Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Finantarea tranzactiilor internationale

comert


Finantarea tranzactiilor internationale

Tehnici de finantare pe termen mediu si lungFinantarea pe termen mediu si lung este specifica exporturilor de mare valoare, exporturilor complexe, ca si unor forme de cooperare industriala. Ea se poate realiza prin tehnicile clasice de creditare, respectiv creditul furnizor si creditul cumparator, sau prin tehnici finantare cum este leasingul.

Creditul furnizor

Creditul furnizor reprezinta un credit bancar acordat exportatorului (furnizorlui), atunci cand acesta accepta o amanare a platii din partea importatorului, pentru o marfa livrata in strainatate. Practic, operatiunea presupune doua relatii distincte de creditare:

un credit in marfa, acordat de exportator direct importatorului, prin acceptarea efectuarii platii la un anumit termen de la livrare,

un credit in bani, acordat exportatorului de catre o banca, pentru finantarea operatiunii de export (in contul platii pe care va trebui sa o efectueze importatorul).

Creditul furnizor nu depaseste, de obicei, 80-90% din valoarea marfii, diferenta fiind achitata de importator sub forma unui avans sau a unei plati la livrarea marfurilor.

Bancile comerciale conditioneaza acordarea creditelor exportatorilor de asigurarea acestora la o institutie de asigurare. Polita de asigurare emisa in favoarea exportatorului este cedata de acesta bancii care a finantat exportul. Astfel, polita de asigurare serveste drept garantie bancii, pentru creditul acordat furnizorului, pe toata durata valabilitatii sale. Costul asigurarii, sub forma primei de asigurare platita de exportator, va fi suportat, de fapt, de catre importator, fie d 525h73f irect prin stipularea sa separata in cotract, fie indirect prin includerea acestuia in pretul marfii.

In concluzie, creditul furnizor presupune trei documente: contractul comercial international (intre exportator si importator), conventia de creditare (intre exportator si banca) si polita de asigurare (intre exportator si institutia de asigurare).

Creditul furnizor este, de regula, mai scump pentru importator, decat creditul cumparator. Acest lucru se intampla, deoarece exportatorii includ in pretul de ofertare si costul propriei finantari, precum si alte speze si comisioane bancare, necesare a fi platite pentru obtinerea creditului.

Creditul cumparator

Creditul cumparator este o finantare directa acordata importatorului de catre o banca din tara exportatorului, pentru a-i permite acestuia sa plateasca imediat contravaloarea contractului. Creditele cumparator sunt acordate, de regula, de banci sau institutii specializate in finantarea exporturilor din tara exportatorului, in acest sens incheindu-se o conventie de credit intre importator (sau banca sa) si banca exportatorului.

Daca in cazul creditului furnizor, exportatorul se preocupa de incasarea creantelor sale de la o banca, in cazul creditului cumparator, exportatorul este exonerat complet de cerintele mobilizarii de fonduri banesti, el fiind platit pe loc de catre importator (din creditul primit de acesta).

Valoarea creditului se situeaza, de regula, la 85% din valoarea marfii, diferenta fiind platita sub forma de avans sau plata la livrare, de catre importator. Astfel, la livrarea marfii, furnizorul va fi platit integral cu contravaloarea contractului.

Leasingul

Operatiunile de leasing s-au dezvoltat in ultima perioada de timp in SUA si tarile Europei Occidentale, in special, fiind considerate o metoda de finantare pe termen mediu si lung, constituind prin aceasta un factor de promovare a vanzarilor, in speta a exporturilor.

Leasingul este o forma de inchiriere a unor bunuri, realizata de societati financiare specializate (societati de leasing), catre firme beneficiare care nu dispun de fonduri proprii, sau nu pot sau nu doresc sa recurga la credite bancare.

Leasingul presupune , in principiu doua contracte:

un contract de vanzare-cumparare incheiat intre producator, ca vanzator si societatea de leasing, in calitate de cumparator, si

un contract de inchiriere, incheiat intre societatea de leasing si un tert beneficiar.

Operatiunea va fi initiata de firma ce doreste inchirierea produsului, care se adreseaza cu o cerere de oferta, in acest sens, societatii de leasing. Aceasta din urma accepta cererea si incheie un contract cu producatorul bunului solicitat, in vederea achizitionarii lui. Urmeaza apoi, incheierea contractului de leasing, si punerea bunului respectiv la dispozitia beneficiarului.

Beneficiarul, in acest caz, va plati societatii de leasing ratele esalonate pe perioada de valabilitate a contractului, la sfarsitul perioadei respective, beneficiarul avand, de regula, o tripla optiune:

sa prelungeasca contractul,

sa abandoneze contractul,

sa cumpere bunul respectiv la valoarea reziduala.

In legea romana, leasingul este definit ca fiind acea operatiune prin care o parte, denumita locator/finantator, transmite pentru o perioada determinata, dreptul de folosinta asupra unui bun al carui proprietar este, celeilalte parti, denumita utilizator, la solicitarea acesteia, contra unei plati periodice, denumita rata de leasing, iar la sfarsitul perioadei de leasing locatorul/finantatorul se obliga sa respecte dreptul de optiune al utilizatorului de a cumpara bunul, de a prelungi contractul de leasing sau de a inceta raporturile contractuale.

Obiectul operatiunilor de leasing il formeaza, in special, echipamentele de calcul, aparatele si instrumentele de masura, mijloacele de transport, masinile-unelte, masinile agricole, alte bunuri de folosinta indelungata.

In ultima perioada, leasingul a cuprins si sectorul imobiliar, avand ca obiect inchirierea unor cladiri cu destinatie industriala, comerciala, sau administrativa.

In tranzactiile internationale, se cunosc mai multe forme de leasing:

In functie de pozitia furnizorului in contract, se disting:

leasing direct, realizat prin incheierea contractului intre producatorul exportator si utilizatorul bunului, finantarea fiind facuta direct de catre producator (exportator),

leasing indirect, care presupune intercalarea societatilor de leasing, ce preiau functia de creditare fata de beneficiar, pe cea de prestare servicii, precum si riscurile aferente.

In functie de continutul ratelor de leasing, se disting:

leasing brut, care cuprinde in ratele sale, pe langa pretul marfii, si cheltuielile de intretinere, service si reparatii,

leasing net, in care ratele contin numai pretul obiectului inchiriat.

In functie de particularitatile tehnicii de realizare, exista mai multe categorii de operatiuni:

Lease-back presupune faptul ca proprietarul unui bun, aflat in mare urgenta de fonduri banesti, isi vinde produsul unei societati de leasing si il inchiriaza apoi, printr-un contract obisnuit.

Time-sharing s-a adoptat in practica din considerente de rentabilitate economica, cum ar fi, de exemplu, costul ridicat al unor utilaje (echipamente electronice, avioane) si uzura extrem de rapida a acestora. Ca urmare, s-a introdus sistemul inchirierilor pe timpi partajati, simultan de mai multe intreprinderi.

Leasingul experimental se foloseste in scopul promovarii vanzarilor. Astfel, in scopul promovarii lor, masinile sau untilajele sunt inchiriate pe perioade scurte de timp, in mod experimental, cu conditia ca la sfarsit, bunurile sa fie achizitionate de catre client, daca sunt corespunzatoare, sau sa fie returnate, daca prezinta neajunsuri.

In functie de mecanismul de functionare distingem:

Leasing financiar (financial leasing), care presupune ca in perioada de inchiriere de baza (prima inchiriere), sa se realizeze intregul pret de vanzare al obiectului contractat, inclusiv costurile auxiliare, precum si un beneficiu. In practica internationala, contractul de leasing financiar se incheie pentru o perioada de baza, neputand fi reziliat de nici una dintre parti. Potrivit legii romane, leasingul financiar este operatiunea care indeplineste una sau mai multe din urmatoarele conditii: / riscurile si beneficiile aferente dreptului de proprietate trec asupra utilizatorului din momentul incheierii contractului de leasing / partile au prevazut expres, ca la expirarea contractului de leasing sa transfere utilizatorului dreptul de proprietate asupra bunului / perioada de folosire a bunului in leasing acopera 75% din durata normala de utilizare a bunului. In acest caz, rata de leasing este o cota-parte din valoarea la care a fost achizitionat bunul respectiv de catre finantator, la care se adauga dobanda de leasing. In forma clasica a leasingului financiar, societatea de leasing actioneaza ca un finantator de bunuri, toate responsabilitatile privind posesia acestora (intretinere, asigurare, taxe) cad in sarcina beneficiarului (utilizatorului).

Leasing operational (operating leasing), numit si leasing functional, care presupune ca, in perioada de baza sa se realizeze doar o parte din pretul de vanzare al bunului respectiv. Accentul cade in acest caz, asupra serviciilor furnizate de societatea de leasing, neexistand, de regula, o relatie directa intre pretul de achizitie al echipamentului de catre societatea de leasing si chiria perceputa. Societatea de leasing isi asuma riscurile uzurii morale, preia obligatiile privind service-ul si cele referitoare la plata taxelor si impozitelor. La incheierea perioadei de leasing, bunul este returnat societatii de leasing. In acest caz, rata de leasing reprezinta o cota de amortizare a bunului, calculata conform normelor legale, plus un beneficiu al firmei de leasing.

Avantajele operatiunilor de leasing international, permit furnizorului sa-si promoveze vanzarile, sa-si largeasca cercul partenerilor si ariei de desfacere. Leasingul este o alternativa la finantarea prin credit bancar, care prezinta un grad ridicat de siguranta: garantia oferita de dreptul de proprietate al soicetatii respective asupra bunului dat in folosinta beneficiarului.

Din punctul de vedere al societatilor de leasing, avantajele deriva din veniturile care le revin in urma operatiunii, si anume:

chiria pentru utilizarea bunului respectiv,

dobanda pentru finantarea pe termen mediu/lung,

costul serviciilor oferite beneficiarului de societatea de leasing,

prima pentru utilizare intensiva,

prima de risc, etc.

Costurile respective sunt suportate de beneficiar, dar, care, la randul sau, dispune de o serie de avantaje:

plata esalonata in timp, a bunului respectiv,

asistenta tehnica si financiar-contabila oferita de unele societatile de leasing,

tripla optiune la sfarsitul perioadei de inchiriere.

Garantiile bancare si asigurarea creditelor

Importanta si necesitatea contracararii riscurilor asociate tranzactiilor internationale, au dus la perfectionarea instrumenteleor si tehnicilor de evitare a acestora. Procedurile greoaie de constituire a garantiilor au fost inlocuite cu garantiile bancare.

Pe de alta parte, riscurile legate de procesul de finantare au impus recurgerea la asigurarea creditelor cu ajutorul societatilor de asigurare.

Garantiile bancare

Tranzactiile comerciale internationale se caracterizeaza printr-un risc contractual destul de ridicat, atat pentru exportator, cat si pentru importator. Astfel, pe de o parte, importatorul este interesat sa se acopere impotriva riscului de neexecutare sau executare necorespunzatoare a obligatiei pe care si-o asuma prin contract vanzatorul, solicitand o garantie de prestatii din partea unei banci. Pe de alta parte, vanzatorul va solicita o garantie de asigurare a platii, pentru acoperirea riscului de neefectuare a platii de catre cumparator, atunci cand modalitatea de plata utilizata nu ofera o astfel de garantie.

Scrisoarea de garantie bancara reprezinta un angajament scris asumat de o banca in favoarea unei persoane, denumita beneficiar, de a plati acestuia o suma de bani, in cazul in care o alta persoana, denumita ordonator, in contul careia se emite garantia, nu si-a onorat o obligatie contractuala fata de beneficiar. Obligatia garantata de banca se poate referi la livrarea marfii, prestarea serviciilor sau efectuarea platii, prevazute in contract.

Solicitarea unei scrisori de garantie bancara presupune plata unui comision, care variaza in functie de banca sau tara. Dintre toate formele asiguratorii, garantia bancara este cea mai sigura, dar si cea mai scumpa.

Scrisoarea de garantie bancara constituie un angajament ferm al bancii emitente, independent de relatia contractuala dintre exportator si importator. Odata cu constituirea garantiei bancare, banca se angajeaza ferm sa efectueze plata la prima cerere, daca sunt indeplinite conditiile stipulate in garantie.

Bancile romanesti de prim rang emit, la ordinul clientilor lor sau la ordinul bancilor corespondente, scrisori de garantie in valuta. In functie de natura tranzactiei, se emit scrisori de garantie de plata, scrisori de participare la licitatii, de restituire a avansului, sau de buna executie a contractului.

Scrisoarea de credit "stand-by" (Stand-By Letter of Credit) reprezinta o garantie emisa de banca importatorului in favoarea exportatorului, pentru o suma de bani convenita in contractul comercial international, la care exportatorul poate apela in cazul nerespectarii obligatiei de plata de catre importator. Aceasta se utilizeaza atunci cand plata nu s-a efectuat.

Garantia de participare la licitatii (bid bond) asigura fermitatea ofertei si seriozitatea ofertantilor la licitatie, fiind o conditie a participarii acestora. Banca garanta se obliga sa plateasca o suma de bani, daca ofertantul isi retrage oferta inainte de adjudecare, sau, in cazul in care acesta castiga licitatia, nu mai incheie contractul sau nu-si procura o garantie de buna executie. Valoarea garantiei este de 1-5% din valoarea ofertei, iar termenul de valabilitate curge pana la semnarea contractului sau furnizarea unei garantii de buna executie.

Garantia de buna executie (performance bond) asigura indeplinirea obligatiilor contractuale de catre furnizor. Aceasta poate functiona in mai multe variante: 1) Garantia de buna executare a contractului se refera la garantia acordata de banca pentru indeplinirea obligatiei exportatorului de a livra marfa in conformitate cu conditiile stipulate in contract (calitate, cantitate, termen de livrare). Valoarea ei se stabileste ca o pondere din valoarea marfii, si va acoperi eventualele prejudicii ale importatorului. De asemenea, poate contine o clauza de diminuare, pe masura livrarii marfii. 2) Garantia de buna functionare se refera la exporturile complexe. Aceasta este emisa inaintea derularii contractului si este valabila pana la expirarea perioadei de garantie. Valoarea ei acopera riscul provenit din neindeplinirea de catre furnizor a obligatiilor sale, in perioada de garantie tehnica. 3) Garantia de buna executare si functionare presupune imbinarea celor doua variante anterioara si se aplica exporturilor complexe. Valoarea garantiei este, de regula, de 10% din valoarea contractului, iar termenul de valabilitate curge pana la executarea completa a contractului.

Garantia de restituira a avansului (Advance Payment Guarantee) acopera obligatia exportatorului de a restitui, in caz de neexecutare a contractului, suma platita in avans de catre importator. Garantia se stinge in momentul executarii obiectului contractual.

Garantia de efectuare a platii are ca obiect acoperirea obligatiei importatorului de a plati pretul contractual. Garantia se poate referi la plata completa a contractului, in cazul livrarilor de marfuri sau prestari de servicii, pentru care exportatorul (beneficiarul garantiei) nu a primit plata la scadenta. De asemenea, aceasta poate fi o garantie partiala, spre exemplu pe termen de un an, pentru un contract cu livrari paritale (garantia poate sa acopere 1-3 livrari lunare).

Alte forme de garantii sunt: garantia de deschidere a acreditivului, garantia de plata la incasso, cand garantul se obliga sa plateasca contravaloarea marfurilor, garantia pentru plata ratelor scadente, prin care garantul se angajeaza sa ramburseze ratele scadente in caz de neplata, etc.

Asigurarea creditelor internationale

Asigurarea creditelor de export consta in asumarea, de catre o institutie specializata a obligatiei de a rambursa exportatorului autohton, creditul acordat de acesta importatorului strain, in cazul in care, acesta din urma, din diverse cauze, nu efectueaza plata. Institutia specializata care asigura creditul primeste o prima de asigurare din partea celui care a solicitat asigurarea.

Scopul asigurarii creditelor este acela de a acoperi riscurile impotriva pierderilor financiare rezultate din neplata, incapacitatea de plata sau insolvabilitatea importatorilor ce au achizitionat bunuri pe credit. Intrucat importatorul, partenerul comercial al asiguratului, isi desfasoara activitatea intr-o tara straina, la acordarea asigurarii de credit se ia in calcul si riscul de tara.

Riscurile ce se pot asigura prin acest mecanism sunt de doua categorii:

riscurile comerciale, respectiv: neplata datorata insolvabilitatii importatorului; imposibilitatea acestuia de a plati; refuzul importatorului de a accepta marfurile contractate, din motive independente de exportator;

riscul politic, respectiv: dificultati, intarzieri sau imposibilitatea transferului banilor din tara importatorului, ca urmare a unor hotariri guvernamentale; introducerea unor masuri de politica comerciala in tara importatorului, care afecteaza contractele comerciale; razboi, razboi civil si alte evenimente ce pot influenta desfasurarea contractelor, etc.

Asigurarea creditelor se face de regula pentru creditul furnizor, iar garantarea creditelor pentru creditul cumparator.

Asigurarea creditelor de export este o practica curenta in tarile dezvoltate, unde exista institutii specializate in acest sens, de regula, cu caracter public (Marea Britanie: Export Credit Guarantee Department; Franta: COFACE; Germania: HERMES; SUA: EXIM Bank;

Japonia:JEXIM Bank, etc.).

In Romania, EXIMBANK, Banca de Export-Import a Romaniei, este cea care, conform legii, are ca principale activitati, urmatoarele: garantarea creditelor pentru productia de export, inclusiv a investitiilor din strainatate, refinantarea bancilor comerciale care au acordat finantari exportatorilor, administrarea liniilor externe de credit destinate productiei de export, asigurarea si reasigurarea creditelor de export, consulatanta si expertize in probleme de comert exterior.

Lista intrebarilor de verificare a cunostintelor

Care sunt principalele componente ale circuitului economic mondial

Specificati ce caracteristici ale sistemului comercial international cunosteti, si in ce constau acestea.

Relatiile monetare internationale - definire si continut.

Prezentati principiile ce au stat la baza functionarii Sistemului monetar de la Bretton Woods.

Definiti conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un investitor pe a efectua o investitie straina directa.

Specificati ce forme imbraca investitiile straine directe si in ce constau acestea.

Concentrarea si distributia geografica actuala a investitiilor straine directe - tendinte ale dezvoltarii acestora.

Aratati prin ce se caracterizeaza procesul de liberalizare a politicilor nationale privind investitiile straine directe.

Definiti politica comerciala a unui stat; care sunt categoriile de masuri si instrumente ce alcatuiesc politica comerciala aunei tari.

10) Definiti si explicati ce reprezinta si in ce consta politica vamala a unui stat.

11) Definiti si explicati ce reprezinta si in ce consta politica netarifara a unui stat.

12) Definiti si explicati ce reprezinta si in ce consta politica promotionala si de stimulare a exporturilor

13) Prezentanti functiile managementului si continutul acestora.

14) Care sunt fazele internationalizarii unei firme la scara mondoeconomica.

15) Prezentati "teoria ciclului produsului'; care sunt si in ce constau etapele promovate de aceasta.

16) Mecanismul functionarii exportului direct.

17) Mecanismul functionarii exportului indirect.

18) Care sunt activitatile si operatiunile specifice etapei de pregatire a negocierilor comerciale.

19) Prezentati strategiile de negociere.

20) Prezentati tacticile de negociere.

21) Ce elemente principale trebuie sa contina oferta de marfuri.

22) Definiti contractul comercial international - exemplificati prin tipuri de contracte.

23) Care principalele conditii si prevederi pe care trebuie sa le stipuleze clauzele contractuale.

24)Prin ce se caracterizeaza contractul de cooperare economica, comparativ cu contractul comercial international.

25) Ce categorii de contracte tip cunoasteti.

26) Definiti "Regulile INCOTERMS-2000"; care sunt cele 13 conditii de livrare inscrise in acestea.

27) Prin ce se caracterizeaza grupele conditiilor de livrare E,F,C, si D, in privinta obligatiilor vanzatorului si ale cumparatorului.

28) Analizati individual conditiile de livrare din grupele E, F, C, si D.

29) Mijloacele de plata - definire si caracteristici.

30)Definiti si explicati mecanismul de functionare pentru "incasso documentar".

31) Definiti si explicati mecanismul de functionare al "acreditivului documentar".

32) Definiti si explicati mecanismul de functionare al "scrisorii comerciale de credit".

33) In ce consta operatinunea de prelucrare in lohn; care sunt avantajele pe care aceasta le prezinta.

34) Explicati mecanismul licentierii internationale.

35) Franchising international -continut si mecanism de functionare.

36) Prezentati si explicati ce continut are creditul furnizor; dar cel cumparator.

37) Caracterizati operatiunea de leasing international si aratati ce avantaje poate presupune o astfel de operatiune.

38) Formele leasingului international - continutul acestora.

39) Ce este si in ce consta garantia bancara / scrisoarea de garantie bancara.

40) Analizati comparativ garantia bancara si asigurarea creditelor; explicati in ce constau diferentele intre cele doua moduri de acoperire a unor obligatii.


Document Info


Accesari: 4074
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )