Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Descrierea S.C. EXCELENT S.A. Bucuresti

comert


Scurt istoric al firmeiS.C. EXCELENT S.A. cu sediul în Bucuresti, Sos. Viilor nr. 20, este una dintre cele mai mari societati de produse zaharoase din România. S.C. EXCELENT S.A. s-a constituit la 19 februarie 1991 prin transformarea întreprinderii de produse zaharoase Bucuresti, întreprindere ce a fost fondata in anul 1948 prin nationalizarea urmatoarelor fabrici.

  • Întreprinderea "Frank" înfiintata la 01.10.1888 ca filiala a concernului "K. Frank Sahne" din Lintz - Austria, care producea surogate de cafea (pudra de cicoare).
  • Fabrica "Zamfirescu S.A." înfiintata in 1912, care fabrica produse de ciocolata.
  • Firma individuala "Pavel Helioty", care producea ciocolata, produse zaharoase, paste fainoase si gheata artificiala.
  • Fabrica SAR "Corso", care se ocupa cu industrializarea de produse zaharoase: ciocolata, bomboane, tahan, halva, marmelada.
  • Fabrica "Regina Maria" înfiintata in 1923, care fabrica produse de patiserie.
  • Firma individuala "Niculae Anghelescu" înfiintata in 1920, care fabrica produse de cofetarie.

Dupa nationalizare fabrica preia urmatoarele întreprinderi: IIS Urs de Dorna, IIS Fraga, IIS Cicoarea, IIS Delicia.

In decursul timpului timpului I.P.Z. Bucuresti a suferit o serie de îmbunatatiri, extinderi,dezvoltari, ajungând ca astazi sa dispuna de:

Unitatea Bucuresti cu 2 sectii de productie;

Unitatea Ciocolata cu 2 sectii de productie;

Unitatea Delicia cu 2 sectii de productie;

Unitatea Fraga cu 3 sectii de productie.

În anul 1996 S.C. EXCELENT S.A. a devenit societate cu capital mixt, forma de proprietate fiind urmatoarea: societate pe actiuni, 49% actiuni contra cupoane si certificate de proprietate, 10% actiuni detinute de P.A.S. EXCELENT S.A. (Asociatia Salariatilor si Membrilor Conducerii S.C. EXCELENT S.A.) si 41% actiuni detinute de un Fond Financiar.

Din anul 1997 S.C. EXCELENT S.A. a devenit societate cu capital integral privat, Actionarul majoritar fiind Axis Investment Limited care detine 94.7% din actiunile societatii EXCELENT.

Capitalul social este de 93.857.625 mii lei, divizat in 93.857.625 actiuni cu o valoare nominala de 1.000 lei/actiune.

S.C. EXCELENT S.A. are marca inregistrata " Bucuresti " si produce cea mai diversificata gama de dulciuri din tara. Totodata dispune de modele industriale si marci înregistrate.

Descrierea S.C. EXCELENT S.A. Bucuresti

Profilul de activitate

Obiectul de activitate este structurat în cinci directii principale: Productie prelucrarea materiilor prime agroindustriale, fabricarea produselor zaharoase, ciocolata, produse din boabe de cacao, produse glazurate, rahat, înghetata, sucuri si bauturi racoritoare; Comert en-gros si en-detail cu produse alimentare, zaharoase; Prestari servicii in domeniul prelucrarii materiilor prime agroindustriale pentru produse zaharoase, analize de laborator; Operatiuni de import export; Constructii si instalatii efectuate in regie proprie.

Tehnologiile folosite sunt cele clasice de fabricare a produselor zaharoase, iar utilajele folosite la fabricarea dulciurilor sunt atit din import cit si indigene.

Activitatea firmei se desfasoara în 4 unitati de productie. Fiecare unitate de productie cuprinde pe lânga activitatea de productie si pe cea de întretinere si reparatii

Organizarea întreprinderii

Întreprinderea este condusa de un manager general care are în subordine 5 directori executivi: de productie, tehnic, economic, de aprovizionare si de marketing- vânzâri.

Fiecare director executiv are în subordine câteva compartimente cu ajutorul carora desfasoara activitatea din domeniul de specialitate. Astfel:

Directorul de Productie are în subordine cele 4 unitati de productie;

Directorul Tehnic are în subordine serviciul PPUP (pregatirea programarea urmarirea productiei), serviciul CTC (controlul tehnic al calitatii), compartimentul mecano- energetic, serviciul transporturi;

Directorul Economic are în subordine serviciul preturi, serviciul contabilitate, serviciul financiar, serviciul analize economice, oficiul de calcul, biroul CFI (control financiar intern);

Directorul de Aprovizionare are în subordine serviciul de aprovizionare, serviciul importuri;

Directorul de Marketing- Vânzari are în subordine serviciul marketing- cercetare, serviciul vânzari, magazinele proprii.

Personalul feminin are cea mai mare pondere în totalul personalului, fapt explicabil datorita specificului activitatii societatii. Marea majoritate a salariatilor societatii sunt persoane tinere si calificate, ceea ce reprezinta o garantie pentru obtinerea unor produse de calitate.

Salarizarea în cadrul întreprinderii se face în:

acord direct pentru muncitorii direct productivi, în functie de doi indicatori, respectiv gradul de realizare a normelor si în functie de calitate;

regie normala pentru activitatea auxiliara, de servire, personal operativ si TESA, personal executiv si de conducere în functie de realizarea sarcinilor individuale de serviciu.

Productia

Întreprinderea functioneaza pe 4 amplasamente în Bucuresti. Cele 4 unitati de productie dispun de autonomie cuprinzând pe lânga activitatea de productie si pe cea de întretinere si reparatii.

Conducerea firmei este intersata în permanent de cresterea capacitatilor de productie si de mdernizarea tehnologiilor si utilajelor. Astfel în anul 2001 profitul net a fost reinvestit in proportie de 80%.

În 1997 s-a demarat un un ambitios program de investitii care a presupus achizitionarea unor utilaje din tari cu renume in domeniu, precum Elvetia si Germania. Acest lucru a dus la o mai mare diversificare a retetelor si la cresterea capacitatii de productie cu aproximativ 90%. Consecinta imediata a programului de investitii a fost aparitia unor noi produse si imbunatatirea semnificativa a celor traditionale.

Întreprinderea produce si comercializeaza un sortiment variat de produse zaharoase, utilizând o mare diversitate de materii prime. Principalele grupe de produse realizate de S.C. EXCELENT S.A. sunt: tablete de ciocolata, batoane de ciocolata, bomboane de ciocolata, drajeuri, caramele, caramelaj, produse fara zahar - Santos, jeleuri, produse de patiserie, napolitane, nuga, pufuleti in ciocolata, rahat, halva, ciocolata cuvertura.

Grupa caramele constituie una dintre cele mai reprezentative grupe de produse pe care le produce si comercializeaza EXCELENT S.A.. Aceasta grupa de produse detine pozitia de lider pe piata acestui produs si sunt comercializate sub numele marcii de fabrica Excelent. Caramelele EXCELENT nu sunt produse de lux, facute pentru o elita, dar sunt facute pe placul oricarui consumator. În momentul de fata compania EXCELENT ofera caramelele în 5 variante de arome: - cu lapte (hranitoare) - cu fructe (gust proaspat de fructe) - cu cacao (energizante) - cu cocos (senzatie exotica) - cu menta (gust racoritor) Toate cele 5 sortimente sunt oferite atât în pungute de 100 g cât în varianta vrac.

Bomboanele de ciocolata sunt oferite în doua game. Cele 7 sortimente de bomboane de ciocolata din gama lux sunt: - "ANDA" 350 G - "ATENEU" 400 G - "BUCURESTI" 300 G - "CAPRICIU" 200 G - "ROMANTA" 250 G - "DIPLOMAT" 400 G - visine în ciocolata - "DELICIILE TALE" 250 G - trufe în ciocolata. Tipurile de bomboane de ciocolataa care se regasesc în cadrul sortimentelor prezentate sunt: - Bomboane cu crema de stafide; - Bomboane cu coaja de portocala confiata; - Bomboane cu nuca de cocos si ciocolata; - Bomboane cu lichior si arahide; - Bomboane cu crema de cafea. În afara de gama de bomboane de ciocolata de lux S.C. "Excelent" S.A. mai realizeaza alte câteva sortimente: bomboane "Concert", "Stil", fructe în ciocolata si bomboane lichior.

Cel mai reprezentativ produs din cadrul grupei batoane de ciocolata este batonul "VIS". Prezentat în cadrul unei game, batonul "VIS" este oferit în trei sortimente: - cu arahide; - cu portocala confiata; - cu cocos. Designul produselor (diferite culori în concordanta cu umplutura) si comercializarea lor în cutii de prezentare cu 36 bucati ofera diferite oportunitati de vânzare a produselor prin supermarket-uri, marile magazine, magazine specializate si altele. Alte produse din cadrul acestei grupe, oferite de S.C. "Excelent" S.A., sunt batoane la gramaje mici "ALIN", "MIKY", "DANIELA" oferite si în forma asortata, precum si specialitatile "CVARTET" si "SUPERMENT".

Grupa tablete de ciocolata este o grupa reprezentativa pentru S.C. EXCELENT S.A. oferind atât tableta masiva si cu adosuri cat si tableta cu umpluturi. Produsele acestei grupe sunt realizate pe o noua si performanta linie de fabricatie. Tablete de ciocolata cu umplutura fabricate sunt ciocolata cu rom si linia "LAURA", ciocolata cu rom fiind tableta cea mai cunoscuta in Romania. Linia "LAURA" cuprinde 4 variante sortimentale si anume: ciocolata lapte cu crema visine; ciocolata lapte cu crema capsuna; ciocolata lapte cu crema de nuca de cocos; ciocolata lapte cu crema coniac. Aceste 4 creme ale gamei "LAURA" au fost stabilite functie de preferintele consumatorilor, acestea fiind cele mai in masura in a directiona stabilirea retetelor(sortimentelor). Aceasta linie are o prezentare moderna, dinamica in conformitate cu cerintele pietei la acest moment. Tabletele de ciocolata masiva si cu adaosuri, in numar de 10 sortimente sunt grupate sub brand-ul "Excelenta". Aceasta linie are deasemenea o prezentare atractiva, moderna avind ca element grafic comun cunoscut foarte bine de catre consumatori canuta rosie cu buline albe. Sortimentele ce se regasesc in gama "Excelenta" sunt: ciocolata fina cu lapte 6, 25 ,50, 100g; ciocolata fina amaruie 25,50g; ciocolata fina cu lapte si cafea 50g; ciocolata fina alba 50g; ciocolata fina alba cu orez 50g; ciocolata fina cu lapte si arahide 100g. S.C. EXCELENT S.A. este singurul producator de dulciuri din Romania, care ofera ciocolata cu lapte 6g, aceasta adresindu-se in special agentiilor de turism, agentiilor de voiaj, restaurantelor, etc.

Incepând cu anul 1995, S.C. "Excelent" S.A. este singurul producator din tara de dulciuri fara zahar - gama Santos care cuprinde: crema de ciocolata cu arahide; jeleuri cu aroma de fructe; napolitane cu crema de arahide; nuga cu arahide. Produsele Santos au fost avizate de Ministerul Sanatatii, testate de Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "Prof. Dr. N. Paulescu" si sunt recomandate pentru: - bolnavii cu diete hipoglucidice; - bolnavii cu diabet zaharat tip II echilibrati

Caramelaj: S.C. "Excelent" S.A. prezinta o gama larga de produse de caramelaj: bomboane umplute si dropsuri grupate în gama "PITIC". Gama de dropsuri "PITIC" grupeaza urmatoarele sortimente: cu lapte, cu fructe, cu menta la 75 g si vrac precum si ambalate individual. Gama de bomboane umplute "PITIC" cuprinde urmatoarele sortimente: cu menta, cu fructe, cu lapte, amandina 75 g si vrac, precum si sortimentele miere si pralina ambalate individual. In cadrul acestor produse se regasesc o serie de arome cunoscute, clasice (cu menta, portocala, lamâie, mar, miere), arome ce pot satisface gusturi diferentiate.

Cele mai reprezentative sortimente din cadrul grupei drajeuri sunt cuprinse în cadrul liniei "MODERN", cu urmatoarele produse: drajeuri arahide si stafide în ciocolata prezentate în ambalaj de 100 g si în varianta vrac.

Cu ocazia sarbatorilor traditionale: Paste, Craciun, Anul Nou si a altor evenimente importante, compania ofera numeroase surprize copiilor, dar nu numai lor: figurine si ousoare de ciocolata, torturi, prajituri proaspete, fursecuri, piscoturi, etc.

Gama de produse oferita de S.C. EXCELENT S.A. acopera intreg spectrul de consumatori, firma detinând si câteva linii de produse: "Laura", "Excelent", "Pitic", "Modern", "Santos", "Vis".

Aprovizionarea

Din punct de vedere al materiilor prime si materialelor de care are nevoie, întreprinderea nu este dependenta de un furnizor, oferta pe piata fiind foarte variata.

Ponderea cea mai mare în aprovizionare o detin materiile prime indigene dar întreprinderea apeleaza si la importuri.

Desfacerea

S.C. EXCELENT S.A. si-a creat un sistem de distributie, prin intermediul distribuitorilor autorizati acoperind astfel, intreg teritoriul Romaniei. In Bucuresti, cea mai mare piata de desfacere din România, vânzarea produselor se face prin: distribuitori autorizati, sistemul propriu de distributie si punctele de desfacere proprii ale companiei.

În anul 2001 EXCELENT S.A. a avut o cota de piata de 23%, în crestere fata de anul 2000 când cota de piata era de 21%. Cu toate acestea S.C. EXCELENT S.A. detine pozitia de lider pe piata produsului pentru grupele: caramele, halva, produse fara zahar, produse de patiserie. S.C. EXCELENT S.A. produce si comercializeaza "ciocolata cu crema Rom", cel mai cunoscut produs zaharos din Romania.

Pâna în anul 2000 întreaga productie era destinata pietei interne. În anul luna martie a anului 2000 s-au semnat primele contracte de export si s-a înfiintat serviciul export în cadrul departamentului marketing- vânzari. Exporturile au deocamdata o pondere mica in cifra de afaceri, de doar 4%.

Promovarea produselor este activa si flexibila îmbracând diverse forme, între care:

participarea la târguri si expozitii organizate în tara si în strainatate;

publicitate prin mass- media;

editarea de pliante si cataloage pentru prezentarea firmei si a produselor sale;

prezentarea atractiva a produselor prin magazinul din incinta întreprinderii;

oferirea de esantioane de produse în magazinele unde acestea se comercializeaza etc.

Concurenta

Înainte de 1990, piata bomboanelor era acoperita de numai câtiva producatori locali, ceea însemna o gama sortimentala destul de restrânsa, care limita posibilitatile de alegere a iubitorilor de dulciuri. În prezent din punct de vedere al ofertei, piata este disputata între producatorii locali, care au cea mai mare cota de piata, si producatorii externi.

Producatorii interni consacrati sunt Kraft Jacobs Suchard (Brasov) care detine 50% din vânzari ca volum, Excelent (Bucuresti)cu 23%, Kandia (Timisoara) si Danubiana(Roman).

Kraft Jacobs Suchard (KJS) a luat fiinta in anul 1994, prin achizitionarea de catre Kraft Foods International a pachetului majoritar al actiunilor SC Poiana Produse Zaharoase SA Brasov. Investitia pentru cele doua unitati ale fabricii si pentru cresterea capacitatii de productie se ridica, in primii cinci ani, la 17 milioane dolari. In 1995, KJS reusise deja sa acapareze o parte importanta din piata ciocolatei, chiar daca preturile practicate le depaseau usor pe cele ale concurentilor. Tabletele Poiana, Africana, Fructa, batoanele Smash, X-otic, Frezia, Ciucas, Bucegi, Carpati si bomboanele la cutie Suchardine, produse fabricate la Brasov, sunt foarte familiare consumatorilor de toate varstele. Oferta KJS este completata cu alte doua produse importate din Europa, respectiv ciocolata Milka Alpine si batonul Toblerone.
SC Kandia SA din Timisoara este cea mai veche fabrica de produse zaharoase din România. Prin diversitatea produselor sale, indiferent ca este vorba de boamboane de ciocolata sau bomboane de caramelaj, firma reuseste sa acopere o parte a preferintelor consumatorilor de dulciuri. In decembrie 1998, societatea Kandia SA Timisoara s-a privatizat, aflandu-se in momentul de fata intr-un amplu proces de restructurare. Existenta fabricii mentionate este semnalata inca inainte de 1890, cand era doar un atelier de zaharicale. De-a lungul timpului, societatea a beneficiat de mai multe reutilari, reamenajari si investitii. In prezent, produce tablete, bomboane si specialitati de ciocolata, alaturi de caramelaj, drajeuri si jeluri, intreaga productie desfacandu-se pe piata interna.

O alta prezenta permanenta pe piata este SC Danubiana Roman SA, care produce si comercializeaza o gama variata de bomboane. Pe piata mai exista si alti producatori locali, cum ar fi Chimica, Feleacul sau Panda Desert.

Pe o piata atat de generoasa ca potential cum este cea romaneasca, era normal sa-si faca aparitia si importatorii de marca. In prezent, sortimentele de ciocolata purtand marca Stollwerck importate in Romania - aproximativ 900 tone pe an-, sunt fabricate in Germania si Ungaria. Compania, pozitionata pe locul sase in lume ca producator de dulciuri, si-a infiintat filiala proprie in tara noastra in iulie 1997. Dintre cele 48 tipuri de produse importate, punctul forte il reprezinta bomboanele la cutie, Stollwerck avand la aceasta categorie cea mai bogata sortimentatie dintre ofertanti.

Marcile companiei Mars prezente pe piata noastra sunt batoanele Snickers, Twix, Mars, Milky Way, Skittles, Bounty si M&M, primele trei fiind cele mai bine primite de consumatori. Piata produselor de acest fel (batoane) este modesta comparativ cu alte tari, romanii fiind obisnuiti sa consume indeosebi ciocolata sub forma de tablete.

Totusi. importurile de buna calitate, gen Fundy, Haribo, Kent sau Stollwerk, pierd piata din cauza preturilor prea mari.

Analiza viabilitatii conomice

Analiza potentialului intern

Potentialul intern al societatii comerciale este analizat în continuare pe cele doua componente ale sale: potentialul uman si potentialul material.

Potentialul uman este abordat din mai multe puncte de vedere - cantitativ, structural si din punct de vedere al eficientei. Cantitativ, numarul de persoane a înregistrat o scadere în cei trei ani analizati. Structural, ponderea diferitelor categorii de angajati în totalul personalului se prezinta astfel:

Evolutia structurii personalului în ultimii 3 ani

Nr.

Crt.

Categorii de personal

Realizari

Pondere

Studii superioare:

-economice

-tehnice

-juridice

-altele

Studii medii

Studii generale

Total

Evolutia

În acest stadiu urmarim raporturile dintre dinamica unor indicatori cantitativi, element ce ajuta la evidentierea resurselor umane. Astfel:

Pentru 2001 / 2000: 1,20 ≥ 1,10 ≥ 0,86

Pentru 2000 / 1999: 1,14 ≥ 1,02 ≥ 0,90

Cifra de afaceri este indicatorul fundamental al volumului de activitate. In anul 2001, ea înregistreaza o crestere de 20% fata de anul precedent. Raportul de mai sus se respecta, ceea ce atesta ca sporul de cifra de afaceri s-a obtinut pe cai intensive si nu extensive.

Din punct de vedere al eficientei utilizarii resurselor umane, se urmareste respectarea conditiei care stipuleaza ca indicele productivitatii muncii trebuie sa fie mai mare decât indicele salariului mediu.

Potentialul material implica analiza activelor fixe si circulante din punct de vedere al structurii, dinamicii si eficientei. Eficienta mijloacelor fixe poate fi determinata prin calculul a doi indicatori: cifra de afaceri si profitul la 1000 UM mijloace fixe. Nivelul acestor indicatori în perioada analizata este sintetizat în tabelul de mai jos:

Evolutia indicatorilor eficientei mijloacelor fixe în ultimii 3 ani

Indicatori

CA la 1000 lei mijloace fixe

PR la 1000 lei mijloace fixe

În ceea ce priveste activele circulante, indicatorul principal de eficienta a utilizarii acestora este viteza de rotatie. Viteza de rotatie a activelor circulante se poate calcula atât ca numar de rotatii, cât si durata unei rotatii în zile. Observam ca numarul de rotatii este în scadere în anul 2001 fata de anul 2000 si, direct proportional, durata unei rotatii creste.

Evolutia indicatorilor eficientei mijloacelor circulante în ultimii 3 ani

Indicatori

Numar rotatii

Durata rotatii (zile)

Analiza rentabilitatii

Pentru a ilustra rentabilitatea S.C. EXCELENT S.A. se calculeaza o serie de rate de rentabilitate care sunt edificatoare pentru a creiona tendintele firmei:

Evolutia indicatorilor rentabilitatii în ultimii 3 ani

Indicatori

Formula utilizata

Rata rentabilitatii comerciale

Profit brut/ C.A.

Rata profitului

Profit net/ C.A.

Nivelul înregistrat ne arata o dinamica pozitiva a societatii comerciale fata de anul

Analiza potentialului financiar

Constatam ca nivelul capitalului social este neschimbat, deoarece numarul de actiuni a ramas constant pe toata perioada analizata. Totodata, aceasta analiza presupune urmarirea unor indicatori ai lichiditatii, ai solvabilitatii si ai unor indicatori privind imobilizarile de capital.

Evolutia indicatorilor eficientei financiare în ultimii 3 ani

Indicatori

Formula folosita

Rata lichiditatii generale

Active circulante/ Datorii pe termen scurt

Rata lichiditatii "imediate"

Disponibilitati/ Datorii pe termen scurt

Rata lichiditatii "rapide"

Active circulante- Stocuri/ Datorii pe termen scurt

Rata îndatorarii

Datorii/ Pasiv total

Levierul

Datorii/ Capital permanent

Rata solvabilitatii

Capitaluri proprii/ Pasiv total

Durata de încasare a creantelor

Creante*365zile/Cifra de afaceri

Durata de plata a datoriilor

Datorii*365zile/Cifra de afaceri

Nivelul optim al ratei lichiditatii este mai mare decât 1. Asadar se poate aprecia ca rata lichiditatii s-a îmbunatatit în ultimul an adica a crescut capacitatea întreprinderii de a plati datoriile curente ce vor deveni scadente pe termen scurt. Nivelul optim al ratei îndatorarii este sub 0.5. Asadar se poate aprecia ca rata lichiditatii s-a îmbunatatit în ultimul an ca urmarea faptului ca pasivul total a crescut foarte mult în urma reevaluarii imobilizarilor.

Durata de încasare a creantelor a crescut, acest indicator având un nivel foarte prost daca se tine cont de faptul ca durata ideala de recuperare a creantelor este sub 30 zile. Durata de plata a datoriilor a scazut în anul 2001 fata de anul 2000 dar este în continuare foarte mare.

Analiza cheltuielilor

Cresterea cheltuielilor societatii în 2001 se situeaza sub cresterea veniturilor cu 9%. Ratele cheltuielilor la 1000 lei de venit sunt urmatoarele:

Evolutia indicatorilor eficientei cheltuielilor în ultimii 3 ani

Indicator

Rata cheltuielilor la 1000 lei de venit

Rata cheltuielilor materiale la 1000 lei venit

Rata cheltuielilor de personal la 1000 lei de venit

Identificarea principalelor puncte forte si slabe

Identificarea principalelor puncte forte si slabe

Nr.

Crt.

Puncte forte

Nr.

Crt.

Puncte slabe

Indicele cifrei de afaceri este mai mare decât indicele fondului de salarii

Durata de plata a datoriilor este mare (89 zile)

Indicele fondului de salarii este mai mare decât indicele numarului de salariati

Perioada de recuperare a creantelor a crescut cu 25 zile

Indicele productivitatii muncii este mai mare decât indicele salariului mediu

Viteza de rotatie a activelor circulante a scazut cu 20zile

Indicele profitului brut este mai mare decât indicele veniturilor

A scazut cifra de afaceri la 1000 lei mijloace fixe

Firma a înregistrat profit in ultimii 3 ani

A scazut profitul la 1000 lei mijloace fixe

Salariul mediu lunar a crescut în ultimii 3 ani

A scazut rata "imediata" a lichiditatii

Cresterea veniturilor totale a devansat cresterea cheltuielilor totale cu 9%

Rata profitului s-a dublat în ultimul an

Rata lichiditatii a crescut cu 40%

Rata "rapida" a lichiditatii a crescut

Rata solvabilitatii a crescut cu 30%

Profitul net a crescut cu 200%

Societatea este lider de piata pentru mai multe game de produse

Realizarea de investitii majore în vederea modernizarii întreprinderii

A crescut rata "rapida" a lichiditatii

Reliefarea oportunitatile si amenintarile din mediul extern firmei

Oportunitatile si amenintarile din mediul extern firmei

Nr.

Crt.

Oportunitati

Nr.

Crt.

Amenintari

Cresterea cotei de piata prin atragerea unor noi clienti din tara

Scaderea puterii de cumpararea populatiei din cauza inflatiei

Crearea zonei CEFTA permite dezvoltarea exportului în tarile vecine

Intensificarea concurentei pe piata din partea principalului competitor KJS care a lansat o campanie intensa de publicitate

Integrarea verticala prin asimilarea în fabricatie a unor noi produse

Importurile de produse de calitate scazuta dar care sunt comercializate la preturi foarte mici

Firma este singurul producator autohton de produse dulci fara zahar

Obiceiurile de consum ale populatiei în sensul ca bomboanele de ciocolata sunt cumparate ocazional pentru a fi oferite cadou

Rcomandari

Nr.

Crt.

Recomandari

Cauza avuta în vedere

Resurse Suplimentare

Efecte

Obs.

Apelarea la servicii de consultanta pentru realizarea unor studii de fezabilitate care sa permita calculul fluxului de numerar necesar desfasurarii în conditii normale a activitatii

- adoptarea unei strategii de crestere a firmei prin realizarea unor investitii în utilaje si masini din surse proprii

- din surse proprii va fi platit un contract de colaborare cu o firma de consultanta în afaceri

- îmbunatatirea ratei rapide a lichiditatii;

- cresterea potentialului economico - financiar al firmei.

Intensificarea activitatii de promovare a produselor prin relansarea unei campanii de publicitate în mass- media

- imaginea neconcordanta cu realitatea a produselor comercializate (acestea sunt percepute ca fiind de o calitate inferioara celei reale)

- 3% din profitul brut (conform legislatiei actuale)

- scaderea stocului de produse finite;

- cresterea cifrei de afaceri si a cotei de piata;

- îmbunatatirea imaginii produselor.

Atragerea unor clienti solvabili capabili sa plateasca marfa în termen de 30 zile din momentul receptionarii

- perioada de recuperare a creantelor foarte mare

- aceleasi resurse necesare pentru intensificarea activitatii de promovare

- scaderea perioadei de recuperarea creantelor;

- cresterea vitezei de rotatie a activelor circulante.

Dezvoltarea relatiilor comerciale cu partenerii externi membrii CEFTA

- ponderea redusa a exportului în cifra de afaceri

- aceleasi resurse necesare pentru intensificarea activitatii de promovare

- cresterea cifrei de afaceri si a profitului.

STRATEGIA S.C. EXCELENT S.A.

Identificarea misiunii

Scopul principal al firmei este sa-si consolideze pozitia pe piata de produse zaharoase, actionând continuu pentru cresterea calitatii produselor pe care le ofera clientilor si, implicit, pentru obtinerea unor profituri sigure pe termen lung. Domeniul principal de activitate al întreprinderii este producerea unei game largi de dulciuri (atât produse zaharoase cât si produse pe baza de îndulcitori destinate persoanelor diabetice). În viitor, firma doreste sa îsi diversifice activitatea, prin atragerea în fabricatie a unor noi produse. Firma intentioneaza sa satisfaca dorintele clientilor în ceea ce priveste achizitionarea de dulciuri de calitate superioara la preturi relativ scazute. Produsele firmei vor fi vândute prin intermediul altor firme de comert din Bucuresti si din tara, precum si prin magazinele proprii de desfacere din Bucuresti.

Întreprinderea, în demersul sau de a se dezvolta, se bazeaza pe principalele sale atuuri - tehnologia avansata utilizata în procesul de productie, personalul calificat din activitatea de management, calitatea buna a produselor, experienta îndelungata în domeniu etc. si se angajeaza sa faca fata urmatoarelor constrângeri din mediul sau - scaderea puterii de cumparare a clientilor, modificarea gusturilor cumparatorilor, obiceiurile de consum ale consumatorilor, existenta concurentilor indirecti care fabrica produse zaharoase de calitate proasta dar foarte ieftine etc.

Precizarea obiectivelor strategice

Obiective fundamentale:

cresterea "teritoriala" a pietei de desfacere (gasirea unor noi clienti în afara tarii);

îmbunatatirea imaginii produselor realizate de EXCELENT;

cresterea cotei de piata cu cel putin 5% în fiecare an.

Obiective derivate de gradul 1:

cresterea cifrei de afaceri cu cel putin 50% in fiecare an;

introducerea în fabricatie a unor produse noi;

cresterea calitatii produselor.

În vederea atingerii acestor obiective, vor fi implicate departamentul marketing-vânzari si departamentul de productie. Echipa manageriala va actiona, în special, la nivelul functiunilor de cercetare-dezvoltare, de productie si comerciala (din punctul de vederea al organizarii procesuale).

Obiective derivate de gradul 2:

cresterea productivitatii muncii cu 50% annual;

cresterea productiei- marfa cu 30% în fiecare an;

mentinerea cheltuielilor de productie la un ritm de crestere inferior celui al veniturilor;

Pentru realizarea acestor obiective se va pune accent pe reproiectarea serviciului vânzari pentru înfiintarea unui birou destinat exporturilor, reorganizarea unitatilor de productie si a serviciului marketing - cercetare (din punct de vedere al organizarii structurale). Managerii vor actiona, în special, la nivelul urmatoarelor activitati: desfacerea, programarea, lansarea si urmarirea productiei, fabricatie, aprovizionare, cercetare, investitii.

Stabilirea modalitatilor/alternativelor strategice

În vederea atingerii obiectivelor strategice, firma va opta pentru urmatoarele modalitati strategice:

reproiectarea sistemului organizatoric care presupune înfiintarea unor noi compartimente (crearea unui birou de exporturi de exemplu);

reproiectarea sistemului informational în vederea crearii unor conditii favorabile realizarii "veghei" strategice;

patrunderea pe noi piete, din punct de vedere teritorial, în sensul gasirii de noi clienti interni si externi;

introducerea în fabricatie a noi produse;

apelarea la servicii de consultanta pentru realizarea unor studii de fezabilitate;

apelarea la serviciile unei firme de publicitate pentru pregatirea si lansarea unei noi campanii de publicitate prin mass-media.

Dimensionarea resurselor necesare

Punerea în aplicarea a modalitatilor strategice stabilite implica utilizarea urmatoarelor resurse:

fonduri de investitii anule de circa 35 miliarde lei pentru utilaje moderne cu grad de automatizare ridicat, cumpararea unor programe speciale de proiectare; fonduri de circa 2 miliarde anual pentru realizarea unei campanii agresive de promovare prin mass-media; aceste fonduri vor fi acoperite din profit;

resurse umane suplimentare - angajarea part-time a unor consultanti în management/marketing/finante;

resurse materiale- se va opta pentru aceiasi furnizori, fondurile alocate aprovizionarii fiind proportionale cu volumul productiei.

Fixarea termenelor de realizare a obiectivelor

Termenul initial: 01.01.2003 - demararea aplicarii strategiei;

Termene intermediare:

doua luni de la demarare- crearea biroului de export;

sase luni de la demarare- lansarea campaniei de publicitate în mass-media;

un an de la demarare- finalizarea reproiectarii sistemului informational;

un an si doua luni de la demarare- începerea fabricarii noilor produse.

Termenul final: trei ani de la demarare- atingerea obiectivelor strategice.

Stabilirea avantajului competitiv

Diferentierea produselor realizate de EXCELENT S.A. este data de:

raportul atractiv calitate/ pret;

sortiment foarte variat de produse creat astfel încât sa satisfaca cerintele diferite ale tuturor categoriilor de consumatori;

este singurul producator din tara de dulciuri fara zahar.


Document Info


Accesari: 28918
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )