa va fi considerata cea de la locul dc īncarcare pe timpul īnchcicrii asigurarii;

- costul trarisportului, prccum si oricc taxe legatc direct de transportul marfii, daca acestea nu sīnt inclusc īn valoarea facturata;

- 1O% profit anticipat, daca nu s-a stabilit altfcl. Serviciilc vamale pot fi dc asemenea asigurate, daca aceasta este ceruta dc asigurat.

Daca asigurarea este īncheiata pentru o suma mai mica decīt valoarea dcterminata, asiguratul se dcspagubeste pentru pierderea si/sau paguba si che]tuieli]e acoperite de asigurare, numai īntr-o astfel dc proportie ca si suma asigurata, la valoarca determinata.

§ 4. Asigurarea P & I.

NOtIUnI introductive

Locul cluburilorP.&I. īn contextul gcneralal asigurarilormaritime cste dcstul de difidl. Desi importante īn felul lor, ele dctin o pondere mica fata dc ansamblul asigurari]or maritime. Īn general, īn cercurile asociatilor de asigurari maritime se cunoaste si se vorbeste putin de asigurarile P.&I,, acestea fiind privite ca o ruda saraca a asigurari]or CARGO si CASCO. Si totusi, nu se exagereaza cu nimic cīnd se spune ca piata asigurarilor din Londra este formata din asiguratori asocīati la Lloyds, societati]e de asigurare si Cluburile Mutuale ale armatorilor. Īri general, se poatespunecaAsociatia Lloyds si Societatea de asigurare, asigura navelc si marfurile, īn timp ce cluburi]e P.&l. asigura responsabilitatile armatorilor.Este un lucru unanim acceptat cīnd se spune despre comert~i1 maritim ca nu ar putea exista, fara asigurari maritime. Nici armatorii, nid proprietarii marfuri]or nu si-ar risca va]oroase]e lor proprietati pe oceane, fara protectia oferita de asigurari.Astazi īnsa, orice armator trebuie sa se asigure de pmtectia oferita de club īmpotriva responsabilitatilor sa~e, īn aceeasi masura īn care eI se asigura īmpotriva pierderii navelor. Nu cu multpeste 100 de ani īn urma, eonosanientele exonerau pe armator de aproape orice raspundere fata de proprietarii marfurilor, iar armatoru] se considera la fe] de liber de raspunderea fata de membrii echipajului sau, daca se īmbolnaveau, se accidentausau naufragiau. Astazi situatia este atīt de diferita si au aparut responsabilitati atītde multe si variate, īncīt singurii armatori care-si pot perrnite sa nu se asigure la c]uburi sīnt ori foarte bogati ori completfaliti.Cluburile P.&I. asigura pe armatori īmpotriva responsabilitatilor lor, pe baza de reciprocitate si fara a urmari realizarea de profituri.Asigurarea, īn cadrul cluburilor, pe baza principiului reciprocitatii, subliniaza si exagereaza chiarbaza existenliala a formelor de asigurare, īn prirnul rtnd, penlni a oferi protectia īmpotriva pierderilor, rnai degraba decīt de a furniza cīstiguri celor care le administreaza.Organizarea unui club este destul de comuna, desi difera īn anumite privinte fata de cele mai multe societati de asigurare. La conducerea clubului se afla consiliul de administratie, format, īn marea sa majoritate, din armatori membrii ai clubului. Se urmareste ca, īn consiliui de administratie, sa fie alese persoane capabile sa asigure conducerea eficienta a activitatii. in acelasi timp, se are īn vedere ca īn consiliu sa fie asigurata o reprezentare echilibrata sub aspectuj pavilioanelor, tipurilor de nave, rutelor comerciale si marimii flotelor. Astfel, tn consiliul de administratie al clubului TheUnitet Kingdom Mutua1 Steam Ship Assurance Association (Bermuda) Umite~, sīrn alesi 30 de armatori, dintre care 5 reprezinta pe armatorii ce opereaza flote mai mici. La club sīnt īnscrise nave sub pavilioanele UIIUi flumarde aproape 80 de tari, din care cel putin 30 sīnt reprezentate īn consilju.Flotele reprezentate īn consiliu includ nave de toate tipurije, de la petrolierele cele mai mari, pīna la nave mici, nelipsind vrachiere, nave de linie, nave tramp, nave port-containere si nave pentru transpo~-tu1 de calatori.Principa1ele atributii ale consiliului de administratie aI clubuluj stnt stabllirea politicii privind acoperirea acordata, cotizatiile si despagubirile, precum si chestiunea referitoare la activitatea generala.Consiliul de administratie tine 4 sedinte pe an. īn sedinte se pastreaza o legatura strtnsa īntre presedintele consiliului si īniocuitorii lui, cu directorii,īn chestiuni a caror importanta poate afecta clubuj.Consiliul de administratie are si atributul numirii directorijor, care asigura traduccrca īn viata a politicii si instructiunilor consiliului. Se obisnuieste ca la conducerea curenta a activitatii clubului sa fie numitj cadirectori, specialisti īn materie, retribuiti cuonorarii ce depind īn mod directde tonajul navelorafiliate. Aceasta formade retribuirecojnterea~~ pe directori īn extinderea sferei de activitata a clubujui, prin atragerea unui nuxnar cīt mai mare de armatori si nave, ceea ce se reflecta, īntre altele, prinīmbunatatirea retributiei directorilor. īnschimbui onorarjilor ce le revin, directorii asigura recrutarea si retribuirea personalului tebnic, suporta cheltuielile Iegate de chiria si īntretinerea sediu1ui clubului si toalc cclclaltc cheltuieli curente si de administrare si presteaza īntreaga munca ceruta de specificul activitatii clubului. īn practica, este necesar un personal numeros, dintre care muiti trebuie sa fie specialisti de īnaltacalificare, pentruaputeatratacucompetentaproblemele legate de responsabilitatile armatorilor. Printre acestia, se numarajuristi, care īsi desfasoara activitatea īn mod exclusiv īn cadrul clubului, spccialisti cu cxperienta si stagiul īn navigatia maritima internationala. Pesonalul clubului trebuie sa aiba competenta profesionala necesara pentrutratarea aproape oricarui fe] de pretentii formulate īmpotriva armatorilor, oriunde īn lume unde navele acestora navigheaza. Aceasta presupunc nu numai necesitatea de a īncadra biroul de Ia sediul central al clubului, cu personal de īnalta calificare, dar impune de asemenea constituirea unei retele de talie mondiala, de persoane si firme, care pot trata asemenea problcme (corespondenti) la solicitarea clubului.

A. Riscurile asigurate de cluburile P. & I.

tn cadrul obiectului lor de activitate, cluburile P.&I. asigura armatorilor membrii īmpotriva a trei prīncipalc categorii de raspunderi civile:

1) Raspunderi izvoitte din dispozitii legale.

Armatorii au obligati si responsabilitati īn raporturile cu membrii ecltipajelor, stabilite prin Iege. īn Anglia, de exemplu, obligatiile armatorilor reies din dispozitiile legilor din sfera transportului maritim. īri alte tari, aceste obligatii sīntcuprinse īn iegi cu aplicatie generala, legi speciale care reglementeaza raporturile de munca ale maririarilor sau contracte colective de munca, investite cu putere de 1~ge de guvernele rcspective. īn aceasta ultima categorie, putem mentiona contractul colectiv īntre armatori si marinarii greci. Dispozitiile legale mentionate pot prevedea, īntre altele, obligatia armatorului de a acorda asistenta medicalacorespunzatoare oricarui marinarblonavdebarcatsauaccidentat īn strainatate si a-1 repatria, pe cbeltuiala sa, de obicei pīnaīn orasul sau locul unde navigatorul respectiv a fost īmbarcat. Alte prevederi obliga pe armator sa asigure conditii de munca sigure personalului angajat, sa munceasca pe nava sau Īfl Iegatura cu aceste conditii. O īncalcare a acestor prevederi, avīnd ca rezultat vatamarea corporala, poate atrage raspunderea armatorului, nu numai pentru plata daurielor acordate accidentului de instantele judecatoresti, ci si pentru plata amenzilor aplicate de autoritati.

2) Raspunderile izvortte din obligatii contractuale.

Estevorba de obligatiile contractuale pe care si le asuma armatorul dc buna-voie, ca de exemplu, īn cadrul conosamentului. Armatorul trebuie sa-si īndeplineasca toate obligatiile reiesite din contractui de transport, Īn caz contrar devenind raspunzator fata de proprietarii īncarcaturii. Sapresupur~cm caarmatorul nupreda marfurilela destinatie, acestea fiind pierdute, descarcate din neatentie īn alt port, evidentiate fictiv īn documentele de īncarcare sau altfel īnstrainate. Raspunderea armatorului nu se limiteaza īntotdeauna numai la contravaloarea marfurilorlipsala descarcare, el putīnd fi pasibil si de plata unor anienzi vamale, aplicate de autoritati, pe baza presupunerii ca marfurile lipsa au fost obiect de contrabanda. Exemple de asemenea raspunderi pot fI date īn numar mare si īn legatura cu alte tipuri de contracte īncheiate īn numele armatorului, īnprocesul exploatarii navei, cumar fl contracte de remorcaj portuar, de īnchiriere de macarale, mijloace de transport sau alte utilaje portuare, majoritatea carora sīnt redactate conform uzantelor porturilorrespective si sīntimpusedeautoritatilelocale, faraposibilitatea negocierii conditiilor ce le contin si, de cele mai mu1te ori, chiar fara a ~ semnate de armator, comandantul navei sau de agent.Majoritatea contractelorde remorcaj, de exemplu, prevad ca toate avariile suferite de remorcherele portuare angajate pentru a asista la manevra unei nave si toate avariile provocate de aceste remorchere altor nave sau bunuri se suporta de catre nava asistata. Pagubele suportate de armatori īn asemenea conditii sīnt recuperate dela cluburile P.&I.la care stnt īnscrise navele.

3)Raspunderi extracontractuale.

tn aceasta categorie intra raspunderile propriu-zise fata de terti. Dintre riscurile acoperite īncadrulacestei categorii, cele mai importante stnt acelea legate de pierderea de vieti omenesti si vatamare peisonala. Asemenea pretentii pot apare ca rezultat a1 unor accidente, avtnd ca victime pasageri, membrii de echipaj sau muncitori portuari, īn fapt orice persoana aflata pe nava, sau īn apropierea ei.La punctul nl,, s-au mentionat obligatiile legale fata de ecbipaj, dar acestea nu cuprind īn mod necesar toate despagubirile ce pot fi datorate membrilor de echipaj, deoarece dispozitiile lega1e respective nu īmpedica o persoana accidentata de a pretinde daune, daca vataniarea suferita a fost cauzata de un act de neglijenta imputabila armatorului. Indiferentdaca reclamantul estepasager, membrudeecbipaj saumuncitor portuar, principiul este acelasi, daca vatarnarea sau moartea poate fi atribuita unor īncalcari ale īndatoririlor armatorului, acestea din urmari si prin el clubul vor fi raspunzatori pentru plata daunelor.Despagubirile de felul acesta, īmpreuna cu cele aferente īmbolnavirii membrilor de echipaj, repatrierii etc. constituie cel mai important capitol a~ īndemnizatiilor acordate de cluburi si consuma circa 50% din cotizatiile strīnse īn fiecare an. Fata de aceasta, despagubirile pentruavarii silipsuri de marfa reprezinta doarjumatate, adicacca. 25% din despagubirile acordate de cluburi. Restul de 25% se rcpartizeaza pe foarte multe alte riscuri.

Īn afara de riscurile mentionatc īn cadrul celor trei catcgorii tratate mai sus, cluburiie P.&I. participa si la acopcrirea partiala a raspundcrii pentru avarii cauzatc de navele armatorilor mcmbri ai clubului, altor nave, prin abordaj. Asigurarca CASCO dcspagubcstc pc asigurati pcntru avarii cat~ate altor navc, ca urmare a abordajelor, numai īn proportie de 3/4, restu.1 de 1/4 fiind acopcrite de cluburile P.&I. Īn afara de acestea, acoperirea acordata de cluburi includc, īn timp ce asigurarca CASCO exclude, despagubiri pentru picrderi dc vieti omenesti si vatamare corporala si pentru cheituielīle de scoatcre a epavei. īzi plus, acoperirea cluburilor include s~ riscuri de raspundere fata dc proprietarii marfurilor, mai ales īn Statcle Unite unde, īn ciuda exceptiei din conosament pentru erori de navigatie, se poate recupera indircct o partc din pagube, Ia īncarcatura din nava asigurata de la nava care o transporta, cīnd ambele nave se fac vinovate de abordaj.Raspunderea suplimentara īn caz de coliziune a fost unul din primele riscuri preluate de cluburi. Acestea au platit sumele ce depasesc valoarea asigurata a raspundenlor pentru avarii produse sau suferite, īn urma abordajelor.Una dintre raspunderile potentiale cele mai mari careia trebuie sa-i faca fata cluburiie, este aceea de īnlaturare a epavei. Aceasta deoarece multe jurisdictii nu prevad aici o Iipsa a cestor raspunderi, armatorul raspunzator de īnlaturarea epavei trebuind sa plateasca costul īnlaturarii epavei, oricīt ar fi de mare. Īn unele tari, autoritatile dispun de prerogativele legale pentru a dispune īnlaturarea oricarei epave c~ tmpedica navigatia īn apele teritoriale, iar. costul se suporta de catre proprietarul navei, īn momentu1 accidentului, sau, īn altc cazuri, de catre proprietar īn momentul cīnd se fac cheltuielile de īnlaturare. Aceasta este poate una din cauzeie pentru care asiguratorii CASCO se feresc sa accepte notificarea formala, de abandon, deoarece prin aceasta ei dobīndesc si dreptul de proprietar asupra epavei.

O importanta parte a acoperirii datc de cluburi se refera la avarii provocate cheiurilor sau altor instalatii portuare. Asemenea avarii se produc, cel mai frecvent, la acostare, cīnd navele pot produce avarii grave cheiu.rflor, macaralelor de chei, sau altor instalatii portuare. Īn asemenea ocazii, armatorii sīnt tinuti sa suporte nu numai costu1 reparatiilor, ci si penalitati importante, pe perioada cīt instalatiile respective stnt scoase din exploatare.

Riscul de poluare marina cstc de ascmcnea un mare generator de raspunderi pentru armatoiii mcmbri ai cluburflor, fata de autoritatiie si unitatiie economice aie statelor īn apele teritoriale ale carora navele produc poluari cu hidrocarhuri. In afara de cazurilc de poluari limitate, provocate piin deversarca accidentala a unorcantitati mici de combustibil, halast murdai sau produse petrolierc din īncarcatura, au avut loc, īn ultimii ani, poluari de mari proportii, ocazionatede aceidcntesufei-jtede petroliere mari, cum ar fi ahordaje, inccndii, sau explozii. Poluarile cu hidrocarburi pot cauza dauric dcos~bit de mari, prin conlaminarea apei si plajelor īn zonclc turistice, distrugerca florei si faunei marine din zona poluata, distrugerca provocata unor firmc specializate īn productia de vietuitoare sau plante marine etc.

Īn afara de dauncle legate de acopcrirea cheltuielilor de depoluare si altor pierderi cauzate, armatorii sīnt expusi si la plataunor īrisemnate amenzi, care sīnt de rcgula despagubite de cluburi. In tara noastra, amenzilc aplicate navelor, pentru poluare cu hidrocarburi, stabilite prin Decret al Consiliului dc Stat, variaza īntre 10 000 si 1 200 000 Iei.

Īncepīnd eu anul 1%9, raspunderile armatorilor pentru daune provocate prin poluare sc asigura īn cadrul organizatiei TOVALOP (Tanker Owners Voluntary Agreement with Liability for Oil Pollution) īnfiintata prin convcntia īncheiata la Bruxellcs īn 1%9. Totusi, un rnare numar de state au promulgat legi carc obliga pc proprietarii de nave, īn mod absolut si nelimitat, la repararea consecintclorpoluarii. Acoperirea raspunderilor astfel retinute constituie o problema deosebit de dificila pentru asiguratorii specializati si cluburile P.&I.

B. Īncheierea contractu~ui de asigurare P~&I

Dobīndirea calitatii de membru. Drepturi si

Obligatii

Moclalitatea de īncheiere a contractului de asigurare P.&I. este prevazuta īn mod foarte elaborat īn regulamentul clubuhii. Īn scopul interpretarii corecte si precise a regulamentului, accsta cuprinde īn regula 1 o serie de definitii ale unor termeni de specialitate, utilizati īn mod frecvent īn regulament. Regula 2 prevede ca toate asigurarile se fac īn conformitate cu regulamentul iar regula 3 stabileste competenta directorilor de la conducerea clubului.Conditiile īncheierii contractului si dobīndirii calitatii de membru sīnt stabilite de rcgulile 4-11 din regulament, care stabilesc totodata raporturile contractuale īntre club si membrii sai. Conform regulei 4, orice armator care doreste sa-si īnscrie o nava Ia club liebuie sa depuna o cerere, īntocmita pe formularul aprobat de conducerea clubului, iar daca armatorul respectiv nu este deja membru aI clubului, eI trebuie sa faca si cerere pentru obtinerea calitatii de membru.

Regula precizeaza ca datele si inforinatiile furnizate de armatorul clubului cu ocazia īnscrierii de nave, dobīndirii calitatii de membru sau negocierii conditiilor de asigurare, sīnt considerate ca fiind corecte, īn masura īn care armatorul le cunoaste sau ar fi putut cu diligente rezonabile sa le cunoasca.

Conducerea clubului poate refuza, rara nici o justificare, orice cerere de īnscriere a unei nave, indiferent daca armatorul ei este sau nu membru a] clubului.Īnainte ca īnscrierea navei sa fie acceptata sau sa se considere ca fiind acceptata, conducerea clubu]ui si armatorul solicitat vor conveni asupraprimei de asigurare ce urmeaza a fi platita pentru nava respectiva, īn afara de cazul cīnd aceasta este īnscrisa pe baza de prima fixa.Īn cazul ctnd conducerea clubului accepta tnscrierea unci nave apartinlnd unui armator care nu este membru al clubului si īn afara cazurilorcīnd asigurarea respectiva nuconditioneaza dobtndireacalitatii de membru (regula 7 C), armatorul respcctiv devine, īnceptnd cu data acceptarii īnscrierii, membru aI clubului si nume]e sau se īnscrie īn registrul de membri.Dupa acceptarea īnscrierii unei nave, conducerea clubului elibereaza un cerificat de īnscriere sau īnregistrare, (certificate of entry) pe formularul aprobat de conducerea clubului. Īn certificat se specifica daca armatorul este membru al clubului si se precizeaza riscurile īmpotriva carora nava este asigurata de club. De asemenea, īn certificat se mentioneaza cuantumul primei de asigurare, data si ora de ctnd nava figureaza ca fiind asigurata la club si daca īnscrierea a fost acceptata pentru o perioa4a stabilita, data si ora cīnd va īnceta asigurarea. Daca pe parcurs se convine modificarea riscurilor asigurate sau a primei, conducereaclubului emite unsuplimentla certificatu] initial(endorsement sbip) ce reflecta modificarile aduse si momentul de cīnd acestea intra īn vigoare.Certificatele deīnscrieresisuplimenteleeliberateconstituiedovada asigurarii la club pe perioada valabilitatii acestora.

Īn cazul cīn4 mai multe persoane sīnt coarmatori ai unei nave (joint owners), acestia raspund solidar fata de club pentru plata primelor sau a cotizatiilor si despagubirile īncasate de unul dintre ei se consideraplatite tutuwr.

Regula 5 prevede ca orice tnscriere a unei nave care nu este ,,tnscriere speciala se face pe baza mutuala si toti membrii sīnt obligati sa plateasca contributii cu navele astfel īnscrise.

Regu1a 6 precizeaza la punctul A ca asiguxarea, inclusiv natura si extinderea riscuriloracoperite, precumsi contributiaplatibiladearmator, stnt acelea asupra carora conducerea a convenit cu armatorul. Punctul B al aceleiasi reguli precizeaza ca, īn afara cazurilor ctnd conducerea stabileste altfel, conditiile de asigurare sīnt cele cuprinse tn reguiament.Regula7prevededreptul conduceriiclubului deaacceptaīnscrierea unei nave īn conditiile speciale cu plata de prima fixa si ca, īn aceste situatii, armatorul nu va avea de platitalte contributii sau cotizatii. Acest fel de īnscrieri poarta denuxnirea de tnscrieri speciale (special entry) pe care conducerea le poate accepta tn urmatoarele cazuri:

1)cīnd nava respectiva opereaza exclusiv īn Marile L.acuri din Canada si S.U.A. si fluviul Sf.Laurencc;

2)cīnd armatorul solicitat este sau urmeaza sa Se navlositorul īn time cbarter al navei respective si solicita asigurareaīmpotriva riscurilor specifice acestei situatii;

3)cīnd armatorul solicitant al navei respectlve este guvemu1 unei tari, un organ guvernamental sau o tntreprindere proprietate de stat

4)cīnd navarespectivasetnregistreazalaclubpecalea reasigurarii, conform regulei 8 A

īn alte cazuri pe care conducerea clubu1ui le va consldera potrivite.

īn cazu1 īnscrierilor speclale, navele pot fi acceptate la asigurare ~ra ca beneficiarul asigurarli sa Se obligat sa ceara si obtinerea calitatii de membru. Beneficiarul unei asemenea asigurari speciale raxntne tnsa obligat sa plateasca clubu1ui sumele convenite cu conduccrea Ia datele stabilite de acestea din urma.

Regula 8 prevede dreptul conducerii clubului de a accepta cereri de reasigurare a unor nave primite din partea asiguratorilor primari si acestora, tn vederea acoperirii de catre club a unor riscuri prevazute īn regulament. Daca cererile stnt acceptate tn raport de conditiHe de acceptare, armatorii navelor reasigurate la club dobtndesc aceleasi drepturi ca si membrii clubului respectiv. La itndul sau, clubul are dreptui sa reasigure navele īnscrise, inclusiv navele īnscrise prin reasigurareala reasiguratorisiconformconditiilorstabilitedeconducere.

Rtgula 9precizeaza ca orice armator sau alta persoana, de catre care sau īn numele caruia s-a solicitat tnscrierea unei nave pentru asigurarca sau reasigurarea 1a club (indiferenl daca este sau urmcaza sa fle menibru aI clubului sau nu), se considera ca a facut o cererc īn numcle sau si al succesorilor sai si ca atīt eI cīt si succcsorii vor fi tinuti obligati de regulamentul clubului.Regula 10 prevede ca drepturile armatorului asigurat nu pot fi cedatc fara consimtamīntul conducerii clubului, altfel ccsionarca nu va produce efectc asupra clubului. Conduccrea clubului nu-si va da consimtamīntul pentru astfel de cesionari, daca cesionarul propus nu va conveni īn mod exprcs cu ciubul asupra respectarii regulamentului si conclitiilor dc asigurare. Cesionatului i se ccre de asemcnea sa se angajcze ca īsi asuma fata de club toate sau oricare dintre raspunderile cesionaru]uī, existente īn momentul cesionarii sau aparute dupa aceea. Cesionarul va trebui sa achite primele sau conditiile de asigurare modificate de conducerea clubuiui īn momentul cesionarii. Punctul C al regulii 10 prevede dreptul conducerii clubului de a scadea din despagubirilc datorate cesionatului orice sume pe care clubul le-ar avea de primit de Ia concesionar.Regula 11 consacra dreptul conducerii clubului de a emite instructiuni cuprivirc laconditiilesi formularcle contractelorde transport ce urmeaza a fi practicate de membrii clubului, īn general, pe anumite relatii de transport sau pcrttru anumite porturi sau locuri. Aceste instructiuni intra īn vigoare Ia data īnceperii anului imediat urmator de asigurare si se considera īncorporate īnrcgulamentulclubului. Armatorii membri sīnt tinuti obligati sa respecte aceste instructiuni īn masura īn care au aplicabilitate īn activitatea Ior. Īn caz de nerespectare a acestor instructiuni, conducerca c]ubului poate rcspinge pretentiile dc despagubire sau poate diminua dcspagubirile acordate la nivelu] la care ele ar fi fost cuvenite, daca instructiunilc clubuiui ar fi fost respectate.Regula 11 prevede dreptul conducerii clubu]ui de a face membrilor recomandari privind utilizarea unor anumite formulare de contracte de traasportpeanuniite rute. Armatorii sevorstradui sautilizeze formularele respcctive, atunci cīnd conditiile de angajare permit.Instructiunile si recomandarile aprobate de conducereaclubului se trimit imediat fiecarui armator membru, iar cīte o copie a acestora se va include sau se va anexa la fiecare exemplar dc regulament emis de club, dupa intrarea lor īn vigoare. Astfel, de exemplu, recomandarile facute conform regulii 11, intrate īn vigoare Ia 20 februarie 1979, constituie anexa A la regulainentul emis pentru anul respcctiv.Regula 16 prevede dreptu1 conducerii clubu1ui de a declara īnchis fIecare cont Ia o data urmatoare tnchcicrii calendarislice a anu1ui de asigurare respectiv. La īncheierea anului se proccdeaza la īncheiercaconturilor anului respectiv, iar daca sumele īncasate de la membri depasesc sumele platite sau care urmeaza a fi platitc cu titlul de despagubiri, exccdentul poate fi transferat īn fondW de rczerva al clubu]ui.Regu1ile 17, 18 si 19 se refera la pcrioada de valabilitate aasiguraiii oferite de club. Conform regWii 17, asigurarile facute pe perioada fixa īnceteazalasfīrsitu]perioadei respective, celelaltc ramīntnd valabile si tn anu1 de asigurare urmator. Conform regulii 18, asigurarile care ramīn valabile si īn anW de asigurare urmator se considcra īn acclcasi conditii, īn afara de cazul cīnd au fost convcnite conditii noi, cīnd s-au facut nolificari, conform regulii 19 sau cīnd conducerea clubului a notificat armatorului ce] tīniu la 20 ianuarie din anul curcnt, la orele 12, 00, asupra unor noi conditii sau prime de asiguxarc ce urmeaza a fI aplicatc īn anul de asigurare urmator. and conducerca clubului a facuto asemcnea notificare, acestea urmeaza sa puria de acord cu armatorul noile conditii si prime, Īn termen de o luna (pīna Ia 20 februarie, orcle 12,00). Daca nu se ajunge la un acord, asigurarea Īnceteaza.Dacaconducereaclubului notitka armatorilorpīnala 20deccmbrie din anu1 curcnt, Īn sensul ca Īn anul de asigurare urmator vor citste primele sau se va modifica rcgulamentul clubu1ui, si daca pīna la 20 ianuarie armatorii nu fac o notificare conform regulii 19 B, sc considera ca armatorii au acceptat noile conditii pentru anul de asigurare urmator. Regula 19A a prevede dreptu1 conducerii clubului de a notifica Īn scris orice armator ptna la 20 ianuarie, Īn sensul ca asigurarea lui va Īnceta Ia sfīrsitui anu1ui de asigurare īn curs.Conform punctului B al regulii 19, si armatorii pot notifica clubului rezilierea contractului de asiguxare, la finelc anului dc asigurare īncurs.Alte conditii pentru rezilierea contractului de asigurarc sīnt prevazute de regu1a 20. Astfel, un armator Īnceteaza de a fi asigurat, Īn cazu1 producerii urmatoarelor evenimente:

1) daca este un individ, tn cazul decesului, arestarii, falimentului sau pierderii capacitatii mintale de a-si conduce afacerile;

2) Īn cazul unei societati, din momentul desfiintarii, dizolvarii acesteia;

3) īn cazui neplatii sumelor datorate clubu1ui la datele stabilite;

4)daca armatorul pierde sau cesioneaza total sau partial drepturik asupra navci asigurate, fara consimtaxnīntul conducerii clubului

5) daca nava este constituita ca gaj sau altfel ipotecaia, fara aprobarea scrisa a conducerii clubului;

cīnd nava īnscrisa devine o pierdcre totala efectiva sau prczumata, sau este acceptata ca alare, de asiguratori CASCO, cu exccptia raspunderilor ce decurg direct din accidcntul respectiv;

7) daca nava īnscrisa este data disparuta timp de 1() zijc de la data cīnd s-a auzit despre ea uJtima data, sau cīnd a fost afisata ca disparuta la Lloyd;

8) daca nava īsi pierde ciasa sau daca armatorul ei comite orice aita īncalcare a regulii 21 A, sau cīnd conducerea clubuJui stabileste altfeI.ReguIa2l stabileste consecintele rezitierii contractului dc asigurare, atīt pentru armator, cīt si pentru club.Īn ce-i priveste pe armatori, acestia si succesorii lor ramīn raspunzatori pentruplala tuturorconlributīilorpentrutotanul de asigurare īn care are loc rezi1ier~a contractului. Īn anumite conditii, acestia sīnt obligati la piata proportionala a primelor, numai pentru perioada cīt asigurarea a fost valabila.La rīndul sau, clubul ramīne obligat sa despaguhcasca pe armatori īn legatura cu evenimentele ce au survenit īnainte de momentul īncetarii asigurarii.Condueerea clubului are dreptul sa stabiieasca uneie derogari de la aceste prevederi.Apreciem interesant de reievat prevederea continuta īn regula 29, īn sensul ca nu se acorda despagubiri de catre club, daca nava nu este asigurata CASCO, īn conditiile politei Lloyd sau īn alte conditii, aprobate īnpitalabil de conduccrea clubuiui. Oubul nuacorda despagubiri nici īn iegatura cu consecintele transportuiui de substante radioactive, explozive sau cu alte proprietati pericuioase, cu exceptia izotopilor radioactivi destinati utilizarii īnscopuri industriale, comerciaie, agricole, medicale sau stiintifice.Regula 30 precizeaza ca, cu exceptia ceior prevazute la regula 34, punetele 11, 20, 21 H, 23,24, 33 B si 34, clubul nu acorda despagubiri pentru avarii sau pierderi suferite de nava īnscrisa si instalatiile ei ori repararea acestora, pentru pierderea totala sau partiala a navlului sau chiriei, pentru cheltuielile de expediere sau īntoarcere a pasagerilor īn portul de īmbarcare sau pentru īntretinerea pasagerilor, īn caz de accidentare a navei, ori pentru salvare, ori pentru pierderi rezultate din rezilierea imui contract sau pentru debite neachitate, sau insolvabilitatea reprezentantilor, ori pentru contrastalii sau daune de retentie.Conform regulii 31 A, navele asigurate ia club trebuie sa-sipastreze, pc parcursul īntregii perioade de asigurare, ctasa obtinuta de la o socictate de clasificare, aprobata de club. La punctul B, se prevede ca nu se acorda despagubiri datorate transporturilor de contrabanda, īncalcarii blocadelor sau utilizarii navci pcntru scopuri ilicite.Dupa cum prevede rcgula 32, armatorul care, īn afara de asigurarea ia club, este despagubit de o alta asigurare, nu mai are dreptul la despagubirea cuvenita din partca clubului.

C. Executarea contractului de asigurare P.&I

Dupa īndeplinirea proccdurii de īnscriere a navelor la club, indiferent daca armatorul sau naviositorul īn time charter devine sau nu mcmbru aI accstuia, asigurarca dcvine efectiva si contractul de asigurare intra īn etapa executarii lui. Dupa cum am vazut, contractul de asigurare contine obligatii reciproce pentru asigurat si asigurator, iar realizarea scopului acestui contract pcntru armatorul asigurat - primirea de dcspagubiri si a asistcntei si protcctiei clubu1ui īn cazul materializarii riscurilor asigurate - estc conditionata de plata de catre asigurat a primelor, contributiilor sau cotizatiilor stabilite.Probiema contributiei platitede membrii clubu1ui este, īnprincipal, reglemcntarta de regulile 12 si 13. Accste rcguli stabilesc regimul contributiilor pentru membrii care se asigura pentru o perioada de timp nedeterminata. Īn ce privcste asigurarile speciale, f~cute conform regulii 7, sau cele īncheiatc pentru o perioada de timp determinata, acestea se īnchcic, dc regula, pc baza dc prima fixa pe care asiguratul o plateste odata cu īncheierea contractu1ui dc asigurare sau īn rate la intervale de timp convcnitc cu conducerea clubului.Conform regulii 12 A, membrii asigurati pe perioade de timp nedeterminatc trchuic sa punaladispozitia clubului, cu titludecontributii, toate fonduriic ccrute de conduccrea clubu1ui, pentru urmatoarele scopuri;

1) pcntru acoperirca cheltuielilor generale ale clubu1ui, stabilite de conducerc1 pcntru fiecarc an de asigurare;

2)pcntru acoperirea despagubirilorsi chcltuielilorpeliniaprotectiei si despaguhirii, inclusiv despagubirilc cc trebuic suportate dc club, pe linia reasiguraril()r;

3) pentru constituirea fondu1ui de rezerva al clubului si pentru acoperi rca cvcntua lclor deficituri īnregisttate.

Contrihutiile se pcrcep sub forma de cotizatii anticipate si suplimcntare, conform regu1ii 13. Punctul C al regulii 13 confera conduccrii ciubului posibilitatea de a constitui fonduri suplimentare, īn cazurile cīnd cotizatiile īncasate sīnt insuficiente pentru plata despagubirilor, fata de asigurati sau reasigurati. Īn asemenea cazuri, conducerea clubului poate decidc constituirea fondurflor suplimentare necesare, prin:

1)perceperea unor cotizatii extraordinare pentru acoperirea uneia sau mai multor pretentii deosebite;

2)prelevarea din fondurile percepute cu titlu dc cotizatii anticipate sau suplimentare;

3)utilizarea fondului de rezerva, disponibil, pentru asemenea scopuri;

4)utilizarea partiala a unora sau tuturor cailor mentionate mai s~

Cotizatiile extraordinare (catastrophe caIl) se percep conform prevedcrile regulii 13 si trebuie platite de toti membrii, īn afara de cazurile cīnd navclc sīnt īnscrise īn conditii]e speciale prevazute de regula 7 Asau cīnd īn certificatul de īnscriere ori suplimentul la certificat se exclude, īn mod expres, raspunderea pentru plata cotizatiilor cxtrordinare.Regu1a 13 A prevede ca, la īnceputul fiecarui an de asigurare, conducerea clubului hotaraste asupra procentu]ui din prima de asigurare ce urmeaza sa fie platita de membii cu titlu de cotizatie anticipata (advance call) pentru anul de asigurare respectiv.

Conform punctului 8 al regulii 13, īn cursul sau dupa īncheierea fiecarui an de asigurare (d~r nu si dupa īncheierea 1~ii) conducerea clubului poate hotari sa perceapa de la armatorii navelor īnscrise, pentru anul de asigurare respectiv;

1)una sau mai multe cotizatii suplimentare, stabilite īn procente, fata de primele anuale, sau de cotizatiile anticipate;

2)una sau mai mWte cotizatii extraordinare calculate īn raport de TRB-u] navelor īnscrise.

Cotizatiile anticipate, suplimentare sau extraordinare, se platesc Ia termenele stabilite de conducerea clubului.

De īndata ce au fost stabilite cuantumuri]e cotizatiilor anticipate, suplimentare sau extraordinare, conducerea clubului notifica membrii interesati, comunicīndu-le urmatoarele date:

1)cuantumul cotizatiei;

2)data la care cotizatia respectiva devine scadenta, sau daca cotizatia se plateste īn rate, marimea ratelor si data cīnd acestea devin scadente;

3)suma platibila de membrul respectiv pentru fiecare nava īnscrisa de el;

4) daca cotizatia este piatibila īi aita vaiuta decīt dolari S.U.A.;

daca vrco proportic a cotizatici rcspective este destinata pentru fondul dc rczcrva sau pentru acopcrirca unui dcficit īnregistrat īn anul de īnrcgistrare īnchis.

Conducerca ciubului poatc ccrc oricarui mcmbru sa plateasca cotizatia sau o parte din ea, īn orice vaiuta.Purictul F a1 rcguiii 13, prccizcaza ca nu sc pcrmite compensarea cotizatiei, a primcior fixc sau a oricaror aitor sumc datorate clubuiui, cu despagubiri pe care un memhru este īndreptatit sa 1c primeasca de la ciub, armatorul nefiind īndreptatitsa rcfuzc sausa īntīrzie platacotizatiiior pc asemcnca considcrcnte.Rcgula 1 3, punctui G, prcvede ca īn anui īn care un armator īntīrzic piata cotizatiiior, acesta dcvine obligat la plata de dobīnzi, cu īncepere de la data scadentei cotizatiiior neplatite īn termen.Conform punctului H, daca vrcun mcmbru nu plateste vreo contributie sau cotizatic datorata, aceasta sc plateste de ccilalti membri, proportional cu contributiilc sau cotizatiiie datorate dc acestia, īn anui de asigurarc rcspectiv, conform hotarīrii conducerii ciubuiui.De regu1a, cotizatiilc anticipatc se īncascaza īn doua ratc egaie, la 20 februarie si 20 august. Cotizatiiic suplimcntarc sc caiculca.za dupa circa 8 luni de Ia īncheierea anuiui de asigurare, cīnd sc cunoaste cu destula ccrtiludine cuantumui dcspagubirilor acordate sau ce urmeaza īnca a fi platite īn cadrul anului de asigurare īncheiat, prccum si beneficiile obtinutc din alte activitati īn care clubul a investit fonduri.Ecuatia de baza a activitatii clubuiui cste: cotizatii + venituri din invcstitii = venituri + cheltuicii.

Procedura de avizare si tratare a daunelor este prevazuta de regulilc 36 si 37 din reguiamcntui clubului.

Reguia 36 A prcvcde obligatia oricarui membru de a prezcnta clubului, cīt mai curīnd posibil si oricīnd i sc cerc, oricc document sau informatie detinuta de ei sau de reprezentantii sai, carc pot fi relevante īn legatura cu orice pierdere, avarie, cheltuiala sau raspunderc pcntru care armatorul cste asigurat ia ciub. and se īnainteaza clubului o pretentie de despagubirc, īn iegatura cu un risc asigurat, armatorui trebuie sa prezinte actele justificative, rapoartc)c dc cxpcrtiza si orice altc documentc si informatii carc i se cer.

Rcguia 36 B prevede ca ia producerea oricarui evenimcnt cc poatc da nastere unci prctcntii de despagubirie, conform regulamentului c] ubul ui, ori ce armator mcmbru cstc obl igat sa actioncze pentru cvitarea sau minima]i.zarca oricarei pierderi ia c)ub.

Armatorii sīnt de asemenea obligati sa informeze conducerea clubului, īn scris, despre orice accident sau alt cvcnimenl care poate genera o pretentie de dcspagubire si despre orice expertiza īn legatura cu o pierdere sau avarie asigurata la club. Informarea scrisa trebuie trimisa fara īntīrziere.Regula 37 B prevede ca oricc prelentie trebuie notificata conduccrii clubului imediat, dar īn nici un caz mai tīrziu de un an de la data cīnd armatorul a fost īncunostiintat ca s-a formulat sau urmeaza sa fie formulata o pretentie īmpotriva lui.Īn regula 37 C se stabileste latitudinea conducerii clubuiui de a respinge pretentia sau de a diniinua cuantumul despagubirii, daca:

1) armatorul nu si-a īndeplinit obligatiile prevazute de regulile 36 si37AsauB;

2)armatorul aplatitwcodespagubiresauaacceptatvreo raspundere fara consimtamīntul prealabil si scris al conducerii clubului;

3) īn timp de un an de la plata unei daune, armatorul nu formuleaza pretentia dc dcspagubire catre club.

ktre documenteie care se prczinta, de regula, clubului, atunci cīnd se formuleaza o pretcntie de dcspagubire, putem enumera urmatoarele:

- copia protestului de mare extrase dinjurnalul de bord si de la masini;

- raportul comandantului privind īmprejurarile īn care s-a produs accidentul sau evenimentul generator de pagube;

- copii ale corespondentei purtate de comandantul si agcntii navei cureclamatii, īn legatura cu pretentiile acestora din urrna;

- copii ale proceselor-verbale sau ale altor documente oficiale, din carc rczulta raspunderea armatorului pentru paguba produsa;

- acte justificative privind cuantumul pagubei, cum ar fi tarifc oficiale, copii dupa acte normativc, liste de preturi, facturi comerciale, facturi de reparatii, facturi de combustibil si a1te materia1e, copii ale contractelor de transport, copii de conosamentc si manifeste, hotarīri judecatoresti sau arbitrale ~tc.;

- rapoarte de constatare si recomandari ale inspectorilor societatii de clasificare;

- rapoarte de expcrtiza Ithnica, economica saujuridica īntocmite de expertii nuxniti de armatori, pentru coristatarea īmprejurarilor care au generat paguba etc.Documentatiarcspcctivaeste analLzatadecatrcspecialistii clubu1ui, care sīnt chemati sa-si dea avizul, īnainte ca cererea de despagubire saf~e supusa aprobarii conducerii clubului, cu privire la legitimitatea acestcia din punct de vcderc tehnic, juridic si cconomic. Īn masura īn carc cstc Iegitima, ccrcrca de dcspagubirc cste supusaaprobarii conducerii clubului, dupa care suma acordata cu titlu de despagubire este platita armatorului intercsat.

SECTIA  A II-A

RISCURILE ASIGURATE DE FLOTA

NAVROM CONSTANTA LA

CLUBUL P.&I.

§1. Consideratii generale

Flota Īntrcprinderii de Exploatare a Flotei maritime, NAVROM Constanta, are acoperire P.&I. asigurata prin Adrninistratia Asigurarilor de Stat Bucuresti (ADAS)la Clubul The United KingdonMutualSteam Ship Assurance Association (&rmuda) Limited. Acest club este unul dintre cele mai mari cluburi din lumea asigurarilor maritime, avīnd si o traditie foarte īndelungata īn activitatea sa. Sediul clubului a fost mutat īn 1969 īn Irisulele Bermude, din considerente de politica flnanciara, desi activitatea sa continua sa fie condusa din Londra. Īn consiliul de adniinistratie, sīnt alesi de adunarea generala a membrilor clubului, 30 de membri, dintre care27sīntarmatori, membri, ce detinfloteīnsemnate, reprezentind cca. 30 de pavilioane si nave din toate tipurile si categoriile de tonaj. Conducerea de zi cu zi a activitati curente a clubului este īncredintata, atīt Ia sediul central din Bermude, cīt si la Londra, flrmei Thos R. MilIer & Son, īn cadrul careia actioneaza directorii si personalul tehnic aI clubului.Asigurarea Ia acest club se face conform regulamentului de administratie, publicat anual, cu eventuale modiflcari. Regulamcntul se publica īntr-o brosura ce cuprinde lista corespondentilor clubului, din īntreaga lume.Īri regulamcntul clubului sīnt prevazute toate conditiile privind īnscrierea navelor si dobīnclirea calitatii de membru, modalitatea stabiiirii cotizatiilor, conditiile si termenuI de valabilitate al asigurarii, enumerarea riscurilor asigurate si definitiile acestora, acordarea despagubirilor si modul de solutionare a eventualelor litigii.Enumeraita riscurilorasigurate si deflnitiiloracestorasīntcuprinse la regula 34 din regulamentuI clubuIui. Trebuie īnsa subliniat faptul ca nici un armator membru nu estc obligat sa ape]cze la asigurarca integrala oferita de club, cxistīnd posibilitatea de a sc asigura īn mod se]ectiv īmpotrivaanumitorriscuri, pentrurestul ramīnīnd propriu] sau asigurator.

I.E.F.M. NAVROM Constanta este un armatormare, avīnd o flota de 260 de nave, cu o capacitate de transport de 4, 774 milioane tone, si care nu poate īn prezent, sa-si pcrmita sa se asigure singur īmpotriva unor categorii de riscuri. Ca umiare, I.E.F.M. NAVROM s-a asigurat la Clubul The United Kingdon Mutual Stcam Ship Assurancc Association (Rermuda) Limited, īmpotriva riscurilor specificate de rcgula 34 din regulamcntulclubului. īnaintedea trecelacnumerarea riscuriloracoperite si a deflnitiilor acestora, regu]a 34, īn preambul, prevede urmatoarele:

Sub rezcrva oricaror servicii speciale, ce pot fi convenit, un armator care si-a īnscris nava ia club este asigurat de catrc accsta din urma īmpotriva raspunderilor si cheltuielilor enumcrate mai jos, cu conditia ca acestea sa rczulte:

1)din cvenimente produse īn perioada cīnd nava este īnscrisa la

2)īn legatura cu interesul armatorului fata de nava īnscrisa si

3)din procesui de exp]oatare de catrc armator a navci īnscrise.

Asemcnea raspundcri si chcltuieli sīnt supusc fransizclor stabilite imediat dupa punctul 35 al acestei rcguli.

Se observa ca despagubiri]e nu sc acorda dccīt īn masura īn care raspunderile sau cheltuielile respectivc dcpascsc o anumita suma. īn continuare vom enumera riscurile īmpotriva carora sīnt asigurate navcle LE.F.M. NAVROM Constanta.

§ 2~ Pierderea efectelor personale ale navigatorilor

Acest risc cste mentionat la punctul 8 din rcgula 34, fiind dcfinit ca raspunderea unui armator pentru pierderea efectclor personaie ale unui navigator, datorita pericolului marii, raspundere izvorīta din acte normative ori alte obligatii legale sau din conditiile oricarci conventii sau contract de munca cu echipajul, cu conditia ca, clauzele unei asemenea conventii sau unui ascmenca contract sa fi fost aprobai dc directorii c]ubu]ui, conform prevederilor regulii 34 (2).īn regula 34, punctul 2, se prevede obligativitatea armatorului de aobtine aprobarea scrisaa directorilorclubului, īnlcgatura cu contractele de munca īncheiate cu echipajele navelor ]or. Directorii pot, cu ocazia aprobarii, sa ceara introducerea unor clauze noi sau modificarea unor clauze din contract si sa dispuna modificarea primei de asigurare, īn vcdere riscurilor suplimentarc ce le-ar presupunc anumite clauze,ncagrcate de conducerca clubului.Dcsigur ca rcla~iilc dc munca de tip socialist existente īntre I.E.F.M. NAVROM si pcrsona]ul navigant romān sīnt rcglementate prin Codul Muncii si alte acte normative īn vigoare, iar contractul colcctiv dc munca, īnchciat conform legislatici muncii din tara noastra, nu poatc [1 pasibil de modificari, īn cazul īn carc conduccrea clubului ar ccrc-o.Este mentionat faptul ca, conform Icgii romāne, raspunderea armatorului pcntru picrdcrca cfcctclor pcrsonalc alc echipajului nu este clar rcglcmcntata si Iimitata sub aspcctvaloric. Conform Regu1amentu1~~ scrviciului la bord, armatorui cstc obligat sa dcspagubcasca pc navigatori, īn caz dc picrdcrc a cfcctclor pcrsonalc, cu cxccptia cazurilor cīnd picrdcrca a survcnit din vina lor. Iata ca accst risc ai armatorului a fost trccutasupra clubului P.& I. pc caica asigurarii. Unexempluīn acestsens īI constituie cazul navci ,,Turnu Scvcrin, carc a [ost colizionata la icsirca din strīmtoarea Dardanclc dc nava ,,Admiral Amajevic, sub pavilion iugoslav. Nava ,,Turnu Scvcrin s-a scufundat dupa cel mult un minut de la abordaj, iar dintrc mcmbrii cchipajului au ramas patru supravietuitori, care au reusit sa paraseasca nava īnot, īn primele clipe. Armatorul a dcvcnit raspunzator pcntru dcspagubirea supravictuitorilor si a familiilor celor disparuti, cu contravaloarca cfectelor personale pi crdute. Arrnatorul a īnai ntat documentelc privind prctentii Ie respective clubului, care a platit sumelc corcspunzatoare.Īn lcgatura cu riscul dc picrdcre a efectelor personale, prezinta intcrcs cazul navci ,,Olancsti, carc a fost bombardata si scufundata, īn cstuarul Shat E1 Arab, īn timpul razboiului irano-irakian, la īnceputul anului 1981. Īntrcgul cchipaj s-a salvat, īnotīnd sprc malul irakian, feriti de bombardamcntul iranian, de īnsasi nava parasita. Conform Rcgulamcntu1ui Scrviciului la bord, I.E.F.M. NAVROM Constanta ramīneobligatasa dcspagubcasca mcmbrii cchipajului cucontravaloarca efectelor picrdutc, dar cl nu poatc bcncficia dc acopcrirc din partea clubului, datorita prcvedcrilor din preambulul la rcgula 34 si faptului ca paguba a survcnit, ca urrnare a unor operatiuni militarc, īmpotrjva riscului carora nu s-a racut asigurarca la club.

§ 3. Raspunderi rezultate din contracte de remorcaj

Accst risc cstc prcvazut dc punctul 16 al regu1ii 34. Conform textu1ui din rcgulamcnt, ciubul dcspagubcstc pc armatori pentru pierderi sau avarii rczultatc din sau īn timpul rcmorcajului uzuaI al navei īnrcgistratc īn procesul exploatarii normale si pentru carc armatorul p a tc dc vc ni raspunzator, īn virtutea clauzelor contractul ui de remorcaj, dar numai īn masura īn care despagubirea nu poate fi obtinuta pe haza politei de asigurare CASCO.Prin remorcaj uzual se īntelege remorcajul utilizat cu ocazia intrarii sau plecarii din port, ori īn timpul mancvrelor īn interiorul portului, īn procesu) exp]oatarii normale a navelor. Tot aici sc cupri nde remorcajul necesitat de barajc sau altc nave, īn carc īn mod uzuai sīnt remorcate īn tirnpul exploatarii lor, dintr-un port sau dintr-un loc īn altul.Avariile si pierderile suferite de armator īn alte conditii de remorcaj pot fi despagubite de la caz la caz, conform vointei directori)orclubului, cu conditia ca ciubul sa fie informat īn prcalabil dcspre fclul rcmorcajului intentional si conditiiie contractului de rcmorcaj, pcntru care trehuie obtinuta aprobarea scrisa a directorilor.Chiarīn cazul remorcajului considerat uzual, īn spiritu) conditiilor aratate mai sus, directorii clubului pot respinge sau diminua cuanturnui despagubirii, īn cazul cīnd considera ca remorcajul rcspectiv a fost facut sau contractul de remorcaj a fost īncheiat nerezonabil sau daca, dupa parerea Ior, contractul de rcmorcaj respctiv ar fi trebuit sa prevada ca riscurile si raspunderile respective nu sīnt īn sarcina proprietarului navei remorcate.Regula 34, ( punctul 1 6 B), prevede de aserncnea, acoperirea de catre club a pierderilor pentru care armatorul poatc deveni raspunzator ca urniare a oricarui contractde remorcaj īnchciatdc catre nava īnregistrata Ia club, cu oricare altc nave sau obiect, atunci cīnd dircctorii considcra capretentia respectiva intra īn afara riscuriloracopcrite de club. Directorii pot dispune respingerea pretcntiei dc despagubire sau diminuarea cuantuinului acestuia, atunci cīnd considcra ca armatoru) mcmbru s-a angajat īn mod nerezonabil īn efectuarea remorcajului respectiv sau cīnd, dupa parerea lor, contractul de rcmorcaj ar 5 trebuit sa prevada, īn mod rezonabi!, ca riscurile si raspunderile respective nu cad īn sarci na armatorului navei īnregistrate

.~ 4. Raspunderea pentru īnlaturarea epavei

Raspunderea armatorului membru pentru acoperirea cheltuielilor Iegate de īnlaturarea epavei unei nave este asigurata de club conform reguiii 34, punctui 18. Cheltuielile ce se despagubcsc se refera 1a toale partile directe sau indirecte, facute de armator pentru ridicarea,. īnlaturarea, distrugerea, semnalizarea luminoasa sau marcarea epavei unei nave īnregistrate, īn cazurile cīnd efectuarea acestor operatiuni este obligatorie, conformlegii, saucīnd chcltuielile respective potfi recupcrate~n mod legal, de la armator.

Din valoarea cheltuielilor suportate de armator sau pentru care acesta estc tinut raspunzator īn Iegatura cu epava, sc scade valoarea tuturor proviziilor si materialelor salvate, precum si valoarea epavei īrisesi, clubul suportīnd numai difcrenta. Dcsigurca armatorul va trebuL cu ocazia formuiarii pretentiei de dcspagubirc catre club, sa faca dovada ca a depus toate diligentele pentru salvarea unci parti cīt mai rnari din materialele si proviziile de bord si chiar pcntru va1orif~carea epavei. Exista situatii cīnd armatorul nu poate obtine dreptul de a scoate de pe epava provizii si/sau materialc, fīind īmpiedicat de autoritatilc locale. Grupul solicita, īn mod obisnuit, dovczi īn acest scns.Subpunctul B a1 reguli 34 (18) precizeaza ca nu se acorda nici ufl fcl clc despagubire din partea clubului, īn situatiile īn care armatorul īsi īnstraineaza drcptul de proprietale asupra epavei, altfcl dCCīt prin abandon, īnainte dc ridicarea, īniaturarea, distrugerea, semni3lizarca Iuminoasa sau marcarea epavei.

§ 5. Raspunderea pentru lipsuri sau avarii la marfuri sau alte bunuri

Acoperirea raspunderii armatorilor pentru pierderi sau lipsuri la īncarcatura este reglementata separat dc cea pentru avarii, la punctul 20 din regula 34.Riscurilc clc pierdere sau lipsuri se refera nu numai la marfurile sau bunurile care au fost transportate, ci si la cele pe carc armatorul intentiona sa Ie transporte, decarccc pierderi sau lipsuri potsurvcni (ca.z tipic pentru navele de Iinie regulata) si īn perioada de cīnd arz1latorul preia marfurilc īn custodie, pīna īn momentul cīnd accstea sīnt cerute Ia īncarcare pe nava de transport.Pierderile sau lipsurile sīnt acoperite atunci cīnd ele constituie consecinta īncalcarii de catre armator sau de catre oricc persoana prin fapte, neglijcnta sau culpa a obligatiilor pentru care armatorul poatc t~, īn mod legal, tinut raspunzator de īndatorirea sa de caraus maritim: de aīncarca, manipula, stivui, transporta, pastra, īngrijisipredaascmeflea marfuri sau bunuri, ori atunci ctnd sīnt datorate starii de navigabilitate a navci īnrcgistrate.Punctul 21 a1 regulii 34, trateaza, īn mod separat si pe larg, conditiile īn care clubul acorda acoperire īmpotriva raspundcrii pentru avarii suferitc dc marfurile prcdate pentru transport sau efectiv transportalc, survenite din aceleasi cauze ca cele aratate la punctul 20, pentru pierderi sau lipsuri.Obligatia armatorului, īn calitate de caraus maritim, de a īncarca, manipulasi de adepunediligente pentruasigurareastarii de navigabilitate anavei, īn momentulīnccperii calatoriei, rezulta dinprevedcrile Regulilor de la Haga (1924) īncorporate practic īn toate conosamentele, iar pierderile, lipsurile si avariile cauzate de īncalcarca acestor īnclatoriri nu sīnt acoperite si despagubite de asigurarea CAROO. Din aceasta cauza, armatorii recurg la acoperirea riscurilor afcrente prin asigurarea la cluburile P.& I.

Conform punctului 21, armatonii este īndreptatit sa rccupereze de la club cheltuieliie suplimcntare (ce depasesc cheltuielile ce ar fi trebuit īn mod normai suportate de el, īn regimul contractului de transport) de descarcare, valorificare, aruncare sau distnigere a marfurilor avariate sau compiet depreciate, cu conditia ca armatorul sa tie tinut raspunzalor pentru suportarea acestor cheltuieli si sa nu aiba drept de regres pentru recuperarea lor, dīn partea vreunui alt partener; īn ascrnenea īrnprejurari, clubulacordadespagubirea numai īnproportic dejumatatc dincheltuielile suplimentare suportate de armator.īn legatura cu despagubirile acordate de club pcntru lipsuri, pierderi si avarii la marfuriie transportate, conform punctc]or 2Osi 21 aie regu1ii 34, tn regulament se precīzeaza o serie de conditii carc afecteaza cuanturnui despagubirii si de care armatorii membri trebuie sa tina seama, dupa cum urmeaza:

a) Daca ciauzele contractului de transport, īn baza caruia se transporta marfurile nurnai la bordul navei īnregistrate la club, sīnt mai putin favorabiie decīt cele continute īn Conventia internationala pentru unificareaanuniitor reguli privitoarela conosamente, semnat ]a Bruxelies la 25 august 1924 si revizuita prin protocolui la aceasta conventie, semnat la Bruxelles, la 23 februarie 1968 (cunoscute ca Regulile de ia Haga si Visby, directorii clubului pot respinge prctentia de despagubire sau pot reduce cuantumul despagubirii, pīna ia nivelui la care eie s-ar fi ridicat daca contractul de transport ar fi fost īncheiat īn conformitate cu conditiile Reguhlordc la Haga/Visby.Exceptic fac cazurilecīndarmatorul notifica īn scris conducerii c]ubu]ui cu privire la contractul de transport si clauzele acestuia, imediat ce-i devin cunoscute, si cīnd conducerea, daca considera potrivit, reuseste sa cfectueze o asigurare a raspunderii suplimentare a clubului si/sau armatorului pe cheituiala armatonilui, cu privire la marfuri]e respective.

b) Un armator membni poate fi īndreptatit sa recupcreze de la club pierderi]e, avarii]e sau alte che]tuieli platite de el intercselor marfii transportate cu unalt mijloc de transportdecīt nava īnscrisa si pentru care armatorul poate [1 linut raspunzator pe baza unui conosament direct sau cu transbordare (through sau transhipment bill oflacting) sau alta forma de contract de transport, īnchciat pentru un transport ce urmeaza sa fie eliberatpartialcuo nava īnrcgistrata. Conducereaclubului arelatidudinea sa interzica, īn orice momcnt, utilizarea pe oricare ruta de transport a oricarui formular de conosament direct sau cu transbordare, sau de alt contract de transport, īn baza caruia armatorul unei nave īnregistrate poate deveni raspunzator pcntru pierderi si/sau avarii Ia marfuri, pe alte mijloace de transport decīt nava īnregistrata.Se precizeaza ca, prin rezolutia adoptata Ia 17 februarie 1969, conducerea clubului a decis sa nu acorde acoperire pentru pierderi sau avariila marfurile transportate pe baza de conosamentdirectdin porturile situate la fluviile Paraguay si Parana care apar īnainte de īncarcarea marfurilor īn nava īnregistrata.

c) Armatorul nu este īndreptatit 1a acoperirea de catre club a oricaror raspunderi, costuri sau cheltuieli ce nu depasesc suma maxima de 2000 dolari S.U.A./voiaj.

Armatorul va plati costul acestei asigurari, total sau partial, asa cum hotareste conducereaclubului. Īnlegaturacudateleprivindasemenea transporturi, secere, īnmod uzual, comunicareacondiliilor contractului de transport si a datelor privind portul de īncarcare, durata estjrnata a raspunderii armatorului, precum si felul si valoarea maifurilor.O alta īmprejurare īn care clubul se exonereaza de raspunderea de a-1 despagubi pe armator este aceea privind transporturile de mctale, pietre pretioase si alte obiecte sau documente cu valoare intrinseca ridicata. Se acorda despagbiri numai daca, īn prealabil, conducerea clubului a aprobat, īn scris, contractul de transpon si masurile de securitate luate pentru apararea īncarcaturii. Orice armator care se angajeaza la asemenea transporturi trebuie sa consulte conducerea clubului, pentru a se stabili daca este necesara o asigurare suplimentara, caz īn care raspunderile pot fi asigurate pe baza politei deschise a clubului, pe contul armatorului.

d)Armatorii navelorfrigorificesauprevazute cuspatii de transport refrigerate sīnt obligati sa predea, īn mod regulat, instalatiile si spatiile &igorifice la societatile de clasi[lcare si sa respecte recomandarile acestora, īn caz contrar pierzīnd dreptul Ia despagubiri.

e) Daca īncarcatura īn Iegatura cu care s-au fonnulat preten~ii de despagubire, pe baza punctelor 20 si 21 ale regulii 34, este proprictatea armatorului membru, aceasta īncarcatura se consideracomplet asig-urata la asigurarea CAROO Īn conditii cel putinla fel de cuprinzatoare ca ale politei Lloyds cu clauza F.P.A. (free ofparticular average) iararmatorul va putea ~ despagubit de. club numai pentru sumele ce depasesc cuantumul pentru care este īndreptatit la despagubire, pe baza politeiCARGO.

t)Armatorul membru pierde dreptul la despagubire daca raspunderea, costurile sau cheltuielile stnt consecinta unei devieri a navei īnregistrate, īn afara de cazul ctnd arrnatorul notifica conducerii clubului privind devierea, īnainte de aceasta sau imediat cc primeste inforrnatii īn legatura cu ea, si numai daca, i s-a confirmat de catre conducerea clubului ca el ramīne acoperit de club. Totusi conduccrea clubului poate autoriza plata totala sau partiala a unef asemenea despagubiri, daca stabileste ca armatorul a avut motive rezonabile sa creadaca, īnīmprejurarile date, armatorul po~ite fi scuzatdinalte motive īntemeiate, pentru faptu1 ca nu a notificat conducerea clubului.

g)Cuexceptia cazurilorcīndconducerea clubului stabilestc altfel, nu se acorda nici o despagubire conform punctelor 20 sau 21 ale rcgulii 34, pentru raspunderi ale armatorului, rezultīnd din:

-descarcarea totala sau partiala a marfurilor īntr-un alt port decīt cel prevazut īn contractul de transport

-īn legatura cu raspunderea armatorului rezWtat din faptul ca a predat rnarfurile fara sa primeasca conosamentele respective;

-eliberarea de conosamente antedatate sau postdatate;

-elibcrarea cu buna stiinta de conosamente ce contin o descriere incorecta a marfurilor sau starii acestora;

-nesosirea sau sosirea īntīrziata a unei nave īnregistrate īn portul de īncarcare ori neīncarcarea vreunei marfi sau marfuri pe o nava Īnregistrata, cu exceptia cazurilor cīnd raspunderile izvorasc dintr-un conosarnent deja eliberat.

h)Pierderea totala sau partiala a navlului sau cbiriei poate fi despagubita conform punctelor 20 sau 21 ale regulii 34, daca si numai daca asemenea pierderi fac parte din pagubele recuperabile de catre persoana interesata tn marfurile transportate de nava īnregistrata, pentru pierderi sau avarii la aceasta marfa sau daca este, cu acordul conducerii clubului, inclusa īn solutia de compromis a pretentiei formulate de asemenea persoane.

Paragraf 6 pentru incarcatura in situatii de abordaj

Conform regulii 34 punctul 22, pierderea sau avarierea marfurilor traitsportate de o nava tnregistratalaclub, datorita abordajului īntre nava īnregistrata si o aIta nava - caz īn care armatorul membru este obligatprin Iege sadespagubeascape armatorul sau navlositorul celeilalte nave - este despagubita īn ultima analiza, de club. Daca marfa transportata īn nava īnregistrata este proprietatca armatorului membru, acesta se considera cornplet asigurata, pe baza politei de asigurare Lloyd, cu clauza F.P.A., iararmatorul membru poate recupera delaclub numai surna ce depaseste despagubirea obtinuta de 1a asiguratorii CARGO.Īn situatiile cīnd contractul de transport contine exonerarea uzuala aarmatorului de raspundereapentruneglijentaīnnavigatiesi administrare, despagubiri conform punctului 22 pot apare nurnai daca raspunderea pentru abordaj este stabilita conformlegislatiei unei tari care nua adoptat Conventiapcntru unificareaanumitorreguli privind raspundereanavelor implicate īn abordaj, semnata la Bruxelles īn 1910.

§ 7. Raspunderea pentru amenzi si alte cheltuieli

Puncetele 25-35 ale regulii 34 reglementeaza despagubirea armatorilor membri de catre club, pentru amenzi platite sau anumite catcgorii de cheltuieli suportate, dupa cum urmeaza:

Amenzi

- Amenzi aplicate armatorului de catre itistante judecatoresti sau autoritati competerite, peniru faptul ca nu a asigurat conditii de munca sigure, pe nava īnregistrata, conform prevederilor legilor sau reglementarilor oricarei tari.

-Amenzi aplicatearmatorului de instante sauautoritatii competente

pentru lipsuri sau plusuri constatate la livrarea marfurilor sau pcntru īncalcareareglementarilorprivinddeclararea marfurilorsaudocumentelor referitoare la nava ori īncarcatura.

-Amenzi sau orice alte penalitati aplicate navei īnregistrate de instante sau autoritati competente, pentru:

a)acte dc contrabandacomise de comandantul, o~terii sau echipajui navei, de alti prepusi sau agentul armatorului sau de persoane pentru care armatorul poate fl tinut raspunzator,

b)penlru orice īncalcare a legislatiei sau reglemetarilor vamale privind constructia, adaptarea, modiflcarea sau echiparea navei īnregistratc.

-Amenzi aplicate armatorului unei nave īnregistrate, de insiante judecatoresti sau autoritati competente, pentru īncalcarea oricaror norme privind trecerea &ontierei.Amenzi īn afara celor prevazute la punctele 14 (pentru acest punct I.E.F.M. NAVROM nu are asigurare ]a club), 25, 26, 27 si 28 ale regulii 34 din Regu]amentul P. & I. aplicate armatorului de orice instante judecatoresti sau autoritati competente, pentru orice neglijenta sau greseala a comaridamentuiui, ofiterilor, echipajului sau altui prepus, sau reprezentantul armatorului, īn timpul īndeplinirii de catre acestia a tndatoririlor īn legatura cu nava īnregistrata.aubul nu despagubeste, īn nici un caz, pe armatori pentru amenzileplatite īncazulīncarcarii navei peste marcasi pentru cheltuielile judecatoresti si alte cheltuieli aferente.

Cheltuīeli Iegate  de carcctarile oficialc tn caz de pierdere sau accidentare a navei

-Cheltuielile suportate de armatorul membru pentru apararea sa sau pentru protejarea intereselor sale, īn cadru] unei cercetari oficiale, privind pierderea sau accidentarea unei nave īnregistrate, se suporta de club, dar numai īn masura rezonabila si nu la Iibera sa discretie.

Cheltuieli rezultate urmarc intervcntiei autoritatilor Iocale

-Cheltuielile suportate cu aprobarea conducerii clubului pcntru apararea sau obtinearea achitarii unui armator, īn cazurile de interventic a autoritatilor competente dirl orice tara, pe care conducerea clubuJui Ic va considcra ca fiind pe ricdrept platite sau ca necesita cercetari suplimentare.

cheltuieli inerente armatoriei

-Raspunderi, cheltuieli de judecata si de alta natura inerer~te activitatii de armare, exploatare sau administrare a navelor, pe care conducerea clubului le considera ca facīnd parte din acoperirea acordata de club.Despagubirile pentru asemenea pretentii se platesc īn masura stabilita de conducerea clubului. Accst punct nu include raspunderile, cheltuielile dejudecata si de alta natura, care sīnt īn mod expres exclusc de regulamentuJ clubului.

Cheltuieli dc judecata si altele

-Cheltuieli de judecata si de alta natura pe care un armator le suporta īn Iegatura cu (sau pentru evitarea ori īn īncercarea de a evita) o raspundere sau cbeltuiala pcntru care el este īn īntregime sau, datorita uneifransize, partial asiguratdeclub.Asemeneacheltuieli sedespagubesc numai daca au fost efectuate cu consimtamīntul prealabil al conduccrii clubului, ob~inut īn scris, sau daca conducerea clubului stabileste ca cheltuiclilc respcclivu au Lost facutc īn mod rczonabil.Cheltuicli dc odce natuia suportate de armator, cu ocazia producerii unui evcnimcnt, accident sau īntīmpiare care poate genera o raspundere īmpotriva caicia arrnatorul este total sau (datorita uriei fransize) partial asigurat la dub, carc sīnt suportate numai īn scopul cvitarii sau minimal~~arii unci aserncnca raspundcri, eare nu ar fi fost facute din alte motivc si nu poi fi recuperate din alta parte, pe baza unui contract de asiguraresaudc alta natura. Acestecheltuieli sīntdespagubite numai daca au fost facute cu aprobarea prealabila a conducerii clubului si īn masura īi~ care acesta stabileste ca au fost facute rezonabil si sīnt de natura sa permita dcspagubirca de catre club.

Cheltuieti tacute la indicatia clubulul

- Cheltuielile si picrdcrile suportate de armator, din indicatia speciala a clubu1ui, īr4 cazul cīnd conducerea clubului considera c.a intcresele membrilor clubului sīnt sau pot fi afectate.

- Dcspagubid sau cornpcnsatii p]atite pasagerilor aflati Ia bOrdU1 navei īnregistrate, (altcle decīt riscurile acoperite conform punctului 1 al regu1ii 34 - pentru care I.E.F.M. NAVROM nu estc asigurata - ztn.), peniru care armatorul poate fī raspunzator pe baza unui contract de transport persoane, ca urmarc a unui accident suferit de nava īnscrisa.

§ 8. Raspunderea pentru poluare

Raspunderea armatorilor pentru poluare este asigurata de club īn baza regWii 34 A, conform careia, prin daune de poluare se īnteleg picrderile sau avadile cauzate prin contaminare, ca urmare a deversarii sau descarcarii de petrol de oricc fe] sau de amestecuri continīnd petrol, din orice nava.

Raspundcnie pe care clubul Ie poate asigura pe baza regu1ii 34 A

a) Raspunderca unui mcmbru de a plati daune, compensatii, amenzi sau penalii.ad aplicate pcntru poluare survenita ca urmarc si īn timpul salvarii unci nave de catre o nava a unui armator membru

b) Raspunderca unui membru de a īndemniza un prestator prepus sau reprezentant al sau īmpotriva raspunderii de a plati daune sau compensatii, amenzi sau pcnalizari de poluare apanita ca urmare si īn timpul salvadi de catrc prcstatord prepus sau reprezentant a] unci nave;

c) Cheltuicli suportatc dc un membru īn legatura cu orice masuri luate pcntru reducerea daunelor, compcnsatiilor, amenzilor sau penalitatilor prevazutc la subpunctele a si b de mai sus. Acestc cheltuieli se despagubesc rnnnai cu aprobarea conducerii clubului.Conditiile de asigurare contra riscului de poluare īn timpul operatiunilordesalvare se stabilescīn fiecare caz de conducerea clubului si membrii interesati.tn ce priveste flota NAVROM, limita de despagubire este de 300 rnilioane clolari S.U.A. tn caz de poluare.Este de mentionat faptul ca navele sub pavilion romānesc aflatc īn administrarea I.C.E.NAVLOMAR Bucuresti, sīnt asigurate la acelasi club si beneficiaza de o acoperire identica, sub aspectul riscurilor asigurate, cu cea a I.EF.M. NAVROM Constanta.

§ 9. Fransiza

tn partea [lnala a regulii 34 se stabilesc fnnsizele aplicabile pretcntiilor de despagubire pentru ra.spunderile stabilite de aceasta regula. Acestc fransize rarntn valabile, tn afara de cazul cīnd ele au fost altfel stabilitetntre armatorsi conducerea clubului, ca parte a conditiilor tncare nava a fostacceptatalaasigurare, conform regu1ii 6 A. Fransizele stnt stabilite tn mod diferentiat pentru despagubirile acordate pe baza anumitorpunctedinregula34siele sc deducdincuanturnul despagubirii. Astfel, tn ce priveste punctele de la 1-10, despagubirile se acorda numai pentru suine ce depascsc 2000 dolari S.UA pentru un anurnit voiaj.Mentionam ca I.E.F.M. NAVROM Constanta este asigurata la club numai pentru punctul 8, pierderea efectelor personale ale navigatorilor, dar pretentiile formulate īn baza acestui punct se platesc integral, nefiind prevazuta īn mod expres fransiza.Scstabilesteīnmodseparat fransiza comuna, pentrudespagubirile acordate tn baza punctelor 20, 21 si 23 din regula 34, privind raspunderi pentrupierderi si/sauavariila marfa sau pentru contributia proportionala a mar[li īn avaria cornuna, taxe speciale sau remuneratie de salvare ce nu poate fi legal recuperata, urmare īncalcarii de catre armator a contractului de transport.LE.F.M.NAVROM Constanta este interesata numai de punctele 20 si 21 privind picrderi, lipsuri sau avariila īncarcatura, fransizele [iincl stabilite astfel:

- 2000dolari S.UA pervoiaj, pentru pierderi si lipsuri la marfuri;- 500 dolari S.U.A. pentru amenzi si poluari;- 60 dolari S.U.A. pentru celelalte amenzi.Clubul poate, la indicatia conducerii, sa preia sarcina apararii unui armatorsausa initieze proceduri Iegale, īn numelelui, privind orice suina ce nupoate fi recuperata de la club, din cauza aplicarii frarisizelor,īnscopul de a delermina īn timp util raspunderea sau drepturile Iegale ale armatorului. Clubul suporta cheltuielile necesitate de procedura legala, dar armatorul suporta direct orice suma stabilita īn sarcina lui.Īntrucīt fransizele se stabilesc separat pentru marfuri generale, regula da definitia acestora prin eliminare, prevazīnd ca se considera marfuri generale orice īncarcatura care nu se īncadreaza īntr-una din urmatoarele catcgorii:

- īncarcaturi formate dintr~un singur produs, care sīnt rujate sau stivuite;

- īncarcaturi constīnd numai din produse agroindustriale, īn saci;

-īncarcaruri constīnd din cereale īncarcate, parte īn vrac si parte īn saci;

- īncarcaturi formate din lichide omogene īn vrac.

Īn ce priveste amenzile si penalizarile prevazute Ia punctele 25-26 ale regulii 34, orice pretentie de despagubire este supusa deducerii unei fransize de 60 dolari S.U.A.Nu se aplica fransize la cheltuieliie facute cu autorizarea sau aprobarea conducerii ciubului.

SECTIUNEA A III-A

ASIGURAREA PENTRU RISCtJRI SPECIALE

Riscurile speciale stntriscuri din categoriacelorexcluse dinpolita obisnuita si care se asigurala cererea expresa a asiguratuiui, tnschimbul unei prime corespunzatoare.

Din categoria riscurilor speciale, cele inai des tntīlnite stnt:

- riscurile de razboi;

- riscurile de greva;

- riscurile īn legatura cu fortarea ghetii;

- riscurile īn legatura cu transportarea materialelor radioactive.

§ I Asigurarea navelor pentru risc de razboi

Īnasigurarea maritima, riscul de razboieste acelpericoldeterminat de consecintele ostilitatilor si operatiunilor de razboi manifestate real si direct. Cīnd un pericol ce constituie un risc maritim obisnuiteste agravat de acte de razboi, nu devine prin aceasta un pericol de razboi si nu se schimba caracterul riscu1ui maritim. Astfel, daca de teama inamicului o nava comerciala navigheaza noaptea cu luminile stinse, īnseamna ca trece printr-un pcricol maritim de coiiziune agravat de operatiunile derazboi. Coliziunea ce eventua] are loc ca urrnare a acestui pericol agravat nu intra sub incidenta perico1~1or de razboi si armatorul trcbuie sa fie despagubit ca penlru o pierdere asigurata contra riscurilor maritime obisnuite.Pcntru ca o pierdere sau avarie sa fle considerata dauna de razboi, este necesar ca ostilitatile sau opcratiunile de razhoi sa fi fost reale si consecinlele acestora sa fle cauza deterrninanta si efectiva a daunei.Coiisecinte]e ostilitatilor sau operatiunilor de razhoi asimilate actelor de razboi care dau loc Ia o dauna de razboi sīnt:

- captura;

- confiscarea;

- sechestrul;

-pierderea sauavarierta navei ca urmare abombaitlaxii, mitralierii, torpilarii sau lovirii de mine.

Sechestrul este o masura asiguratorie Iuata pentru garantarea unei executari silite ordonate dejustitie, vama sau flsc, cīnd nava sau caricul sīnt unnarite penlru neplala unei datorii sau amenzi.

Conflscarea este masur~i de a retine o nava sau caricul ei fara despagubire, pe temeiu] unei hotarīri date de tribunalul de prize sau īn urma dispozitiei unei autoritati guvernamenta]e.Captura reprezinta sechestrarea īn timp de razboi de catre o nava militara, beligeranta, a unei nave neutre care a īncalcatlegile neutralitatii. īn timp de conflict armat Iibertatea marilor este restrīnsa, recurioscīndu-se navelor de razboi ale beligerantilor dreptul de vizita asupra navelor inamice si neutre, spre a le exaxnina actele de bord si chiar īncarcatura. Dreptul international admittoricarui statbeligerant dreptul de a conflsca orice bun aI inamicului, aflat īn largul marii sau īn apele teritoriale ale inamicului, sau navele cu īncarcatura lor apartinīnd statelorneutre, daca accstea fac contrabanda de razboi, executa transporturi sau servicii de iriformare īn folosul inaniicuiui sau īi acorda sub orice forma ajutor, se opun controlului sau īncearca sa forteze blocada.Marfa neutra cu excet~tia ace]eia care ar constitui contrabanda de razboi nu poate fl conflscata, chiar daca este trarisportata pe nave inamice2.Nupoate f1 confiscatanici marfa inamica, cuexceptiacontrabandei de razboi, daca este transportata pe nave neutre.De asemenea, nu pot fl capturale navele - spital, navele avīnd la

2 Declaratia de Ia Paris, 1856.

bord misiuni religioase, nave[e stiintifico-umanitare si navele destinate pescuitului costier sau cabotajului local.Daca o nava ,,vizitata este gasita īn culpa, comandantul navei militare de control poate pronunta captura si retine temporar nava, substituind comandantul si evcntual ec~iipaju1 cu un ofiter si un echipaj de pe nava militara, cu misiunea de a o conduce īntr-un port de control. Captura fiind o opcratie de forta nu impliua piin ca īnsasi si transferul dreptului de proprietate, dccīt daca a fost validata de tribunal, devenind priza. Validitatea capturii este hotarīta de un tribunal aI statului a carui nava a efectuat captura, denumit tribunal de prize.Daca tara sub al carei pavilion navigbeaza nava este īn stare de razboi, iar navigatia navei este astfel īn primejdie, ambcle parti au dreptul sa rezilieze contractul de transport, īn care caz caricul īncarcat va fi debarcat, fie īn portul de īncarcare, fie īn cel mai apropiai portsigur pe riscul si socoteala navlositorului sau proprietarului marfli, daca nava si-a īntrerupt calatoria.Daca īn urma izbucnirii osiilitatilor, marfurile īncarcate sau care urmeaza a fi īncarcate pe baza contractului de navlosire, sau numai o parte din ele devin contrabandade razboi, conformlegilorintemationale sau proclamatiei vreuneia din puterile beligerante, vor fi pasibile de conflscare sau retinere, fiecare din parti avīnd facultatea sa rezilieze contractul cu privire 1a astfel de marfuri. Marfurile de contrabanda ce vor 6 deja īncarcate vor fi descarcate, fie īn portul de īncarcare, fle, daca voiajuI a īnceput, īn cel mai apropiat Ioc sigur, īn contul proprietarului caricului. Daca vreunul din porturile de īncarcare va fi blocat, conlractul va fi nul īn ceea ce priveste marfurile de īncarcat īntr-un astfel de port.Daca portu] de destinatie va fi declarat blocat dupa semnarca conosamentelor, armatorii vor descarca chiar īn portul de īncarcare caricul platindu-se cheltuielile de descarcare, daca nava nu a parasitīnca acest port sau daca a parasit portul, īn orice port sigur din dnimul sau indicat de īncarcatori. Īn caz ca nu primeste astfel de dispozitie, īl va descarca īn cel mai apropiat port sigur contra schitarii īntregu1ui navlu. Actualmente exista risc de razboi īn zona Golfului Persic ca urmare a razboiuiui dintre Iran si Irak, precum si īn cazul conflictului libano-israeliano-palestinian.Acoperirea oferita de clauzele standard de razboi se bazeaza pe redactarea clauzelor ,,fara captura si secbestru si, prin urmare, īndata ce sīnt implicate cxceptii, acestea sīnt inserate īn polite.Īntelesul terrncnilor respectivi de captura, secbestru, arest sau retinere, au fost luate īn considerare anterior, clauzele incluzīnd consecintele acestora sau ale oricarei īncercari īn legatura cu acestea, precum si consecintele ostilitatilor de razboi, fie ca exista sau nu declaratie de razboi. Ostilitatile sau operatiunile de razboi nu stnt prin redactarea clauzei intmduse ca pericole separate, ci numai consecintele Ior stnt acoperite.Asigurarea de razboi pentru marfa a fost mult timp subicct al partii de asigurare maritima care limiteaza acoperirea numai 1a tranzitu] pe apa. Tranzitul pe uscat tn general nu este acoperitRisculminelorsi torpilelorparasite īnstare deplutire sausubmersie se considcra ca exista cīnd obiectul asigurat este mai īntīi īncarcat pe o nava sau ambarcatiune, dupa ce a parasit magazia la Iocul numit pentru tnceperea tranzitului, dar tn cazul altor riscuri de razboi, riscu] nu se considera pīna cīnd obiectu] asigurat nu este la bordul navei pe mare.Īntr-un port intermcdiar toate riscurile de razboi continua, chiar daca pcntru o parte din perioada marfurile au fost pe uscat, dar se limiteaza la 15 zile de Ia sosirea navei dc pc mare pīna la tncarcarea obiectului asigurat, transportat pe o alta nava, totdeauna cu conditia ca marfurile sa nu fi parasit aria portului.Daca timpul limita mentionat expira īnainte ca marfurile sa fie īncarcate pe o nava de transport, acoperirea se suspenda ptna cīnd obiectul asigurat este tncarcat pe o nava de transport.Īn general riscul īnceteaza:

- la descarcarea marfurilorpeste bord din nava la iin port terminus de descarcare;

-la expirarea celor 15 zile(īncepīnd dela miezulnoptii alzilei ctnd nava a sosit de pe mare) dupa sosirea navei īn portul de descarcare.and marfurile sīnt descarcate conform clauzei Liberty din contractul de navlosire si contractul acela este de fapt term.inat tntr-un port sau loc, altul dectt cel de destinatie, un astfe] de port trebuie privit ca un port terminus de descarcare.and nava se afla īntr-un port de refugiu, acoperirea riscurilor de razboi conform clauzei este continua. Se prevede īn mod expres ca aceasta clauza, īn ce priveste durata riscului este o clauza Paramount, adica ea are prioritate fata de orice este contradictoriu cu ea īn polita.Acoperirea lipsei pe durata riscului conform clauzelorstandard de razboi ar fi posibila cu ajutorul unei forme de clauza de extindere pe timp de razboi, īn schimbul unei prime aditionale stabilite dinainte si fara sa fie nevoie de īnstiintarea asiguratorilor, asiguratul avīnd acopcrire continua pe toata durata tranzitului.Asiguratul va avea acoperire continua la portul de transbordare,

dar dorinta asiguratorilor maritimi este, pc cīt posibil, sa evite sa dea acoperire īmpotriva riscurilor de razboi pe uscat si nu sīnt dispusi sa cxtinda aceasta pmtectie.Clauzele standard de razboi exclud īn mod expres pierderea sau avarierea nemijlocit cauzata de īntīriiere, viciu intern sau pierderea pietii, precum si orice pretentii pentrucheltuielile ce pmvindin īntīrziere.Oauzele standard contin o clauza dc avarie comuna si o clauza de deviere īn aceeasi forrna cu prevederile corespunzatoare clauzelor standard pentru marfa.Oauzelc prevad ca pretentiile de pierderi sau avariere īn cadrul terrnenilor lor sīnt p]atibile fara vreo referire la conditiile de avarie comuna.Oauzele standard de razboi se īncheie cu o conditie prin care asiguratul trebuie sa actioneze cu responsabila pmmptitudine īn toate īmprejurarile care se afla sub controlul sau.Pentru a īnlatura pe cīt este posibil riscul pierderii catrastofale din pericolcle de razboi pīna Ia declanssarea unui razboi major, diferite clauze au fost adoptate pentru a fi incluse īn politele īmpotriva riscurilor de razboi pe corp si pe navlu..Cu privire la riscurile de razboi, clauza de acoperire pe corp poate i~ cancclata fie de asiguratori, fie de asigurat, dīnd o īnstintare de 14 zile (o astfel de cancelare devenind valabila la expirarea celor 14 zile de la rniezulnoptii alzilei cīndīristiintareadecancelareestedaladeasiguratori)Daca aceasta īnstiintare de cancelare s-a dat sau nu, acoperirea tn privinta riscuri]or de razboi va īnceta īn mod automat, īn urmatoarele cazuri:

- Ia declansarca incidcntului provocat de o explozie.ostila a unei arme de razboi, care foloseste fisiunea nucleara si/sau fuziune sau alta reactie asemanatoare sau forta radioactiva, fie ca navele asiguratului sīnt saunuimplicate, si aceastaasigurareexcludcpierderea, avaria, cheltuiala provenind dintr-un astfel de eveniment;

- la dcclansarea razboiului īntre oricare din urmatoarele tari:

Regatul Unit al Marii Britanii, Statele Unite alc Arnericii, Republica Franceza, U.R.S.S. sau R.P.Cliineza si aceasta asigurare exclude pierderea, avaria sau cheltuiala provenind din izbucnirea razboiului;- īn ceea cc priveste orice nava īn legatura cu care acoperirea este garantata īn virtutea acestui fapt, īn cventualitatea ca nava este rechizitionata cu titlusaufolosintasi aceasta asigurareexcludepierderea, avaria sau chcltuielilc provenind dintr-o astfel de rechizitie.Prin īntelegere, pe piata, prima pentru asigurare īmpotriva riscurilor de razboi este totdeauna cotata separat de celelaltc riscuri ale marii.īn timpul razboiului, la īntreruperea voiajului sau la īmpiedicarea lui, prin arestari, retineri etc., desi poate sa nu existe nici o pierdere prin pericole de razboi, asiguratul poate fi implicat īn cheltuicli substantiale, neprevazute, pentru terminarea voiajului. Pentru a face fata acestor īmprejurari, pentru a despagubi asiguratul īmpotnva unor astfel de cheltuieli aditionale, o forma de acoperire a fost exprimata īntr-o clauza pcntru cheltuieli aditionale concretizata īn forma de polita standard.

§ 2. Asigurarea maritima pentru risc de greva

īn contractele tip GENCON folosite si īn flota noastra maritima este prevazuta o clauza speciala de grcva: ,,Nici armatorii si nici navlositorii nu vor fi raspunzatori dc urmarile grevelor si alelock-out-urilor ce īrnpiedica ori īntīrzie īndeplinirea vrcunei obligatii din prezentul contract.Daca o greva sau lock-out īngreuneaza īncarcarea caricului sau a uriei parti din īncarcatura, cīnd nava este gata de a parasi ultimul sau port sau īn orice moment īn cursul calatoriei, sau portul ori porturile de īncarcare, saudupasosireaei acolo, comandantul sauarmatorul potcere navlositorului sa declare ca accepta sa recunoasca staliile ca si curn nu ar fi fost greva sau lock-out. Daca navlositorii nu dau aceasta declaratie īn scris (la nevoie prin telegrama) īn decurs de 24 de ore, armatorii au facultatea sa rezilieze contractul. Daca o parle din caric a fost īncarcata, armatorii trebuie sa plece cu aceasta parte (navlul platindu-se numai pentru cantitatea īncarcata), avīnd libertatea sa completeze nava pe drum cu alt caric pe contul Ior propriu. Daca o greva sau lock-otit īngreuneaza descarcarea caricului la sau dupa sosirea navei īn/sau afara portului de destinatie si nua tncetat īn decurs de 48 de ore, primitorii vor avea facultatea sa Iase nava sa astepte pīna se va sfīrsi greva saulock-out-ul, achitīndjumatate dincontrastalii, dupa expirareatermenului prevazut pentru descarcare, sau sa dirijeze nava spre un port sigur, unde poate descarca īn siguranta. O astfel de dispozitie trebuie data īn 48 de ore de Ia īnstiintarea navlositorului de catre comandant sau armator despre grcva sau Iock-out-ul carc īngreuneaza descarcarea.La predarea caricului īntr-tm astfel de port, toate conditiile din contract si conosament vor continua sa fie aplicate, iar nava va prirni acelasi navlu ca si cīnd ar fi descarcat īn portul de destinatie, afara de cazul cīnd portul de īnlocuire ar fi situat la mai mnitde 100 mile marine, caz īn care navlul corespunzator caricului predat īn portul substituit va f~ proportional cu cheltuiclilc suplimcntare de deplasare.Īn tara noastra ADAS asigura īn cazuri izolate riscurile de greve, tblosind īn accst scop conditiile cngleze cuprinse īn ,,Institute War aa~es-Hu1ls, care acopera toate riscurileexcluse din politadeasigurare obisnuita, dc clauza F.C.S. prccum si dc:

- detonatiile voite, actcle rauvoitoare etc.;

- ostilitatilc de orice fel;

- contactul cu mine, torpile sau bombe;

- grevisti, persoane Iuīnd parte la rascoale sau tulburari civile.

Acopcrirea oferita este prevazuta cu o prima relativ redusa, corespunzator unor riscuri īntīlnite de o nava comerciala pasnica la momentul cīnd nu exista ostilitati majore.

* 3. Āsigurarea maritima pentru navigatia tn conditii de gheata

Gheata este totdeauna prezenta īn oceanele Arctic si Antarctic. Un asigurator trebuie sa se familiarizeze cu limitele īncare poate fi asteptata forrnarea ghetii, īn diferite perioade ale anului.Riscul ghetii se prezinta sub doua forme: banchize (tnghetarea suprafetei apei) si aisberguri, In special īn tarile scandinave, riscul avarierii navelor datorita ghetii este supus unor prevederi speciale, rata primelor aditionale care sa acopere riscul fiind legata de pierderile reale din aceasta cauza.Īn politele tip de acoperire pe corp, fortarea ghetii, cu exceptia daunelor cauzate de gheata la navele īnregistrate ca spargatoare de gheata, este unul din riscurile excluse.Īn contractele tip GENCON este cuprinsa si clauza generala de īnghet care se refera la cele doua porturi, respectiv de īncarcare si descarcare.

Portul dc tncarcarc. Daca portul de īncarcare nu este accesibil din cauza ghetii, atunci cīnd nava este gata sa porneascadin ultimu1 port, sau din orice alt moment īn cursul calatoriei ori la sosirea sau dupa sosirea īn portul de īncarcare, comandantul, fiindu-i teama sa nu fie prins de gheturi, are dreptul sa paraseasca portul fara īncarcatura, iar contractul va deveni nul.Daca īn cursul īncarcarii comandantul socoteste indicat sa paraseasca portul spre a nu fi prins de gheturi, eI are libertatea sa procedeze īn consecinta, indiferent ce caric are la bord, sa plece spre alt port sau porturi, cu facultatea sa completeze īncarcatura īn beneficiui armatorilor pentru oriceport sau porturi, inclusiv portul de descarcare.Orice caric īncarcat pe baza acestui contract trebuie sa fie expediat la destinatie pe cheltuiala navei, īnsa contra achitarii navlului, cu conditia caprinaceastasanusecauzezeprimitoiilornici o cheltuialasuplimentara, navlul flind platit pentru cantitatea predata; toate celelalte conditii ramīn asa cum se pitvad tn contract.

Daca s-au pievazut mai multe porturi de īncarcare, iar unul sau mai multe dintre aceste porturi stnt īnchise din cauza īnghetului, comandantii sau armatorii au libertatea sa tncarce caricul numai partial īn portul deschis, complettndu-si tncarcatura tn alta parte pe contpropriu, conform celor indicate mai sus, sau sa declare contractul nul, exceptīnd cazul īn care navlositorii primesc sa tncarce un ctic complet tn portul deschis. aa~ de tnghet nu se aplica primavara.Portul de dcsc~rcare. Daca gheturile īmpiedica nava sa ajunga Ia portu1 de descarcare, primitorii vor avea facultatea sa lase nava sa astepte pīnala descbiderea navigatiei, platind contrastalii, ori sa dirijeze nava spre un port sigur si imediat accesibil unde va putea descarca īn si~uranta, f~ra riscul de a f1 retinut de gheturi. Aceasla dispozitie trebuie data tn curs de 48 de ore de la data īnstiintarii navlositorilor de catre comandanti sau armatori despre imposibilitatea de a ajunge la portul de destinatie.Daca īn timpul descarcarii comandantul socoteste indical sa paraseasca portul pentru a nu fI prins de gheturi, el arelibertatea sa plece cu orice caric la bord spre cel mai apropiat port accesiliil, unde sa poata descarca īn siguranta. La predarea caricului tntr-un astfel de port, se vor aplica toate conditiile conosamentului, iar nava va primi acelasi navlu casi pentruportul originar de destinatie, exceptīnd cazul īn care distanta portului substituit ar depasi 100 mile marine. Īn aceasta aceasta īniprejurare, navlu1 va fi sporit proportional.

§ 4. Asigurarea navelor maritime pentru riscuri nucleare

Folosireaenergieiatomicepentrudiverseoperatiuni afostintrodusade curtnd si aaccentuat riscurile. Prin asigurarea maritima, unele din riscuri sīnt deja protejate de politele de asigurare īn forma obisnuita, supuse conditiile standard. De dorit a fost adoptarea unei clairie de excluderi care sa scuteascape asiguratori de raspundere pentrupierderea totala sau avarierea cauzata de fisiunea atomica sau forta radioactiva.Īn polita pe corp au fostintroduse clauze care sa excluda pierderile din explozia armelor nucleare. Natura riscurilor este diferita. S-ar putea picrde controlul din cauza unei reactii nucleare. Aceasta poate rezulta din cauza unei explozii sau a unui reactor īn functitme, implicīnd nu numai avarierea flzica pe loc dar si avarierea bunurilor din īmprejurimi. De aceea, este necesar sa se ia īn considerare situatia pierderilor provenite din riscuri atomice tn politele de asigurare īn forma obisnuita cu clauze standard anexate.Clauza standard pentru corp si marfa specifica explozia ca un risc asiguratfatadeclauzaneglijentei (īncazul clauzelorCASCO-Inchmoree clause).Conform acestei clauze, pierdereasauavariereaobiectului asigurat a fost cauzata direct de explozia la bOrdUl navei sau īn alta parte, cu conditia ca o astfel de pierdere sau avarie sa nu fi rezultat din lipsa de vigilenta corespunzatoare din partea asiguratului, annatorilor sauconducerii.In clauza standard de marta W.A. si F.P.A., asiguratorii accepta respor~abi1itatea pentru pierderea sau avarierea bunului asigurat care pot fl atribuite īn mod normal exploziei, īn timp ct tn cazul clauzelor standar~i pe marfa o astfel de explozie ar putea fl privita ca o īntīmplare si prin urmart acoperita de polita.tn ceea cc priveste asigurareape corp, fonnelecurente de polite nu acopera raspunderile īn caz de coliziune mai mU1t de 3/4 din valoarea asiguratatn flecare accident. Dcasemenea, clauzelestandarddecoliziune exclud pretentii pentru pierderea vietii sau accidentarea personala. Ramīiz de vazut daca sc va extinde protectia dc baza de raspundere absolutA a armatorilor īn ceea ce priveste pretentiile personale ivite din accidente nuc)eare de la 3/4 la 4/4.

Conform A.E.A. īn Marea Britanie materialele nucleare au fost clasificate tn patru clase:

I - uranlu natural si thoriu, rninereuri, concentrate si metale, precum sl re7lduun minerale rezU1tate din prelucrarea unor astfel de minereurf;

fl - radlo~zoiopi;

111 materlal de f~siune;

JV - comhualihil nuclear si reziduuri radioactive.

S-a convcnlt ca cluhurile P. & I. sa prevada acoperire īn ceea ce privcstc orkz raapundere care se iveste tn timpul tnnsportului de rnatcrlale nuclcart prcvazute īn clasele I si a II-a, īn timp ce A.E.A. si­a luaI obllgatla de a acorda despagubiri corespunzatoare armatorilor individuall cart hanaporta caricuri A.EA. din clasele 111 sau materialele din clasa a IV-a.Procedura de urmat cīn'l se trarisporta once substanta nuclearaeste simplificata acum pentru A.EÄ.

In viitor, oil de ctte ori un material nuclear, altul decīt material exceptat, urmeaza sa fle transportat pentru A.EĀ., armatorul va primi un certificat de garantie flnanciara, andosat, care si ante ca materialul nuclear descris Tn certificat este acoperit de despagubire A.E.A. La acopenirea acestui certificat, armatorul vs fi acoperit Tn mod automat de asigurare si singura actiune necesara este ca armatorul sa permita subasigurari ctnd acestea stnt date.Dad flu s-a prinilt nici un certificat & garantie ünanciara, armatorul vafi īndrepta;itsa presupuna ca substanta nucleara ce urrneaza sa o transporte este "material exceptat" si ca once raspundere ce se poate ivi, ca rezultatal transportului ci, va fi acopenitde clubul sau P. & I. Dad A.E.A., dintr-o scapare, nu elibereaza certificat de garantie financiara, dod este necesar sa o fad, sau dad este eliberat until dat nu este primit de armator, A.E.A. va ranune raspunzator cu o despagubire penn once eveniment nuclear cc s-ar ivi In timpul transportului.Aceste pierdeni menjionate sint perfect valabile in cazul transportului de material nuclear a! Regatu!ui Unit. and se transporta material nuclear pentru alta autoritate, armatonii trebuie sa se asigure ca si-au consolidat pozitia pnin obtinerea de despagubini corespunzatoare de la autonitatile intenesate.Concluzionind, atragem atentia Cu pnivire la nedactanea clauzei de exciudere nucleara inserata in charter-party si care are urmatoarea xtdactane: "Tn ciuda oricarei altei prevedeni din acest contract, s-a convenit ca combustibili nucleari sauproduse radioactive, sau reziduuri sa fle excluse In mod special din marfa permisa a fi īncarcata si lransportata conform acestui contract dc naviosire. Aceasta excludene nu se aplica nadioizotopilor folosiji cu intentia de a ft utilizati in once scopuri, industriale, comerciale, agricole sau stiintiflce cu conditia ca o aprobare prealabila sa fi fost obtinuta pentru īncarcare".Deoarece In momentul de fata matenialul nuclear a fost reclasificat In doua clase in material nuclear $ material exceptat, comisiile de documentare ale Camerei de Navigatie ale Regatului Unit considera recomandabil sa se fad o nod redactare a clauzei existente.

3. Convcnēia de Ia Paris asupra responsabilitatii civile to domeoiul energici nucleare dIn 29.07.1960 si protocolul aditional din 2&01.1964; vezi $ Conventia ck Is Bruxelles referitoare in responsabüitaiea dvila īn domeniul transportului maritiin de materli nucleare, 17.12.1971.


Document Info


Accesari: 5903
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )