Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Marca in industria confectiilor, semnatura producatorului pe produsul sau

comert


Marca in industria confectiilor, semnatura producatorului pe produsul sau

Marca este o componenta strategica a patrimoniului unui producator de confectii prin care se diferentiaza produsele fabricilor de confectii, un element de vestimentatie al unei case de moda de un altul al unei alte case de moda.Citind in numarul 6 al revistei Dialog Textil articolul despre societatea Adesgo m-am intrebat: Cunosc cititorii revistei c 23423y2421x e inseamna marca si care este importanta economica a acesteia pe piata confectiilor din Romania? Exista pe piata romaneasca o disciplina, o respectare a marcilor care s-au impus prin calitate, traditie de-a lungul timpului? Confectii contrafacute, o simpla afirmatie sau un flagel al pietei romanesti?

Ce este marca?
In acceptiunea Legii nr. 84/1998 privind marcile si indicatiile geografice, marca este un semn susceptibil de reprezentare grafica servind la deosebirea produselor sau a serviciilor unei persoane fizice sau juridice de cele apartinand altor persoane care consta in cuvinte, desene, litere, cifre, combinatii de culori si orice combinatii ale acestor semne.
Marca nu trebuie confundata cu un anumit prototip sau cu elemente decorative accesorii marcilor. In jurisprudenta Curtii de Apel Paris din 1993, s-a retinut ca elementul "Smile" prezent pe vestimentatie nu indeplineste functia de identificare a originii produsului, vesmintele respective fiind identificate prin marci diferite: Boy of London, Fiorucci, Hennes. In aceste conditii, elementul "Smile" este decorativ dand senzatia cumparatorului ca se raliaza la o moda, la un stil de viata, fapt pus in valoare si abil exploatat de producator.
Marca este o componenta strategica a patrimoniului unui producator de confectii prin care se diferentiaza un element de vestimentatie al unei case de moda de un altul apartinand unei alte case de moda, produsele fabricilor de confectii.
Pornind de la articolul mentionat mai sus, exemplificam: firma Adesgo, producatoare de ciorapi-pantalon, ciorapi, sosete pentru femei si copii, si-a identificat produsele, individualizandu-se pe piata, prin marca Diamond. Dupa cum prea bine se cunoaste, marile case de moda, romane si straine, isi prezinta elementele de vestimentatie si le pun in vanzare sub marca numelui creatorului de moda. De asemenea, nu putem uita sa mentionam echipamentele pentru industria confectiilor care, si ele, se identifica cu succes prin marci: Juki, Pfaff, GŁtermann, Brother etc.
Prin intermediul marcii se asigura nu numai diferentierea unui produs de un altul, dar si garantarea provenientei si calitatea confectiilor, atragerea clientelei, protejarea consumatorului, reclama. Marca este un semn exterior al valorii si calitatii produselor, care permite o selectie rapida a produselor cu o buna reputatie.

Cum se inregistreaza o marca?
Orice producator care doreste sa inregistreze o marca trebuie sa se adreseze cu o cerere in acest sens Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci - OSIM. Cererea trebuie sa contina date de identificare a solicitantului, a marcii si produselor pentru care se solicita inregistrarea marcii si constituie depozit national reglementar al marcii. Data depozitului reglementar este foarte importanta in cazul in care un alt comerciant a depus cerere de inregistrare a aceleasi marci, data anterioara a depozitului fiind cea care va proteja comerciantul care a inregistrat primul marca.
Cererea este examinata de OSIM sub aspecte de forma in termen de o luna. In cazul in care sunt intrunite conditiile legii, OSIM atribuie data de depozit cererii. In termen de 6 luni de la data achitarii taxei de inregistrare si examinare a cererii, OSIM va analiza daca cererea intruneste elementele de fond prevazute de lege. Daca se constata intrunirea conditiilor legale, OSIM decide inregistrarea marcii si publicarea acesteia in Buletinul Oficial de Proprietate Industriala.
Trebuie mentionat ca in termen de 3 luni de la publicarea marcii, oricare titular al unei marci anterioare sau al unei marci notorii poate face opozitie cu privire la marca inregistrata la OSIM.
Dupa ramanerea definitiva a marcii, OSIM inregistreaza marca in Registrul National al Marcilor si elibereaza titularului un Certificat de inregistrare a marcii.
Dupa inregistrare in Registrul National al Marcilor marca confera titularului sau un drept de folosinta exclusiva supus principiului specialitatii asupra produsului pentru care s-a inregistrat marca pe o perioada de 10 ani, cu posibilitatea reinnoirii sau modificarii acesteia. Acest drept de folosinta asigura protectie totala titularului sau, insa fara ca folosirea unui alt produs sub aceeasi marca sa fie interzisa.
Dreptul asupra marcii presupune interzicerea efectuarii urmatoarelor acte de catre terti:
. aplicarea marcii pe confectii, pe produsele din domeniul confectiilor;
. oferirea produselor sau comercializarea ori detinerea lor in acest scop;
. importul sau exportul produselor purtand marca in cauza;
. folosirea unui semn care, datorita asemanarii cu marca ori cu produsele pentru care marca a fost inregistrata, ar produce un risc de confuzie, inclusiv riscul de asociere a marcii cu semnul;
. folosirea unui semn identic sau asemanator cu marca pentru produse pentru care marca este inregistrata, cand aceasta din urma a dobandit un renume in Romania si daca din folosirea semnului s-ar putea profita de renumele marcii sau folosirea semnului ar cauza un prejudiciu titularului;
. utilizarea semnului pe documente sau pentru publicitate.

Transmiterea dreptului asupra marcii
Dreptul asupra marcii se poate transmite pe doua cai: prin cesiune sau licenta exclusiva sau neexclusiva prin inregistrarea acestora la OSIM.

Ce poate face producatorul de confectii cand concurenta ii foloseste fara drept marca
In cazul in care un titular de marca, in cazul nostru un producator de confectii sau o casa de moda, constata ca pe piata se produc, se comercializeaza elemente de vestimentatie care poarta fara drept marca sa, trebuie sa sesizeze instantele judecatoresti cu o actiune in contrafacere.
Articolul 83 din Legea nr. 84/1998 privind marcile si indicatiile geografice, individualizeaza ca infractiuni urmatoarele activitati efectuate dupa data inregistrarii marcii:
. contrafacerea, imitarea sau folosirea fara drept a unei marci in scopul inducerii in eroare a publicului asupra calitatii produselor la care se refera marca;
. punerea in circulatie, fara drept, a unui produs purtand o marca identica sau similara cu o marca inregistrata pentru produse identice sau similare si care prejudiciaza titularul marcii inregistrate.

Instanta poate dispune, la cerere, confiscarea si distrugerea produselor, confectiilor care poarta marci fara drept.
Titularul marcii are dreptul la despagubiri din partea persoanelor vinovate de contrafacere.
De asemenea, autoritatile vamale pot dispune suspendarea activitatii vamale la importul sau exportul produselor care poarta ilicit marci.
Este important sa mentionam ca folosirea marcilor contrar practicilor loiale in activitatea industriala sau comerciala se sanctioneaza de lege ca un act de concurenta neloiala.

Marca de certificare - o modalitate prin care marile firme straine producatoare de confectii sunt prezente pe piata romaneasca
Marca de certificare indica faptul ca produsele pentru care este utilizata sunt certificate de titularul marcii in ceea ce priveste calitatea, materialul, modul de fabricatie a produsului, precizia si acuratetea de executare sau alte caracteristici relevante.
Marcile de certificare pot fi inregistrate la OSIM de catre persoane juridice legal abilitate sa exercite controlul produselor cu privire la elementele mentionate mai sus in baza unui Regulament de folosire a marcii de certificare si a unei Autorizatii din care sa rezulte exercitarea legala a activitatii de certificare.
Marca, alaturi de desenele si modelele industriale si inventii sunt elemente incorporale ale fondului de comert care nasc in patrimoniul comerciantului dreptul de proprietate industriala, ajungand uneori ca valoarea lor sa depaseasca cu mult celelalte active ale societatilor comerciale.


Document Info


Accesari: 3422
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )