Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
PROIECT LA COMERT ELECTRONIC - Recenzia cartii Bill Gates afaceri cu viteza gandului

comert
UNIVERSITATEA PETROL-GAZE DIN PLOIESTI

FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE

SPECIALIZAREA MANAGEMETUL SISTEMELOR MICROECONIMICEPROIECT LA COMERT ELECTRONIC

Recenzia cartii Bill Gates @faceri cu viteza gandului

Titlu: Bill Gates @faceri cu viteza gandului. Spre un sistem nervos digital

Autor: Bill Gates, traducere realizata de Anne Mrie Georgescu

Editura: Amaltea, 2000

Nr de pagini

Date despre autor

Bill Gates este unul dintre cele mai sonore nume din lume. Este cunoscut in primul rand ca si creator al imperiului Microsoft, cel care a revolutionat practic utilitatea si folosirea unui calculator, dar si ca fiind cel mai bogat om din lume, a caruia avere depaseste 50 miliarde de dolari.

In afara de pasiunea pentru computere si software, Gates este interesat si de biotehnologie. El a investit bani in mai multe companii de profil. Este, de asemenea, fondatorul lui Corbis, unul dintre cei mai mari dezvoltatori din lume ai resurselor de informatie vizuala - o cuprinzatoare arhiva digitala de arta si fotografie pentru public si colectii particulare de pe intreg globul. Gates a investit impreuna cu un pionier al telefonului celular, Craig McCaw, in Teledestic, cu care lucreaza un ambitios plan de a utiliza sute de sateliti pentru servicii de telecomunicatii.

William Henry Gates al III-lea, numit doar Bill Gates, s-a nascut pe 28 octombrie 1955, la Seattle, unde si-a petrecut in mare parte si copilaria alaturi de cele doua surori ale sale. Tatal sau, William H. Gates al II-lea, este un avocat renumit in Seattle, iar mama sa, care a decedat, a fost profesor la Universitatea din Washington si presedinte al Organizatiei 'United Way International'. Bill Gates urmeaza in orasul natal o scoala generala publica, insa termina liceul privat Lakeside, unde parintii sai plateau o taxa anuala de 5.000 de dolari, in timp ce la Universitatea Harvard taxa anuala era de 1.760 de dolari. Lucrul acesta se pare ca il va marca pentru tot restul vietii, el si familia lui facand astazi donatii de milioane de dolari pentru mai multe scoli, colegii si universitati din SUA. Dar pentru parintii sai, banii nu reprezentau o problema, mult mai importanta fiind educatia copiilor.

La varsta de 13 ani, el isi descopera interesul pentru calculatoare si incepe primii pasi spre un viitor ce-i parea compromitator. Anul 1973 reprezinta anul in care tanarul Gates este admis la Universitatea Harvard, unde cunoaste un semisucces prin developmentul (programarea) unei versiuni de program numit BASIC pentru primul microcomputer - MITS Altair. In al doilea an, Gates paraseste Harvard si isi dedica toata energia pentru Microsoft, companie pe care o infiinteaza in anul 1975 cu prietenul sau din copilarie Paul Allen. Lucrul acesta ii va marca intreaga viata, propulsandu-l rapid pe Bill Gates in topul oamenilor celor mai bogati, dar in acelasi timp si extrem de blamati de o intreaga comunitate de programatori, si nu numai

In anul 1999, Bill Gates scrie 'Bussines @ the Speed of Thought' ('Afacerile @ Viteza gandului'), care descrie cum tehnologia computerelor poate rezolva probleme esentiale prin niste metode fundamentale. Cartea a fost tradusa in 25 de limbi si inca mai poate fi gasita in peste 60 de tari. In anul 1995, acesta publica o alta carte, numita 'The Road Ahead' (ar putea fi tradusa 'Destinul'), care timp de sapte saptamani a fost pe primul loc in topul celor mai bine vandute carti de la 'New York Times'. Castigul financiar pe care l-a avut in urma vanzarii ambelor carti a fost donat unei organizatii non-profit care sprijinea dezvoltarea tehnologiei pentru educarea si dezoltarea activitatilor informationale, devenind astfel unul dintre cei mai importanti finantatori pentru astfel de proiecte.

Filantropia reprezinta un alt segment important din viata lui Gates si a sotiei sale, Melinda Gates. In primavara anului 2004, sotii Gates sprijina financiar cu 27 miliarde de dolari o fundatie care sustinea initiativele filantropice. Bill Gates s-a insurat pe 1 ianuarie 2004 cu Melinda French Gates, pentru ca mai tarziu aceasta sa fie inclusa in marea familie Microsoft, propulsata in functia de Product Manager la Microsoft. In prezent, ei au impreuna trei copii: Jennifer Katherine, de 9 ani, Rory John, de 5 ani, si Adele, care are doar 2 ani.

Placerile personale ale miliardarului american sunt golful si bridge-ul, pe care le practica la vila sa din Washington, ce se intinde pe o suprafata de 40.000 mp si pentru care plateste anual impozite la stat de aproximativ un miliard de dolari. Desi este cel mai bogat om din lume, din anul 1977, Bill Gates are cazier in statul New Mexico, el fiind arestat pentru provocarea unui accident si impiedicarea traficului rutier. Bineinteles, alte detalii si informatii mai amanuntite au fost pierdute in timp si spatiu, in momentul actual cazierul lui fiind plin de amenzi si procese, dar toate ca persoana juridica.

Puternica pozitie in care se afla astazi Microsoft este rezultatul unei strategii in afaceri pe care Bill Gates si partenerul sau, Paul Allen, au formulat-o cu multi ani in urma.

Cheia succesului consta intr-o combinatie de factori cum ar fi competenta primilor programatori de la Microsoft, enorma energie si competitivitate feroce a lui Gates insusi, viziunea lui unica despre cum poate fi facuta revolutia PC-urilor si rolul pe care-l poate juca Microsoft in aceasta.

Gates a recunoscut importanta afacerii cu IBM. El a stiut ca un sistem de operare care sa asigure o platforma comuna poate schimba istoria calculatoarelor personale. A muncit din greu pentru a se asigura ca atunci cand va aparea ocazia favorabila, aceasta va fi de partea Microsoft. Astfel a dat norocului o mana de ajutor.

Cuprinsul lucrarii

INTRODUCERE

1. FLUXUL INFORMATIONAL ESTE FLUXUL SANGUIN

1.2.Stapaniti forta faptelor

1.3. Poate sistemul dvs. nervos digital sa faca asta?

1.4 Creati un birou fara hartii 

2.COMERTUL: INTERNETUL SCHIMBA TOTUL

2.1. Urcati in racheta flexibilitatii

2.2.Intermediarul trebuie sa adauge valoare

2.3. Sensibilizati-va clientii

2.4. Adoptati stilul de viata Web

2.5. Mutati granitele afacerilor

2.6. Intrati primii pe piata

3.GANDITI STRATEGIC: FOLOSITI INFORMATIA

3.1.Vestile bune trebuie sa circule repede

3.2.Transformati vestile proaste in vesti bu 919d39j ne

3.3.Aflati-va cifrele

3.4. Determinati angajatii sa gandeasca

3.5.Mariti IQ-ul organizatiei dvs

3.6.Castigurile mari cer riscuri mari

4.INTUITIA IN OPERATIILE DE AFACERI

4.1.Dezvoltati procese ce dau putere oamenilor

4.2.Tehnologia informatiei permite restructurarea

4.3.Considerati-o resursa strategica

5.INTREPRINDERILE DEOSEBITE DAU LECTII GENERALE

5.1. Nici un sistem de asistenta medicala nu este izolat

5.2 .Dati oamenilor guvernul

5.3.Cand reflexele sunt vitale

5.4.Creati centre de educatie conectate

6.PREVIZIUNILE IMPREVIZIBILULUI

6.1.Pregatiti-va pentru un viitor digital

Probleme dezbatute de autor

Lucrarea de fața raspunde unor intrebari pe care cu siguranța și le-au pus și cei mai de succes oameni: Cum sa intram in lumea viitorului? (a comunicațiilor și a internetului) și sa avem succes? Cum sa creem un sistem nervos digital, sa amplificam profiturile firmei, iar investiția sa nu fie maxima?

Bill Gates raspunde așadar acestor intrebari plecand de la propriul sau exemplu. Exemplu de necontestat avand in vedere ca oricine viseaza o cifra de afaceri de miliarde de dolari, un devenit renume și o firma prospera.

Fiecare capitol se sfarșește cu o scurta lecție de afaceri precum si cu analiza sistemului nervos digital.

Primul capitol „ Fluxul informational este fluxul sanguin” este format din 3 subcapitole.

Primul subcapitol „Stapaniti forta faptelor” evidentiaza importanta fluxului informational in cadrul unei afaceri. Desi exista angajati inteligenti, produse excelente, sau conturi mari in banca, o afacere nu va functiona niciodata bine daca nu exista un flux informational necesar cresterii calitatii si imbunatatirii afacerii.

Bill Gates considera ca, fluxul informational este fluxul sanguin al afacerii, pentru ca doar asa, se poate obitine eficienta din partea anagajatilor si se poate invata de la clientii potentiali .

In prima parte a acestui subcapitol , intitulata „ Raspunsuri la intrebari grele”, autorul subliniaza ideea ca, o companie nu trebuie sa se bazeze pe pozitia sa pe piata de la un moment dat, ci trebuie sa reevalueze continuu. Astfel , este prezentat exemplul companiei Mc Donald’s, care nu ar trebui sa se foloseasca de hamburgerii de calitate inferioara pentru a-si vinde jucariile de calitate superioara, ci invers.

A doua parte a acestui subcapitol prezinta principiul abordarii obiective si concrete, bazata pe fapte, principiu ilustrat in cartea de afaceri preferata a lui Gates , scrisa de Alfred R. Sloan Jr.

In continuare, este prezentat modul prin care o companie se poate distinge in epoca informationala. Pentru acest lucru , Gates oferta ca exemplu , producatorii de masini, care, desi toti utilizeaza acelasi tip de otel, acestia se pot diferentia prin design-ul produselor, prin modul in care aceste produse se mentin pe piata si prin eficienta cu care se administreaza procesele de distributie.

In partea intitulata „ Exploatarea informatiei” se contureaza ideea ca informatia nu este statica, ci este o actiune foarte profunda.

Cum se pot obtine cifre de afaceri mari? Foarte multi considera ca, doar personalul cu functii superioare poate avea acces la informatie si poate detine cifre importante, insa Gates considera ca, este necesar ca toate informatiile despre companie sa ajunga la indemana tuturor celor care le pot utiliza.

Lectii de afaceri

• Fluxul informational este principalul factor de diferentiere intre firmele care fac afaceri in epoca digitala.

• Majoritatea muncii dintr-o firma este munca “de informatie”, termen introdus de Michael Dertouzos pentru a descrie inteligenta umana ce lucreaza cu informatia pentru a solutiona o problema.

• Managerii de la nivelurile medii au tot atata nevoie de informatie despre afacere, ca si directorii executivi, insa adesea ei nu au acces la toata aceasta informatie.

Subcapitolul al II- lea „ Poate sistemul dvs. nervos digital sa faca asta?” arata ca, la fel ca si o fiinta umana, si o companie are nevoie de un „sistem nervos”, care sa-i coordoneze actiunile. Gates explica cum un sistem nervos poate ajuta companiile de succes sa isi atinga cel mai important scop al acestora. Pe scurt, un sistem nervos digital cauta sa creeze excelenta organizationala din cea individuala, in beneficiul consumatorilor.

Informatia trebuie sa fie la indemana angajatilor. Nu este normal ca o persoana din afara companiei sa detina mai multe informatii decat angajatul in sine. Daca un consultant ( exemplu folosit de Gates) poate observa in informatii tendinte , pe care membrii unei companii nu le-au observat, atunci fluxul de informatii nu este cel corect.

In cele ce urmeaza este prezentat programul MS Sales, un sistem de evaluare a beneficiilor fiecarui proiect si de fundamentare a noilor decizii. Mii de anagajati folosesc acest program pentru luarea anumitor decizii, pentru calculul taxelor sau analize de marketing comparat. MS Sales ofera posibilitatea de a cauta informatie in orice mod posibil: dupa regiune, dupa tara, dupa zona produselor, chiar si dupa codul postal. Gates afirma MS Sales trebuie sa se afle la indemana fiecaruia din managerii de vanzari si a altora care lucreaza in domeniu.

Pentru a crea un sistem nervos digital trebuie sa existe o imagine generala despre informatie, necesara pentru conducerea afacerii, pentru identificarea pietei si a concurentilor.

Lectii de afaceri

• Oamenii trebuie sa renunte la ideea ca informatia se obtine greu

• Informatia de calitate superioara poate extinde rolul managerilor de vanzari de la cei care incheie contractele mari , la adevarati manageri de afaceri.•.Adunarea informatiei corecte si formarea de echipe care sa aiba succes va vor creste foarte mult abilitatea de a va dezvolta si de a actiona strategic in fata unei oportunitati de afaceri.

Ultimul subcapitol, intitulat „Creati un birou fara hartii” prezinta modul in care tehnologia ne usureaza munca de zi cu zi. Tehnologia digitala poate transforma procesele de productie in procese de afaceri. Inlocuirea hartiei cu procesele digitale, oferta angajatilor posibilitatatea de a se concentra mai mult asupra unor activitati cu adevarat productive.

In continuare, Gates prezinta modul in care campania Giving a dus la primul formular electronic si totodata succesul acestei aplicatii , adunand cu 20% mai multi bani decat sistemul pe hartie dinainte.

Trecerea de la hartie la formulare electronice este un pas important in evolutia sistemului nervos al unei organizatii, insa acest pas trebuie sa urmareasca obtinerea unei calitati superioare a proceselor importante, ce sunt „sufletul afacerii” si nu doar sa imbunatateasca ceea ce exista deja.

Lectii de afaceri :

• Informatia digitala permite procese mult mai rapide, imposibil de realizat cu sisteme bazate pe formulare pe hartie.

• Un sistem de deservire automata poate face fata nevoilor administrative ale personalului in procent de 90%.

Al II-lea capitol, ,,Comertul: Internetul schimba totul ” este structurat pe 6 subcapitole, cu titluri formulate ca un indemn: ,,Urcati in racheta flexibilitatii”, ,,Intermediarul trebuie sa adauge valoare“, ,,Sensibilizati-va clientii”, ,,Adoptati stilul de viata Web”, ,,Mutati granitele afacerilor”si ,,Intrati primii pe piata”.

In primul subcapitol , Gates povesteste despre intalnirea de afaceri cu directorii unei insitutii financiare din Germania , unde tine un discurs si le explica oamenilor cum pot intra in noua lume digitala si cum se va schimba tehnologia in anii urmatori. Astfel, s-a discutat despre necesitatea de a profita de mijloacele digitale deja existente in sistemul bancar si despre modul in care se poate creea o infrastructura noua bazata pe computere, tehnologie si internet.

Companiile care deja au intrat pe internet, nu au avut doar de castigat prin faptul ca au invatat mai mult, ci sunt in acelasi timp cele care se grabesc sa elimine afacerile de tip vechi. Pentru acest lucru , Gates ofera ca exemplu, site-ul Amazon.com care, daca la inceput a fost doar o librarie digitala, ulterior a inceput in a vinde CD-uri.

Scopul initial de a folosi internetul, este acela de reduce din costuri si de atrage noi clienti.

In lecția de afaceri din acest subcapitol sunt enumerate urmatoarele idei:

majoritatea tranzactiilor vor deveni digitale , iar intermediarii fie vor evolua spre o alta treapta, aceea a valorii adaugate, fie vor disparea.

Serviciile pentru consumatori vor deveni functia esentiala de adaugare valorica a fiecarei afaceri.

Ritmul tranzactiilor si nevoia de atentie personalizata, acordata fiecarui client in parte, va face companiile sa adopte procesele digitale in interior.

In al II-lea subcapitol , intitulat “Intermediarul trebuie sa adauge valoare” este subliniata importanta internetului in “viata” unei afaceri , “internetul schimba totul” fiind regula esentiala in afaceri.

Internetul scade costurile pentru tranzactii si distributie. Internetul ajuta clientul sa gaseasca cea mai buna afacere posibila. Cumparatorii pe Web determina o crestere a cantitatilor de colete livrate simultan si o reducere a cantitatii de scrisori, facturi etc. Fara indoiala, internetul va creste pretentiile consumatorilor.

La sfarșitul subcapitolului este prezentata lecția de afaceri:

internetul va duce la implinirea in fapt a conceptului de “capitalism ca pe roate” , prin faptul ca va pune in contact direct vanzatorul si cumparatorul , si ii va oferi fiecaruia mai multa informatie despre celalalat.

Pe masura ce internetul va scadea costurile tranzactiilor, intermediarul fie va disparea, fie va adauga serviciilor sale valoare proprie.

Daca doriti sa intrati in domeniul serviciilor, inarmati-va angajatii care lucreaza cu informatie digitala, pentru a putea intra mai usor in contact cu clientii si a putea avea relatii mai personale.

“Sensibilizati-va clientii” este al III-lea subcapitol , in care este prezentata importanta comunicarii si interactionarii consumatorilor cu o companie pe internet. Principalii concurenti ai magazinelor virtuale sunt vanzarile din lumea reala, cu magazine fizice.

Pe masura dezvoltarii comertului electronic, principalul concurent pentru un site de internet nu va fi un magazin fizic, ci un alt site. Gates ofera mai multe exemple ale unor companii care castiga anual milioane de dolari din tranzactii pe internet : Cisco System, Dell Computers , Microsoft.

Pentru a avea succes pe internet , este necesara personalizarea site-ului.Multe companii angajeaza alte firme din afara care sa le construiasca site-ul Web, insa esential este sa va asigurati ca testati cu atentie orice puneti pe site pentru clienti.

Lectii de afaceri :

• Un site Web reusit trebuie sa ii dea clientului o noua experienta care sa activeze toate posibilitatile oferite de internet.

• Succesul pe Web cere ca organizatia si mai ales liderii sa inteleaga exact sisa experimenteze personal capacitatile oferite de internet si sa poata dezvolta proiecte de testare, inainte de a intra online.

• Un site Web bun poate ajuta la transformarea agentilor de vanzari in consultanti.

“Adoptati stilul de viata Web” este indemnul lui Gates , prezentat in subcapitolul cu acelasi nume . Intrucat internetul este o infrastructura de de comunicatii mondiala , ce depinde de electricitate, se poate spune ca este o extensie a stilului de viata “electric” , insa Gates nu il considera asa , ci il numeste “stil de viata Web”. Acest mod de viata s-a raspnadit tot mai mult intrucat, multi dintre noi avem un calculator personal sau il utilizam la serviciu.

Multi sunt de parere ca internetul si calculatorul au creat o lume mai rece si mai individualizata, insa Gates contrazice acest lucru , considerand ca orice mediu poate fi folosit gresit , iar codul de maniere personale si profesionale de Web va evolua.

In continuare , autorul subliniaza ideea ca , in realitate internetul nu ne ia nimic, ci ne da ceva, oferindu-ne un alt mijloc de comunicare.

La sfarșitul subcapitolului este prezentata lecția de afaceri:

• Pe masura ce pretul calculatoarelor va scadea si mai multe locuinte se vor conecta la internet , stilul de viata Web va face ca majoritatea tranzactiilor sa aiba loc pe internet.

• Stilul de viata Web schimba modul in care oamenii de afaceri trebuie sa priveasca clientii si guvernele trebuie sa trateze cetatenii. In ultima instanta el ofera conducerea consumatorului sau cetateanului, in aceasta relatie.

Penultimul subcapitol,“Mutati granitele afacerilor” prezinta modul in care tehnologiile internet vor muta granitele organizatiilor de toate marimile si felurile. Un flux de informatie digitala schimba modul in care oamenii si organizatiile lucreaza.

Lectiile de afaceri ale acestui subcapitol sunt urmatoarele:

• Internetul permite marilor companii sa para a fi mai mici si mai flexibile, iar intreprinderilor mici si mijlocii sa devina efectiv mult mai mari decat sunt in prezent.

• Internetul redefineste granitele dintre organizatii si pe acelea dintre oameni si organizatii ; el permite unei companii sa se structureze astfel incat sa obtina maxim de eficienta .

In ultimul subcapitol , intitulat “Intrati primii pe piata” se scoate in evidenta ideea ca foarte multi consumatori doresc produse de calitate la preturi mici si cat mai repede.

Fiecare afacere trebuie sa scada timpul e productie sau de procesare, dar in acelasi timp sa ofere o calitate buna si un pret scazut. Una din ramurile economice ce ilustreaaza aceasta dubla presiune a timpului scazut de fabricatie si a calitatii sporite este industria de automobile .

In esenta, cel mai important aspect in aceasta problema “ a vitezei” este cel cultural, fiind vorba de schimbarea perceptiilor dintr-o companie, fata de rapiditatea cu care trebuie sa se miste fiecare. Odata ce mintea se adapteaza la nevoia de actiune, tehnologia digitala permite refleze rapide .

Capitolul al III-lea, ,,Gandiți strategic: folosiți informația” este format din 6 subcapitole al caror titlu este formulat ca un indemn: Vestile rele trebuie sa circule repede, Transformati vestile proaste in vesti bune, Aflati-va cifrele, Determinati angajatii sa gandeasca, Mariti IQ-ul organizatiei dvs și Castigurile mari cer riscuri mari.

Primul subcapitol, ,,Veștile rele trebuie sa circule repede” evidențiaza importanța ascultarii veștilor proaste. Afland o veste rea la timpul potrivit, reacția va veni in timp util rezolvarii problemei aparute.

Bill Gates a inceput sa devina receptiv la ascultarea veștilor proaste dupa ce și-a dat seama de importanța acestei activitați. Microsoft investea masiv in televiziunea interactiva in speranța ca piața se va dezvolta repede, insa pe masura ce avansa iși dadea seama ca de fapt costurile erau tot mai mari, iar beneficiarii nu se ridicau la nivelul așteptarilor lor.

Odata cu lansarea Windows 95 ( la 28 august 1995) –cel mai ambițios produs software pentru consumatorul mediu, ziarele scriau despre Microsoft ca a devenit ,,centrul gravitațional al universului calculatoarelor”. Dupa cateva luni insa, Microsoft nu mai era pe prima pagina a ziarelor, competitorii mici crezand ca Internetul va scoate compania lui Bill Gates dupa piața.

Reacția nu a intarziat sa apara, astfel ca la 7 decembrie 1995 in cadrul Internet Strategy Day au fost prezentate public diversele tehnologii la care se lucra pentru a introduce suportul web. Raspunsul la aceasta provocare nu a venit de la Bill Gates sau de la alți directori cu funcții de raspundere ci de la un grup de angajați care au gasit soluția ca informația sa fie transformata in format HTML. Opinia lui Bill Gates este ca și e-mail-ul a avut un rol important in luarea deciziei cu promptitudine, deoarece timpul alocat citirii unui mail este mult mai scurt decat cel alocat unei ședințe.

Tot in cadrul acestui capitol, se vorbește despre faptul ca in cel mult 3 ani, fiecare produs al companiei sale va fi deja depasit. Intrebarea este: va fi depasit de un alt produs al fimei, sau al unui concurent? Directorul companiei Microsoft este sigur ca va trebui sa faca fața in continuare multor situații de criza pentru a se menține pe primul loc.

In urmatorul subcapitol, ,,Transformati vestile proaste in vesti bune vorbește despre acceptarea veștilor proaste ca pe o dovada a faptului ca este nevoie de o schimbare.

Și Microsoft a cunoscut eșecuri, care insa au fost vazute ca o provocare.

Iata cateva dintre ele:

-Aplica ia Multiplan a fost depa ita de Lotus 1-2-3, dar pe baza acesteia au fost puse bazele Microsoft Excel

-Aplica ia de baze de date Omega, abandonata in 1990, folosita la crearea Microsoft Access

-Strategia in domeniul sistemelor de operare bazata pe un proiect comun de dezvoltare a OS/2 impreuna cu IBM, abandonata in 1992 a devenit ulterior Windows NT

-Proiectul unui asistent digital 9en Newton abandonat in 1990, ne-au ajutat sa intelegem cerintele tehnice pentru o piata mereu in crestere a sistemului de operare Windows CE, etc.

Bill Gates recomanda urmatoarea solutie pentru integrarea nemultumirilor si cerintelor de la consumatori in dezvoltarea produselor si serviciilor: concentrarea pe cel mai nemultumit client, utilizarea tehnologiei pentru a strange cat mai multe informatii despre experientele lor cu produsul dvs. si pentru a afla in ce fel doresc ei sa schimbe sau sa imbunatațeasca acest produs și nu in ultimul rand folositi tehnologia pentru a directiona aceste informatii cat mai repede, catre cei care trebuie sa le afle.

In cele ce urmeaza, este prezentat exemplul unei companii care a atins ,,culmea garanției”avand tehnologia ca sprijin. Promus Hotels cu sediul in Mephins, Tennesse ofera clienților gratuitatea șederii daca au o plangere de orice fel. Plangerile sunt inregistrate la nivel central, in baza de date a companiei, astfel incat managerii pot vedea de unde vin acestea si care sunt serviciile defectuoase. Apoi, Promus poate identifica rapid hotelurile care au aceleasi plangeri in mod repetat (de exemplu, comportamentul receptionerului, sau camerele murdare), si compania poate colabora cu directorii de hoteluri pentru a rezolva problema cu promptitudine. Aceeasi tehnologie ofera companiei posibilitatea de a monitoriza anumiti clienti care ar putea fi tentati sa profite de generozitatea acestei oferte a garantiei.La Microsoft, informatii de Ia personalul de asistenta tehnica, despre plangerile de la consumatori, au fost stranse inca din 1985 mergandu-se spre crearea unei bucle de feedback regulate, incepand din 1991. La inceput s-am folosit un sistem prin telefon iar apoi au fost dezvoltate diverse alte mijloace pentru a aduna informatiile din surse ca e-mailurile, listele de stiri din internet si Web. Apoi s-a lucrat la consolidarea acestor informații.

In cel de-al treilea subcapitol ,,Aflați-va cifrele” este prezentat un alt exemplu al unei companii care a reușit sa se dezvolte datorita integrarii tehnologiei. Este vorba despre benzinaria Jiffy Lube, care utiliza un sistem care permitea descrierea tuturor serviciilor ce trebuiau efectuate unei mașini funcție de tipul acesteia. Exemplul Jiffy Lube ilustreaza cele doua aspecte ale utilizarii datelor despre consumatori. Primul este integrarea datelor pentru statistici care monitorizeaza tendinte generale pe baza carora se poate face analiza, proiectarea si se pot apoi lua deciziile. Al doilea aspect este strangerea informatiilor detaliate despre fiecare consumator in parte, pentru a putea oferi servicii personalizate.

La Microsoft stilul de lucru s-a schimbat in momentul in care comenzile au fost primite pe cale electronica ci nu prin fax. Aplicatia pentru comenzi digitale, MOET (Microsoft Order Entry Tool), a avansat curand intr-un site Web sofisticat, destinat comertului electronic mondial. Deoarece MOET are toate numerele de inventar ale pieselor, si valideaza toate comenzile, erorile de introducere a comenzilor au scazut de la 75% la zero, iar comanda este evaluata automat.

In continuare sunt prezentate alte companii care au beneficiat numai de evenimente pozitive cunscandu-și nivelul incasarilor și așteptarile clienților lor. Printre acestea se numara: Coca Cola, Sieemens Information and Comunication Networks, Marks & Spencer,etc.

,, Determinați angajații sa gandeasca”  este subcapitolul in care se pune accentul pe interogarea informației și modul de interpretare al acesteia. Nu este suficient sa avem implementate sisteme informatice care sa ne permita accesul la anumite cifre, ci este nevoie ca acestea sa fie interpretate de catre angajați. De asemeni subcapitolul accentueaza importanța utilizarii eficiente a timpului angajaților.

Interogarea informatiei este o parte a managementului de relatii cu publicul (CRM, customer relationship management), in care tehnologia informatiei ajuta companiile sa trateze aceste relatii personal, in loc de a aplica un model de marketing de masa. Ea poate fi folosita pentru a ajunge Ia consumatorul individual, atunci cand exista posibilitatea unor servicii personalizate, fie ca e vorba de un automat, sau de un site Web, sau de marketing direct prin campanii promotionale prin e-mail.

Penultimul subcapitol, ,,Mariți IQ-ul organizației dvs” pleaca de la managemntul informației, care nu este altceva decat administrarea fluxului informațional, care are ca scop creșterea inteligenței la nivel de instituție. Pe piata dinamica a zilelor noastre, o companie are nevoie de un IQ organizațional mare, ca sa aiba succes. Prin IQ organizațional nu se intelege pur si simplu angajarea unui numar foarte mare de oameni nemaipomenit de inteligenti. IQ-ul organizațional este o masura a usurintei cu care compania dvs. poate disemina informatia in medii largi, si a usurintei cu care angajatii pot colabora intre ei. El implica atat diseminarea informatiei in trecut, cat si procesele actuale. Contributiile la IQ-ul organizațional vin din invatarea individuala si din 'polenizarea incrucisata' a ideilor mai multor persoane.

Ca și in celelalte subcapitole și aici sunt prezentate exemplele unor companii (Yamanouchi, Coca Cola),  precum și propriul exemplu in ,,obținerea informației și adaugarea de valoare acesteia”.

Ultimul subcapitol ,,Caștigurile mari cer riscuri mari” surprinde faptul ca neasumarea riscurilor devreme, inseamna refuzarea unui loc pe paiața de desfacere de maine.

In cadrul Boeing colaborarea pe cale electronica a redefinit rolurie partenerilor și a ameliorat procesele operative pentru ambele parți. Astfel, folosirea informatiei digitale la Boeing s-a extins de la proiectarea si productia aeronavelor, la instalarea sistemelor aeriene. Intr-una din fabrici, ochelarii pentru realitate virtuala permit lucratorilor sa vada cum trebuie directionate cablurile electrice si hidraulice prin corpul avionului. Boeing pariaza ca sistemele digitale complete vor scadea pana la urma costurile de fabricare ale aeronavelor cu 30-40%, iar aceste scaderi sunt vitale pentru ca firma sa poata reusi in competitia acerba a pietei de avioane comerciale.

Internetul a intermediat și colaborare stiintifica in domeniul ingineriei genetice intr-un mod in care nici un alt mediu nu o putea face. Fara internet, cercetatorii ADN-ului poate ca nu ar fi facut conexiunile niciodata, sau ar fi ajuns la aceleasi concluzii peste ani de zile.

La prima privire, fabricantii de avioane par sa nu aiba nimic in comun cu firmele de inginerie genetica. Dar la nivel structural, ambele folosesc procese fizice complicate - fabricarea aeronavelor si testele pentru producerea compusilor chimici - care cer folosirea informatiei in format digital pentru fluidizarea operatiunilor de afaceri. Fabricantii de avioane si marile companii farmaceutice folosesc comertul electronic ca sa-si dezvolte relatii mai apropiate cu furnizorii si partenerii din locatii foarte indepartate.

Al IV-lea capitol, ,,Intuiția in operațiile de afaceri” este structurat pe trei subcapitole, astfel: ,,Dezvoltati procese ce dau putere oamenilor”, ,,Tehnologia informatiei permite restructurarea“   și ,,Considerati-o resursa strategica”

,,Dezvoltați procese ce dau putere oamenilor” prezinta exemplul a trei companii : Energy Corporation, General Motors și Saturn ce demonstreaza valoarea unui flux de informatie de calitate, chiar si in fabrici care erau deja automatizate. Daca dam muncitorilor instrumente de analiza in detaliu si de calitate, si construim sisteme de productie centrate pe informatie, productia ca un intreg va deveni mai eficienta si calitatea mai buna.

Intr-o companie moderna, fiecare angajat trebuie sa fie implicat in toate fazele lantului de productie, in intregul proces, de la un capat la altul. Din perspectiva organizatiei, sistemele de informatie de calitate au si un alt avantaj legat de angajati. Numai informatia exacta si actuala poate face posibila corelarea directa dintre performanta, calitate si satisfactia clientului.

Trebuie sa oferim angajatilor sarcini mai sofisticate, si mijloace mai performante si vom descoperi ca ei vor deveni mai responsabili si vor aduce mai multa inteligenta in munca lor. In epoca digitala trebuie sa transformam fiecare muncitor intr-un angajat care lucreaza cu informatia.

,,Tehnologia informației permite restructurarea” prezinta aspecte precum atacarea problemelor proceselor de afaceri din mai multe perspective si folosirea tehnologiei pentru crearea unor procese mai fluide; reevaluarea periodica a acestor priecte; proiectarea din nou a proceselor care sa asigure fluxul optim de informatie si toate problemele importante de afaceri ce vor fi rezolvate, simplificarea problemelor proceselor de afaceri prin distilare.

In lecția de afaceri din acest subcapitol sunt enumerate urmatoarele idei:

Liderii de afaceri, nu doar cei de la tehnologia informatiei, trebuie sa fie cei care iau deciziile in legatura cu procesele ce implica tehnologie.

Un proces prost va consuma de zece ori mai multe ore decat munca implicata in el. Un proces bun va elimina timpul irosit; tehnologia va creste ritmul lucrului ramas.

Complexitatea este moartea tuturor proiectelor de restructurare, mai ales a acelora care implica tehnologia.

,,Considerati-o resursa strategica” este subcapitolul in care se prezinta importanța implicarii de catre directorii executivi in tehnologia informației ca in oricare alta funcție de afaceri importanta.

In continuare sunt prezentate exemplele unor directori care deși nu aveau experiența au fost puși in funcția de conducere a departamentului IT, ei invațand singuri sa utilizeze calculatorul și o serie de aplicații utile in cadrul companiei lor. Este vorba despre directorii IT de la Johnson & Johnson, Boeing și Alcoa.

La sfarșitul subcapitolului este prezentata lecția de succes: pentru a avea succes in afaceri este nevoie sa cheltuiti in fiecare an un mic procent de resurse pentru mentinerea functionarii sistemelor, si un procent mai mare pentru noi solutii de afaceri, precum și deținerea mai multor aplicații de afaceri leader in domeniul respectiv.

CAPITOLUL al V lea :INTREPRINDERILE DEOSEBITE DAU LECTII GENERALE, este format din subcapitolele analizate mai jos

Nici un sistem de asistenta medicala nu este izolat

Autorul porneste de la un exemplu practic pentru a evidentia partile negative cat si pe cele pozitive din sistemul medical american. Astfel, birocratia este una dintre marile probleme ale sistemului (20-30% din costul anual al sistemului medical este inghitit de birocratie), lipsa de comunicare intre spitale sau medici lucru ce se poate dovedi fatal pentru un pacient.

Partea pozitiva este implementarea unui sistem informatic, a unui sistem nervos digital care contine fisele pacientilor, facand astfel posibila accesarea informatiei si comunicarea intr-un timp foarte scurt. Este mentionat si rolul internetului, mijloc prin care pacientii pot afla mai multe informatii despre maladia lor cat si o modalitate de comunicare intre doctor si pacient. In lectia de afaceri directorul Microsoft scoate in evidenta faptul ca sistemele digitale ofera o imagine de ansamblu a starii sanatatii si a necesitatilor pacientului de-a lungul intregului ciclu de asistenta: servicii de urgenta, asistenta in spital, ambulatorie, si analiza a tendintelor de dezvoltare.

Lectia de afaceri:

Asistenta medicala supravegheata a oferit momentul de forta necesar avantului sistemelor de informatie in practica clinica, dar adevaratul beneficiu al acestora este ameliorarea asistentei pentru pacienti.

Dati oamenilor guvernul

In acest subcapitol se vorbeste despre faptul ca agentiile guvernamentale aflate in slujba cetateanului impinge oarecum cetateanul sa nu respecte legea din cauza birocratiei si a numarului mare de formulare si documente necesare,de exemplu, pentru un angajator. Bill Gates propune implementarea proceselor digitale care  vor putea oferi servicii trecand peste etapa formularelor greoaie pe hartie. Acesta propune si publicarea digitala in locul celei facute pe hartie, cat si folosirea e-mailului ca forma de cooperare intre agentiile guvernamentale.

Tehnologia web ofera guvernelor posibilitatea crearii unui singur punct de contact pentru public, o imagine on-line in care sa fie structurate datele cele mai importante pentru cetateni. O astfel de pagina Web ofera posibilitatea cetatenilor de a accesa diferite informatii, de a-si plati diferite taxe, aceasta pagina organizand o varietate de servicii pentru diverse niveluri guvernamentale.

In lectia de afaceri se subliniaza faptul ca cetatenii care vor deveni constienti de puterea internetului nu vor mai accepta ideea ca serviciile guvernamentale sunt incete si confuze.

Lectia de afaceri:

Guvernele pot ajuta internetul sa creeze o singura imagine pentru public, mascand complexitatea organizatiei la nivel intern si ameliorand serviciile.

Guvernele trebuie sa publice informatiile pe web in mod obisnuit, si sa le tipareasca doar in cazuri exceptionale

Cand reflexele sunt vitale

Acest subcapitol pune problema necesitatatii introducerii tehnologiei informatiei in aviatia militara. Aceasta masura a facilitat misiunile pilotilor de razboi care pierdeau foarte mult timp pregatindu-si actiunile(analiza diferitelor informatii, studierea hartilor, etc.). Astfel sistemul bazat pe calculatoare PC ajuta escadrilele sa reconstruiasca misiunile intreprinse ca sa poata planifica mai bine urmatoarele actiuni. Un alt aspect important  al armatei digitale este abilitatea de a invata mult mai repede fara a fi nevoie de razboaie sau mii de victime doar prin simpla vizionare a unor misiuni inregistrate. Acest lucru este posibil datorita aplicatiei Falcon View creata special pentru armata, capabila sa urmareasca, sa inregistreze si sa afiseze informatii in timp real.

O alta realizare importanta este folosirea intranetului pe campul de lupta, sistem ce face posibil ca toate partile esentiale sa fie conectate: trupele de pe teren, centrul de comanda si control, aviatia, oferind informatii precise si mesaje in timp real dar si a senzorilor de localizare.

In lectia de afaceri autorul subliniaza faptul ca, in afaceri ca si in armata, cel care are cel mai scurt ciclu de achizitie si de desfasurare este cel care castiga.

Lectia de afaceri:

Evaluati aplicabilitatea senzorilor de localizare la necesitatile dumneavoastra.

Creati centre de educatie conectate

Urmatorul subcapitol pleaca de la necesitatea introducerii calculatorului si implicit al internetului in sala de clasa. Acestea pot reprezenta un catalizator in atingerea scopurilor educationale stabilite de profesori, parinti si guvern: invatarea in colaborare, gandirea critica, analitica si invatarea unor „moduri de a invata” folositoare pe tot parcursul vietii.

PC-ul a devenit indispensabil in salile de clasa mai ales in cazul educatiei la distanta cand, in cazul unui student care este bolnav sau a suferit un accident, un monitor, o camera web si o conexiune internet au rezolvat problema, educatia putand continua in timp real.

Folosind infrastructura din scoli poate fi sprijinita si educatia in comunitatea sociala profitandu-se astfel de investitiile tehnologice care sunt astfel mai bine justificate.

Introducerea calculatoarelor in scoli a determinat si o schimbare in experienta propriu zisa a invatarii, astfel de la o abordare traditionala- un profesor care vorbeste in fata unei Sali de clasa si da teme elevilor- la una mai directa care permite curiozitatii naturale ale elevilor sa se dezvolte. Ele dau elevilor posibilitatea de a explora informatia in propriul lor ritm, de a invata din casete video si audio, ca si din texte, de a face experiente si de a colabora unul cu altul.

Lectii de afaceri:

Calculatoarele si conexiunea internet ofera noi solutii educationale.Folositi infrastructura scolii pentru a sprijini educatia intregii comunitati.

Pentru utilizarea eficienta a tehnologiei in salile de clasa este nevoie ca scoala, consiliul sau director si administratia sa aiba un plan bine inchegat.

CAPITOLUL VI: PREVIZIUNILE IMPREVIZIBILULUI

Pregatiti-va pentru un viitor digital

In acest subcapitol autorul se concentreaza asupra ideii de lider si de leadership, evidentiind importanta oamenilor de afaceri care apreciaza tehnologia informatiei si rolul major ce il are aceasta in dezvoltarea cu succes a unei companii.

Societatea informationala este un obiectiv al dezvoltarii si nu un tel in sine. Societatea informationala presupune utilizarea intensiva a informatiei in toate sferele activitatii si existentei umane, cu impact economico-social semnificativ. Noile tehnologii informationale sunt utilizate atat la nivel individual, cat si in cadrul organizatiilor cu o flexibilitate ridicata, rezultata din independenta activitatii umane in raport cu spatiul si timpul. De aceea, o implementare corecta a societatii informationale presupune convergenta a trei factori cheie: tehnologia informatiei, tehnologia comunicatiilor si productia de multimedia.

Dezvoltarea rapida a tehnologiei informatiei in ultimii ani a avut un impact crescand asupra societatii si a economiei globale, aducand in prim plan schimbari fundamentale ale modelelor de productie si distributie, conditiilor comerciale, ocuparii forteide munca si vietii cotidiene.La inceputul unui nou mileniu, economia mondiala se afla intr- un proces de trecere de la societatea predominant industriala la un nou set de reguli – societatea informationala, care conduce la aparitia a ceea ce se numeste noua economie.

In viziunea lui Bill Gates, cunoasterea este informatie cu inteles si informatie care actioneaza, iar angajatii care lucreaza cu informatia  sunt creierul companiei. Avansul bazat pe cunoastere si precizie este considerat ca o evolutie neceasara pentru asigurarea dezvoltarii durabile in contextul “noii economii” , bazata in principal pe produse si activitati intelectual-intensive.

v    Transparenta digitala

Liderii stabilesc unitatea dintre scopul si orientarea organizatiei. Acestia ar trebui sa creeze si sa mentina mediul intern in care personalul poate deveni pe deplin implicat  in realizarea obiectivelor organizatiei .Calitatea, ceea ce inseamna calitatea proceselor si a rezultatelor, este si va fi intotdeauna un factor de competitie important, daca nu cel mai important.Acestia trebuie sa inteleaga strategiile de motivare, modul in care acestea au succes sau esueaza pe baza modului in care reusesc sa influenteze motivatiile interne ale angajatilor.

Managerii sunt in permanenta preocupati de modul in care isi pot motiva (influenta) oamenii sa lucreze mai bine, plecandu-se de la ideea ca un manager poate lua masuri care vor avea un efect asupra cantitatii si calitatii performantelor angajatilor. De exemplu, un manager poate fi preocupat de cum sa isi determine angajatii sa produca mai mult, poate fi interesat sa determine o crestere a calitatii muncii lor, sau sa ii convinga sa petreaca mai putin timp recreandu-se si mai mult timp gandindu-se la munca si la carierele lor.

Puterea de a-si schimba comportamentul apartine persoanei al carui comportament incearca sa il modifice conducerea. Problema managerului este sa gaseasca o strategie prin care sa intre in contact cu starea interioara a angajatului, determinandu-l sa fie motivat, sa actioneze sub impulsul propriilor sentimente. Desi managerii se intreba adesea cum pot motiva pe cineva, nu ei sunt cei care ii motiveaza pe subalterni. Oamenii sunt motivati sau demotivati in functie de starea lor interioara. In incercarea managerilor de a influenta aceasta stare interioara, cea mai potrivita abordare este aceea de a incerca sa influenteze motivarea oamenilor.

v    Organizarea haosului punctiform

Acest  subcapitol evidentiaza importanta sistemelor digitale si a tot ceea ce este in stransa legatura cu acestea. Nici un sistem natural sau social nu este posibil fara schimb de informatii, atat intre sistemul respectiv si alte sisteme din spatiul exterior, cat si in interiorul sistemului propriu, intre componentele acestuia.

Fiecare informatie trebuie sa fie in format digital, usor de prelucrat .Aceasta este ideea sustinuta de autor ,care precizeaza faptul ca fiecare tranzactie ar trebuie sa fie accesibila atat clientilor cat si partenerilor implicati, aceasta ducand la o mai buna comunicare si o eficienta crescuta pe ansamblu.

In continuare, criza financiara din Asia din anul 1998 este data drept exemplu pentru a sublinia modul in care fluxul de informatie are capacitatea de a schimba lumea.

Diminuarea consumului de resurse, marirea spiritului novator si intreprinzator, cresterea productivitatii muncii, a vitezei producerii si schimbarii fenomenelor si proceselor economice, sporirea valorii adaugate, reprezinta doar cateva dintre efectele economice care au impus economia digitala ca forma superioara a economiei in general.

v    Investitia in” Nisa Cognitiva”

In incheierea lucrarii,Bill Gates se declara optimist si sustine cauza progresului. In era muncitorului intelectual, know-how-l tehnic si creativitatea sunt noile bunuri ale unei firme.

Succesul depinde si de inteligenta. Fiecare om are un anumit nivel de inteligenta. Pentru unii aceasta devine o problema deoarece gandesc ca, la fel ca si in cazul rezistentei psihice, oamenii nu sunt toti dotati cu acelasi nivel de inteligenta.

Integritatea este intotdeauna folositoare fie ca e vorba de afaceri sau de viata personala. Dezamagirea duce la tulburari in relatiile interumane si este o piedica in calea progresului. - a crea o echipa formata din oameni talentati este absolut necesar pentru a te afirma rapid in afaceri. Motto-ul afacerilor in stil modern este 'combina si castiga'.

Bill Gates a inteles valoarea echipei inca din momentul in care era un adolescent. Pentru o persoana, singura, este enorm de greu sa se afirme sau sa aiba succes in jungla afacerilor. Pentru un om de afaceri, staff-ul este ca si o familie, ei impart bucuriile si necazurile, iar seful ii incurajeaza sa fie mai buni si sa atinga telurile propuse. Prin incurajare dar si pedeapsa el mentine disciplina si unitatea grupului ceea ce ii va conduce spre succes. Leader-ul isi imparte profitul cu echipa, aceasta prin a le oferii promovari, mariri de salariu si alte recompense.

Industria IT este aproape de un nou deceniu de dezvoltare digitala. In urmatoarea decada digitala, tehnologia ne va imbogati vietile, este de parere autorul.

A stazi tehnologia de diseminare a resurselor exista iar mai mult de jumatate din referinte sunt in forma electronica.

In viitor managerul informatiei va trebui sa fie capabil sa stabileasca sau cel putin sa fi ajutat sa stabileasca sisteme informationale organizationale, sa inteleaga tehnologia utilizata in aceste sisteme si de asemenea lumea larga a resurselor informationale electronice si mecanismele de diseminare a informatiei atat in forma tiparita cat si electronica.

Aprecieri personale

1.Aprecieri personale Cuzea Lavinia:

Citind cartea lui Bill Gates „Afaceri cu viteza gandului-Spre un sistem nervos digital” mi-am dat seama cat de importanta este informatia si tehnologia in lumea afacerilor. De fapt , in aceasta carte Gates vorbeste prea putin de tehnologie, ci mai ales despre noile paradigme ale lumii afacerilor, mai exact despre procesele digitale care pot rezolva problemele curente ale unei afaceri.

Consider ca modul in care o informatie este obtinuta, administrata si folosita conditioneaza esecul sau succesul.

Dupa ce am citit aceasta carte, am realizat ca tehnologia nu este un scop in sine, ci doar o cale catre eficienta.

2.Aprecieri personale Luchian Andreea

Aceasta lucrare mi-a oferit prin conținutul și structura sa o imagine ampla asupra complexitații sistemului digital și mai ales asupra rapiditații cu care aceasta se schimba. Cartea din punctul meu de vedere poate fi recomandata atat persoanelor care au legatura cu universul calculatoarelor cat și oamenilor de afaceri din orice domeniu, deoarece reprezinta practic un ghid de comportament in afaceri.

In cea mai mare parte opinia mea coincide cu cea a lui Bill Gates, insa eu nu sunt de acord cu implicarea tuturor angajaților in toate etapele procesului de producție, eu cred mai degraba in specializarea angajaților pe un singur post pentru conceperea unui produs superior.

Lucrarea de fața a fost tiparita in anul 2000 și pot afirma ca deși tehnica s-a imbunatațit continuu, ideile de baza din aceasta carte sunt inca de actualitate.

Mi-a placut foarte mult faptul ca autorul accepta faptul ca poate fi devansat de un competitor putin mai atent decat echipa sa.

Recomand cartea cu placere tuturor celor ce vor sa descopere secretele unor firme de succes.

3.Aprecieri personale Caiserliu Rodica

Ø        Capitolul 5

In subcapitolul „Nci un sistem medical nu este izolat” autorul comenteaza aspectele pozitive cat si aspectele negative ale sistemului medical american si ofera anumite solutii. In opinia mea solutia oferita de acesta, si anume introducerea unui sistem informatic care sa inlesneasca o mai buna comunicare intre doctor-pacient si intre spitale, este una foarte buna mai ales pentru ca are ca si finalitate grija pentru sanatatea pacientilor cat si eliminarea unor cheltuieli suplimentare din sistemul sistemului medical american.

In urmatorul subcapitol „Dati oamenilor guvernul” Bill Gates face o prezentare a institutiilor guvernamentale care ofera servicii cetatenilor cat si reactia acestora fata de acestea oferind si in acest caz solutia unui punct de contact Web care sa mentina o legatura mai stransa intre cetateni si institutiile mentionate cat si oferirea unor servicii. Consider ca aceasta propunere este una viabila intr-o lume unde cetatenii vor sa fie informati sau sa-si plateasca taxele catre stat intr-un timp foarte scurt.

Subcapitolul „Cand reflexele sunt vitale” pune problema introducerii diferitelor programe Web in aviatia militara si nu numai menite sa ajute militarii in misiunile pe care le intreprind. Dupa parerea mea, aceasta solutie este una foarte buna pentru ca elimina intr-un mare procent riscul pe care soldatii si-l asumau in timpul misiunilor cat si evitarea pierderilor de vieti omenesti.

In ultimul subcapitol, „Creati centre de educatie conectate”, autorul insista asupra introducerii calculatoarelor in salile de clasa cat si folosirea internetului ca o varianta educationala. Sunt de acord cu acesta mai ales ca aceasta solutie ofera si alte modalitati de invatare decat cele traditionale mergand pe o abordare mai directa, adica centrata mai mult pe elev. Un alt avantaj este reprezentat de faptul ca infrastructura scolii poate fi folosite si pentru educatia intregii comunitati.

Ø        Capitolul 6

In acest capitol autorul vorbeste prea putin despre tehnologie ci, mai ales despre noile paradigme ale lumii afacerilor, mai exact despre procesele digitale care pot rezolva problemele curente ale unei afaceri. 

Subcapitolul„Transparenta Digitala” argumenteaza faptul ca focusul nu il reprezinta suportul tehnologic al acestui sistem nervos digital, cum ar fi de asteptat de la creatorul celei mai mai cunoscute tehnologii IT si nici macar sistemul in sine, ci interactiunea companiilor cu consumatorii. Parerea mea este aceea ca o companie are succes in momentul in care exista o buna comunicare cu consumatorii,astfel incat raportul cerere-oferta sa fie bine proportionat si sa nu apara cerere nesatisfacuta iar clientii sa aleaga serviciile unei alte companii.

Una dintre ideile revolutionare al subcapitolului „Organizarea haosului punctiform” ar fi aceea ca nu mai exista produse ci doar servicii. Diferentele tehnologice dintre produse tind sa dispara astfel incat in viitorul apropiat singura diferentiere va fi modul in care companiile vor reusi sa foloseasca feedback-ul oferit de clienti, adica informatia din piata care conditioneaza procesele de distributie. Concurenta se va reduce la abilitatea si promtitudinea relatiilor cu clientii, iar viteza de reactie va fi vitala,ceea ce din punctul meu de vedere este adevarat tinand cont de faptul ca se doreste satisfacerea cat mai multor clienti intr-un timp cat mai scurt.

In subcapitolul „ Investitia in Nisa Cognitiva”se dezvolta ideea ca sistemul nervos digital permite corelarea automata intre gandirea si actiunea unei companii, iar Bill Gates considera ca astfel informatia va circula cu viteza si naturaletea gandurilor umane.Aceasta afirmatie este corecta daca ne gandim la concurenta care exista intre membri echipei de personal si dorinta acestora de a se afirma.

Cartea este pigmentata cu amintiri ale diverselor prezentari si speech-uri sustinute in diverse locuri din lume precum si exemple de afaceri inspirate. Evident, nu lipsesc nici exemple concrete din modul in care Microsoft construieste intern un sistem nervos digital. 


Document Info


Accesari: 4373
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )