Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
NEGOCIEREA CONTRACTULUI INTERNATIONAL

comert


NEGOCIEREA CONTRACTULUI INTERNATIONAL

Aspecte juridice fundamentale

Contractul extern de vanzare-cumparare este una dintre cele mai importante intelegeri juridice utilizate in comertul international.

In contractul de vanzare internationala, apare ca particularitate elementul de extraneitate, fapt pentru care, contractul nu poate fi supus in exclusivitate prevederilor legislatiilor nationale, cazand sub influenta principiilor de drept international privat.Neexistand o lege universala, obligatiile vanzatorului si cele ale cumparatorului pot fi carmuite, in virtutea lui lex voluntairs, de legea pe care o convin. Aceasta poate fi legea din tara vanzatorului, legea din tara cumparatorului, legea dintr-o tara terta etc.

In majoritatea legislatiilor se prevede ca, in cazul in care partile nu fac uz de lex voluntairs, contractului pe care il semneaza i se aplica legea tarii pe teritoriul careia acesta a fost incheiat (lex loci actus).

Faza precontractuala

Exportatorul va trebui sa pregateasca si sa lanseze oferta sau sa analizeze si sa reactioneze la cererea de oferta, adoptand una dintre alternativele: acceptare, respingere, acceptare conditionata si intrarea in negocieri. El va trebui sa reactioneze si in cazul in care oferta lansata i-a fost acceptata conditionat, fie prin intrarea in negocieri, fie prin retragerea ofertei. Acceptarea ferma a ofertei echivaleaza cu acordul privind incheierea contractului.

Oferta. Reprezinta propunerea pentru incheierea unei tranzactii, care poate sa porneasca din initiativa exportatorului sau poate sa fie un raspuns la o cerere de oferta.

Oferta poate fi ferma sau facultativa. Exportatorul se obliga sa pastreze marfa pentru clientul caruia i-a oferit-o, in interiorul unui anumit termen de optiune. Daca importatorul nu accepta oferta pana la data indicata, ea se considera refuzata. Exportatorul poate oricand sa modifice oferta sau sa vanda marfa altui client. Vanzarea se considera perfectata numai dupa ce vanzatorul a acceptat comanda.

Elementele care intra, de regula, in continutul unei oferte sunt: descrierea marfii, cantitatea, indicatiile de pret, conditia de livrare, conditiile de plata, termenul de livrare, durata limita a ofertei.

Tehnica negocierii contractelor internationale

Contractul reprezinta suportul juridic al oricarei tranzactii internationale.

Contractul de vanzare internationala de marfuri (numit in literatura si contract de vanzare comerciala internationala) este acordul de vointa intre doi parteneri, avand sediile in tari diferite, prin care una dintre parti (exportatorul) se obliga sa transfere asupra celeilalte parti (importatorul) proprietatea unui bun al sau (marfa care face obiectul contractului), contra platii unui pret.

In procesul negocierii contractului international se parcurg mai multe faze.

In redactarea proiectelor de contract, partile pot sa utilizeze anumite modele: contracte-cadru, conditii generale sau contracte tip. (INCOTERMS)

Contractul tip este un model de contract standardizat care poate fi completat sau modificat si la care partile fac referinta in momentul redactarii proiectului de contract. Utilizarea contractelor tip ofera comerciantilor o serie de avantaje: simplificarea procesului de negociere si reducerea duratei acestuia, evitarea riscului formularii unor clauze neclare, evitarea riscului omisiunii unor clauze si evitarea neintelegerilor cu privire la interpretarea unor clauze.

Negocierea clauzelor contractuale

Continutul contractului este format din doua categorii de clauze: cele esentiale, in absenta carora contractul nu este valabil incheiat deoarece nu s-a realizat acordul de vointa al partilor (numele partilor, obiectul, conditiile de livrare) si alte clauze, care nu afecteaza existenta contractului, dar care permit exprimarea exacta a intentiilor partilor si asigura baza juridica a derularii tranzactiei (durata contractului, reglementarea diferendelor, exonerarea de raspundere etc.).

Obiectul contractului

Se desemneaza marfa asupra careia au convenit partile. Consta in identificarea marfii.

Denumirea marfii care face obiectul contrctului trebuie astfel stabilita incat sa inlature cu desavarsire orice posibilitate de intelegere gresita. In cazul bunurilor fungibile, este suficienta mentionarea in contract a denumirii complete si a tipului de marfa. Pentru bunurile nefungibile si servicii este necesara enumerarea elementelor care contribuie la individualizarea produsului sau a prestarii.

Cantitatea marfii. Se determina prin folosirea unitatilor de masura.

Cantitatea marfii se determina, de obicei, la locul din care se face expedierea, dar partile pot sa cada de acord, in cursul negocierilor, ca aceasta determinare sa se faca la locul de destinatie.

Calitatea marfii. Nivelul calitativ al marfii trebuie bine precizat in contract, abaterile fata de acesta putand provoca grave neintelegeri intre parteneri.

Descrierea clitativa a marfii, este simplificata de referirea care se poate face la standardele existente si agreate pe plan international.

Modul de ambalare si marcare. Este in interesul ambelor parti fixarea cu precizie a modului de ambalare, avand in vedere ca ambalajul este nu numai un mijloc de protectie generala a marfii, inclusiv pe parcursul transportului, dar si un mijloc de promovare a vanzarii acesteia.

O atentie deosebita se acorda problemelor legate de convenirea modului de marcare a marfii, din care sa rezulte cu exactitate destinatarul, felul marfii, expeditorul, precum si mentiunile speciale privind conditiile de manipulare si transport la marfurile fragile, de precizie, explozibile, sensibile la umezeala etc.

Pretul ca element esential al contractului, reprezinta obligatia importatorului si este concretizat intr-o suma de bani, determinata sau determinabila. Pretul se inscie in contract, fiind exprimat in unitati monetare pe unitatea de produs, sau ca o suma globala pentru intreaga cantitate de marfa care face obiectul contractului.

In negocierea preturilor contractuale exista cateva reguli de baza, dupa cum urmeaza?

Pretul propus trebuie sa fie argumentat temeinic.

Documentatia de pret trebuie sa se bazeze pe preturile internationalereprezentative.

Orice documentatie de pret utilizata trebuie sa fie cu putere probatorie, ea trebuind sa provina din surse credibile, opozabile partenerilor de tratative.

Niciodata, un negociator experimentat nu mizeaza pe o singura sursa documentara in domeniul preturilor.

In negocierea pretului trebuie sa se faca intotdeauna referire la conditia de livrare.

Conditia de livrare. In comertul exterior, livrarea este o componenta esentiala a oricarei vanzari. Legate de determinarea locului si momentului in care, odata cu trecerea proprietatii marfii de la vanzator la cumparator, are loc si transferul cheltuielilor si al riscurilor ulterioare.

Conditiile de livrare se reglementeaza in cadrul contractului, conform regulilor si uzantelor comerciale utilizate pe plan international. Cele mai inportante uzante utilizate in comertul international INCOTERMS.

Termenul de livrare. Poate sa fie determinat de la inceput in contract (data fiza), sau poate sa fie determinabil (la termen).

Totdeauna, capitolul referitor la termenul de livrare este completat cu un subcapitol de penalizari pentru intarzieri in livrarea marfii.

Modalitatea de livrare. Se refera la faptul ca, livrarea se poate face global sau in transe, conform celor stabilite in cadrul negocierilor.

Conditiile de plata. Intre livrare marfii si efectuarea platii exista o stransa interdependenta, astfel fiind, de fapt, principalele obligatii ale celor doua parti contractante.

Conditiile de plata se refera la determinarea locului si a termenului de decontare a sumei aferente pretului contractual, la moneda in care se va efectua plata, la garantiile oferite de cumparator si la documentele necesare.

Modalitatea de plata. Constituie mecanismul prin care documentele ce atesta livrarea marfii si reprezinta titlul de proprietate asupra acesteia sunt transmise cumparatorului. In schimbul documentelor, acesta va trebui sa plateasca imediat pretul convenit prin contract sau sa se angajeze printr-un instrument de plata ca va plati ulterior acest pret, intr-un termen agreat de ambele parti.

Finalizarea contractului. Incheierea fructuoasa a negocierilor aferente contractului de comert international corespunde cu etapa redactarii definitive a contractului, expresie a consacrarii acordului de vointa dintre parti.

Documentul de elaboreaza in atatea exemplare care parti participa la tranzactie, plus un exemplar pentru fiecare tert implicat (banci, agentii guvernamentale etc.). In ceea ce priveste limba de redactare a contractului, partile pot conveni o „clauza lingvistica”.


Document Info


Accesari:
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )