Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Materializarea functiilor comertului la S.C. "S" S.A.

comert


Materializarea functiilor comertului la S.C. "S" S.A.

Materializarea functiilor comertului se realizeaza la nivelul firmei conform activitatilor desfasurate de catre aceasta. Desigur, unele functii ale comertului sunt mai bine conturate decât altele, desi toate sunt prezente.Principala functie a comertului cumpararea marfurilor de la producatori sau colectori - în cazul productiei agricole - si transferarea acestora în depozite, în vederea preg 16216k1012q 9;tirii lor pentru vânzarea catre utilizatorii finali sau intermediari este bine conturata în cadrul S.C. "S" S.A. Aceasta cumparând materii prime, materiale, combustibil, energie etc. si alte produse necesare desfasurarii activitatii de productie, conform obiectului ei de activitate.

Aceasta functie este conturata si delimitata clar de functia de productie, materializându-se în activitati desfasurate în cadrul serviciului aprovizionare, aflat în subordinea directorului de marketing.

Stocarea marfurilor (materiilor prime, materialelor, produselor) reprezinta o a doua functie a comertului ce permite asigurarea stocurilor necesare desfasurarii procesului de productie si, în acelasi timp, asigurarea cantitatilor de produse comandate de catre clienti interni si externi.

Aceasta functie deriva din necesitatea asigurarii ritmicitatii productiei si a vânzarilor.

Necesitatea functiei si materializarea ei la nivelul a doua compartimente "magazia de materii prime, materiale" si "magazia de produse finite" izvoraste din echilibrul ce se impune sa existe între productie si vânzare, între acestea existând tendinte diferite, specifice în evolutia acestora.

Decalajul de timp, spatiu, sezonalitatea productiei sau a consumului reprezinta fundamentul exercitarii acestei functii.

Prin politica de stocaj si echilibrarea ofertei cu cererea, S.C. "S" S.A influenteaza activitatea altor firme, dar si propria activitate.

Fractionarea cantitatilor mari de materii prime si materiale pe care le livreaza diferiti furnizori interni si externi, dar si a produselor finite în vederea asortarii loturilor respective si formarii sortimentelor comerciale ce vor fi adresate comerciantilor cu amanuntul si asigurarea micilor cantitati care urmeaza a fi puse la dispozitia consumatorilor se realizeaza tot la nivelul celor doua compartimente: "magazia de materii prime, materiale" si "magazia de produse finite".

Deci, prin aceasta functie, marfurile sunt pregatite pentru vânzare, fiind o functie deosebit de importanta atât pentru productie, cât si pentru consum. Efectiv, realizarea acestei functii presupune organizarea, în cadrul respectivelor compartimente, a unor operatiuni specifice, cum ar fi : sortarea dupa criterii produtive si comerciale, controlul continuu al calitatii.

Transportul marfurilor catre zonele si punctele cele mai îndepartate sau mai izolate, pentru a fi vândute firmelor si consumatorilor individuali se realizeaza de catre "formatia transporturi" a S.C. "S" S.A.

Aceasta functie presupune o judicioasa organizare a miscarii materiilor prime si marfurilor. Fenomenul apare deoarece realizarea finala a marfurilor are loc, de regula, în punctele de consum, ceea ce impune o buna orientare a marfurilor, manipularea si transportul lor din locul de productie spre locul de vânzare si de utilizare.

Realizarea acestei functii se bazeaza pe informatiile primite de la serviciul marketing al firmei, serviciu care poate oferi date despre pietele de desfacere si pietele de aprovizionare, interne si externe.

Crearea conditiilor de realizare efectiva a actului de vânzare - cumparare reprezinta o functie strict specifica comertului, generata de functiile prezentate anterior. Cum S.C. "S" S.A. dispune si de un punct de vânzare ("magazin la usa fabricii"), se poate spune ca prin activitatile desfasurate în respectiva unitate comerciala se materializeaza si aceasta functie a comertului.

Mai ales ca, realizarea acestei functii a comertului presupune îndeplinirea urmatoarelor doua conditii: existenta unei baze tehnico-materiale si existenta unui personal.

Asigurarea promovarii produselor formeaza continutul altei functii a comertului. Aceasta functie se realizeaza prin utilizarea diferitelor tehnici (publicitate la locul vânzarii, merchandising, publicitate prin mass-media, etc). În cadrul firmei serviciul marketing este bine dezvoltat, întreaga activitate a firmei bazându-se pe rezultatele activitatii respectivului serviciu.

În cadrul serviciului de marketing, serviciu subordonat direct directorului de marketing si directorului de productie, promovarea vânzarilor reprezinta unul din domeniile în care acesta are responsabilitati si atributii.

Desi activitatea de cercetare nu este specifica comertului, totusi, firmele producatoare, în prezent, îsi manifesta disponibilitatea pentru desfasurarea unor activitati de cercetare a nevoilor utilizatorilor, a sugestiilor acestora, a capacitatilor de cumparare, a gradului de instruire, a obiceiurilor de cumparare si de utilizare, a modului în care produsele lor sunt primite de catre utilizatori, fie ei industriali sau individuali.

Desigur, realizarea acestor activitati necesita un personal specializat, de înalta calificare, capabil sa realizeze cercetari de piata la nivel microeconomic si macroeconomic.

Concluzii

Prognoza cererii si a ofertei de sticlarie orienteaza activitatea productiva în viitorul apropiat catre retehnologizarea si modernizarea productiei. Având în vedere specificul productiei de sticlarie manuala suflata la teava, modernizarea productiei de sticlarie manuala suflata la teava modernizarea productiei se poate concretiza mai mult prin dotarea fluxului tehnologic de dupa fasonarea manuala a produselor cu utilaje cât mai moderne si performante.

În acest sens trebuie actionat în urmatoarele directii:

modernizarea cuptoarelor de topire si recoacere în vederea reducerii consumurilor de energie si îmbunatatirea parametrilor tehnologici care sa asigure o prelucrare superioara, cresterea calitatii produselor si a productivitatii muncii, scaderea pierderilor tehnologice datorate spargerilor;

diversificarea gamei sortimentale si valorificarea superioara a pastei de sticla prin executarea unor produse superioare cu un înalt grad de prelucrare.

Pentru atingerea acestor obiective se poate actiona pe una din urmatoarele cai:

dotarea sectiei în prima etapa cu un cuptor electric de recoacere cu banda dubla din import;

construirea unui cuptor de topire cu doua bazine pentru obtinerea de sticla colorata cu care sa se înnobileze produsele din sticla silico-calco-sodica conferindu-le calitati superioare, eliminându-se astfel importul de sticla colorata.

Se poate concluziona ca functiile comertului sunt materializate eficient la nivelul diferitelor compartimente ale firmei ceea ce face ca S.C. "S" S.A. sa fie competitiva si performanta.

Bibliografie

Patriche, D. "Bazele comertului", Editura Economica, Bucuresti, 1999;

Patriche D., (coordonator), Bazele comertului, Editura Economica, Bucuresti, 1999;

Patriche D., Ionascu V., Popescu M.,,, Bazele Comertului", Editura Uranus, Bucuresti, 2002.


Document Info


Accesari: 3286
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )