Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
ETICA SI PUBLICITATEA

comert


ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE

FACULTATEA DE COMERŢ

CATEDRA DE TURISM SERVICIIETICA sI PUBLICITATEA

Autor: DANIEL GHEORGHE

Comert, Anul al IV-lea,

Grupa 407

Bucuresti, octombrie 2003

Exista diferite opinii în legatura cu publicitatea. Conform unora aceasta este o arta ale carei efecte nu pot fi masurate, în timp ce altii sunt de parere ca este o & 19319v212t #351;tiinta cu efecte determinabile. În trecut se considera ca reclama determina consumatorul sa achizitioneze produsele. Predomina chiar opinia ca era modalitatea de a induce oamenii în eroare. În sens larg, publicitatea reprezinta o modalitate de a transmite informatiile legate de produse sau servicii, iar faptul ca stimuleaza vânzarile reprezinta doar una dintre functiile sale. În plus, în economia de piata ea joaca un rol semnificativ - oferind practic consumatorului posibilitatea de a alege.

Publicitatea are un trecut bogat, fiind folosita înca din antichitate. Pe caramizile gasite pe teritoriul Imperiului Roman si în Egipt poate fi citit numele producatorilor lor. În acea perioada nu era cunoscut conceptul de publicitate, dar nici nu existau nevoi carora sa le fie aplicate regulile acestei arte/stiinte. În prezent însa ne izbim de publicitate peste tot. Uneori aceasta este mai agresiva, alteori ea nu transmite informatii complete sau, si mai rau, corecte segmentului tinta vizat.

Dar publicitatea a fost definita ca reprezentând ansamblul instrumentelor, metodelor si procedeelor utilizate pentru a face cunoscute produsele sau serviciile, pentru a trezi interesul clientilor potentiali, în vederea cumpararii lor imediate sau în perioadele urmatoare. Este oare etic sa îndeplinesti acest obiectiv al publicitatii (trezirea interesului potentialilor clienti) prin transmiterea în mass-media a unor mesaje publicitare continând informatii incomplete sau neadevarate? Ca sa raspundem la aceasta întrebare ar trebui sa stim mai întâi care sunt obiectivele publicitatii.

Publicitatea trebuie sa transmita într-un mod rapid si sugestiv o informatie succinta relevanta, adresata consumatorilor în masa.

Publicitatea poate face referire la oricare din calitatile produsului. Ea creeaza imaginea-cadru si atitudinea fata de produs, transmite informatii despre acesta si încearca sa creeze consumatorului o opinie favorabila în legatura cu produsul respectiv.

Obiectivul principal al publicitatii îl constituie, asa cum am mai spus, transmiterea de informatii concrete spre consumator, care sa îl convinga sa opteze pentru produsele sau serviciile oferite de firma respectiva. În acest sens se urmareste:

popularizarea marcii;

prezentarea unei oferte speciale;

informarea în legatura cu specializarea firmei într-un anumit domeniu;

informarea în legatura cu reducerile de pret practicate;

prezentarea punctelor forte ale firmei;

prezentarea unui argument unic de vânzare (ex: caracteristici specifice ale produsului);

Când vorbim de etica în publicitate trebuie avute în vedere trei aspecte: este vorba atât de respectarea regulilor de etica fata de consumatori, dar si fata de firma care se foloseste de publicitate pentru promovarea produselor sale sau fata de concurentii acesteia. Astfel, ar putea fi considerate abateri de la codul eticii fata de consumatori urmatoarele: conceperea de mesaje publicitare care sa cuprinda informatii incomplete (omitându-se esentialul sau partile negative cu implicatii mari pentru consumatori), transmiterea de informatii false cu scopul de a induce în eroare consumatorii, folosirea asa-numitelor mesaje subliminale (influentarea subconstientului potentialilor consumatori), reclame cu continut prea agresiv (cu scene violente sau de alta natura). În ceea ce priveste firma care îsi promoveaza produsele/serviciile prin publicitate, datoria morala a managerului sau a agentiei de publicitate este sa se foloseasca de toate mijloacele posibile pentru a vinde produsele respective. Asta înseamna ca daca partile implicate în conceperea unei reclame sunt constiente de existenta unor aspecte negative ale produselor promovate, acestea vor trebui ascunse cât mai bine pentru ca scopul final al unei reclame este sa determine cumpararea respectivelor produse. Cât despre regulile de etica în raport de concurenta acestea se refera în principal la imitarea mesajelor publicitare, la conceperea de reclame asemanatoare sau, si mai rau, la parodierea reclamelor concurentei.

În concluzie, etica în publicitate presupune ca firmele sau institutiile care se folosesc de publicitate, sa utilizeze orice mijloace posibile pentru a determina potentialii clienti sa le cumpere produsele/serviciile, mijloace care însa nu trebuie sa dauneze intereselor consumatorilor si sa nu faca obiectul unei concurente neloiale.


Document Info


Accesari: 10093
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )